Quantcast
Channel: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ – Aftodioikisi.gr
Viewing all 859 articles
Browse latest View live

Δημόσιο: Σε ΦΕΚ οι μετατάξεις –«εξπρές» και οι παρατάσεις αποσπάσεων

$
0
0

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν οργανική θέση στις υπηρεσίες που είναι ήδη αποσπασμένοι δίνει σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους διάταξη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης  στο προ ημερών ψηφισμένο νομοσχέδιο για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω μιας απλής αίτησης για μετάταξη στην υπηρεσία που είναι ήδη αποσπασμένοι, εντός προθεσμίας δύο μηνών από την στιγμή που το νομοσχέδιο πάρει ΦΕΚ. Για να ολοκληρωθεί η μετάταξη δεν απαιτείται έκδοση εγκριτικής ΠΥΣ 33/2006, σύμφωνα πάντα με την τροπολογία και, στην πράξη, αρκεί μόνο η σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου του φορέα υποδοχής «εάν υφίσταται».

Η μεταφορά του υπαλλήλου ολοκληρώνεται με την ίδια σχέση εργασίας και διατήρηση τυχόν προσωπικής διαφοράς στην αμοιβή του.

Παρατάσεις

Ακόμη η διάταξη, με γνώμονα την εξασφάλιση της αδιατάρακτης λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και την ομαλή μετάβαση στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας, δίνει στους αποσπασμένους υπαλλήλους την δυνατότητα να παρατείνουν τις αποσπάσεις τους μέχρι το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, αντί της 15ης Απριλίου του 2018 που αρχικά προβλεπόταν να λήξουν οι αποσπάσεις τους, μπορούν να παραταθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ (άρθρο 35) ΕΔΩ

The post Δημόσιο: Σε ΦΕΚ οι μετατάξεις – «εξπρές» και οι παρατάσεις αποσπάσεων appeared first on Aftodioikisi.gr.


Μητσοτάκης: Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων όπως την είχα νομοθετήσει

$
0
0

Για ριζική ανασυγκρότηση του δημοσίου και αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, όπως είχε νομοθετηθεί επί των ημερών του, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έκανε λόγο ο Κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην αίθουσα των ανταποκριτών ξένου Τύπου, ο πρόεδρος της ΝΔ, παρουσίασε το σχέδιο του για τους τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα, αλλά ταυτόχρονα αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα μεγάλα θέματα προτάσσοντας το πρόγραμμα του κόμματος του.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά τόνισε ότι επί των ημερών του ως υπουργού μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις ευθύνης.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη

Η ριζική ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε πραγματική μεταρρύθμιση στη χώρα μας. Εγώ υπηρέτησα το χαρτοφυλάκιο (του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης) για περίπου 20 μήνες κληρονομώντας μία σειρά από μνημονιακές δεσμεύσεις τις οποίες δεν είχα διαπραγματευτεί. Ήμουν αυτός όμως ο οποίος κατάφερε και έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης ένα ουσιαστικό σχέδιο εξορθολογισμού του δημοσίου. Σε καμία περίπτωση το δικό μου σχέδιο δεν συμπεριλάμβανε πρόσθετες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Θέλω, λοιπόν, να είμαι για άλλη μία φορά ξεκάθαρος: στο σχέδιό μας δεν υπάρχουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Υπάρχει αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων όπως την είχα εισηγηθεί και ουσιαστικά νομοθετήσει όταν ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Υπάρχει ουσιαστική αναδιάταξη των δομών του δημοσίου έτσι ώστε το δημόσιο να έχει ένα μικρότερο λειτουργικό αποτύπωμα όπως είχε γίνει επί των ημερών μου.

Ενδεικτικά θέλω να σας θυμίσω ότι μειώσαμε τότε τις οργανικές θέσεις ευθύνης κατά περίπου 30%, θέσεις γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών, με τις αντίστοιχες φυσικά μειώσεις και τα σχετικά επιδόματα που συνοδεύουν αυτές τις θέσεις.

Στο σχέδιό μας συμπεριλαμβάνεται μία δραστική αξιολόγηση των εσωτερικών διαδικασιών του δημοσίου έτσι ώστε να μειωθεί ουσιαστικά η γραφειοκρατία στην επαφή των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων με το δημόσιο, μεταφέροντας το βάρος της απόδειξης από τον ιδιώτη στο ίδιο το κράτος.

Και ταυτόχρονα ένα δραστικό σχέδιο εφαρμογής εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έτσι ώστε να μην είμαστε απλά ουραγοί στην τρίτη ψηφιακή επανάσταση αλλά να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και με τα εργαλεία της τέταρτης ψηφιακής επανάστασης για το πώς θα έχουμε ένα δημόσιο το οποίο θα είναι λειτουργικό και θα σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Θα έχω την ευκαιρία τις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάσω αναλυτικά το σχέδιό μου για αυτή την τολμηρή ανασυγκρότηση αλλά θέλω να επαναλάβω ότι είναι ένα σχέδιο το οποίο στον πυρήνα του έχει τη σωστή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τους οποίους σέβομαι και τιμώ. Θέλω να αναγνωρίσω το έργο τους και την προσφορά τους στη δημόσια διοίκηση και στη χώρα.

Αυτό, όμως, χωρίς σωστή αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνει γιατί όσο δεν αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι τόσο όλοι βράζουν στο ίδιο καζάνι και τόσο μειώνονται και τα ουσιαστικά κίνητρα για να αποδίδει κανείς περισσότερο και καλύτερα.

Για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας:

Δεν μου αρέσει να σχολιάζω αποτελέσματα συγκεκριμένων δημοσκοπήσεων. Οι δημοσκοπήσεις τη μια μέρα μπορεί να είναι καλές, την άλλη μέρα να είναι λιγότερο καλές. Όμως, υπάρχει ένας κοινός τόπος σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Και ο κοινός αυτός τόπος έχει να κάνει με το γεγονός ότι 80% των Ελλήνων θεωρούν ότι η χώρα πηγαίνει στη λάθος κατεύθυνση, ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει χάσει τα αποθέματα εμπιστοσύνης τα οποία διέθετε δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη σήμερα σε αυτή την κυβέρνηση ότι μπορεί να μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες.

Στο αμιγώς πολιτικό επίπεδο, θέλω να επισημάνω ότι παρέλαβα ένα Κόμμα το οποίο είχε ηττηθεί σε εθνικές εκλογές με 7 μονάδες διαφορά και σήμερα, ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων που δίνεται στη δημοσιότητα δείχνει ότι έχουμε μια διαφορά διψήφια από το ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει επίσης και μια υπεροχή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν στέκομαι τόσο πολύ σε αυτά. Δεν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν, ότι το πολιτικό κλίμα σήμερα στη χώρα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που ήταν πριν από δύο χρόνια. Και δεν υπάρχει αμφιβολία επίσης ότι, παρά τις δυσκολίες που κάθε προσπάθεια γενναίας αλλαγής -όπως αυτήν την οποία εφαρμόζω στη Νέα Δημοκρατία- αναπόφευκτα συναντά, παρά αυτές τις δυσκολίες, η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη η οποία μπορεί να οδηγήσει τον τόπο στην έξοδο από την κρίση.

Να πω και κάτι ακόμα: Έχει ενδιαφέρον και για το κοινό στο οποίο μιλάω. Ότι η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας, προβάλλοντας τις δημοσκοπήσεις, είναι ασυνήθιστα μεγάλη για τα ποσοστά άλλων κεντροδεξιών Κομμάτων στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικογένεια. Ενώ βλέπουμε ότι δυνάμεις που έχουν να κάνουν με την αντισυστημικότητα, που διοχετεύουν την οργή των πολιτών σε εύκολες λύσεις χωρίς αντίκρισμα, εξακολουθούν να υφίστανται. Αλλά η άποψή μου είναι μετά την περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ και μετά την καταστροφική αυτή τριετία για τη χώρα μας, ότι οι πολίτες θα αναζητήσουν σταθερότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ρεαλιστικό σχέδιο για το μέλλον.

Ο σκοπός μου δεν είναι μόνο να διαχειριστώ τη μιζέρια, δεν με ενδιαφέρει αυτό. Ο σκοπός μου είναι να παράγω πραγματική ευημερία και όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να βρουν τη θέση τους στο σχέδιό μου για την Ελλάδα της επόμενης μέρα. Και η Νέα Δημοκρατία -φαντάζομαι θα με ρωτήσετε και για αυτό στη συνέχεια- είναι η μόνη πολιτική δύναμη η οποία έχει σχέδιο για το τι θα γίνει μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Και με μεγάλη χαρά θα το συζητήσουμε, φαντάζομαι, απαντώντας τις ερωτήσεις σας.

Για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και τη στάση των θεσμών:

Καταρχάς, με ενδιαφέρει το σχέδιο να είναι το σωστό για την Ελλάδα και για τους Έλληνες πολίτες. Πιστεύω ότι αν είναι το σωστό σχέδιο για την Ελλάδα και για τους Έλληνες, θα είναι ένα σχέδιο το οποίο θα βρει και τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Οι παράμετροι είναι πάρα πολύ ξεκάθαρες.

Πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου μας είναι η δημιουργία δουλειών μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων. Μέσα από ένα τσουνάμι ιδιωτικών επενδύσεων και εισροής κεφαλαίων στη χώρα. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία, ξεκινώντας από ένα επενδυτικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων με συγκεκριμένη άποψη για τις εταιρείες τις οποίες διαχειρίζεται σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο. Και με μια λογική ότι οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται, όχι μόνο για να εισπράξει το κράτος χρήματα, αλλά για να αυξηθεί και η ανταγωνιστικότητα της ίδιας της οικονομίας και να έρθουν στη χώρα κεφάλαια που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης.

Υπάρχουν, π.χ. στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ επενδύσεις που μπορεί να μην φέρουν πάρα πολλά χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο. Αναφέρομαι, π.χ. στα περιφερειακά λιμάνια. Το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, το λιμάνι Ηγουμενίτσας, οι ιαματικές πηγές. Δεν περιμένω ότι το Κράτος θα λύσει το δημοσιονομικό του πρόβλημα, εκχωρώντας σε ιδιώτες αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Θεωρούμε όμως ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για την τοπική και την περιφερειακή ανάπτυξη να έχουμε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν, επιτέλους, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και να τα εντάξουν σε μια συνολική εθνική στρατηγική αλλαγών για τη χώρα.

Το πώς αντιλαμβανόμαστε το αναπτυξιακό μας σχέδιο το έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές και σε μεγάλη λεπτομέρεια και στην Έκθεση Θεσσαλονίκης και εξακολουθούμε να ξεδιπλώνουμε πτυχές του. Είναι ένα σχέδιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και προς τις επενδύσεις. ‘Ένα σχέδιο με τολμηρές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, όπως αυτές για τις οποίες μίλησα πριν. Ένα σχέδιο το οποίο δίνει μεγάλη έμφαση στην Παιδεία και στην ανάγκη να παντρέψουμε τις δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας με το παραγόμενο αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Και εκεί είμαστε σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμη. Ένα σχέδιο το οποίο δίνει έμφαση στη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για καλύτερες παροχές Υγείας. Και βέβαια βάζει πολύ ψηλά στην προτεραιότητά του την ασφάλεια του πολίτη ως προϋπόθεση ελευθερίας και οικονομικής δραστηριότητας.

Δεν ξέρω τι είναι αυτό το σχέδιο που διακινεί η Κυβέρνηση ότι έχει στείλει στους θεσμούς. Μου φαίνεται πολύ παράξενο το γεγονός ότι δεν τολμά η Κυβέρνηση να το δώσει στη δημοσιότητα και την καλώ και σήμερα να το δημοσιεύσει επιτέλους. Τι είναι αυτό το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο; Σας θυμίζω ότι η Κυβέρνηση είχε υποχρέωση από το 2016 -ήταν μνημονιακή δέσμευση- να καταστρώσει ένα τέτοιο σχέδιο. Η Κυβέρνηση έχει δυσκολία να αρθρώσει οποιονδήποτε συγκροτημένο λόγο στα ζητήματα ανάπτυξης, πολύ απλά γιατί δεν έχει πολιτική στα θέματα αυτά. Τώρα, λοιπόν, που τελειώνουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις και πρέπει να εξηγήσει η ίδια τι θέλει να κάνει στην οικονομία, βρίσκεται στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να παράγει ένα σχέδιο με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να είναι δέσμια των δικών της ιδεοληψιών.

Θέλω να πω και κάτι ακόμα σε αυτό. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεσμευθεί από ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής. Σε αυτό θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Εάν το σχέδιο αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο στερεότυπα άλλων εποχών, αυτό το σχέδιο σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την επόμενη Κυβέρνηση και σίγουρα δεν είναι η ατζέντα με την οποία εμείς θα ζητήσουμε νωπή λαϊκή εντολή στις επόμενες εκλογές.

Για την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης με τους θεσμούς του σχεδίου ανάπτυξης της παρούσας Κυβέρνησης, σε περίπτωση εκλογής της Νέας Δημοκρατίας:

Καταρχάς, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το σχέδιο αυτό θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Εγώ σας λέω ότι δεν πρόκειται να δεσμευθώ. Προτείνω ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Κανείς δε μπορεί να με κατηγορήσει για μεταρρυθμιστική ατολμία.

Προτείνω ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων ακριβώς επειδή πιστεύω ότι το σχέδιο μεταρρυθμίσεων αυτό είναι και το κατάλληλο εργαλείο προκειμένου να μπορέσουμε σε δεύτερο χρόνο, θέλω να το τονίσω αυτό, όχι σε πρώτο χρόνο, να συζητήσουμε και για τους σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που μας έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Τσίπρα, δηλαδή το πλεόνασμα του 3,5%.

Τονίζω ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Πρώτη μου προτεραιότητα είναι να ανακτήσω την απαραίτητη αξιοπιστία της χώρας και της Κυβέρνησης, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις όπως αυτές για τις οποίες σας μίλησα, που θα προσελκύσουν πολλά κεφάλαια στη χώρα, θα μειώσουν το κόστος δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, και θα είναι τελικά η καλύτερη απόδειξη ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες εμείς προτείνουμε.

Και μη ξεχνάμε ότι ασχέτως των δεσμεύσεων που θα υπάρχουν έναντι των πιστωτών μας, ενδεχομένως με αντάλλαγμα μια ρύθμιση του χρέους, η χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος πρέπει να δανείζεται από τις αγορές. Και σήμερα το δεκαετές ομόλογο είναι στο 4 περίπου και της Πορτογαλίας είναι στο 1,80. Δεν έχω δει καμία ένδειξη ότι οι αγορές σήμερα εμπιστεύονται αυτή την Κυβέρνηση, να αποκλιμακώσει τα επιτόκια τόσο ώστε η χώρα να μπορεί να δανείζεται με ένα λογικό κόστος.

Για το πως θα διαχειριζόταν τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και τι θα έκανε διαφορετικά εάν βρισκόταν στην εξουσία:

Δε θα είχα τον κύριο Καμμένο Υπουργό. Δε το λέω γιατί έχω κάποιο λόγο να στοχοποιήσω τον κύριο Καμμένο. Το λέω διότι η αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία σήμερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα στη χώρα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο το είδαμε στα Σκόπια. Το βλέπουμε διαρκώς στα Ελληνοτουρκικά. Και ο κύριος Τσίπρας, ως αδύναμος πρωθυπουργός, αναγκάζεται να κρατήσει τον κύριο Καμμένο στο Υπουργείο αυτό προκειμένου να κρατήσει την κυβερνητική του πλειοψηφία.

Το κόστος, όμως, για τη χώρα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Διότι σήμερα δεν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο εξωτερικής πολιτικής. Άλλα λέει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, άλλα λέει το Μαξίμου. Γίνεται εξωτερική πολιτική με non-paper, αστεία πράγματα. Και η εικόνα την οποία εκπέμπει η χώρα, δεν είναι μια εικόνα σοβαρότητας.

Αν έρθετε να προσθέσετε σε αυτά μια Τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται και την έχουμε επισημάνει με πολύ συστηματικό τρόπο εδώ και μήνες, και η οποία ξεκίνησε από ένα κρεσέντο παραβιάσεων και παραβάσεων, συνεχίστηκε με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού και κατέληξε στη παράνομη και απαράδεκτη κράτηση των δυο Ελλήνων αξιωματικών σε μία φυλακή υψίστης ασφαλείας, καταλαβαίνετε ότι έχουμε απέναντι μας μια χώρα η οποία φέρεται διαφορετικά από ότι φερόταν μέχρι σήμερα.

Αυτό απαιτεί, αν μη τι άλλο, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, περισυλλογή, αυτοπεποίθηση και προβολή μιας ισχύος, όχι απλά αποτρεπτικής αλλά η οποία θα απορρέει και από τη συνολική εικόνα της χώρας. Αυτό δε το έχουμε, δυστυχώς, σήμερα.
Κατά συνέπεια, είναι βέβαιον ότι αν καλούσαμε τον κύριο Ερντογάν να έρθει στην Ελλάδα, θα φροντίζαμε η επίσκεψη αυτή να είναι μια επίσκεψη επιτυχημένη και να βοηθήσει στη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και όχι στην επιδείνωση τους. Διότι κρίνοντας εκ του αποτελέσματος η επίσκεψη απέτυχε. Τώρα, γιατί απέτυχε μπορούμε να το συζητήσουμε. Σίγουρα όμως ήταν μια επίσκεψη η οποία δεν ήταν καλά προετοιμασμένη.

Και είναι βέβαιο ότι σας μιλάει ένας άνθρωπος ο οποίος πιστεύει βαθιά στην ανάγκη να υπάρχει μια διαχρονική Ελληνοτουρκική φιλία, αλλά η φιλία προϋποθέτει σοβαρότητα, στιβαρότητα και προσήλωση στις εθνικές γραμμές με έναν τρόπο που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης. Και πολύ φοβάμαι ότι η εικόνα την οποία δείχνει η χώρα σήμερα συνολικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι αυτή που της αρμόζει.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία:

Για τα θέματα της Συρίας, προφανώς υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία. Θέλω να καταδικάσω απερίφραστα με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση τη χρήση χημικών όπλων, όπως αυτή έγινε τις προηγούμενες μέρες. Όταν μάλιστα γίνεται έναντι αμάχων και παιδιών είναι ακόμη πιο αποκρουστική.

Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση του περιστατικού. Να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτή στο Συμβούλιο Ασφάλειας η πρόταση έτσι όπως κατατέθηκε για να υπάρξει μια πλήρης διερεύνηση του περιστατικού και να ξέρουμε ακριβώς το τι έχει συμβεί.

Για τις μεταναστευτικές ροές:

Προφανώς η ανησυχία είναι διαρκής και δε συνδέεται μόνο με τη κρίση στη Συρία. Αλλά και εκεί πρέπει να πω ότι έχουμε και εμείς ένα δικό μας εσωτερικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Είναι αδιανόητο η χώρα να έχει πάρει τόσα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κέντρα υποδοχής να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Και είναι, επίσης, λάθος, κατά την άποψη μου, το γεγονός ότι παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε μια διαδικασία χορήγησης ασύλου η οποία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, με διπλές προσφυγές σε δυο επίπεδα, η οποία οδηγεί, νομοτελειακά, στην υπερσυγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου.

Άρα, για την εικόνα που υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου, υπάρχει και ένα ζήτημα Ελληνικής διαχειριστικής ανεπάρκειας που επιβαρύνει πάρα πολύ τις τοπικές κοινωνίες και προκαλεί αντιδράσεις, κάποιες δικαιολογημένες, κάποιες τελείως αδικαιολόγητες.

Και υπάρχει και ένα ζήτημα ως προς τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Μέχρι που να φτάσουμε σε ένα ενοποιημένο ευρωπαϊκό σύστημα, η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο κάθε κράτος-μέλος και έχω σοβαρές επιφυλάξεις ότι η διαδικασία ασύλου έτσι όπως έχει νομοθετηθεί στην Ελλάδα είναι μια διαδικασία η οποία εξυπηρετεί σήμερα τα εθνικά συμφέροντα, προστατεύοντας ταυτόχρονα και τα δικαιώματα των προσφύγων. Ή όσων διεκδικούν status πρόσφυγα.

Αν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα δεσμεύεται από μια συμφωνία στο Σκοπιανό:

Με ρωτάτε τι θα γίνει. Έχω πει πολλές φορές και στα ζητήματα που αφορούν τα Μνημόνια ότι προφανώς οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα. Θα εκφράσουμε την εντονότατη διαφωνία μας στη Βουλή σε περίπτωση που η συμφωνία έρθει, όπως τουλάχιστον φαίνεται σήμερα χωρίς -αν κρίνω από τις όποιες διαρροές- να είναι μία ενιαία συνολική και οριστική λύση που να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και την αντιμετώπιση ζητημάτων εθνότητας και αλυτρωτισμού. Αλλά αυτό αφορά τη στάση μας στη Βουλή όταν και εφόσον έρθει η συμφωνία».

Για τον ισχυρισμό της Κυβέρνησης ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση:

Καταρχάς αναφερθήκατε στις δύο Κυβερνήσεις. Θα αμφισβητούσα αυτό το οποίο λέτε για την ελληνική Κυβέρνηση, διότι ο έτερος κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί αυτή τη στιγμή οριζόντια και κάθετα με οποιαδήποτε λύση. Ο κ. Τσίπρας δεν διαπραγματεύεται σήμερα ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή, αλλά ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Τυπικά είναι επικεφαλής της Κυβέρνησης, αλλά ο κυβερνητικός εταίρος στον οποίο στηρίζεται για να έχει πλειοψηφία στη Βουλή έχει μία τελείως διαφορετική θέση για το ζήτημα αυτό. Έχω θέσει και δημόσια το πλαίσιο για μία ενδεχόμενη συμφωνία. Το επανέλαβα και πριν. Αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία, την αντιμετώπιση ζητημάτων αλυτρωτισμού και εθνικής ταυτότητας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία και να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Η θέση μου αυτή είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη. Η αναφορά μου στο θέμα του χρόνου έχει να κάνει πολύ και με το γεγονός ότι η Κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα αυτό από πλευράς ελληνικής κοινής γνώμης με ένα τελείως λάθος τρόπο. Δεν χρειάζεται να ανατρέξω στην ιστορία του τι έγινε, τα γνωρίζετε καλά. Δεν ξέρω αν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον να λυθεί το ζήτημα ή να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία. Το βέβαιο είναι ότι δίχασε την ελληνική κοινωνία αυτή η ιστορία χαρακτηρίζοντας συλλήβδην η Κυβέρνηση όσους διαφωνούν επί της αρχής με οποιαδήποτε λύση, ως γραφικούς, εθνικιστές και μη αντιλαμβανόμενη ότι, αυτή τη στιγμή, σε αυτή τη συγκυρία, το ζήτημα αυτό έχει μία ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την ελληνική κοινή γνώμη. Όλα αυτά η Κυβέρνηση τα αγνόησε, έδειξε να μην την ενδιαφέρουν καθόλου, με αποτέλεσμα, αντί να διαμορφώνουμε μία ενιαία θέση, η Κυβέρνηση να κάνει βασικά μυστική διπλωματία, να ενημερώνει εκ των υστέρων τα πολιτικά Κόμματα. Και μια κοινωνία η οποία σήμερα είναι εξαιρετικά εχθρική στη λύση του ζητήματος. Αλλά θα πρέπει να αναζητήσουμε ευθύνες γιατί έγινε αυτό σε αυτή τη συγκυρία».

Για τις τουρκικές προκλήσεις και την περίπτωση μίας σύγκρουσης μεταξύ ελληνικού και τούρκικου αεροπλάνου:

Δεν θέλω να μπω, σε καμία περίπτωση, σε υποθετικά σενάρια. Ούτε θέλω να γίνω μάντης κακών. Δεν νομίζω ότι ο δημόσιος διάλογος γύρω από ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, οι εφημερίδες οι οποίες καθημερινά μας παρουσιάζουν στα πρόθυρα πολέμου, τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αφιερώνουν συχνά, ανά 15λεπτο στην ένταση η οποία υπάρχει, εξυπηρετούν κατ’ ανάγκη αυτή τη στιγμή τους εθνικούς σκοπούς. Προφανώς όταν υπάρχει αμοιβαία ένταση ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται. Για αυτό και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο να υπάρχει μία συμφωνημένη και γρήγορη οριζόντια αποκλιμάκωση. Και να ξεκινήσει από την ίδια την Τουρκία η οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτή τη στιγμή τις αναθεωρητικές προσεγγίσεις στη Συμφωνία της Λωζάνης. Και πιστεύω ότι θα ήταν μία κίνηση όχι απλά, απαραίτητη και αυτονόητη, αλλά θα ήταν και μία κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας σήμερα να αντιμετωπίσει επιτέλους -ήδη έχει καθυστερήσει πολύ- το ζήτημα των δύο αξιωματικών που εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι σε τούρκικες φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Από πλευράς μου, ανέδειξα το ζήτημα αυτό στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπήρξε και σχετική παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να δοθεί μια ευρωπαϊκή διάσταση στην τουρκική προκλητικότητα. Συζητείται το ζήτημα και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως ίσως γνωρίζετε, τις επόμενες μέρες. Αλλά είναι σημαντικό να αντιληφθεί και η Τουρκία ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν αφορούν μόνο στην αυτονόητη εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Δικαίου. Αφορούν και στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε, μιλάμε, χρησιμοποιούμε την εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Είμαι φανατικός εχθρός της λογικής ότι για να κερδίσουμε πέντε ψήφους παραπάνω ανεβάζουμε τους τόνους και τονώνουμε τα εθνικιστικά ένστικτα, είτε αυτό γίνεται στην Τουρκία, είτε αυτό γίνεται στην Ελλάδα. Οι χαμηλότεροι τόνοι, λοιπόν, αυτή τη στιγμή -πόσο μάλλον όταν η ευρύτερη γειτονιά μας βρίσκεται στα πρόθυρα μίας καινούριας ανάφλεξης- νομίζω ότι είναι επιβεβλημένοι και πιστεύω ότι αυτό τελικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα και της Ελλάδας και της Τουρκίας.

 

The post Μητσοτάκης: Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων όπως την είχα νομοθετήσει appeared first on Aftodioikisi.gr.

ΝΔ κατά Γεροβασίλη: Κρύβει τα στοιχεία της αξιολόγησης

$
0
0

Σφοδρή επίθεση εναντίον της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, εξαπέλυσε ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σχετικά με τη συστηματική άρνηση της κ. Γεροβασίλη να δώσει απαντήσεις κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για την τα στοιχεία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και για τις προκηρύξεις στην Επιλογή προϊσταμένων και τις καταγγελίες για παρεμβάσεις υπουργών στο ΑΣΕΠ.

«Η κυρία Γεροβασίλη αποφεύγει συστηματικά τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Επιδιώκει να αποκρύψει τι πραγματικά συνέβη με την αξιολόγηση και να παρέλθει ο χρόνος έως ότου επιλεγούν οι αρεστοί στην Κυβέρνηση Γραμματείς και Γενικοί Διευθυντές», σημειώνει ο κ. Γεωργαντάς και αναφέρει:

«Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης τακτικότατα δίνει συνεντεύξεις και εκδίδει ανακοινώσεις για τα δήθεν “επιτεύγματα” της Κυβέρνησης στον τομέα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πλην όμως αποφεύγει συστηματικά να δώσει απαντήσεις κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και όταν το πράττει αυτές είναι αόριστες και ελλιπείς. Συγκεκριμένα:

Εκκρεμεί εδώ και έξι μήνες η απάντηση της για τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που αξιολογήθηκαν για το έτος 2016 αλλά και για τον ακριβή αριθμό των αξιολογούμενων που βαθμολογήθηκαν με λιγότερους από 60 βαθμούς.

Εκκρεμεί από τις 5.1.2018 η απάντηση στην Ερώτηση που συνυπέγραψα με τον κ. Βορίδη για τις “Προκηρύξεις για την Επιλογή Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων”.

Εκκρεμεί η συζήτηση της από 2.3.2018 Επίκαιρης Επερώτησης που υπογράψαμε 37 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με φωτογραφικές προκηρύξεις για την επιλογή Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων.

Εκκρεμεί, επίσης, η απάντηση σε Ερώτηση μου για τις παρεμβάσεις Υπουργών στο ΑΣΕΠ στη διαδικασία επιλογής των Γραμματέων των Υπουργείων.

Προφανώς σκοπός της κυρίας Γεροβασίλη είναι να αποκρύψει τι πραγματικά συνέβη με την αξιολόγηση και να παρέλθει ο χρόνος έως ότου επιλεγούν οι αρεστοί στην Κυβέρνηση Διοικητικοί και Τομεακοί Γραμματείς και Γενικοί Διευθυντές.

Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις και όχι συνθήματα. Υπενθυμίζουμε ότι στις Δημοκρατίες η ανταπόκριση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο είναι υποχρέωση και δεν εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια των Κυβερνώντων».

The post ΝΔ κατά Γεροβασίλη: Κρύβει τα στοιχεία της αξιολόγησης appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δημόσιο-Β΄ κύκλος Κινητικότητας: Ξεκινάει αύριο με τη συμμετοχή των ΟΤΑ

$
0
0

Με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και των ΟΤΑ που έχουν ψηφιοποιήσει τα οργανογράμματά τους, ξεκινάει αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο β΄κύκλος κινητικότητας στο Δημόσιο.

Οι προς κάλυψη θέσεις σναμένεται να είναι αυξημένες κατά 37,5%, συγκριτικά με τον πρώτο κύκλο. Συγκεκριμένα τα αιτήματα που έχουν καταθέσει οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες επιθυμούν να ενισχυθούν σε προσωπικό μέσω του δεύτερου κύκλου κινητικότητας, αθροίζουν 1.100 θέσεις, εκ των οποίων οι 800 ζητούνται να καλυφθούν μέσω μετατάξεων και οι 300 μέσω αποσπάσεων.

Πρόκειται για τα αιτήματα που κλήθηκε να αξιολογήσει και να εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας και πήραν το «πράσινο φως», προκειμένου να αναρτηθούν αυριο στην ειδική πλατφόρμα της «Απογραφής» (apografi.gov.gr) εντός Απριλίου, «ανοίγοντας» έτσι το στάδιο των αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους.

Αρα στη βάση αυτή χονδρικά:
•έως πρώτο πενθήμερο Μαΐου θα μπορούν οι υπάλληλοι να υποβάλλουν αιτήσεις,
•μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις,
•μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου θα υλοποιηθούν οι μετακινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο κύκλο διαθέσιμες ήταν 801 θέσεις, με τις 721 να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων.

The post Δημόσιο-Β΄ κύκλος Κινητικότητας: Ξεκινάει αύριο με τη συμμετοχή των ΟΤΑ appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κινητικότητα…μετ΄εμποδίων: Ποιοι περιορισμοί μπαίνουν στους δημoσίους υπαλλήλους

$
0
0

Περιορισμός επιλογών στις θέσεις που μπορεί να διεκδικήσει ένας δημόσιος υπάλληλος μέσω κινητικότητας μπήκε με διάταξη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο προ ημερών ψηφισμένο νομοσχέδιο για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών που πλέον βγήκε σε ΦΕΚ.

Προβλέπει ότι ένας υπάλληλος που θέλει να μεταταχθεί ή να αποσπαστεί σε υπηρεσία θα μπορεί να διεκδικήσει έως τρεις φορείς κατ’ ανώτατο όριο.

Το μέγιστο όριο του «3» αφορά μόνο φορείς και όχι θέσεις, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι ένας υποψήφιος μπορεί να διεκδικήσει απεριόριστες θέσεις, αρκεί να προέρχονται το ανώτατο από τρεις δημόσιες υπηρεσίες.

 

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ (άρθρο 34) ΕΔΩ

The post Κινητικότητα… μετ΄εμποδίων: Ποιοι περιορισμοί μπαίνουν στους δημoσίους υπαλλήλους appeared first on Aftodioikisi.gr.

Σεμινάρια δημοσίων υπαλλήλων για το Ψηφιακό Οργανόγραμμα (εγκύκλιος)

$
0
0

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ανάρτησης από τους υπόχρεους φορείς, των οριζόμενων στο ν. 4440/2016, άρθρο 16, στοιχείων στη βάση δεδομένων του Ψηφιακού Οργανογράμματος της Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο του υπουργείο σημειώνεται:

«Ενόψει της έναρξης της ως άνω διαδικασίας, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας, έχει εντάξει στα προγράμματα επιμόρφωσης το ειδικό πρόγραμμα με τίτλο «Η εφαρμογή του ενιαίου συστήματος κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση» όπου οι επιμορφωνόμενοι θα ενημερωθούν για τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργικότητες της εφαρμογής ώστε να είναι σε θέση να χειρίζονται τις εφαρμογές του Ψηφιακού Οργανογράμματος, των Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας (ΠΘΕ) και του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ)».

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρακαλεί τους φορείς που δεν έχουν ακόμη ορίσει τους υπαλλήλους οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την καταχώρηση των στοιχείων και την ανάρτηση των ειδικών ΠΘΕ στην εφαρμογή του Ψηφιακού Οργανογράμματος, να ενεργήσουν σχετικά το συντομότερο δυνατό, αποστέλλοντας τα σχετικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλέφωνο επικοινωνίας) προς το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

The post Σεμινάρια δημοσίων υπαλλήλων για το Ψηφιακό Οργανόγραμμα (εγκύκλιος) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Γ.Καλλιάνος κατά δημοσίων υπαλλήλων: «Νεκρά φορτία» σε υπηρεσίες -Αποδοχή αξιολόγησης, κινητικότητας

$
0
0

Σφοδρή επίθεση, μέσω Facebook, εναντίον μερίδας των δημοσίων υπαλλήλων εξαπολύει, ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Καλλιάνος κάνοντας λόγο για «νεκρά φορτία» μέσα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Γ. Καλλιάνος αφού αρχικά κάνει ένα διαχωρισμό μεταξύ των υπαλλήλων που εργάζονται καθημερινά και παράγουν «πραγματικό έργο», στη συνέχεια καλεί όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου να αποδεχτούν την κινητικότητα και την αξιολόγηση.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Γ. Καλλιάνου:

 

The post Γ.Καλλιάνος κατά δημοσίων υπαλλήλων: «Νεκρά φορτία» σε υπηρεσίες -Αποδοχή αξιολόγησης, κινητικότητας appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δημόσιο: Ποιοι μπορούν να κερδίσουν προαγωγή με αλλαγή υπηρεσίας

$
0
0

Κίνητρα ταχύτερης βαθμολογικής εξέλιξης και διευκολύνσεις προς δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον μέσω του νέου συστήματος μετατάξεων παρέχει το πλαίσιο της κινητικότητας.

Ο νόμος βάζει στην «πρώτη γραμμή» υπηρεσίες σε:

  • παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, και
  • σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους,

δηλαδή, υπηρεσίες που σε γενικές γραμμές συγκεντρώνουν «χαμηλή ζήτηση» στην αγορά εργασίας του Δημοσίου.

Επιδίωξη είναι να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική των συγκεκριμένων περιοχών και με την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών τους να βελτιωθεί, όχι μόνο η εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, αλλά και των επιχειρήσεων, κατά τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Έτσι, το νέο σύστημα παρέχει κίνητρα όπως ταχύτερη βαθμολογική προαγωγή κατά δύο έτη για όσους υπαλλήλους επιλέξουν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες των παραπάνω περιοχών και να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Επίσης, κατά ένα έτος προβλέπεται να μειωθεί ο απαιτούμενος για τη βαθμολογική προαγωγή χρόνος για όσους επιλέξουν να αποσπαστούν σε αντίστοιχες υπηρεσίες για δύο τουλάχιστον έτη.

Ο μέγιστος χρόνος απόσπασης ή μετάταξης που θα συνυπολογιστεί για τη βαθμολογική εξέλιξη υπαλλήλου μέσω των συγκεκριμένων κινήτρων έχει οριστεί στα έξι έτη.

The post Δημόσιο: Ποιοι μπορούν να κερδίσουν προαγωγή με αλλαγή υπηρεσίας appeared first on Aftodioikisi.gr.


ΥΠΔΑ: Τι ισχύει για τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων

$
0
0

Διευκρινήσεις για το ισχύον καθεστώς της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων, έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απατώντας σε σχετικό ερώτημα της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Ειδικότερα, το ΥΠΔΑ, σημειώνει:

Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν.1943/1991, η οποία κωδικοποιήθηκε στην παρ. 1 του άρθρου 43 του π.δ. 57/2007, «1. Η μεταπτυχιακή εκπαίδευση των υπαλλήλων κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ γίνεται σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (π.δ. 611/1977), για τη λήψη μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών συναφούς με τα αντικείμενα του υπουργείου ή του ν.π.δ.δ., στο οποίο ο υπάλληλος ανήκει οργανικώς. Για τη συμμετοχή του υπαλλήλου σε προγράμματα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, δεν πρέπει αυτός να έχει υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας του».

Περαιτέρω, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 58 του προϊσχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα (ν.2683/1999), «1. Για τη συμμετοχή του σε προγράμματα μετεκπαίδευσης και προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, ο υπάλληλος δικαιούται να ζητήσει άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης. Άδεια δεν χορηγείται αν ο υπάλληλος έχει υπερβεί κατά το χρόνο, για τον οποίο ζητείται η άδεια, το 50ό έτος της ηλικίας του ή δεν έχει συμπληρώσει τρία (3) χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Προκειμένου για συμμετοχή σε προγράμματα μετεκπαίδευσης με διάρκεια μικρότερη του έτους, άδεια δεν χορηγείται εάν ο υπάλληλος έχει
συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του».

Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 47 του ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007), «5. Η μεταπτυχιακή εκπαίδευση γίνεται με τη συμμετοχή του υπαλλήλου σε προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών που εκτελούνται σε αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εσωτερικού ή του εξωτερικού, είτε αυτοτελώς είτε σε σύμπραξη με Τ.Ε.Ι.. Ως προγράμματα ή κύκλοι μεταπτυχιακών σπουδών νοούνται όσα καθορίζονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις για την ανώτατη εκπαίδευση».

Από την ως άνω διαχρονική επισκόπηση των διατάξεων για τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση των υπαλλήλων προκύπτει ότι ήδη με τις διατάξεις του προϊσχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα, με τον οποίον ρυθμίστηκαν συνολικά τα
ζητήματα που αφορούν στην υπηρεσιακή κατάσταση και στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των υπαλλήλων που υπάγονταν στο πεδίο εφαρμογής του, το προβλεπόμενο στην επικαλούμενη διάταξη του ν.1943/1991 όριο ηλικίας για τη συμμετοχή σε προγράμματα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και τη χορήγηση σχετικής άδειας αυξήθηκε, ενώ με τις διατάξεις του ισχύοντος πλέον Υπαλληλικού Κώδικα και στο πλαίσιο της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των υπαλλήλων και της παροχής ίσων ευκαιριών δεν προβλέφθηκε κανένα όριο
ηλικίας για τη συμμετοχή σε προγράμματα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.

Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 57/2007 με το εν λόγω Π.Δ. «Κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις που διέπουν το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), όπως αυτές τροποποιήθηκαν, συμπληρώθηκαν και ισχύουν, καθώς και κάθε άλλη συναφής διάταξη η οποία τροποποιεί ή συμπληρώνει τις ανωτέρω διατάξεις, ως εξής:…».

Όπως προκύπτει δε από τις ανωτέρω διατάξεις τα ζητήματα συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων σε προγράμματα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης ήδη από το 1999 αποτέλεσαν ζήτημα που εντάχθηκε στο περιεχόμενο του εκάστοτε ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα και όχι ζήτημα που αφορά τη λειτουργία του Ε.Κ.Δ.Δ.Α..

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω η Υπηρεσία μας έχει την άποψη ότι η εφαρμοστέα εν προκειμένω διάταξη για τη συμμετοχή των υπαλλήλων σε προγράμματα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης είναι η διάταξη του άρθρου 47 του
Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007), στην οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη για όριο ηλικίας και ο μόνος περιορισμός που προβλέπεται είναι ο χρόνος που απομένει μετά το πέρας της άδειας να μην είναι μικρότερος του τετραπλάσιου της διάρκειας αυτής.

Όσον αφορά στους υπαλλήλους των οτα α’ βαθμού τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του άρθρου 65 του Ν. 3584/07 όπου προβλέπεται αντίστοιχος περιορισμός.»

ΕΓΓΡΑΦΟ

The post ΥΠΔΑ: Τι ισχύει για τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κινητικότητα: Το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα του νέου κύκλου

$
0
0

Αναρτημένες στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα της της «Απογραφής» (apografi.gov.gr) είναι οι πίνακες με τις θέσεις που προσφέρει προς κάλυψη ο νέος κύκλος κινητικότητας, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους υπαλλήλους επιθυμούν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον να υποβάλουν αιτήσεις μέσα στις επόμενες 15 ημερολογιακές ημέρες.

Επομένως, με την έναρξη των αιτήσεων να γίνεται το πρωί της 23ης Απριλίου, το χρονοδιάγραμμα των μετακινήσεων του συγκεκριμένου κύκλου διαμορφώνεται ως εξής:
•έως τις 7 Μαΐου (και ώρα 23.59) θα διαρκέσει το στάδιο των αιτήσεων
•έως τα τέλη Ιουνίου θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις
•μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται οι εγκεκριμένες μετατάξεις και αποσπάσεις.

The post Κινητικότητα: Το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα του νέου κύκλου appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κινητικότητα-Β’Κύκλος: Ποιος περιορισμός μπαίνει σε εφαρμογή

$
0
0

Θέσεις έως και για τρεις φορείς κατ’ ανώτατο όριο θα μπορούν να διεκδικήσουν οι υπάλληλοι που θέλουν να αλλάξουν θέση μέσω κινητικότητας, σύμφωνα με τον περιορισμό που βάζει πρόσφατα ψηφισμένη διάταξη νομοσχέδιο για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών που πλέον βγήκε σε ΦΕΚ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πλαφόν στις θέσεις που μπορούν να διεκδικήσουν από αυτούς τους τρεις φορείς.

 

Το μέγιστο όριο του «3» αφορά μόνο φορείς και όχι θέσεις, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι ένας υποψήφιος μπορεί να διεκδικήσει απεριόριστες θέσεις, αρκεί να προέρχονται το ανώτατο από τρεις δημόσιες υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, αν τρία υπουργεία προσφέρουν 10 θέσεις διοικητικού προσωπικού το καθένα, ο υποψήφιος μπορεί στην αίτησή του να συμπληρώσει και τις 30 θέσεις.

 

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ (άρθρο 34) ΕΔΩ

The post Κινητικότητα-Β’ Κύκλος: Ποιος περιορισμός μπαίνει σε εφαρμογή appeared first on Aftodioikisi.gr.

ΝΣΚ: Μη αναγνώριση χρόνου προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα σε δημοσίους υπαλλήλους (γνωμοδότηση)

$
0
0

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για περίπτωση μη αναγνώριση χρόνου προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα σε υπαλλήλους της Γ.Γ.Α. βάσει του άρθρου 6 π.δ. 69/2016. Οι εν λόγω υπάλληλοι απασχολούνται σε διοικητικά καθήκοντα με θέμα τον αθλητισμό και κατά το παρελθόν εργάστηκαν σε ιδιωτικά σχολεία ως καθηγητές κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής.

Στην γνωμοδότησή του το ΝΣΚ αναφέρει:

Εφόσον το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο επιλήφθηκε των αιτημάτων και με σχετική απόφασή του έκρινε ότι δεν υπάρχει συνάφεια του αντικειμένου απασχόλησης των αιτούντων υπαλλήλων στο δημόσιο με εκείνα της προϋπηρεσίας τους στον ιδιωτικό τομέα, είτε ως καθηγητές κλάδου ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής) ασκώντας εκπαιδευτικό έργο σε ιδιωτικά σχολεία με σύμβαση εργασίας είτε ως ΠΕ Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ασκώντας προπονητικό έργο σε ιδιωτικούς φορείς, η κρίση του αυτή είναι ουσιαστική, υπαγόμενη στην αποκλειστική του αρμοδιότητα και δεν τίθεται θέμα ελέγχου αυτής από άλλο όργανο του Δημοσίου (ομόφ.).

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ, ΝΣΚ

The post ΝΣΚ: Μη αναγνώριση χρόνου προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα σε δημοσίους υπαλλήλους (γνωμοδότηση) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κινητικότητα: Τι συμβαίνει με προσωπική διαφορά, ασφαλιστικό (ΦΕΚ)

$
0
0

Όπως είναι γνωστό, με το νέο σύστημα κινητικότητας η μετακίνηση από μία δημόσια υπηρεσία σε άλλη διενεργείται ως μετάταξη σε κενή οργανική θέση κλάδου/ειδικότητας της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, για την οποία ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου συστήματος κινητικότητας, οι προκηρυσσόμενες θέσεις καλύπτονται με ενιαίο τρόπο, ανεξαρτήτως εάν οι υπάλληλοι είναι μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ).

Ο νόμος για την κινητικότητα αναφέρει κατηγορηματικά ότι σε κάθε περίπτωση η μετάταξη διενεργείται με την ίδια σχέση εργασίας.

Αποσαφηνίζει ακόμη ότι όσοι μεταταχθούν με το νέο σύστημα «διατηρούν το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς και τυχόν προσωπική διαφορά στις αποδοχές τους». (άρθρο 2, παρ. 5).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

The post Κινητικότητα: Τι συμβαίνει με προσωπική διαφορά, ασφαλιστικό (ΦΕΚ) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Σουηδία: Θα προσληφθούν 124.000 δημόσιοι υπάλληλοι

$
0
0

Μπορεί σε άλλες χώρες -ας πούμε, η Ελλάδα…- το Δημόσιο να υφίσταται διαρκώς μειώσεις στο προσωπικό του, ωστόσο υπάρχει και μια ευρωπαϊκή χώρα που όχι μόνο αυξάνει το μέγεθος του δημόσιου τομέα της, αλλά εκτιμάται ότι θα απορροφήσει εκεί το 60% της αύξησης των εργαζομένων της ως το 2025.

Πρόκειται για τη Σουηδία, όπου υπολογίζεται ότι στον δημόσιο τομέα της χώρας θα εισέλθουν ως το 2025 περίπου 124.000 νέοι υπάλληλοι, από το σύνολο των 207.000 εργαζομένων που προβλέπεται ότι θα μπουν στην αγορά εργασίας στο ίδιο διάστημα.

Μάλιστα, ο αριθμός αυτός έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στην σκανδιναβική χώρα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι πολύ μεγάλος και ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας του δημοσίου, αλλά και το κόστος του.

Η Σουηδία διατηρεί αυξημένο δημόσιο και εξαιρετικές υπηρεσίες προς τους πολίτες (δημόσια υγεία, παιδεία, φροντίδα στους ηλικιωμένους, κλπ) χάρη στην υψηλή φορολογία που επιβάλλει, ωστόσο, δεδομένου ότι το 2018 είναι εκλογική χρονιά, μια πρόταση για νέα αύξηση στη φορολογία ίσως να προκαλέσει αντιδράσεις.

Από την άλλη, η μελέτη από την οποία προκύπτουν οι αριθμοί για τους νέους δημόσιους υπαλλήλους (προέρχεται από την ένωση των ΟΤΑ στη Σουηδία) τονίζει ότι χωρίς νέες προσλήψεις θα υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου τρία είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν: η υγεία, η εκπαίδευση και το μεταναστευτικό, στο οποίο και ποντάρει πολύ το ακροδεξιό κόμμα των Δημοκρατών το οποίο προωθεί αντιμεταναστευτικές πολιτικές.

The post Σουηδία: Θα προσληφθούν 124.000 δημόσιοι υπάλληλοι appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κινητικότητα: Πώς θα αξιολογηθούν οι υποψήφιοι προς μετάταξη –απόσπαση

$
0
0

Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν το νέο σύστημα, η αξιολόγηση των υποψήφιων προς μετάταξη υπαλλήλων θα γίνεται από τριμελές όργανο του φορέα που έχει ζητήσει να δεχτεί υπαλλήλους για την κάλυψη των κενών του. Το όργανο αυτό θα στελεχώνεται από τον γενικό διευθυντή και τον διευθυντή της υπηρεσίας στην οποία ανήκει η προς κάλυψη θέση, καθώς και τον διευθυντή προσωπικού του φορέα, αλλά και με τον προϊστάμενο του Τμήματος στο οποίο ανήκει η εκάστοτε προκηρυσσόμενη θέση και ο οποίος δύναται να συμμετέχει ως παρατηρητής εκπρόσωπος του οικείου συλλόγου εργαζομένων, όπως αναφέρει μια ακόμη προσθήκη.

Τα κριτήρια της αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται πάνω σε τέσσερα κριτήρια:
α) τη συνάφεια των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων με τη θέση που διεκδικούν
β) τις εκθέσεις αξιολόγησής τους
γ) την εμπειρία τους σε συναφές αντικείμενο
δ) κάθε στοιχείο του προσωπικού τους μητρώου που τεκμηριώνει την καταλληλότητά τους

Τελευταίο στάδιο

Για το τελευταίο στάδιο, της διαδικασίας αξιολόγησης πριν ολοκληρωθεί μια μετάταξη, προβλέπεται η δυνατότητα συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων. Ούτως ή άλλως όμως, βάσει της προωθούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας, εισάγεται η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στα πρακτικά επιλογής συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων. Προβλέπεται, δε, να καθορίζονται και τρεις επιλαχόντες για τη θέση, εφόσον υπάρχουν.

Ακόμη, στην τελική του μορφή, το νομοσχέδιο για την κινητικότητα διευκρινίζει για τους Δήμους ότι «ειδικά για τη μετάταξη υπαλλήλου από ΟΤΑ α΄ βαθμού απαιτείται επιπλέον η γνώμη του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου».

«Το πρακτικό επιλογής είναι ειδικά αιτιολογημένο, περιλαμβάνει συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων και εισήγηση για τον υποψήφιο που πληροί τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την προκηρυσσόμενη θέση, καθώς και καθορισμό τουλάχιστον τριών (3) επιλαχόντων, εφόσον υπάρχουν», αναφέρει ο νόμος.

The post Κινητικότητα: Πώς θα αξιολογηθούν οι υποψήφιοι προς μετάταξη – απόσπαση appeared first on Aftodioikisi.gr.


Χορήγηση άδειας σε δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται μπροστά σε οθόνες -Τι διευκρινίζει το ΝΣΚ (γνωμοδότηση)

$
0
0

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) γνωμοδότησε σχετικά με τη χορήγηση αδείας στους υπαλλήλους του Δημοσίου που χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Αφού παρουσίασε το νομικό ιστορικό και τις καταργούμενες διατάξεις περί πρόβλεψης «ειδικής άδειας», κατέληξε στο εξής:

Συμπέρασμα:

Μετά την έναρξη ισχύος της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 4210/2013, με την οποία καταργήθηκε η διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 50 του ν. 3528/2007, η οποία προέβλεπε τη χορήγηση αδείας στους υπαλλήλους του Δημοσίου, τους χειριζόμενους ηλεκτρονικό υπολογιστή, πρέπει σε κάθε περίπτωση να θεωρείται ως καταργηθείσα και η σχετική διάταξη της με αριθμό 130558/1989 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που κυρώθηκε από τον χρόνο έκδοσής της με το άρθρο 27 του ν. 1876/1990 και προέβλεπε τη χορήγηση άδειας στους εργαζόμενους μπροστά σε οθόνες οπτικής καταγραφής (ομόφωνα).

 

Δείτε αναλυτικά παρακάτω:

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΝΣΚ

The post Χορήγηση άδειας σε δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται μπροστά σε οθόνες -Τι διευκρινίζει το ΝΣΚ (γνωμοδότηση) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δημόσιο-Αναπτυξιακό: Πριμ σε υπαλλήλους &νέες προσλήψεις -Οι πέντε άξονες

$
0
0

Πριμ στους παραγωγικούς δημοσίους υπαλλήλους προβλέπει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Τα μισθολογικά κίνητρα περιλαμβάνονται στο σχέδιο της «επόμενης ημέρας», υπό τη σαφή διευκρίνιση ότι συνολικά η στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης -και ο προγραμματισμός των προσλήψεων- θα διατηρήσει τις μισθολογικές δαπάνες στο πλαίσιο του ισχύοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου (ΜΠΔΣ).

«Η μισθολογική πολιτική στον δημόσιο τομέα θα εξακολουθήσει να βασίζεται στο ενιαίο μισθολόγιο και θα παρέχει κίνητρα για την αύξηση των επιδόσεων των δημοσίων υπαλλήλων, διασφαλίζοντας την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», αναφέρεται στο Σχέδιο.

Ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μπόνους δεν υπάρχει στο κείμενο. Με τον νόμο του μισθολογίου ωστόσο -οπότε και συνδέθηκαν αποδοχές με αξιολόγηση- προβλέπεται ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη -κατά μία κλίμακα- για όσους υπαλλήλους βαθμολογούνται με άριστα κατά μέσο όρο σε τρεις συνεχόμενες ετήσιες αξιολογήσεις.

Ως εκ τούτου, προϋπόθεση για την εφαρμογή της ισχύουσας διάταξης είναι η τριετής εφαρμογή της αξιολόγησης, πέρα από την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπεται στον νόμο του ενιαίου μισθολογίου.

Ξεκάθαρο είναι, πάντως, το μήνυμα που εκπέμπεται προς το εξωτερικό για «αποσυμπίεση» των αποδοχών των υπαλλήλων του Ελληνικού Δημοσίου, προς την υψηλότερη κατεύθυνση, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο περικοπών στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια.

Οι πέντε άξονες

Σε πέντε άξονες αναπτύσσεται η στρατηγική της κυβέρνησης για το Δημόσιο στην «μετά-μνημονίου» εποχή. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου προβλέπεται στο Αναπτυξιακό Σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση να συνεχισθούν ή να ολοκληρωθούν, αλλά είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα «ρίξει βάρος» στην μείωση της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, στην ενίσχυση μηχανισμών παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Στα εργασιακά ζητήματα του δημοσίου, το σχέδιο προβλέπει ότι η δημόσια διοίκηση θα προχωρήσει με δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα και για ένα σύγχρονο και ενιαίο σύστημα σχεδιασμού και διαδικασιών προσλήψεων, το οποίο θα είναι συμβατό με τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας. Το ολοκληρωμένο ψηφιακό οργανόγραμμα, καθώς και οι περιγραφές θέσεων εργασίας για όλες τις οντότητες γενικής κυβέρνησης, θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τη διαμόρφωση μιας μεσομακροπρόθεσμης στρατηγικής για το ανθρώπινο δυναμικό, αναφέρεται στο αναπτυξιακό σχέδιο.

Είναι σαφές όμως ότι οι αλλαγές θα έχουν ως «ταβάνι» δαπανών τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί ήδη ως προς το μισθολογικό κόστος.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα έχει ως εξής: «Η στρατηγική για τον ανθρώπινο δυναμικό, ο προγραμματισμός και οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν και θα προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες, προκειμένου να διατηρηθεί το μισθολογικό κόστος του δημοσίου σύμφωνα με το ισχύων ΜΠΔΣ. Η μισθολογική πολιτική στο δημόσιο τομέα θα εξακολουθήσει να βασίζεται στο ενιαίο μισθολόγιο και θα παρέχει κίνητρα για την αύξηση των επιδόσεων των δημόσιων υπαλλήλων, διασφαλίζοντας την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα ενισχύσει το ρόλο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στον συντονισμό και την θέσπιση προτεραιοτήτων στις ανάγκες προσλήψεων και θα ενισχύσει τον ΑΣΕΠ ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσλήψεων. Θα εκπληρώσει τις ανάγκες της διοίκησης στο πλαίσιο της γήρανσης του εργατικού δυναμικού και θα βοηθήσει στον εξορθολογισμό της απασχόλησης προσωρινού προσωπικού έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς μας στόχους»

 

Αναλυτικότερα, ολόκληρες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το Δημόσιο στο Αναπτυξιακό της Σχέδιο:

Κατά τη διάρκεια του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η ελληνική διοίκηση σχεδίασε και υλοποίησε μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση, τη βελτίωση των ικανοτήτων του ελληνικού συστήματος δημόσιας διοίκησης και την αποπολιτικοποίηση του, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πελατειακές πρακτικές και δίκτυα.

Μεταξύ άλλων, η ελληνική διοίκηση:
• Υιοθέτησε μια βασική μεταρρύθμιση για την αποπολιτικοποίηση της διαδικασίας διορισμού Γενικών Γραμματέων και ισοδύναμων θέσεων.
• Εφαρμόζει ένα αξιοκρατικό σύστημα επιλογής κορυφαίων στελεχών.
• Ανέπτυξε ένα σύγχρονο και διαφανές Σύστημα Ενιαίας Κινητικότητας για την αποτελεσματική διαχείριση των σταδιοδρομιών των δημόσιων υπαλλήλων, σύμφωνα με τα ψηφιακά οργανογράμματα και τα περιγράμματα θέσεων εργασίας.
• Εφάρμοσε ένα νέο σύστημα για την αξιολόγηση της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.
• Σημείωσε ουσιαστική πρόοδο στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, με τη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και την εφαρμογή της στρατηγικής κατά της διαφθοράς.

Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

Το 2017, η ελληνική διοίκηση ενσωμάτωσε αυτές τις μεταρρυθμίσεις σε μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης 2017-2019 η οποία στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Συγκεκριμένα, η παραπάνω στρατηγική για το 2017-2019 περιλαμβάνει πολιτικές δράσεις διαρθρωμένες σε οκτώ πυλώνες:
1. Συντονισμός
2. Δομές και διαδικασίες
3. Τοπική διακυβέρνηση
4. Ανθρώπινο δυναμικό
5. Κανονιστική διακυβέρνηση
6. Διαφάνεια – Λογοδοσία – Ανοικτή Διακυβέρνηση
7. Ηλεκτρονική στρατηγική διακυβέρνησης
8. Αντιμετώπιση της Διαφθοράς

Κάθε πυλώνας προσδιορίζει τους σχετικούς υποτομείς πολιτικής, καθώς και γενικά και ειδικά ορόσημα και στόχους. Η εφαρμογή της στρατηγικής για το 2017-2019 έχει ήδη παρουσιάσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτή η πρωτοφανής πρωτοβουλία και η μεγάλη μας πρόοδος έχουν ήδη αναγνωριστεί από τον ΟΟΣΑ (Μεταρρυθμίσεις της Οικονομικής Πολιτικής 2018: Προχωρώντας για την Ανάπτυξη).

Η ευθύνη για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την πρόοδο της στρατηγικής για το 2017-2019 ανήκει στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Μαζί με την Τεχνική Βοήθεια της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, η ελληνική διοίκηση πέτυχε να αναπτύξει ένα πρόγραμμα για την υποστήριξη της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική διοίκηση έχει την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, εστιάζοντας σε τρεις προτεραιότητες:
• Διάδοση συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων προς την υπόλοιπη διοίκηση.
• Συνεχής εφαρμογή, παρακολούθηση και επικοινωνία της στρατηγικής για το 2017-2019.
• Δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και οι συνεχείς βελτιώσεις, με απτά οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Οι προσεχείς ενέργειες αντιστοιχούν στους άξονες της στρατηγικής για το 2017-2019. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα ακόλουθα θέματα.

Μείωση της γραφειοκρατίας και βελτίωση της νομοθεσίας

Η διαχείριση βάσει διαδικασιών για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας υπήρξε κεντρικό στοιχείο της προσπάθειας μεταρρύθμισης. Η ελληνική διοίκηση στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολιστικού συστήματος διαχείρισης διαδικασιών (“Μητρώο Διαδικασιών”) με τη χρήση σύγχρονης μεθοδολογίας χαρτογράφησης (BPMN) και καλύτερης αποτίμησης κόστους καθώς και της διάρκειας των διοικητικών διαδικασιών. Σκοπός του έργου είναι να ενισχυθεί ο συντονισμός της διαχείρισης των διαδικασιών στον δημόσιο τομέα, καθώς και η χρήση πολιτικών που βασίζονται σε στοιχεία και να αναπτυχθεί μια κουλτούρα διαχείρισης διαδικασιών μεταξύ των δημόσιων υπαλλήλων. Οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα με το μητρώο διαδικασιών, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών υψηλής αξίας για τη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών. Σημαντικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού οργανισμού για τις δημόσιες υπηρεσίες, την ψηφιοποίηση των ΚΕΠ, και τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, στη βάση μιας ορθολογικής κατηγοριοποίησης των περιφερειακών και τοπικών υπηρεσιών, θα έχει επίσης ως στόχο την αποτελεσματική τους παροχή σε απομακρυσμένες/ κρίσιμες περιοχές, στις ορεινές περιοχές, σε περιοχές με χαμηλό πληθυσμό και στις νησιωτικές περιοχές, θέτοντας τα θεμέλια μιας αποτελεσματικής περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης. Όσον αφορά την κωδικοποίηση και τη βελτίωση της νομοθεσίας, η ελληνική διοίκηση ακολουθεί μια σφαιρική στρατηγική για την ενός αποτελεσματικού προνομοθετικού συστήματος αρχών, για τη βελτίωση των διαδικασιών και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας της. Επιδιώκει να αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό και τον πολλαπλασιασμό των νόμων, να βελτιώσει την κανονιστική συνέπεια, καθώς και να μειώσει τον διοικητικό φόρτο. Η πρόσβαση των πολιτών στο σώμα των νόμων θα βελτιωθεί περαιτέρω μέσω ενός web portal δημόσιας και ελεύθερης πρόσβασης.

Ενίσχυση της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων

Η ελληνική διοίκηση θα προχωρήσει με δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα και για ένα σύγχρονο και ενιαίο σύστημα σχεδιασμού και διαδικασιών προσλήψεων, το οποίο θα είναι συμβατό με τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας. Το ολοκληρωμένο ψηφιακό οργανόγραμμα, καθώς και οι περιγραφές θέσεων εργασίας για όλες τις οντότητες γενικής κυβέρνησης, θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τη διαμόρφωση μιας μεσομακροπρόθεσμης στρατηγικής για το ανθρώπινο δυναμικό. Η στρατηγική για τον ανθρώπινο δυναμικό, ο προγραμματισμός και οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν και θα προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες, προκειμένου να διατηρηθεί το μισθολογικό κόστος του δημοσίου σύμφωνα με το ισχύων ΜΠΔΣ. Η μισθολογική πολιτική στο δημόσιο τομέα θα εξακολουθήσει να βασίζεται στο ενιαίο μισθολόγιο και θα παρέχει κίνητρα για την αύξηση των επιδόσεων των δημόσιων υπαλλήλων, διασφαλίζοντας την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα ενισχύσει το ρόλο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στον συντονισμό και την θέσπιση προτεραιοτήτων στις ανάγκες προσλήψεων και θα ενισχύσει τον ΑΣΕΠ ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσλήψεων. Θα εκπληρώσει τις ανάγκες της διοίκησης στο πλαίσιο της γήρανσης του εργατικού δυναμικού και θα βοηθήσει στον εξορθολογισμό της απασχόλησης προσωρινού προσωπικού έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Επιπλέον, το νέο σύστημα θα καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες, όπως για παράδειγμα την υποστελέχωση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε περιοχές με χαμηλό πληθυσμό ή στις νησιωτικές περιφέρειες. Μαζί με τον εξορθολογισμό του προγράμματος «ΚΛΑΔΟΣ», καθώς και με τη θέσπιση της νέας διαδικασίας καθορισμού στόχων και ενός νέου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, η δημόσια διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα θα φτάσει στα ευρωπαϊκά πρότυπα και θα αφήσει πίσω τις κακές πρακτικές που επικρατούσαν στο παρελθόν.

Διάχυση μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη τη διοίκηση.

Η ελληνική διοίκηση επανεξετάζει τις οργανωτικές δομές και τις περιγραφές θέσεων εργασίας όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς εκπονεί το σχέδιό της για το σύστημα κινητικότητας του δημόσιου τομέα. Θα δημιουργηθεί ένας βελτιωμένος μηχανισμός παρακολούθησης για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους φορείς, διασφαλίζοντας ότι οι επιλογές των διευθυντών, καθώς και η εκτίμηση των επιδόσεων του προσωπικού, ακολουθούν τους κανόνες και τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στη νομοθεσία.

Επιπλέον, και σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, η Ελληνική Διοίκηση θα ενσωματώσει ένα συμβατικό σύστημα διαχείρισης για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση νομικών προσώπων υπό την εποπτεία των Υπουργείων. Θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες, στόχους και δείκτες, για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, τη βελτίωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, τη βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς. Θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό έργο με συγκεκριμένους φορείς και θα επεκταθεί σταδιακά. Συνεχίζοντας την προσπάθειά της, η ελληνική διοίκηση θα θεσπίσει ένα κοινό σύνολο κανόνων για την απλούστευση της λειτουργίας και της διακυβέρνησης των ανεξάρτητων αρχών.

Μηχανισμοί συντονισμού, εσωτερικής υποστήριξης και παρακολούθησης

Η ελληνική διοίκηση θα ενισχύσει περαιτέρω τον κυβερνητικό συντονισμό, εφαρμόζοντας το Εγχειρίδιο Διυπουργικού Συντονισμού ως βασικό εργαλείο. Επιπλέον, στα πλαίσια των προαναφερθέντων τομέων διοικητικής μεταρρύθμισης, η ελληνική διοίκηση έχει αποκτήσει γνώσεις και εξειδίκευση χάρη σε εκτεταμένη συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους της. Προκειμένου να ενισχυθεί το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ως βασικός μοχλός της διοικητικής μεταρρύθμισης, θα ενισχύσει τους μηχανισμούς παρακολούθησης και στήριξης με την σύσταση των εξής μηχανισμών:
α) Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης, με αρμοδιότητες στον τομέα της παρακολούθησης και της αξιολόγησης της προόδου των μεταρρυθμίσεων, καθώς και
β) έναν εσωτερικό μηχανισμό τεχνικής βοήθειας ο οποίος θα διευκολύνει τη διάδοση των πολιτικών και των διεθνών και ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση. Επιπλέον, σταδιακά θα εξελιχθεί σε εθνικό τεχνικό σύμβουλο του κράτους σε θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης.

Αντιμετώπιση της Διαφθοράς

Η ανάγκη για νομοθετικές πρωτοβουλίες και άμεση συντονισμένη δράση κατά της διαφθοράς έχει οδηγήσει στην αντικατάσταση του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στον εξορθολογισμό των μηχανισμών ελέγχου και ελέγχου, καθώς και στην ενσωμάτωση σύγχρονων εργαλείων και τεχνικής βοήθειας από εμπειρογνώμονες. Το ποσοστό εκτέλεσης του Σχεδίου ήταν 13% στις αρχές του 2015. Τρία χρόνια αργότερα το ποσοστό έχει αυξηθεί σε περίπου 70%. Στα τελευταία τρία χρόνια έχει τεθεί σε ισχύ νομοθεσία σχετικά με τη Δήλωση Περιουσιακών Στοιχείων, τις Δημόσιες Συμβάσεις, τη Χρηματοδότηση των Πολιτικών Κομμάτων κλπ. Στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς έχουν ενσωματωθεί δράσεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας και της διαφάνειας του δημόσιου τομέα, όπως η νομοθεσία για τη σύγκρουση συμφερόντων και την άσκηση πίεσης ή ο Κώδικας Δεοντολογίας των Δημόσιων Υπαλλήλων και η αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές και την κυβέρνηση και την ακεραιότητα του δικαστικού σώματος. Τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου της διοίκησης ενισχύονται, μεταξύ άλλων μέσω νομοθετικής δράσης, ιδίως με την ενίσχυση των εσωτερικών ελέγχων στις κεντρικές και τοπικές διοικήσεις. Επίσης, η Ελλάδα αποτελεί μέρος πολλών σημαντικών διεθνών συμβάσεων κατά της διαφθοράς. Προκειμένου να ενισχυθεί η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ελληνική διοίκηση θα εφαρμόσει πλήρως όλες τις δεσμευτικές συστάσεις που απορρέουν από το ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, σε σχέση με το εθνικό συνταγματικό πλαίσιο. Επιπλέον, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του συντονιστικού και ελεγκτικού ρόλου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ).

The post Δημόσιο-Αναπτυξιακό: Πριμ σε υπαλλήλους & νέες προσλήψεις -Οι πέντε άξονες appeared first on Aftodioikisi.gr.

Παπαδοπούλου -ΑΝΕΛ: Τις απολύσεις τις βάφτισε «μετακινήσεις» ο Μητσοτάκης

$
0
0

Δριμεία επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, κάνοντας λόγο για μία «χιλιοπαιγμένη κασέτα μείωσης του δημοσίου και μειώσεις φόρων η οποία δεν άντεξε για πολύ».

«Όσο κι αν ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε πολύ να κρυφτεί στα κρίσιμα ερωτήματα που του τέθηκαν, όπως για τις απολύσεις στο δημόσιο και το ζήτημα των Σκοπίων, δεν τα κατάφερε», σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας ότι «τις απολύσεις που θέλει να κάνει, τις βάφτισε …μετακινήσεις υπαλλήλων! Είναι αμφίβολο αν τον πίστεψε κανείς».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, αναφέρθηκε και σε δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Σκοπιανό.

«Είναι θλιβερό επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει δημόσια ότι είναι ανέφικτο η ονομασία του γειτονικού κράτους να μην περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»! Ως εκ τούτου, εύλογα προκύπτει το ερώτημα, τι ακριβώς θα διαπραγματευόταν ο κ. Μητσοτάκης στην υποθετική περίπτωση που καλούνταν να διαχειριστεί αυτό το θέμα; Και εξίσου εύλογα αναρωτιούνται οι Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως ιδεολογικού φάσματος, εάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προεξοφλεί δημόσια το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για ένα λεπτό εθνικό θέμα, τότε ποιος είναι ο λόγος να γίνεται διαπραγμάτευση;», υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη στην aftodioikisi.gr : Μητσοτάκης: Μικρότερο δημόσιο & εκχωρήσεις υπηρεσιών σε ιδιώτες -Τι είπε για συμβασιούχους

The post Παπαδοπούλου -ΑΝΕΛ: Τις απολύσεις τις βάφτισε «μετακινήσεις» ο Μητσοτάκης appeared first on Aftodioikisi.gr.

Γεροβασίλη κατά Μητσοτάκη: Παραποιεί αριθμό δημοσίων υπαλλήλων γιατί έχει σχέδιο απολύσεων

$
0
0

Σφοδρή επίθεση εναντίον του προέδρου της ΝΔ, εξαπέλυσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή την ομιλία του, στο ΣΕΒ καταγγέλλοντας ότι  κ. Μητσοτάκης «βλέπει ξανά «λίπος» και «περιττό βάρος» στο Δημόσιο». Πάντως, η κ. Γεροβασίλη αποφεύγει να σχολιάσει τις επικρίσεις του προέδρου της ΝΔ ότι «oι αμοιβές προσωπικού στο Δημόσιο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, έναντι του 2016, ενώ η αύξηση φτάνει το 1,5 δισ. την περίοδο 2018-2021». 

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της, η κ. Γεροβασίλη, σημειώνει:

«Το μόνιμο προσωπικό στο Δημόσιο αυξήθηκε κατά 28.000 σύμφωνα με την Απογραφή του Δεκεμβρίου του 2017», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη σημερινή του ομιλία στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Β.

Επειδή φαντάζομαι ότι απλή αριθμητική ξέρουν στην ΝΔ, συμπεραίνω ότι σκόπιμα προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να παραπληροφορήσει τους Έλληνες πολίτες.

Με μια απλή αναζήτηση βέβαια στην «Απογραφή», ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι το μόνιμο προσωπικό το Δεκέμβριο του 2017 ήταν 566.861, το Δεκέμβριο του 2016, 565.671 και φυσικά τον Δεκέμβριο του 2014, το μόνιμο προσωπικό ήταν 576.856.

Δηλαδή το μόνιμο προσωπικό του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων των Σωμάτων Ασφαλείας, των εκπαιδευτικών, του Κλήρου κ.α.) είναι μειωμένο κατά περίπου 10.000 σε σχέση με την περίοδο που ο κ. Μητσοτάκης ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η ΝΔ στην διακυβέρνηση της χώρας.

Σε μια ομιλία στην οποία ανέφερε ότι οι πολίτες θα πρέπει να επωμίζονται και το βάρος μιας ιδιωτικής ασφάλισης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ξανά τη σκληρή νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που θέλει με κάθε τρόπο την συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και την εκχώρηση υπηρεσιών του στον ιδιωτικό.

Ευτυχώς, ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος παλαιότερα χαρακτήρισε ως «λίπος» «περιττό βάρος» εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα των απολύσεών του, δεν θα βρεθεί ποτέ στην «ευχάριστη» θέση να υλοποιήσει τα σχέδιά του

The post Γεροβασίλη κατά Μητσοτάκη: Παραποιεί αριθμό δημοσίων υπαλλήλων γιατί έχει σχέδιο απολύσεων appeared first on Aftodioikisi.gr.

Ο νόμος ενίσχυσης των δημοσίων υπαλλήλων υπό μορφή επιδόματος -Πού εφαρμόστηκε

$
0
0

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, εγκρίθηκε η ενίσχυση των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στο νησί, ύψους 350.000 ευρώ ετησίως. Ο Δήμος Μυκόνου είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που εφαρμόζει το νόμο ενίσχυσης των δημοσίων λειτουργών υπό μορφή επιδόματος.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά στην αναγκαιότητα παροχής δωρεάν σίτισης και κατάλληλου καταλύματος διαμονής στους δικαιούχους ιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Ε.Κ.Α.Β. και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο νησί της Μυκόνου ή την αναγκαιότητα χορήγησης στους ως άνω δικαιούχους εφάπαξ χρηματικού ποσού ως βοήθημα.

Το ποσό των 350.000 ευρώ έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου Μυκόνου για το οικονομικό έτος 2018 και καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από δημοτικούς πόρους, υποκαθιστώντας κατά αυτόν τον τρόπο το Κεντρικό Κράτος. Ο Δήμος προχωράει στη μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση ορισμένων υπαλλήλων και στη χορήγηση επιδόματος στους υπολοίπους.

Υπενθυμίζεται, ότι η δυνατότητα παροχής ενίσχυσης δημόσιων λειτουργών που υπηρετούν σε μικρούς νησιωτικούς ή ορεινούς δήμους της χώρας, αποτελεί σήμερα νόμο του Κράτους, ο οποίος προήλθε ύστερα από σχετική εισήγηση της παρούσας Δημοτικής Αρχής Μυκόνου.

Ενώ ήδη από το 2015, ο Δήμος Μυκόνου επιδοτεί συστηματικά τους Ιατρούς που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

 

The post Ο νόμος ενίσχυσης των δημοσίων υπαλλήλων υπό μορφή επιδόματος -Πού εφαρμόστηκε appeared first on Aftodioikisi.gr.

Viewing all 859 articles
Browse latest View live