Quantcast
Channel: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ – Aftodioikisi.gr
Viewing all 859 articles
Browse latest View live

Διευκολύνσεις μητρότητας και ανατροφής τέκνου σε δημοσίους υπαλλήλους

$
0
0

Με ανακοίνωση του, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενημερώνει τους δημοσίους υπαλλήλους για τις διευκολύνσεις που παρέχονται σε γυναίκες υπαλλήλους για τη μητρότητα αλλά και σε γονείς για την ανατροφή τέκνων. Ειδικότερα και βάσει της ανακοίνωσης του υπουργείου:

• Στις υπαλλήλους οι οποίες κυοφορούν, χορηγείται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) μήνες πριν (άδεια κύησης) και τρεις (3) μήνες μετά (άδεια λοχείας) τον τοκετό. Η άδεια χορηγείται ύστερα από βεβαίωση του θεράποντος ιατρού για τον πιθανολογούμενο χρόνο τοκετού.

Σε περίπτωση απόκτησης τέκνου πέραν του 3ου, η μετά τον τοκετό άδεια προσαυξάνεται κάθε φορά κατά δύο (2) μήνες.

Σε περίπτωση πολύδυμης κύησης, η άδεια λοχείας αυξάνεται κατά ένα (1) μήνα για κάθε τέκνο πέραν του ενός

• Όταν ο τοκετός πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που είχε πιθανολογηθεί αρχικά, η άδεια που είχε χορηγηθεί, παρατείνεται μέχρι την πραγματική ημερομηνία του τοκετού, χωρίς αυτή η παράταση να συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση του χρόνου της άδειας που χορηγείται μετά τον τοκετό. Όταν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλιστεί συνολικός χρόνος άδειας πέντε (5) μηνών.

• Σε κυοφορούσες υπαλλήλους που έχουν ανάγκη ειδικής θεραπείας, μετά την εξάντληση της αναρρωτικής άδειας με αποδοχές, χορηγείται κανονική άδεια κυοφορίας με αποδοχές, μετά από βεβαίωση θεράποντος ιατρού και διευθυντή γυναικολογικής ή μαιευτικής κλινικής ή τμήματος δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος.

• Στις υπαλλήλους που υιοθετούν τέκνο, χορηγείται άδεια τριών (3) μηνών με πλήρεις αποδοχές εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας, εφόσον το υιοθετημένο τέκνο είναι ηλικίας έως έξι (6) ετών.

ΑΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΠΔΔ
(άρθρο 50, παρ. 1, εδάφιο β’ του Υπαλληλικού Κώδικα / ν. 3528/2007).

• Στον πατέρα υπάλληλο χορηγείται άδεια δύο (2) ημε¬ρών σε περίπτωση γέννησης τέκνου. Η άδεια αυτή χορη¬γείται και στην περίπτωση υιοθεσίας, εφόσον το υιοθετηθέν δεν έχει υπερβεί το 2ο έτος της ηλικίας του.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΟΥ  ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΠΔΔ

1. Άρθρο 53 του Υπαλληλικού Κώδικα / ν. 3528/2007

• ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ Ή ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

Ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. Ο γονέας υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά το προηγούμενο εδάφιο μειωμένου ωραρίου.

ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ:

 Για το γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω, το κατά μία ώρα μειωμένο ωράριο του πρώτου εδαφίου ή η άδεια του προηγούμενου εδαφίου προσαυξάνονται κατά έξι (6) μήνες ή ένα (1) μήνα αντίστοιχα.

 Στην περίπτωση γέννησης 4ου τέκνου, το μειωμένο ωράριο εργασίας παρατείνεται για δύο (2) ακόμα έτη (παρ. 2 του άρθρου 53 του Υ.Κ.).

 Σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κλπ. τέκνων χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός.

• Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής, εκτός αν με την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα κάνει χρήση, αλλά πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά όρια της προηγούμενης παραγράφου.
Αν η σύζυγος του υπαλλήλου ή ο σύζυγος της υπαλλήλου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς διευκολύνσεων, ο σύζυγος ή η σύζυγος υπάλληλος δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων κατά το μέρος που η σύζυγος αυτού ή ο σύζυγος αυτής δεν κάνει χρήση των δικών της ή των δικών του δικαιωμάτων ή κατά το μέρος που αυτά υπολείπονται.
• Χορηγείται άδεια με αποδοχές για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης του τέκνου το οποίο φοιτά σε ίδρυμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Υ.Α. ΔΙΔΑΔ/Φ.53/1222/οικ.20561, 1613 ΦΕΚ/τ. β’/17.08.2007).

• Χορηγείται άδεια με αποδοχές σε περίπτωση ασθένειας ανήλικων τέκνων.

• ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΕΚΝΟΥ
Η προβλεπόμενη από την παράγραφο 2 του άρθρου 51 του Υ.Κ. άδεια άνευ αποδοχών, χορηγείται στον φυσικό, θετό και ανάδοχο γονέα υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι (6) ετών ή έως οκτώ (8) ετών εφόσον η υιοθεσία δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ηλικία των έξι (6) ετών.
• Διάστημα τριών (3) μηνών από την άδεια άνευ αποδοχών έως πέντε (5) ετών της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του Υ.Κ., που δύναται να λάβει δημόσιος υπάλληλος για ανατροφή τέκνου ηλικίας έως έξι (6) ετών, χορηγείται χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου και με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου (3ου) παιδιού και άνω.
• Η άδεια άνευ αποδοχών της παρ. 1 του άρθρου 51 του ΥΚ χορηγείται υποχρεωτικά μετά από αίτησή του υπαλλήλου στο φυσικό, θετό και ανάδοχο γονέα όταν πρόκειται για νοσηλεία ανήλικου τέκνου λόγω ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά αναγκαία την άμεση παρουσία του.

2. Άρθρο 37 παρ. 5 του ν. 3986/2011

• ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΈΩΣ ΚΑΙ 50% ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ (5) ΕΤΗ
Το τακτικό Προσωπικό που απασχολείται στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ. και στους Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού μπορεί να ζητήσει με αίτηση του τη μείωση των ωρών εργασίας του μέχρι και 50%, με ανάλογη μείωση των αποδοχών του, για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε (5) έτη.
Κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας, η ως άνω μείωση των ωρών εργασίας χορηγείται στον γονέα υπάλληλο για την ανατροφή του τέκνου του, μετά από αίτησή του, υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου.

The post Διευκολύνσεις μητρότητας και ανατροφής τέκνου σε δημοσίους υπαλλήλους appeared first on Aftodioikisi.gr.


Κινητικότητα: Ποιες μετατάξεις οδηγούν σε ταχύτερες προαγωγές

$
0
0

Κίνητρα ταχύτερης βαθμολογικής εξέλιξης και διευκολύνσεις προς δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον μέσω του νέου συστήματος μετατάξεων παρέχει το πλαίσιο της κινητικότητας, το οποίο, όπως σας έχει ενημερώσει η aftodioikisi.gr, έχει «ξεκλειδώσει» και επισήμως, μετά την πρώτη εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το κάλεσμα προς τις δημόσιες υπηρεσίες να αποστείλουν τα αιτήματά τους για κάλυψη θέσεων προσωπικού.

Ο νόμος βάζει στην «πρώτη γραμμή» υπηρεσίες σε παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, καθώς και σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, που σε γενικές γραμμές συγκεντρώνουν «χαμηλή ζήτηση» στην αγορά εργασίας του Δημοσίου. Επιδίωξη είναι να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική των συγκεκριμένων περιοχών και με την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών τους να βελτιωθεί, όχι μόνο η εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, αλλά και των επιχειρήσεων, κατά τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Ετσι, το νέο σύστημα παρέχει κίνητρα όπως ταχύτερη βαθμολογική προαγωγή κατά δύο έτη για όσους υπαλλήλους επιλέξουν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες των παραπάνω περιοχών και να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Επίσης, κατά ένα έτος προβλέπεται να μειωθεί ο απαιτούμενος για τη βαθμολογική προαγωγή χρόνος για όσους επιλέξουν να αποσπαστούν σε αντίστοιχες υπηρεσίες για δύο τουλάχιστον έτη.

Ο μέγιστος χρόνος απόσπασης ή μετάταξης που θα συνυπολογιστεί για τη βαθμολογική εξέλιξη υπαλλήλου μέσω των συγκεκριμένων κινήτρων έχει οριστεί στα έξι έτη.

The post Κινητικότητα: Ποιες μετατάξεις οδηγούν σε ταχύτερες προαγωγές appeared first on Aftodioikisi.gr.

Αξιολόγηση -Απεργία αποχή: Καμιά κύρωση σε υπαλλήλους και προϊσταμένους (νέα γνωμοδότηση)

$
0
0

Μια νέα γνωμοδότηση απεστάλη στους δημοσίους υπαλλήλους, σχετικά με τη συμμετοχή τους, στην απεργία – αποχή για την αξιολόγηση, όπως είχε προαναγγείλει η aftodioikisi.gr.

Πρόκειται για τη γνωμοδότηση του Ομότιμου Καθηγητή Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αρ. Καζάκου, σύμφωνα με την οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διωχθούν ή να τους επιβληθούν κυρώσεις κάθε είδους, σε υπαλλήλους «επομένως ούτε η κύρωση του άρθρου 36 παρ. 4 ν. 4489/2017 λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., όσο αυτή συνεχίζεται και καλύπτεται από το τεκμήριο νομιμότητας, σε αρμονία με τη θεμελιώδη απόφαση της ΟλΑΠ 27/2004. Όσο η απεργία παράγει το ανασταλτικό αποτέλεσμά της σε σχέση με τα καθήκοντα των υπαλλήλων / απεργών η αποχή τους από τις διαδικασίες αξιολόγησης είναι καθόλα νόμιμη».

Μάλιστα ο καθηγητής σημειώνει: «Σε περίπτωση τώρα που η απεργία συνεχιστεί και μετά την παύση του τεκμηρίου νομιμότητας, δηλαδή μετά την τελεσιδικία της απόφασης που αναγνωρίζει, τυχόν, παράνομο χαρακτήρα της απεργίας, στους υπαλλήλους που, τυχόν, θα συμμετάσχουν σε αυτή δεν μπορεί να επιβληθεί η στέρηση συμμετοχής των αξιολογητών των υπαλλήλων σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 και του ν. 3584/2007 ή σύμφωνα με άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις, αν υπαιτίως δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση αξιολόγησης των υφισταμένων τους (άρθρο 36 παρ. 4 ν. 4489/2017).

Ο τιμωρητικός χαρακτήρας της εδώ εξεταζόμενης διάταξης την εντάσσει στο σύστημα των αρχών που πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση τιμώρησης, ποινικής ή πειθαρχικής. Επομένως, τυχόν επιβολή της στέρησης συμμετοχής των αξιολογητών των υπαλλήλων σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων προσκρούει στις συνταγματικές διατάξεις στις οποίες θεμελιώνονται οι αρχές του πειθαρχικού δικαίου, ουσιαστικές και δικονομικές, και επομένως η διάταξη του άρθρου 36 παρ. 4 ν. 4489/2017 δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω αντίθεσης στις διατάξεις του Συντάγματος που παρατέθηκαν παραπάνω.

Οι υπάλληλοι που, τυχόν, συνεχίζουν μια απεργία και μετά την τελεσίδικη δικαστική διάγνωση του παράνομου χαρακτήρα της έχουν αξίωση, εάν διωχθούν, να κριθούν με βάση τις διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου του ΥπαλλΚώδικα (άρθρα 106 επ.), με την τήρηση όλων των εγγυήσεων υπέρ των πειθαρχικά διωκομένων και ιδίως των αρχών, ουσιαστικών και δικονομικών, του πειθαρχικού δικαίου. Άλλωστε, στο ισχύον πειθαρχικό δίκαιο η στέρηση συμμετοχής του άρθρου 36 παρ. 4 ν. 4489/2017 δεν περιλαμβάνεται στις πειθαρχικές ποινές του άρθρου 109 παρ. 1 ΥπαλλΚώδικα. Επομένως δεν θα μπορούσε να επιβληθεί μια τέτοια κύρωση στους υπαλλήλους, ακόμη και αν ακολουθούνταν η πειθαρχική διαδικασία, γιατί αυτό θα ήταν αντίθετο προς την αρχή nullum crimen nulla poena sine lege certa που θεμελιώνεται στο άρθρο 7 παρ. 1 Σ.»

Ολόκληρο το κείμενο της Γνωμοδότηση

Δικηγορικό Γραφείο
Άρις Γ. Καζάκος, Ομότιμος Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
και Συνεργάτες

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έθεσε υπόψη μου τα εξής:

Το Δ.Σ. της οργάνωσης αποφάσισε την κήρυξη απεργίας διαμαρτυρίας με τη μορφή της στάσης εργασίας στις 19.9.2017 και για τις ώρες από 12.30΄ μέχρι τις 15.30΄ με αίτημα τη μη ψήφιση και εφαρμογή στη συνέχεια τροπολογίας / ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται η στέρηση συμμετοχής των αξιολογητών των υπαλλήλων σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 και του ν. 3584/2007 ή σύμφωνα με άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις, αν υπαιτίως δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση αξιολόγησης των υφισταμένων τους (άρθρο 36 παρ. 4 ν. 4489/2017). Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως όσοι αξιολογητές δεν συμπράξουν στη διαδικασία αξιολόγησης λόγω συμμετοχής τους στην απεργία που κήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για αποχή των υπαλλήλων από τις διαδικασίες αξιολόγησης θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βαθμολογική – μισθολογική εξέλιξή τους. Αυτή η απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης άρχισε στις 15/3/2017 και έχει τη μορφή συλλογικής αποχής από κάθε στάδιο της διαδικασίας αξιολόγησης των νόμων 4369/2016 & 4473/2017- Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της απεργίας οι απεργοί εκτελούν κανονικά όλα τα άλλα καθήκοντά τους και οι υπηρεσίες στις οποίες είναι τοποθετημένοι λειτουργούν πλήρως. Πρόκειται επομένως για μορφή μερικής απεργίας – αποχής μόνο από τα καθήκοντα που αναφέρονται στις διαδικασίες αξιολόγησης των υπαλλήλων.
Ερωτάται αν με τη ρύθμιση του άρθρου 36 παρ. 4 ν. 4489/2017 πλήττεται και σε ποιο βαθμό το δικαίωμα απεργίας των υπαλλήλων και αν η στέρηση του δικαιώματος κρίσης που προβλέπει η προτεινόμενη ρύθμιση για τους αξιολογητές που συμμετέχουν στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης είναι νόμιμη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
1.Η νομοθετημένη αξιολόγηση των υπαλλήλων, η απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης και η 3ωρη στάση εργασίας στις 19.9.2017 από τις 12.30΄ μέχρι τις 15.30΄ που κήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τη ματαίωση της ψήφισης και εφαρμογής της επίμαχης τροπολογίας
Αντικείμενο της παρούσας γνωμοδότησης δεν είναι η αξιολόγηση των υπαλλήλων καθεαυτήν, η νομιμότητά της, τα κριτήρια, η διαδικασία και οι σκοποί της αλλά μόνο το αν η επίμαχη ρύθμιση πλήττει και σε ποιο βαθμό το δικαίωμα απεργίας των υπαλλήλων και αν, περαιτέρω, η στέρηση του δικαιώματος κρίσης που προβλέπει η εξεταζόμενη ρύθμιση για τους αξιολογητές που συμμετέχουν στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης είναι νόμιμη στο πλαίσιο του ισχύοντος δικαίου της απεργίας και του πειθαρχικού δικαίου. Η αξιολόγηση των υπαλλήλων και της επάρκειας της οργάνωσης, των δομών και υλικοτεχνικών υποδομών της δημόσιας διοίκησης είναι, προφανώς, αναγκαία, προκειμένου να ληφθούν κατόπιν τα αναγκαία για τη βελτίωση των υπηρεσιών μέτρα. Εννοείται ότι το ζήτημα αν είναι δικαιολογημένες ή όχι οι ανησυχίες για το ότι τα όποια πορίσματα της αξιολόγησης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους δανειστές της υπό επιτροπεία χώρας μας για να επιβάλουν ενδεχομένως μαζικές απολύσεις υπαλλήλων ή άλλα επαχθή μέτρα δεν εξετάζεται εδώ ούτε επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο την ανάλυση που ακολουθεί.
Η πρόσφατη απεργία διαμαρτυρίας (19.9.2017) με τη μορφή της τρίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είναι μεικτή πολιτική – εργασιακή απεργία διαμαρτυρίας κατά του συγκεκριμένου σχεδίου ρύθμισης, για τη νομιμότητα της οποίας απεργίας δεν εγείρεται καμιά αμφισβήτηση και επομένως δεν θα μας απασχολήσει στη συνέχεια. Από την άλλη πλευρά η από 15.3.2017 απεργία / αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης των υπαλλήλων του Δημοσίου και των νπδδ αποτελεί μορφή μερικής απεργίας, συλλογική αποχή των απεργών από συγκεκριμένα καθήκοντα, από αυτά δηλαδή που αναφέρονται στη διαδικασία αξιολόγησης. Αυτή η συνδικαλιστική επιλογή καλύπτεται από την εγγύηση του άρθρου 23 παρ. 2 Σ, που συμπροστατεύει και την ελευθερία επιλογής αγωνιστικών μέσων, άρα και της μορφής και του είδους της απεργίας και γενικά του εργασιακού αγώνα.
Για τις εγγυήσεις του εθνικού, του διεθνούς και του υπερεθνικού δικαίου για την αποτελεσματική προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών και ειδικότερα του δικαιώματος απεργίας παρέλκει οποιαδήποτε ανάλυση. Ειδικά για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στο Δημόσιο και τα νπδδ επισημαίνουμε μόνο την ιδιαίτερη κανονιστική αξία του άρθρου 23 παρ. 2 γ΄ εδάφιο Σ που εξαγγέλλει τους νόμιμους περιορισμούς του δικαιώματος, παραπέμποντας σε εκτελεστικό νόμο. Αξιολογικά σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις του άρθρου 46 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα που επαναλαμβάνουν τις εγγυήσεις των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Ιδιαίτερη σημασία και λόγω της υπερνομοθετικής τους ισχύος έχουν οι διατάξεις του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ (συνδικαλιστική ελευθερία) και η επ΄ αυτού πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το δικαίωμα απεργίας των δημόσιων υπαλλήλων. Θεμελιώδεις είναι οι συνδικαλιστικές ελευθερίες ακόμη και κατά τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο οποίος βρίσκει εφαρμογή στην εξεταζόμενη υπόθεση με βάση το άρθρο 51 του Χάρτη, αφού η αξιολόγηση των υπαλλήλων, που αποτελεί και το επίμαχο στην εξεταζόμενη υπόθεση ζήτημα, αποτελεί περιεχόμενο μνημονιακών υποχρεώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα από τους δανειστές της και τα όργανα της ΕΕ και άρα με την έννοια αυτή η απεργιακή διαφορά εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Χάρτη.

2.Το τεκμήριο νομιμότητας της απεργίας καλύπτει όχι μόνο τη συνδικαλιστική οργάνωση που αποφασίζει την απεργία αλλά και τους απεργούς
Η συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος απεργίας θα ήταν ατελής, αν δεν συνοδευόταν και από την εγγύηση ότι η άσκησή του δεν θα προκαλούσε αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο της ατομικής εργασιακής σχέσης. Έτσι, η συμμετοχή του εργαζομένου σε απεργία, νόμιμη ή παράνομη, επιφέρει, στο επίπεδο της ατομικής σχέσης εργασίας, την αναστολή των κύριων υποχρεώσεων των μερών (για παροχή εργασίας και, λόγω του συναλλαγματικού χαρακτήρα της σχέσης, για καταβολή του μισθού) και εκείνων από τις παρεπόμενες που συνδέονται στενά με τη λειτουργία των πρώτων. Η αναστολή των υποχρεώσεων των μερών δεν μεταλλάσσεται αναδρομικά σε αυθαίρετη απουσία με την έκδοση εκτελεστής δικαστικής απόφασης που κρίνει παράνομη την απεργία. Διαφορετικά ο κίνδυνος της εκ των υστέρων αναγνώρισης μιας απεργίας ως παράνομης, για λόγους, συχνά, εξαιρετικά περίπλοκους και δυσδιάκριτους ακόμη και για ειδικούς, θα έπρεπε να επιβληθεί στους εργαζομένους. Αυτό ακριβώς, όμως, επιδιώκεται να αποκλειστεί με την αναστολή των υπο­χρεώ­σεων και το τεκμήριο νομιμότητας της απεργίας. Σύμφωνα με το τεκμήριο αυτό η απεργία που κηρύσσει συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων, δηλαδή η απεργία που δεν είναι αδέσποτη (wilder Streik), και για την οποία τηρούνται οι σύμφωνοι με το Σύνταγμα νομοθετικοί περιορισμοί, έχει a priori υπέρ αυτής το τεκμήριο νομιμότητας μέχρι την τυχόν αναγνώρισή της ως παράνομης με εκτελεστή δικαστική απόφαση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε απεργία που κηρύσσει συνδικαλιστική οργάνωση βρίσκονται, με βάση το τεκμήριο νομιμότητας, σε συγγνωστή νομική πλάνη (ΑΚ 288), πράγμα το οποίο οδηγεί σε άρση των συνεπειών που θα επέρχονταν με τη δικαστική διαπίστωση του παράνομου χαρακτήρα της απεργίας. Η νομιμοποίηση δηλαδή της αποχής των εργαζομένων που συμμετέχουν σε απεργία, που κρίνεται στη συνέχεια παράνομη, με βάση τη συγγνωστή νομική πλάνη σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση της παράνομης απεργίας η έννομη συνέπεια στο επίπεδο της ατομικής σχέσης εργασίας παραμένει η αναστολή των υποχρεώσεων των μερών. Το τεκμήριο νομιμότητας της απεργίας και η συνακόλουθη συγγνωστή νομική πλάνη των απεργών οδηγούν περαιτέρω και σε άρση των συνεπειών της αποχής λόγω συμμετοχής σε παράνομη απεργία. Χωρίς το τεκμήριο νομιμότητας και τη συγγνωστή νομική πλάνη η συμμετοχή σε παράνομη απεργία θα συνιστούσε συμπεριφορά αντίθετη με τους όρους της σύμβασης εργασίας, δηλαδή αυθαίρετη απουσία. Με τη συγγνωστή νομική πλάνη αίρονται οι συνέπειες της αντισυμβατικής συμπεριφοράς και η αποχή από την εργασία προκαλεί και πάλι αναστολή των κύριων υποχρεώσεων των μερών. Έτσι, η προστασία του εργαζομένου με βάση το τεκμήριο νομιμότητας της απεργίας και τη συγγνωστή νομική πλάνη του συμπληρώνει την προστασία που του εξασφαλίζει η διάταξη του άρθρου 14 παρ. 4 ν. 1264/82 για νόμιμη συνδικαλιστική δράση (άκυρη η καταγγελία για νόμιμη συνδικαλιστική δράση). Η συνέπεια αυτής της συμπληρωματικής προστασίας με βάση το τεκμήριο νομιμότητας της απεργίας είναι ότι η συμμετοχή του εργαζομένου σε απεργία καθεαυτήν, νόμιμη ή παράνομη, δεν διαρρηγνύει τον συμβατικό δεσμό, ούτε παρέχει στον εργοδότη δικαίωμα πρόωρης λύσης με καταγγελία της σύμβασης ορισμένου χρόνου για σπουδαίο λόγο, ούτε δικαιολογεί (με την έννοια της ΑΚ 281) την απόλυση του απεργού στη σύμβαση αορίστου χρόνου ή την επιβολή σ΄ αυτόν κυρώσεων κάθε είδους. Το τεκμήριο νομιμότητας της απεργίας και τη συνακόλουθη συγγνωστή νομική πλάνη των απεργών και μάλιστα μέχρι την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης που διαπιστώνει τον παράνομο χαρακτήρα της απεργίας αποδέχθηκε πανηγυρικά και η ΟλΑΠ 27/2004 με ομόφωνη απόφασή της.
Με τη συμμετοχή λοιπόν του εργαζομένου σε απεργία, νόμιμη ή παράνομη ο ενοχικός δεσμός εργοδότη-εργαζομένου δεν διακόπτεται, ούτε η συμμετοχή του σ΄ αυτήν προκαλεί παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεών του. Γενικά η συμμετοχή σε νόμιμη ή παράνομη απεργία δεν επιτρέπεται να προκαλεί τέτοιες δυσμενείς επιπτώσεις στην έννομη κατάσταση του εργαζομένου, που θα αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα άσκησης του συνταγματικού δικαιώματος. Έτσι, ο χρόνος αποχής αποτελεί χρόνο απα­σχό­λη­σης για την εφαρμογή των κανόνων του δικαίου της καταγγελίας της σύμβασης για την παροχή εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, για τη λήψη των επιδομάτων εορτών, των επιδομάτων πολυετιών και τις προαγωγές. Επίσης ο χρόνος αποχής λόγω συμμετοχής σε παράνομη απεργία δεν συμψηφίζεται με τον χρόνο της ετήσιας άδειας αναψυχής.
Το τεκμήριο νομιμότητας θεμελιώνεται στο γεγονός ότι οι συλλογικές ενέργειες των εργαζομένων και των οργανώσεών τους προστατεύονται από το άρθρο 23 Σ. Έτσι, σύμφωνα και με τη γενική δικαιοκρατική αρχή κατανομής, αυτός που πρέπει να νομιμοποιήσει της ενέργειές του δεν είναι η εργατική πλευρά, αλλά η πλευρά, κρατική, νομοθετική ή νομολογιακή, που επιχειρεί τον περιορισμό του συνταγματικού δικαιώματος. Τα θεμελιώδη δικαιώματα αποτελούν, εκτός των άλλων, και κανόνες για το βάρος της επιχει­ρη­μα­το­λο­γίας και απόδειξης.
Η δικαστική εκκαθάριση του χαρακτήρα μιας απεργίας ως νόμιμης ή παράνομης ενεργεί, στο επίπεδο των ατομικών εργασιακών σχέσεων, ex nunc και δεν έχει αναδρομική ενέργεια. ΄Οπως είδαμε, η δικαστική αναγνώριση του παράνομου χαρακτήρα μιας απεργίας δεν καθιστά αναδρομικά παράνομη ή αντισυμβατική τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία που κρίθηκε παράνομη. Αυθαίρετη απουσία, αντίθετα, υπάρχει από τη στιγμή που, παρόλο που έχει γνωστοποιηθεί στον εργαζόμενο με οποιοδήποτε τρόπο η εκτελεστή δικαστική απόφαση, αυτός συνε­χί­ζει να απεργεί. Στην περίπτωση αυτή παύει να λειτουργεί το τεκμήριο νομιμότητας και η συγγνωστή νομική πλάνη.

3.Οι έννομες συνέπειες της απεργίας στις ατομικές εργασιακές σχέσεις των απεργών – Η αναστολή υποχρεώσεων των μερών και η υποχρέωση υπακοής του υπαλλήλου κατά το άρθρο 25 παρ. 2 ΥπαλλΚώδικα
Όπως αναφέρθηκε ήδη, η συμμετοχή του εργαζομένου σε απεργία, νόμιμη ή παράνομη, επιφέρει, στο επίπεδο της ατομικής σχέσης εργασίας, την αναστολή των κύριων υποχρεώσεων των μερών (για παροχή εργασίας και, λόγω του συναλλαγματικού χαρακτήρα της σχέσης, για καταβολή του μισθού) και εκείνων από τις παρεπόμενες που συνδέονται στενά με τη λειτουργία των πρώτων. Προκαλεί ένα είδος ανωμαλίας παροχής, που δεν είναι ούτε αδυναμία παροχής, ούτε υπερημερία, ούτε πλημμελής εκπλήρωση. Πρόκειται για την αναστολή των κύριων υποχρεώσεων των μερών (παροχή εργασίας – καταβολή μισθού) και όσων από τις παρεπόμενες συνδέονται στενά με τις κύριες. Η αναστολή, που δεν αφορά ούτε παραλύει την εργασιακή σχέση στο σύνολό της αλλά μόνο τις κύριες και ορισμένες από τις παρεπόμενες υποχρεώσεις των μερών, είναι το αυτόματο αποτέλεσμα της άσκησης του δικαιώματος απεργίας από τον εργαζόμενο. Επέρχεται εκ του νόμου και συγκεκριμένα από τις ρυθμίσεις του Συντάγματος και του νόμου για την άσκηση του δικαιώματος απεργίας. Η συνταγματική προστασία του δικαιώματος απεργίας συμπεριλαμβάνει και την αναστολή των υποχρεώσεων των μερών, διαφορετικά η άσκηση ενός προστατευόμενου από το Σύνταγμα δικαιώματος θα είχε ως αποτέλεσμα είτε τη λύση της εργασιακής σχέσης του απεργού, είτε θα ισοδυναμούσε με παράβαση υποχρεώσεων εκ μέρους του, πράγμα που θα συνεπέφερε σε βάρος του τις έννομες συνέπειες της παράβασης συμβατικών υποχρεώσεων. Επειδή η άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας, που ισχύει και στην ιδιωτικού δικαίου σχέση εργοδότη-εργαζομένου δυνάμει του άρθρου 25 παρ. 1 εδ. γ΄ Σ, δεν μπορεί να γεννά σε βάρος του ασκούντος επαχθείς συνέπειες, η αναστολή υποχρεώσεων αποτελεί μια έννομη συνέπεια που εναρμονίζεται με το περιεχόμενο της συνταγματικής προστασίας και κατά τούτο αποτελεί και η ίδια (η αναστολή) περιεχόμενο της συνταγματικής προστασίας, αφού χωρίς αυτήν ο εργαζόμενος δεν θα διακινδύνευε την άσκηση του συνταγματικού του δικαιώματος που θα οδηγούσε είτε σε απώλεια της θέσης εργασίας του, είτε και επαχθείς γι’ αυτόν έννομες συνέπειες λόγω παράβασης υποχρεώσεων.
Το κλασικό παράδειγμα παρεπόμενης υποχρέωσης που συνδέεται στενά με την κύρια υποχρέωση του εργαζομένου για παροχή εργασίας είναι η υποχρέωση υπακοής στις εντολές και οδηγίες που δίνει ο εργοδότης δυνάμει του διευθυντικού του δικαιώματος. Η υποχρέωση αυτή αναστέλλεται επίσης κατά την διάρκεια συμμετοχής του εργαζομένου σε απεργία, γιατί η εκπλήρωσή της είναι αδύνατη κατά την διάρκεια αναστολής της υποχρέωσης για παροχή εργασίας. Όταν ο εργαζόμενος-απεργός αποτελεί μέλος του προσωπικού ασφαλείας παρέχει βέβαια την εργασία που αποτελεί αντικείμενο του έργου του προσωπικού ασφαλείας και έχει συγχρόνως και υποχρέωση υπακοής. Η αμφισβήτηση που δημιουργήθηκε αρχικά για το αν κατά τη διάρκεια της απεργίας και για το προσωπικό ασφαλείας το διευθυντικό δικαίωμα ανήκει στον εργοδότη ή αν ασκείται από τη συνδικαλιστική οργάνωση λύθηκε υπέρ του εργοδότη με τη διάταξη του άρθρου 21 παρ. 3 ν. 1264/1982.
Δεν αναστέλλονται οι παρεπόμενες υποχρεώσεις του εργαζομένου – απεργού, των οποίων η λειτουργία δεν εξαρτάται από την ομαλή εκπλήρωση των κύριων υποχρεώσεων των μερών. Τέτοιες παρεπόμενες υποχρεώσεις είναι, γενικά, η υποχρέωση πίστης, η υποχρέωση εχεμύθειας, η υποχρέωση μη ανταγωνισμού, οι οποίες λειτουργούν και κατά τη διάρκεια της απεργίας χάριν της προστασίας των δικαιολογημένων συμφερόντων της επιχείρησης.
Είναι προφανές ότι η αναστολή της υποχρέωσης εκτέλεσης των καθηκόντων των υπαλλήλων / απεργών κατά τη διάρκεια μιας απεργίας, εδώ της απεργίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., συμπαρασύρει σε αναστολή και την υποχρέωση υπακοής στις διαταγές των προϊσταμένων του (άρθρο 25 παρ. 1 και 2 του ΥπαλλΚώδικα) σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της απεργίας, δηλαδή την αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης. Δεν νοείται διατήρηση ενεργού της υποχρέωσης υπακοής, όταν βρίσκεται σε αναστολή η υποχρέωση εκτέλεσης των καθηκόντων του υπαλλήλου. Με την έννοια αυτή κατά τη διάρκεια μιας απεργίας και όσο χρόνο διαρκεί το τεκμήριο νομιμότητας της απεργίας δεν μπορεί να υπάρξει παράβαση των υποχρεώσεων εκτέλεσης των καθηκόντων και υπακοής του υπαλλήλου / απεργού από τα άρθρα 25 παρ. 1 και 2 ΥπαλλΚώδικα.

4.Η αποδοκιμασία αντιαπεργιακών πρακτικών και ρυθμίσεων στο ισχύον δίκαιο – Ο αντιαπεργιακός χαρακτήρας της επίμαχης ρύθμισης και η νομική της αξιολόγηση
Με ειδικές απαγορεύσεις δικονομικού και ουσιαστικού δικαίου ο ν. 1264/82 σε αρμονία με τη συνταγματική προστασία της απεργίας (άρθρο 23 παρ. 2) θωρακίζει την άσκηση του δικαιώματος απεργίας, αποδοκιμάζοντας την ανταπεργία, την πρόσληψη απεργοσπαστών, τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, μέτρα που πλαισιώνονται με ποινική και διοικητική προστασία. Θα υπερέβαινε το πλαίσιο της παρούσας γνωμοδότησης οποιαδήποτε αναφορά στον εκφυλισμό ορισμένων από τα μέτρα αυτά και τη νομολογιακή απορρύθμιση του δικαιώματος απεργίας, γι΄ αυτό και παραλείπεται.
Ειδική κατηγορία απαγορευόμενων εργοδοτικών μέτρων αποτελούν τα λεγόμενα αντιαπεργιακά επιδόματα.

4.1.Αντιαπεργιακά επιδόματα
Η νομοθετική στήριξη της υπόστασης του δικαιώματος απεργίας και της αποτελεσματικότητας της άσκησής του γίνεται, όπως αναφέρθηκε ήδη, με μια σειρά απαγορεύσεων (ανταπεργίας, πρόσληψης απεργοσπαστών, λήψης ασφαλιστικών μέτρων). Ο νομοθέτης, αποδοκιμάζοντας τις κύριες εκφάνσεις συμπεριφορών και ενεργειών που πλήττουν την αποτελεσματικότητα της άσκησης του δικαιώματος απεργίας, εκδηλώνει τη γενική αποδοκιμασία του έναντι κάθε ενέργειας που υπονομεύει τη δραστικότητα του δικαιώματος. Υπό το πρίσμα αυτό τα αντιαπεργιακά επιδόματα που υπόσχεται ή καταβάλλει ο εργοδότης αποτελούν ένα αντιαπεργιακό μέσο που πλήττει το δικαίωμα και τη αποτελεσματικότητα της άσκησής του.
Οι παροχές ή τα πριμ απεργοσπαστικής συμπεριφοράς δίνονται ως αντικίνητρα, πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά τη λήξη της απεργίας, με στόχο να δελεαστούν οι εργαζόμενοι και να μην ασκήσουν το δικαίωμα απεργίας, έτσι ώστε να σπάσει ο δεσμός αλληλεγγύης των εργαζομένων μεταξύ τους. Οι παροχές αυτές που δίνει ο εργοδότης ή και τρίτοι συχνά διαφοροποιούνται ανάλογα με την ειδικότητα, τη θέση εργασίας, την παροχή ή μη υπερωριακής εργασίας κ.ο.κ. Η ονομασία τους ποικίλει και συνήθως δεν γίνεται ανοιχτά αναφορά σε απεργιακές συμπεριφορές. Η πραγματική αντιαπεργιακή φύση των παροχών αυτών καλύπτεται με ουδέτερες ονομασίες και χαρακτηρισμούς, όπως είναι π.χ. η ονομασία «παροχή ή επίδομα παρουσίας» ή «επίδομα αδιάλειπτης εργασίας». Ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός τους ως αντιαπεργιακών παροχών είναι έργο των δικαστηρίων και ο ψευδής ή εσφαλμένος νομικός χαρακτηρισμός της παροχής από τον εργοδότη ή τα μέρη δεν δεσμεύει ούτε τους εργαζομένους ούτε τα δικαστήρια. Η συγκάλυψη του αντιαπεργιακού τους χαρακτήρα γίνεται με τον καθορισμό, γενικά, των δικαιούχων των παροχών παρουσίας, από την καταβολή των οποίων εξαιρούνται όχι μόνο οι απεργοί αλλά και οι απουσιάζοντες λόγω ασθενείας, λόγω άδειας αναψυχής ή λόγω μητρότητας. Τέτοιες παροχές είναι παράνομες αντιαπεργιακές και ειδικότερα αντισυνδικαλιστικές ενέργειες, η αντιμετώπιση των οποίων με τις κοινές, ποινικές και διοικητικές, κυρώσεις του ν. 1264/82 δεν είναι αποτελεσματική. Ούτε η επιστροφή των παροχών από τους εργαζομένους που τις έλαβαν (π.χ. με βάση τις διατάξεις για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό) μπορεί να ελεγχθεί. Αποτελεσματικότητα έχει η αναγνώριση δικαιώματος στους απεργούς να λάβουν και αυτοί τις παροχές, πράγμα που τείνει να εξουδετερώσει τον αντιαπεργιακό τους χαρακτήρα. Ως νομικές βάσεις για διεκδίκηση των παροχών αυτών από τους απεργούς προτείνονται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, καθώς επίσης και οι διατάξεις για ευθύνη από αδικοπραξία, όπου παράνομη πράξη είναι ακριβώς η χορήγηση αντιαπεργιακών παροχών (αντίθεση στο άρθρο 23 παρ. 2 σε συνδυασμό με το άρθρο 25 παρ. 1 εδ. γ΄ Σ), που γεννά υποχρέωση για αποζημίωση, ανάλογα με το αν ο εργοδότης υπόσχεται ή καταβάλλει την παροχή κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήξη της απεργίας. Μετά τη λήξη της απεργίας η καταβολή παροχών σε απεργοσπάστες δεν παραβιάζει μόνο την αρχή της ίσης μεταχείρισης αλλά συνιστά και μέτρο αντεκδίκησης κατά των εργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα απεργίας, καλυπτόμενοι μάλιστα και από το τεκμήριο νομιμότητας.

5.Συμπεράσματα – Ο έλεγχος της νομιμότητας του νομοθετικού αποκλεισμού της συμμετοχής των αξιολογητών που απέχουν από την αξιολόγηση σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων – Έλεγχος της συμπεριφοράς των υπαλλήλων / απεργών κατά το χρονικό διάστημα που καλύπτονται από το τεκμήριο νομιμότητας και το ανασταλτικό αποτέλεσμα της απεργίας και μετά από αυτό – Η αντίθεση της εξεταζόμενης ρύθμισης στις αρχές του πειθαρχικού δικαίου
Όπως αναφέρθηκε ήδη, με τη συμμετοχή των υπαλλήλων στην απεργία που κήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. επέρχεται προσωρινή αναστολή των κύριων υποχρεώσεων των μερών (για εκτέλεση καθηκόντων και καταβολή του μισθού), καθώς και εκείνων από τις παρεπόμενες υποχρεώσεις που συνδέονται στενά με τις πρώτες. Πρόκειται για τις υποχρεώσεις εκείνες που είναι ενεργές όταν είναι ενεργές και οι κύριες υποχρεώσεις των μερών. Όπως αναφέρθηκε ήδη, χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ αποτελεί το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη ή η υποχρέωση του δημόσιου υπαλλήλου να συμμορφώνεται με τις εντολές των προϊσταμένων του και να παρέχει τις υπηρεσίες του σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 25 παρ. 1 και 2 ΥπαλλΚώδικα). Επομένως το ανασταλτικό αποτέλεσμα από την άσκηση του δικαιώματος απεργίας καταλαμβάνει τόσο την υποχρέωση συμμετοχής των υπαλλήλων στις διαδικασίες αξιολόγησης, που αποτελεί και το αντικείμενο της απεργίας, και συγχρόνως και την υποχρέωση υπακοής του υπαλλήλου και συμμόρφωσής του με τις σχετικές εντολές των προϊσταμένων του. Οι υπάλληλοι με τη συμμετοχή τους στην απεργία δεν παραβαίνουν τον νόμο και τις υποχρεώσεις τους για εκτέλεση των καθηκόντων τους και υπακοής στις διαταγές των προϊσταμένων τους (άρθρο 25 παρ. 1 και 2 ΥπαλλΚώδικα).
Σε συνδυασμό με το τεκμήριο νομιμότητας της απεργίας, που καλύπτει όχι μόνο τη συνδικαλιστική οργάνωση που την αποφασίζει αλλά και τους απεργούς μέχρι την τελεσίδικη διάγνωση του, τυχόν, παράνομου χαρακτήρα της απεργίας (ΟλΑΠ 27/2004), οι παραλείψεις των υπαλλήλων, που είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στην απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., δεν μπορούν, εξ ορισμού, να αποτελούν ή να αξιολογούνται ως αντιπειθαρχικές συμπεριφορές ούτε επομένως να θεμελιώσουν πειθαρχική αξίωση κατά των υπαλλήλων ή να δικαιολογήσουν άλλου είδους κυρώσεις ή επαχθείς σε βάρος τους συνέπειες. Για τους ίδιους λόγους ούτε η ex lege κύρωση της επίμαχης ρύθμισης, για στέρηση της συμμετοχής σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων από όσους αξιολογητές υπαλλήλων δεν εκπληρώνουν υπαιτίως την υποχρέωση αξιολόγησης των υφισταμένων τους, είναι νόμιμη. Όπως αναφέρθηκε ήδη, η ρύθμιση αυτή πλήττει καίρια το απεργιακό δικαίωμα, αναγορεύοντας εμμέσως πλην σαφώς τη νόμιμη συμμετοχή των υπαλλήλων στην απεργία σε υπαίτια και παράνομη πράξη που καλεί σε εφαρμογή την κύρωση του νόμου. Το γεγονός περαιτέρω ότι αυτό γίνεται και σε χρόνο κατά τον οποίο η απεργία αλλά και οι ίδιοι οι απεργοί καλύπτονται από το τεκμήριο νομιμότητας και το ανασταλτικό αποτέλεσμα της απεργίας αποτελεί, οιονεί, επιβαρυντική περίσταση που στερεί από την επίμαχη ρύθμιση κάθε επίφαση νομιμότητας / συνταγματικότητας. Η αντίθεση στο άρθρο 23 παρ. 2 Σ για την προστασία του δικαιώματος απεργίας είναι εμφανής. Γιατί το ανασταλτικό αποτέλεσμα και το τεκμήριο νομιμότητας, της απεργίας αποτελούν στοιχεία του προστατευόμενου από το Σύνταγμα δικαιώματος (άρθρο 23 παρ. 2 Σ), χωρίς τα οποία η άσκησή του καθίσταται, σχεδόν, αδύνατη. Η αναστολή υποχρεώσεων των μερών αποτελεί, όπως αναφέρθηκε ήδη, μια ειδική μορφή μη ομαλής εξέλιξης στη λειτουργία της εργασιακής / υπαλληλικής σχέσης, η οποία ωστόσο είναι νόμιμη συνέπεια της συμμετοχής του προσώπου στην απεργία. Επομένως η αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης που είναι και το αντικείμενο της απεργίας δεν συνιστά, επαναλαμβάνουμε, άρνηση εκτέλεσης εντολών ή καθηκόντων των υπαλλήλων και άρα δεν αποτελεί αντιπειθαρχική ή, γενικά, παραβατική συμπεριφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή πειθαρχικής ποινής ή κάθε είδους κυρώσεων.

Η αντίθεση της επίμαχης ρύθμισης στις εγγυήσεις του πειθαρχικού δικαίου
Παράλληλα, η εδώ κρινόμενη ρύθμιση, για στέρηση της συμμετοχής σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων από όσους αξιολογητές υπαλλήλων δεν εκπληρώνουν υπαιτίως την υποχρέωση αξιολόγησης των υφισταμένων τους, κινείται στον αντίποδα και των αρχών του πειθαρχικού δικαίου. Η παράκαμψη των αρχών του πειθαρχικού δικαίου και των εγγυήσεων, γενικά, υπέρ των πειθαρχικά διωκομένων είναι εμφανής. Η κύρωση που εισάγεται με την κρινόμενη ρύθμιση, η στέρηση από τους απεργούς της συμμετοχής σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, αποτελεί, προδήλως, τιμώρηση και μάλιστα βαριά των υπαλλήλων που απεργούν. Η τιμώρηση αυτή επιβάλλεται, όπως αναφέρθηκε ήδη, χωρίς να συντρέχει κανενός είδους αθέτηση / παράβαση υποχρεώσεων των υπαλλήλων και μάλιστα υπαίτια. Γι΄ αυτό και η επίμαχη ρύθμιση πλήττει καίρια, όπως είδαμε, το προστατευόμενο από το Σύνταγμα δικαίωμα απεργίας, λαμβανομένου υπόψη ότι η αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης είναι απόλυτα νομιμοποιημένη με βάση το ανασταλτικό αποτέλεσμα της απεργίας σε συνδυασμό με το τεκμήριο νομιμότητάς της. Όσο διαρκεί το τεκμήριο νομιμότητας της απεργίας δεν στοιχειοθετείται κανένα πραγματικό παράβασης υποχρεώσεων που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των απεργών. Στην ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας της άσκησης συνταγματικών δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και του δικαιώματος απεργίας, απαντά η ρύθμιση του άρθρου 106 παρ. 3 ΥπαλλΚώδικα: «Το υπαλληλικό καθήκον … σε καμιά περίπτωση δεν επιβάλλει στον υπάλληλο πράξη ή παράλειψη που να αντίκειται προδήλως στις διατάξεις του Συντάγματος και των νόμων».
Αλλά και μετά τη λήξη του τεκμηρίου νομιμότητας της απεργίας (με την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης που διαγιγνώσκει τον, τυχόν, παράνομο χαρακτήρα της) η συμπεριφορά των υπαλλήλων (κατά τη διάρκεια της απεργίας μέχρι την τελεσίδικη διάγνωση) επίσης δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επιβολή κυρώσεων. Μένει επομένως να εξετάσουμε αν η συνέχιση της απεργίας και μετά την τελεσίδικη διάγνωση του, τυχόν, παράνομου χαρακτήρα της μπορεί να δικαιολογήσει την κύρωση του νόμου. Πράγματι, μετά την τελεσίδικη διάγνωση του, τυχόν, παράνομου χαρακτήρα της απεργίας, σε αρμονία πάντοτε με την ΟλΑΠ 27/2004, η συνέχιση της απεργίας από τους υπαλλήλους στοιχειοθετεί, καταρχήν, αθέτηση των υποχρεώσεών τους για εκτέλεση των καθηκόντων τους και υπακοή στις διαταγές των προϊσταμένων τους (άρθρο 25 παρ. 1 και 2 ΥπαλλΚώδικα). Άρα με βάση το ισχύον πειθαρχικό δίκαιο (άρθρα 106 επ. ΥπαλλΚώδικα) θα μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες από τους υπαλλήλους. Η επιβολή ωστόσο κυρώσεων σε βάρος των υπαλλήλων, που έχει σαφώς τιμωρητικό και πειθαρχικό χαρακτήρα, επιβάλλεται να γίνεται με τη διαδικασία των άρθρων 106 επ. ΥπαλλΚώδικα. Με την εδώ εξεταζόμενη ρύθμιση ωστόσο η επιβολή της ειδικής κύρωσης της στέρησης της συμμετοχής σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων από όσους αξιολογητές υπαλλήλων δεν εκπληρώνουν υπαιτίως την υποχρέωση αξιολόγησης των υφισταμένων τους, βρίσκεται εκτός του πλαισίου του πειθαρχικού δικαίου των υπαλλήλων (άρθρα 106 επ. ΥπαλλΚώδικα). Η σχέση της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης προς το πειθαρχικό δίκαιο δεν είναι σχέση δύο νομοθετημάτων του κοινού δικαίου, ενός παλαιότερου και ενός νεότερου ή μιας ειδικής και μιας γενικής ρύθμισης. Πρόκειται στην πραγματικότητα για την αντίθεση ενός κοινού νόμου, της εδώ εξεταζόμενης ρύθμισης, προς τις αρχές, δικονομικές και ουσιαστικές, και, γενικά, προς τις εγγυήσεις του πειθαρχικού δικαίου που έχουν συνταγματική θεμελίωση. Επομένως η ένταση που δημιουργείται αφορά τη σχέση της εξεταζόμενης ρύθμισης με τις διατάξεις του Συντάγματος στις οποίες στηρίζονται οι αρχές και, γενικά, οι εγγυήσεις του πειθαρχικού δικαίου, τις οποίες ακριβώς παρακάμπτει η επίμαχη ρύθμιση.
Παρά τους διαφορετικούς σκοπούς τους η συγγένεια πειθαρχικής και ποινικής αξίωσης, που κατευθύνονται στην τιμώρηση του δράστη πειθαρχικού ή ποινικού παραπτώματος, εξηγεί και τα «δάνεια» που παίρνει το πειθαρχικό από το ποινικό δίκαιο, στο πλαίσιο είτε αναλογίας δικαίου, είτε ανάλογης εφαρμογής ρυθμίσεων στις οποίες αποτυπώνονται βασικές επιλογές της έννομης τάξης και συχνά εξειδικεύονται συνταγματικές επιταγές και απαγορεύσεις. Επίσης, λόγω της στενής συγγένειας του πειθαρχικού δικαίου της εκμετάλλευσης με το δημοσιοϋπαλληλικό πειθαρχικό δίκαιο, ανατρέχουμε στις αρχές του τελευταίου για την κάλυψη των κενών που παρουσιάζονται στο πειθαρχικό δίκαιο της εκμετάλλευσης. Σε ό,τι αφορά τις συνταγματικές αρχές, π.χ. την αρχή του nullum crimen nulla poena sine lege certa (άρθρο 7 παρ. 1 Σ), αυτές εφαρμόζονται ευθέως στις ιδιωτικού δικαίου έννομες σχέσεις του πειθαρχικού δικαίου λόγω της άμεσης ενέργειας των διατάξεων του Συντάγματος για τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν δυνάμει της ρητής επιταγής του άρθρου 25 παρ. 1 εδ. γ΄ Σ.
Οι αρχές του ουσιαστικού πειθαρχικού δικαίου, όπως άλλωστε και οι αρχές του δικονομικού πειθαρχικού δικαίου, συνθέτουν ένα πλαίσιο εγγυήσεων ορθοκρισίας για την προστασία του πειθαρχικά διωκομένου από την αυθαίρετη άσκηση της πειθαρχικής εξουσίας. Τα ίδια mutatis mutandis ισχύουν και για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Η συνταγματική θεμελίωση των αρχών, ουσιαστικών και δικονομικών, του πειθαρχικού δικαίου είναι ρητή ή και εμφανής σε ό,τι αφορά τις αρχές του nullum crimen nulla poena sine lege certa, της απαγόρευσης της αναδρομής και της απαγόρευσης της αναλογίας και της διασταλτικής ερμηνείας (άρθρο 7 παρ. 1 Σ), την προηγούμενη κλήση του πειθαρχικά διωκομένου σε απολογία (άρθρο 20 παρ. 2 Σ), την αρχή της ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολόγησης των πειθαρχικών αποφάσεων (άρθρο 93 παρ. 3 Σ), την αρχή της αναλογικότητας κατά την επιμέτρηση των ποινών (άρθρο25 παρ. 1 εδ. δ΄ Σ). Το δικαίωμα παράστασης του πειθαρχικά διωκομένου με ή δια δικηγόρου θεμελιώνεται επιπλέον και στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, όπως και το τεκμήριο αθωότητας αυτού.
Το ίδιο σύστημα συνταγματικών αρχών και αξιών υπηρετεί και το πειθαρχικό δίκαιο του ΥπαλλΚώδικα. Το άρθρο 108 ΥπαλλΚώδικα επιτάσσει την εφαρμογή των κανόνων και αρχών του ποινικού δικαίου και κάνει μια ενδεικτική παράθεση αυτών. Η αρχή του nullum crimen nulla poena sine lege certa αποτυπώνεται στα άρθρα 108 και 109 ΥπαλλΚώδικα. Περαιτέρω, «πειθαρχική ποινή δεν επιβάλλεται εάν ο υπάλληλος δεν κληθεί προηγουμένως σε απολογία» (άρθρο 134 παρ. 1 εδ. α΄ ΥπαλλΚώδικα). Ο πειθαρχικά διωκόμενος έχει δικαίωμα να παραστεί στη διαδικασία ενώπιον των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και των διοικητικών συμβουλίων των νπδδ είτε αυτοπροσώπως είτε δια ή μετά πληρεξουσίου δικηγόρου (άρθρο 136 παρ. 2 ΥπαλλΚώδικα). Επιβάλλεται η αιτιολόγηση των πειθαρχικών αποφάσεων (άρθρο 140 παρ. 2 στ. στ΄ ΥπαλλΚώδικα), ενώ επιβάλλεται η εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας κατά την επιμέτρηση της ποινής (άρθρο 111 παρ. 2 εδ. β΄ και 3 σε συνδυασμό με το άρθρο 108 ΥπαλλΚώδικα).
Σε περίπτωση που η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα συνέχιζε, τυχόν, την απεργία μετά την τελεσιδικία της απόφασης που θα έκρινε παράνομη την απεργία της, οι υπάλληλοι που θα συνέχιζαν να συμμετέχουν στην απεργία δεν θα καλύπτονταν πλέον από το τεκμήριο νομιμότητας και το ανασταλτικό αποτέλεσμα της απεργίας. Στην περίπτωση αυτή θα είχαμε παράβαση των υποχρεώσεών τους από το άρθρο 25 παρ. 1 και 2 ΥπαλλΚώδικα, εκτός αν κρινόταν ότι οι σχετικές με τις διαδικασίες αξιολόγησης διαταγές είναι προδήλως αντισυνταγματικές ή παράνομες, οπότε η περίπτωση θα κρινόταν κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 3 και 4 ΥπαλλΚώδικα. Το τελευταίο αυτό ζήτημα υπερβαίνει τα όρια της παρούσας γνωμοδότησης και γι΄ αυτό δεν εξετάζεται εδώ.
Τυχόν συνέχιση της απεργίας από τους αξιολογητές και μετά τη λήξη του τεκμηρίου νομιμότητάς της θα δημιουργούσε ένα νέο πεδίο έντασης, αυτή τη φορά με τις εγγυήσεις του πειθαρχικού δικαίου. Γιατί, ενώ για την περίπτωση αυτή θα αξίωναν εφαρμογή οι διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου για τις υπέρ των διωκομένων εγγυήσεις, η τιμωρητικού χαρακτήρα ρύθμιση του άρθρου 36 παρ. 4 ν. 4489/2017 κινείται εκτός του πλαισίου των εγγυήσεων αυτών και επομένως η εφαρμογή της θα ήταν αντίθετη προς τις συνταγματικές διατάξεις στις οποίες θεμελιώνονται οι αρχές του πειθαρχικού δικαίου.

5.1.Τελικό συμπέρασμα
Το τελικό συμπέρασμα των αναλύσεων που προηγήθηκαν είναι ότι οι υπάλληλοι δεν μπορούν να διωχθούν ή να τους επιβληθούν κυρώσεις κάθε είδους, επομένως ούτε η κύρωση του άρθρου 36 παρ. 4 ν. 4489/2017 λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., όσο αυτή συνεχίζεται και καλύπτεται από το τεκμήριο νομιμότητας, σε αρμονία με τη θεμελιώδη απόφαση της ΟλΑΠ 27/2004. Όσο η απεργία παράγει το ανασταλτικό αποτέλεσμά της σε σχέση με τα καθήκοντα των υπαλλήλων / απεργών η αποχή τους από τις διαδικασίες αξιολόγησης είναι καθόλα νόμιμη.
Σε περίπτωση τώρα που η απεργία συνεχιστεί και μετά την παύση του τεκμηρίου νομιμότητας, δηλαδή μετά την τελεσιδικία της απόφασης που αναγνωρίζει, τυχόν, παράνομο χαρακτήρα της απεργίας, στους υπαλλήλους που, τυχόν, θα συμμετάσχουν σε αυτή δεν μπορεί να επιβληθεί η στέρηση συμμετοχής των αξιολογητών των υπαλλήλων σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 και του ν. 3584/2007 ή σύμφωνα με άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις, αν υπαιτίως δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση αξιολόγησης των υφισταμένων τους (άρθρο 36 παρ. 4 ν. 4489/2017). Ο τιμωρητικός χαρακτήρας της εδώ εξεταζόμενης διάταξης την εντάσσει στο σύστημα των αρχών που πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση τιμώρησης, ποινικής ή πειθαρχικής. Επομένως, τυχόν επιβολή της στέρησης συμμετοχής των αξιολογητών των υπαλλήλων σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων προσκρούει στις συνταγματικές διατάξεις στις οποίες θεμελιώνονται οι αρχές του πειθαρχικού δικαίου, ουσιαστικές και δικονομικές, και επομένως η διάταξη του άρθρου 36 παρ. 4 ν. 4489/2017 δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω αντίθεσης στις διατάξεις του Συντάγματος που παρατέθηκαν παραπάνω. Οι υπάλληλοι που, τυχόν, συνεχίζουν μια απεργία και μετά την τελεσίδικη δικαστική διάγνωση του παράνομου χαρακτήρα της έχουν αξίωση, εάν διωχθούν, να κριθούν με βάση τις διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου του ΥπαλλΚώδικα (άρθρα 106 επ.), με την τήρηση όλων των εγγυήσεων υπέρ των πειθαρχικά διωκομένων και ιδίως των αρχών, ουσιαστικών και δικονομικών, του πειθαρχικού δικαίου. Άλλωστε, στο ισχύον πειθαρχικό δίκαιο η στέρηση συμμετοχής του άρθρου 36 παρ. 4 ν. 4489/2017 δεν περιλαμβάνεται στις πειθαρχικές ποινές του άρθρου 109 παρ. 1 ΥπαλλΚώδικα. Επομένως δεν θα μπορούσε να επιβληθεί μια τέτοια κύρωση στους υπαλλήλους, ακόμη και αν ακολουθούνταν η πειθαρχική διαδικασία, γιατί αυτό θα ήταν αντίθετο προς την αρχή nullum crimen nulla poena sine lege certa που θεμελιώνεται στο άρθρο 7 παρ. 1 Σ.

Θεσσαλονίκη, 26.9.2017

Καθηγητής Άρις Καζάκος

The post Αξιολόγηση -Απεργία αποχή: Καμιά κύρωση σε υπαλλήλους και προϊσταμένους (νέα γνωμοδότηση) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κινητικότητα: Οι ημερομηνίες –σταθμοί του νέου συστήματος μετατάξεων

$
0
0

Αλλάζουν ριζικά τα χρονικά δεδομένα στην εφαρμογή του νέου ενιαίου συστήματος μετατάξεων, μετά την πρωτοβουλία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης να μετατεθεί η εκκίνηση της κινητικότητας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Με την αφετηρία της κινητικότητας να προγραμματίζεται τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου, σημαίνει ότι η ολοκλήρωση των μετατάξεων του πρώτου κύκλου θα επιτευχθεί στις αρχές του 2018.

Η έναρξη του συστήματος τον Σεπτέμβριο συνεπάγεται μια πρώτη περίοδο κατά τον μήνα εκείνο κατά την οποία θα πρέπει να γίνει η συλλογή των αιτημάτων των φορέων που θέλουν να απορροφήσουν προσωπικό. Όπως έχει προγραμματιστεί, οι υπηρεσίες θα αποστέλλουν στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας τα αιτήματά τους για κάλυψη θέσεων με μετάταξη ή απόσπαση  έως 15 Σεπτεμβρίου. Ακολούθως, θα περάσει περίπου 1 μήνας για την αξιολόγηση των αιτημάτων των υπηρεσιών κάτι που αναμένεται να γίνει κοντά στις 9 Οκτωβρίου, πριν τα αιτήματα αναρτηθούν στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για την κινητικότητα, ώστε να είναι διαθέσιμα προς κάθε ενδιαφερόμενο για μετακίνηση υπάλληλο.

Αυτό σημαίνει ότι οι προς κάλυψη θέσεις θα αναρτηθούν κοντά στις 15 Οκτωβρίου, για τις επόμενες 15 μέρες – δηλαδή θα είναι αναρτημένες για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων υπαλλήλων έως τις 30 Οκτωβρίου.

Οι υπάλληλοι υπολογίζεται να έχουν περιθώριο υποβολής αιτημάτων μετακίνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα, όπως και για κάθε κύκλο κινητικότητας, προβλέπεται περιθώριο περίπου 1,5 μήνα για την αξιολόγηση των αιτημάτων των υπαλλήλων, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα αιτήματα θα εξεταστούν μεταξύ 15 Νοεμβρίου έως 30 Δεκεμβρίου.

Ο νόμος δίνει ένα ακόμη περιθώριο 1,5 μήνα για την υλοποίηση των μετατάξεων. Άρα τα χρονοδιαγράμματα για τις πρώτες μετατάξεις του νέου συστήματος τοποθετούνται από την έναρξη του 2018 (1η Ιανουαρίου) και επεκτείνονται, σύμφωνα με τους παραπάνω υπολογισμούς, έως τις 15 Φεβρουαρίου του ερχόμενου έτους.

Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση να μην μεσολαβήσουν νέες εμπλοκές.

Υπενθυμίζονται οι ημερομηνίες – σταθμοί του νέου ενιαίου συστήματος κινητικότητας που αναμένεται να καθορίσουν τις επόμενες φάσεις, όπως τις έχει παρουσιάσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η aftodioikisi.gr βάσει του σχετικού νόμου :

Πότε καταθέτουν οι υπηρεσίες αιτήματα για την κάλυψη θέσεων:

  • 15 -31 Δεκεμβρίου
  • 15-30 Απριλίου
  • 15- 31 Αυγούστου

Πότε δημοσιεύονται οι προς κάλυψη θέσεις:

  • 1η Φεβρουαρίου
  • 1η Ιουνίου
  • 1η Οκτωβρίου

Πότε υποβάλλουν οι υπάλληλοι τις αιτήσεις για τις μετατάξεις τους:

  • 1 – 15 Φεβρουαρίου
  • 1 – 15 Ιουνίου
  • 1 – 15 Οκτωβρίου

Πότε αξιολογούνται τα αιτήματα των υπαλλήλων:

  • 15 Φεβρουαρίου – 31 Μαρτίου
  • 15 Ιουνίου – 31 Ιουλίου
  • 15 Οκτωβρίου – 30 Σεπτεμβρίου

Πότε υλοποιούνται οι μετατάξεις

  • 1 Απριλίου – 15 Μαΐου
  • 1 Αυγούστου – 15 Σεπτεμβρίου
  • 1 Δεκεμβρίου – 15 Ιανουαρίου

The post Κινητικότητα: Οι ημερομηνίες – σταθμοί του νέου συστήματος μετατάξεων appeared first on Aftodioikisi.gr.

Καρκατσούλης: Από ανεξάρτητη αρχή η αξιολόγηση των υπαλλήλων

$
0
0

Την άποψη ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να διεξαχθεί από ανεξάρτητη αρχή του δημοσίου, υπερασπίστηκε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, μέλος του «Ποταμιού», μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, το πρωί του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, πρότεινε «να φύγει η αξιολόγηση από το Δημόσιο» και να γίνει από ανεξάρτητη Αρχή, όπως το ΑΣΕΠ, «με περαιτέρω ενίσχυσή του», όπως πρόσθεσε ο κ. Καρκατσούλης.

The post Καρκατσούλης: Από ανεξάρτητη αρχή η αξιολόγηση των υπαλλήλων appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δημόσιο: Ποιοι φορείς ζητούν προσωπικό μέσω κινητικότητας (πίνακας)

$
0
0

Τις αυξημένες ανάγκες που έχουν σε προσωπικό οι δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος και την καθημερινότητα του πολίτη αναδεικνύουν τα αιτήματα που εστάλησαν στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κάλυψη θέσεων προσωπικού μέσω του πρώτου κύκλου της κινητικότητας.

Συνολικά 9 φορείς έχουν ζητήσει να ενισχύσουν τις υπηρεσίες τους με 909 επιπλέον υπαλλήλους μέσω του νέου συστήματος μετατάξεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Πρόκειται για όσα αιτήματα εστάλησαν στο υπουργείο μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας (15 Σεπτεμβρίου) και θα προωθηθούν προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας – επταμελές όργανο που συγκροτήθηκε πρόσφατα και αποτελείται από πρόσωπα που παρέχουν αυξημένες εγγυήσεις αντικειμενικότητας (2 εκπρόσωποι ΑΣΕΠ, 1 εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).

Ανάμεσα στα τέσσερα υπουργεία που ζητούν να ενισχύσουν το προσωπικό τους μέσω κινητικότητας είναι τα αρμόδια για την Υγεία και την Εργασία, ενώ δεν περνά απαρατήρητη η περίπτωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Ο κομβικός για την εποπτεία της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας ελεγκτικός μηχανισμός ζητά να προσθέσει 126 υπαλλήλους στις υπηρεσίες του.

Τα περισσότερα αιτήματα για μετατάξεις έχουν κατατεθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας (συνολικά 394). Θεωρείται «γενικό πρόβλημα» η υποστελέχωση στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με τον αντίκτυπο της έλλειψης προσωπικού να είναι περισσότερο εμφανής στην εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιφέρειας, καθώς στη συγκεκριμένη βαθμίδα διοίκησης υπάγονται δασαρχεία και διευθύνσεις αγροτικών υποθέσεων, περιβάλλοντος, υδάτων κ.λπ.

Ανάρτηση στο διαδίκτυο
Μετά την εξέτασή τους από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, τα αιτήματα των φορέων για την κάλυψη θέσεων θα αναρτηθούν στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη στους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Οι εγκεκριμένες προς κάλυψη θέσεις υπολογίζεται ότι θα είναι αναρτημένες μεταξύ 15-20 Οκτωβρίου.

Επομένως, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει ο νόμος της κινητικότητας, υπολογίζεται ότι:

◾ 15-30 Οκτωβρίου θα μπορούν οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μεταταχθούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους διεκδικώντας τις διαθέσιμες θέσεις,

◾ 1 Νοεμβρίου-15 Δεκεμβρίου θα αξιολογηθούν οι υποψήφιοι προς μετάταξη από τον φορέα υποδοχής,

◾ 15 Δεκεμβρίου-31 Ιανουαρίου 2018 θα υλοποιηθούν οι πρώτες μετατάξεις με το νέο σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για την κινητικότητα προβλέπει πως κάθε μετακίνηση υπαλλήλου από μια υπηρεσία σε άλλη θα πραγματοποιείται ως μετάταξη σε κενή οργανική θέση.

Οι μετακινούμενοι διατηρούν το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς και τυχόν προσωπική διαφορά στις αποδοχές τους.

Τα κριτήρια που θα «μετρήσουν» για την επιλογή των υποψηφίων είναι:

α. η συνάφεια των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων με την προκηρυσσόμενη θέση,

β. η εμπειρία στην άσκηση αντίστοιχων καθηκόντων,

γ. κάθε στοιχείο από το προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου που καταδεικνύει την καταλληλότητα για τη συγκεκριμένη θέση.

Ο νόμος περιλαμβάνει στα κριτήρια και τις εκθέσεις αξιολόγησης. Λόγω της εμπλοκής που υπάρχει με την αξιολόγηση του 2016, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο στάδιο θα ληφθεί υπόψη εν γένει ο υπηρεσιακός φάκελος του υποψηφίου.

Μαζικότερη αναμένεται η κατάθεση αιτημάτων για προσωπικό από πλευράς δημόσιων φορέων στο άνοιγμα του δεύτερου κύκλου της κινητικότητας (υπολογίζεται στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του 2017), όπως εκτιμούσαν εξ αρχής αρμόδιες πηγές.

Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»

The post Δημόσιο: Ποιοι φορείς ζητούν προσωπικό μέσω κινητικότητας (πίνακας) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δημόσιο -«Κρυφό σχέδιο Μητσοτάκη»: Έξοδος για 6.152 υπαλλήλους -Συμβασιούχοι στον «αέρα»

$
0
0

Ρεπορτάζ – αποκάλυψη για το «Το πρόγραμμα του Κυριάκου για τις απολύσεις στο Δημόσιο», φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε τρία σημεία του σχεδίου:

  • Στην πόρτα εξόδου 6.152 εργαζόμενοι
  • Πάγωμα προσλήψεων για 18.593 νέους δημοσίους υπαλλήλους
  • Στον αέρα όλοι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου

nea selida mitsotakis apolyseis

The post Δημόσιο -«Κρυφό σχέδιο Μητσοτάκη»: Έξοδος για 6.152 υπαλλήλους -Συμβασιούχοι στον «αέρα» appeared first on Aftodioikisi.gr.

Πώς αντιδρά το facebook στις απολύσεις Μητσοτάκη στο Δημόσιο (φωτο)

$
0
0

Μεγάλη ποικιλία από σχόλια συγκέντρωσε η ανάρτηση της aftodioikisi.gr για το «κρυφό σχέδιο Μητσοτάκη», το οποίο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Σελίδα», φέρνει στο Δημόσιο:

  • Πόρτα εξόδου 6.152 εργαζόμενων
  • Πάγωμα προσλήψεων για 18.593 νέους δημοσίους υπαλλήλους
  • Στον αέρα όλοι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.

Παραθέτουμε, χωρίς περαιτέρω σχολιασμό, τις αντιδράσεις των e-αναγνωστώνMITSO της ιστοσελίδας μας στο facebook :

fb mitsotakis 1-10 a fb mitsotakis 1-10 b

The post Πώς αντιδρά το facebook στις απολύσεις Μητσοτάκη στο Δημόσιο (φωτο) appeared first on Aftodioikisi.gr.


Κρατήσεις υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. σε επαναδιοριζόμενους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους (εγκύκλιος)

$
0
0

Εγκύκλιο, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τις κρατήσεις υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. σε επαναδιοριζόμενους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο του υπουργείο σημειώνεται:

Σύµφωνα µε το άρθ. 36 παρ. 4 του Π∆ 422/1981 : «Ο αποµακρυνθείς της υπηρεσίας
µέτοχος, λαµβάνων ή µη το µέρισµα επαναδιοριζόµενος οφείλει να εξακουλουθήση την
καταβολήν των κρατήσεων, είτε τυγχάνει εκ των υποχρεωτικώς είτε εκ των προαιρετικώς
εγγεγραµµένων µετόχων, επί ποινή απωλείας των δικαιωµάτων του» και το άρθ. 44 παρ. 2
«Το µέρισµα διακόπτεται εν περιπτώσει επανόδου του µετόχου εις Υπηρεσίαν από της
προηγούµενης ηµέρας καθ’ ην άρχεται µισθοδοτούµενος…..»

Οι ως άνω διατάξεις, ισχύουν και για τους συνταξιούχους που επαναδιοριζόµενοι
λαµβάνουν σύνταξη και αποδοχές ενέργειας συγχρόνως.

Μετά από απόφαση του ∆.Σ. του Μ.Τ.Π.Υ. που ελήφθη κατά την 31η/03.07.2017
Συνεδρίαση, για τους επαναδιοριζόµενους συνταξιούχους σε θέση µονίµου ή µη µονίµου
τακτικού δηµοσίου πολιτικού υπαλλήλου (τακτικός εν στενή εννοία υπάλληλος, υπάλληλος
επί θητεία, µετακλητός υπάλληλος κλπ.), οι οποίοι λαµβάνουν σύνταξη και αποδοχές
ενέργειας συγχρόνως, υποχρεωτικά θα πρέπει να διενεργούνται τακτικές κρατήσεις επί
των αποδοχών τους από 1/7/2017 και µετά, εκτός αν αυτοί εξαιρούνται της συµµετοχής στο
Μ.Τ.Π.Υ. µε ειδικό νόµο ή διατάξεις. Μετά την λήξη της τελευταίας συµµετοχής ο νέος
χρόνος υπηρεσίας των ανωτέρω θα συνυπολογίζεται υποχρεωτικά στο µέρισµά τους, µε νέο
υπολογισµό του µερίσµατος.

Συγχρόνως από την ίδια ηµεροµηνία (1/7/2017), διακόπτεται η καταβολή του
µερίσµατος στους ανωτέρω και τα τυχόν καταβληθέντα µερίσµατα πρέπει να επιστραφούν
ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα στο Μ.Τ.Π.Υ.

∆ιευκρινίζεται ότι στην περίπτωση διορισµού συνταξιούχου ο οποίος µέχρι τον διορισµό του δεν υπήρξε µέτοχος του Μ.Τ.Π.Υ. θα πρέπει να διενεργηθούν τόσο οι τακτικές κρατήσεις όσο και το δικαίωµα εγγραφής στο Ταµείο, εκτός αν αυτός εξαιρείται µε ειδικό νόµο ή διατάξεις.

Από 1/7/2017, η υποχρεωτική διενέργεια τακτικών κρατήσεων µετόχου, η διακοπή καταβολής του µερίσµατος και ο συνυπολογισµός του νέου χρόνου υπηρεσίας, ισχύουν και
για τους ήδη κατά την 01/07/2017 υπηρετούντες συνταξιούχους οι οποίοι λαµβάνουν σύνταξη και αποδοχές συγχρόνως. Για το προγενέστερο διάστηµα, δηλαδή προ της
01/07/2017, τους δίδεται η δυνατότητα, αν το επιθυµούν, να υποβάλουν αίτηση για να
προσµετρηθεί ως χρόνος συµµετοχής τους στο ΜΤΠΥ, ο χρόνος υπηρεσίας τους από την
αρχική ηµεροµηνία επαναδιορισµού τους, καταβάλλοντας αναδροµικά τις τακτικές
κρατήσεις (ή τυχόν διαφορές αυτών) για το χρονικό διάστηµα της υπηρεσίας τους προ της
01/07/2017. Παράλληλα δε, από την ίδια ηµεροµηνία, θα πρέπει να επιστραφούν τα τυχόν
ληφθέντα µερίσµατα.

Σύµφωνα µε τα ανωτέρω, παρακαλούνται όλοι οι εκκαθαριστές των υπηρεσιών στις οποίες υπηρετούν συνταξιούχοι οι οποίοι λαµβάνουν και σύνταξη και αποδοχές ενέργειας συγχρόνως, να παρακρατήσουν από την µισθοδοσία τους αναδροµικά από 1/7/2017 τακτικές κρατήσεις µετόχου καθώς και τυχόν δικαίωµα εγγραφής στο Ταµείο.

Οι εκκαθαριστές των υπηρεσιών παρακαλούνται επίσης να ενηµερώσουν εγγράφως το
Ταµείο για όλες τις περιπτώσεις επαναδιορισµού, ώστε να γίνει άµεσα η διακοπή της
καταβολής µερίσµατος προς αποφυγή συσσώρευσης οφειλών από αχρεωστήτως ληφθέντα
ποσά.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

The post Κρατήσεις υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. σε επαναδιοριζόμενους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους (εγκύκλιος) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κινητικότητα: Πότε θα βγει στον «αέρα» η ψηφιακή πλατφόρμα με τις θέσεις

$
0
0

«Κλείδωσαν» οι θέσεις που θα δεχθούν τους πρώτους υπαλλήλους που θα μεταταχθούν με την πρώτη φάση της κινητικότητας. Όπως σας έχει ενημερώσει και με προηγούμενη ανάρτησή της η aftodioikisi.gr, έχουν ζητηθεί να καλυφθούν με προσωπικό 909 κενές θέσεις με τα αιτήματα να προέρχονται από 9 φορείς του δημοσίου.

Αυτή τη στιγμή τα αιτήματα των φορέων εξετάζονται από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας. Το εάν θα εγκριθούν στο σύνολό τους ή κάποια από αυτά απορριφθούν, θα γίνει γνωστό μέσα στον Οκτώβριο.

Μετά την εξέτασή τους από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, τα αιτήματα των φορέων θα αναρτηθούν στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη στους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (minadmin.gov.gr).

Χρονικός στόχος για να βγει η πλατφόρμα στον «αέρα» είναι μεταξύ 15-20 Οκτωβρίου.

Από τότε, οι υπάλληλοι θα έχουν περιθώριο 15 ημερών ώστε να δηλώσουν εάν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν τις θέσεις.

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει ο νόμος της κινητικότητας, υπολογίζεται ότι:

◾ 15-30 Οκτωβρίου θα μπορούν οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μεταταχθούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους διεκδικώντας τις διαθέσιμες θέσεις,

◾ 1 Νοεμβρίου-15 Δεκεμβρίου θα αξιολογηθούν οι υποψήφιοι προς μετάταξη από τον φορέα υποδοχής,

◾ 15 Δεκεμβρίου-31 Ιανουαρίου 2018 θα υλοποιηθούν οι πρώτες μετατάξεις με το νέο σύστημα.

 

The post Κινητικότητα: Πότε θα βγει στον «αέρα» η ψηφιακή πλατφόρμα με τις θέσεις appeared first on Aftodioikisi.gr.

ΕΚΠΑ: Μεταπτυχιακό πρόγραμμα με μοριοδότηση Δημοσίων Υπαλλήλων

$
0
0

Τα Τμήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) και Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) προσφέρουν:

Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΔΠΜΣ), το οποίο διεξάγουν επιλεγμένα Πανεπιστήμια ανά τον πλανήτη.

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης

Φιλοσοφία και Διοίκηση-Μάνατζμεντ

MBA in Philosophy and Management

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους πτυχιούχους (ανεξαρτήτως σχολής, κατεύθυνσης και ειδίκευσης), λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα και εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης (blended learning). Είναι πολύ ευέλικτο στην παρακολούθηση.

Σημαντικά πλεονεκτήματα:

– Μοριοδότηση διοικητικών στελεχών του δημόσιου τομέα

-Απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος κύρους για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα

– Πτυχίο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με κορυφαίες διεθνείς συνεργασίες (AACSB International)

 

ΕΝΑΡΞΗ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: έως και 31 Οκτωβρίου 2017

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 210 727 7535 (09.00-13.00)

6949 493748 (09.00-13.00)

email: mbamanagement@ppp.uoa.gr

Για περισσότερες πληροφορίες, πλοηγηθείτε στον ιστότοποhttp://www.mba.ppp.uoa.gr/

The post ΕΚΠΑ: Μεταπτυχιακό πρόγραμμα με μοριοδότηση Δημοσίων Υπαλλήλων appeared first on Aftodioikisi.gr.

Μητσοτάκης: Οι δημόσιοι υπάλληλοι που λουφάρουν δεν θέλουν την αξιολόγηση (βίντεο)

$
0
0

Ευθεία επίθεση εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων που αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης, εξαπέλυσε ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε πολιτικής εκδήλωση της ΝΔ.

“Αυτοί που δεν θέλουν την αξιολόγηση είναι αυτοί που λουφάρουν, αλλά αυτοί είναι λίγοι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης, καταγγέλλοντας σαν «λουφαδόρους» τους υπαλλήλους που λένε όχι στην αξιολόγηση (στο 23.40)

Ο Κ. Μητσοτάκης, προανήγγειλε ταυτόχρονα συρρίκνωση του κράτους και σημείωσε: «Μέσα στην επόμενη πενταετία ο μέσος όρος της ανεργίας στην Ελλάδα θα πέσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα εισοδήματα, συνέχισε, τα ενισχύεις μειώνοντας τους φόρους και εμείς τους φόρους θα τους μειώσουμε, ξεκινώντας από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα το πετύχουμε αυτό συμμαζεύοντας το κράτος. Σοβαρό κράτος δεν φτιάχνεις με ρουσφετολογικές προσλήψεις, το φτιάχνεις με αξιολόγηση και αξιοκρατία, με αξιολόγηση και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης».

Μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση στο Μενίδι, με αφορμή εγκαίνια γραφείων της ΝΟΔΕ Βόρειας Αττικής, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να γιορτάσει την 43η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος.

Έκανε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι “η κατάσταση στη Ελλάδα σήμερα είναι το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που έγινε ποτέ” και θύμισε τις παλαιότερες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ από “το σκίσιμο των μνημονίων που τώρα τα υπογράφουν δύο δύο”, όπως ανέφερε μέχρι τις υποσχέσεις παροχών που μετατράπηκαν σε νέα μέτρα”.

Αμφισβήτησε την “καθαρή έξοδο από τα μνημόνια”, λέγοντας ότι εκείνοι που το λένε έχουν δεσμεύσει την χώρα με μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και με μέτρα που θα επιβληθούν από το 2018 και μετά. Δεν θέλουν δεν μπορούν να πάνε την Ελλάδα μπροστά, ας κάνουν στην άκρη, αυτό είναι το μήνυμα που τους στέλνουμε από εδώ από το Μενίδι. “Η γενιά των 360 ευρώ είναι δημιούργημα των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “οι εργαζόμενοι των 450 και των 500 ευρώ από το 2019 και μετά θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρους”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ταυτόχρονα απεύθυνε κάλεσμα σε όλες της Ελληνίδες και τους Έλληνες: “Ελάτε μαζί μας να αλλάξουμε την Ελλάδα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι δεν μας νοιάζει από που προέρχονται και τι ψήφιζαν. “Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ για να διχάζουμε, είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες”.

 

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

στα εγκαίνια της ΝΟΔΕ Βόρειας Αττικής

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Φίλες και φίλοι,

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Η παρουσία σας αυτήν την ξεχωριστή μέρα με τιμά και με συγκινεί. Είμαστε απόψε όλοι εδώ στο Μενίδι, στο Δήμο Αχαρνών για να γιορτάσουμε μαζί την 43η επέτειο ίδρυσης της μεγάλης μας παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας. Δε θέλω να ξεχνάτε ποτέ ότι είμαστε ένα Kόμμα των πολλών, μια γνήσια λαϊκή παράταξη.

 

Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό φίλες και φίλοι. Απέναντι σ’ αυτούς που θέλουν να χωρίσουν ταξικά την κοινωνία εμείς ανοίγουμε την αγκαλιά μας και λέμε σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες: Ελάτε μαζί μας να αλλάξουμε την Ελλάδα, γιατί αξίζουμε καλύτερα.

 

Όπως και σε όλη την ελληνική Επικράτεια, έτσι και εδώ στο Μενίδι δεν λείπουν τα προβλήματα. Δεν είμαι όμως εδώ σήμερα για να σας μιλήσω για τα προβλήματα, για την ανεργία, για τα μικρά εισοδήματα, για τον φόβο στις γειτονιές και στα σπίτια σας. Αυτά, άλλωστε, τα ξέρετε, τα ζείτε κάθε μέρα. Είμαι εδώ για να σας μιλήσω για τις λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Γιατί εμείς οι Έλληνες – το ξέρω ότι το αισθάνεστε και εσείς, το αισθάνονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας – πραγματικά αξίζουμε καλύτερα. Και γιατί – πάνω από όλα – πρέπει να ξαναβρούμε την πίστη μας, όχι απλά στη χώρα μας, αλλά στους ίδιους τους εαυτούς μας. Για να ξαναζωντανέψουμε την Ελλάδα. Μια Ελλάδα στην οποία κανείς, μα κανείς, δεν επιτρέπεται να μένει στην άκρη.

 

Σαράντα τρία χρόνια μετά την ίδρυση της μεγάλης μας παράταξης και η φλόγα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει δυνατή. Μας φωτίζει το δρόμο της Ελευθερίας, το δρόμο της Δημοκρατίας. Συμβολίζει το ιστορικό μας παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα καθοδηγεί και το μέλλον μας. Σηματοδοτεί μια μεγάλη ιστορική διαδρομή. Αλλά μας θυμίζει, επίσης, ότι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία δεν έχει τελειώσει. Έχουμε υποχρέωση ως παράταξη να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο.

 

Θέλω να σας πω εδώ, από το Μενίδι, σε μια εντυπωσιακή – πραγματικά – ανοιχτή συγκέντρωση, πόσο περήφανος αισθάνομαι. Περήφανος που υπηρετώ μια παράταξη με τόσο σημαντική προσφορά στον τόπο. Και νοιώθω την μεγάλη ευθύνη, τη βαριά ευθύνη, όχι μόνο να τιμήσω το παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα να εγγυηθώ και το μέλλον της. Και η πιο βαριά παρακαταθήκη που μας άφησε ο ιδρυτής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είναι να κοιτάζουμε μπροστά.

 

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής – τον γνώρισα όταν ήμουν μικρό παιδάκι στο Παρίσι – ήταν ένας πολιτικός που ήξερε πάντα να ανοίγει νέους δρόμους. Έτσι ώστε να μπορούν να ανοίγουν συνέχεια νέα κεφάλαια για τη χώρα μας. Και αυτή είναι σήμερα η μεγάλη πρόκληση της Νέας Δημοκρατίας, αυτό είναι το δικό μας χρέος. Το χρέος της δικής μας γενιάς. Να αλλάξουμε όλα όσα πρέπει. Να κοιτάξουμε προς τα μπρος. Να πάμε μπροστά την Ελλάδα και τελικά να κάνουμε καλύτερη τη δική σας ζωή, τη ζωή των Ελλήνων.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Σε κάθε ιστορική επέτειο η σκέψη μας γυρίζει στο παρελθόν, στις μεγάλες αυτές εικόνες που αποτυπώνονται για πάντα στη μνήμη μας και είναι χαραγμένες στη συλλογική συνείδηση του λαού μας. Είναι η εικόνα του Κωνσταντίνου Καραμανλή να γυρίζει ένα βράδυ Ιουλίου, να βγαίνει από το αεροπλάνο για να λυτρώσει ένα λαό από τα δεινά της επταετούς δικτατορίας. Η εικόνα του ιδρυτή της παράταξης μας ο οποίος γύρισε για να θεμελιώσει μία καλύτερη Δημοκρατία – την καλύτερη Δημοκρατία  που γνώρισε ποτέ ο τόπος – και για να βάλει επίσης τη χώρα μας  βαθιά στο κέντρο, στην καρδιά της Ευρώπης.

 

Είναι η εικόνα του Γεωργίου Ράλλη να ενσαρκώνει το ήθος και την ευπρέπεια, αρετές σπάνιες στην πολιτική, ιδίως σε δύσκολες και ταραγμένες εποχές.

 

Είναι η εικόνα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να αντιμάχεται  στην σκληρή δεκαετία του ΄80 τα κύματα ενός λαϊκισμού χωρίς όρια. Να ξαναφέρνει τη Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση μιλώντας για οικονομική ελευθερία, για μεταρρυθμίσεις. Οι ιδέες του  σήμερα δικαιώνονται.

 

Είναι η εικόνα του Κώστα Καραμανλή που ηγείτο μία Ελλάδας που κέρδιζε και που διεκδίκησε τη θέση που της άξιζε  εντός και εκτός συνόρων.

 

Είναι η εικόνα του Αντώνη Σαμαρά, να καταθέτει με  όλη τη δύναμη της ψυχής του την προσπάθεια  να κρατήσει την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Και να το πετυχαίνει απέναντι στην πολιτική ευτέλεια των αντιπάλων του.

 

Είναι οι εικόνες του μεγάλου  ευπατρίδη Ευάγγελου Αβέρωφ, του μαχητή Μιλτιάδη Έβερτ, του μεγάλου αγωνιστή της παράταξης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, να μάχονται όλοι στην πρώτη γραμμή και να κρατούν τη Νέα Δημοκρατία όρθια και δυνατή  όχι μόνο στις καλές εποχές, αλλά και σε δύσκολες, σε αντίξοες συνθήκες.

 

Και βέβαια, είναι και η μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη, που έδωσε το αίμα του για τη Δημοκρατία και την εθνική συμφιλίωση. Χρωστάμε  όλοι μας, σε όλους, όσοι κράτησαν το τιμόνι της παράταξης, δείχνοντας ο καθένας την αξία του. Όπως χρωστάμε και στα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της Νέας Δημοκρατίας  σε όλη τη χώρα.

 

Χρωστάμε ειδικά στις ΟΝΝΕΔίτισες και στους ΟΝΝΕΔίτες και στα παιδιά της Δ.Α.Π. που  συνεχίζουν να παλεύουν για τις προοδευτικές και φιλελεύθερες ιδέες στα Πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι. Χρωστάμε, όμως,  πάνω από όλα,  στους απλούς Nεοδημοκράτες, σε όλους εσάς. Χρωστάμε στους πολίτες που δεν έσπασαν πεζοδρόμια και βιτρίνες, που δεν ξέφυγαν ποτέ από τα όρια, που έμαθαν να ελπίζουν, να αγωνίζονται, να υπομένουν,  και να προσφέρουν στην πατρίδα τους.

 

Τους χρωστάμε, σας χρωστάμε, ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί σήμερα εσείς είστε η σπονδυλική στήλη αυτής  της παράταξης. Εσείς μας κρατήσατε όρθιους στις δύσκολες στιγμές όταν άλλα μεγάλα Κόμματα έφτασαν στα όρια της διάλυσης. Θέλω να γνωρίζετε φίλες και φίλοι, εσείς οι απλοί αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες σας, δεν θα προδώσουμε τα όνειρα σας. Θέλω, όμως, να ξέρετε και κάτι ακόμα: Η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι ανοιχτό Κόμμα. Ανοιχτό σε όλους όσοι θέλουν να έρθουν σε εμάς. Σε όλους όσοι θέλουν να μας συνδράμουν σε μια σκληρή και στεγνή εποχή, σε μια εποχή απόλυτης απαξίωσης της πολιτικής. Σε όλους όσοι θέλουν να είναι παρόντες σε ένα νέο μεγάλο ξεκίνημα.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Η Νέα Δημοκρατία είναι η πρώτη, είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Επάνω μας ακουμπούν οι ελπίδες των Ελλήνων και αυτών που δεν μας στηρίζουν. Και στην μεγάλη παράταξή μας, στη Νέα Δημοκρατία, θα δοθεί σύντομα και πάλι η ευθύνη να χαράξει ξανά την ιστορία της πατρίδας μας. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η αποστολή μας. Είναι για μένα μεγάλη τιμή να υπηρετήσω μαζί σας αυτό τον αγώνα. Ξέρω ότι το ίδιο νιώθετε κι εσείς. Την μάχη αυτή θα την κερδίσουμε μαζί. Και μαζί θα γράψουμε μια νέα ιστορία για τη χώρα, μια νέα ιστορία για την πατρίδα μας.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα είναι το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που στήθηκε ποτέ σε βάρος του ελληνικού λαού. Όλοι θυμούνται τι υποσχέθηκαν και τι έκαναν. Ανέβηκαν στην εξουσία με ψεύτικες υποσχέσεις για το σκίσιμο των Μνημονίων και σήμερα τα υπογράφουν δύο – δύο. Θέλω να το υπενθυμίζουμε συνέχεια, γιατί έχει τη σημασία του, γιατί η αξιοπιστία στην πολιτική έχει σημασία. Υποσχέθηκαν ένα πακέτο παροχών 12 δις ευρώ και πήραν από την τσέπη σας 15 δις ευρώ. Υποσχέθηκαν ότι θα στηρίξουν τους πιο αδύναμους. Έφεραν τελικά, όμως, περισσότερη φτώχεια και αυτό το γνωρίζεται αγαπητέ Δήμαρχε, εδώ στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας, που αντιμετωπίζεται τα περισσότερα προβλήματα.

 

Μίλησαν κάποιοι για διαφάνεια. Ήρθαν ως τιμητές της κάθαρσης και διαπλέκονται σε κάθε σκιά της δημόσιας ζωής. Μίλησαν για αξιοκρατία στο Δημόσιο και νομοθετούν μόνο για τα ρουσφέτια τους. Μίλησαν για πρόοδο αυτοί που δήθεν εκφράζουν την αριστερή προοδευτικότητα και γύρισαν την Παιδεία πίσω τριάντα χρόνια. Μίλησαν για Δημοκρατία. Μας είπαν ότι είναι κάθε λέξη του Συντάγματος, αλλά βλέπουμε, ταυτόχρονα, επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και την υλοποίηση ενός σχεδίου ελέγχου κάθε πτυχής της δημόσιας ζωής. Παρίσταναν, υποτίθεται, τους αποτελεσματικούς διαχειριστές και έδειξαν παροιμιώδη ανικανότητα στη διαχείριση κάθε κρίσης. Το παρακολουθήσαμε στις πυρκαγιές στα δάση της Αττικής, στα μολυσμένα νερά του Σαρωνικού. Το βλέπουμε και σήμερα ακόμα στα hot spots των προσφύγων και μεταναστών, τα οποία γεμίζουν με ανησυχητική ταχύτητα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το βλέπουμε φυσικά και στις επενδύσεις οι οποίες διαρκώς εξαγγέλλονται στα λόγια και συνεχώς βαλτώνουν, επειδή άλλα λένε και άλλα κάνουν.

 

Ανοίγω μια μικρή παρένθεση. Διάβαζα σήμερα μια ενδιαφέρουσα έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που τι λέει αυτή η έκθεση; Ότι αν συνεχίσουμε με τον τρέχοντα ρυθμό επενδύσεων, θα φτάσουμε στο επίπεδο των επενδύσεων που είχαμε το 2008. Πότε φίλες και φίλοι; Το 2033. Αυτή είναι η πορεία στην οποία μας έχει βάλει η σημερινή Κυβέρνηση.

 

Και βέβαια είναι οι ίδιοι, οι οποίοι μας είχαν «πιπιλήσει» τα αυτιά με το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Και είδαμε Υπουργούς τζογαδόρους να ξοδεύουν σε μετρητά, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, όσα μπορεί ένας απλός πολίτης να σηκώσει από Α.Τ.Μ. σε τρεις μήνες. Χωρίς λογοδοσία και χωρίς λογαριασμό. Και ο στρατός της συμπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μαζί, να τα δέχεται όλα αυτά, χωρίς ούτε μια διαμαρτυρία, μόνο και μόνο για να μην χάσουν την καρέκλα. Ποτέ, φίλες και φίλοι, στην Μεταπολίτευση η χώρα δεν είχε μία Κυβέρνηση τόσο πολιτικά και ηθικά απαξιωμένη. Ένα ολόκληρο αφήγημα που χτίστηκε με ψέματα με στη χειρότερη μορφή δημαγωγίας, έχει πλέον αποκαλυφθεί. Και όσοι πιστεύουν αφελώς ότι αυτοί που μας κυβερνούν έπαθαν και έμαθαν δεν έχουν καταλάβει. Με ψέματα ανέβηκαν και με ψέματα συνεχίζουν. Σας θυμίζω ότι μας έλεγαν, μέχρι και πριν από λίγο στη Βουλή, «κανένα νέο μέτρο». Είμαστε σήμερα πρωταθλητές στους φόρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποσχέθηκαν κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά για δείτε ποια είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας, περισσότερη εργασιακή ζούγκλα και ανεξέλεγκτες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από ότι είχαμε πριν. Και όλα αυτά βέβαια την ώρα που το μεγάλο ψέμα, περί σκισίματος των Μνημονίων, το διαδέχεται ένα νέο μεγάλο ψέμα για την δήθεν έξοδο από τα Μνημόνια.

 

Εδώ θέλω να σταθώ λίγο, φίλοι και φίλες. Μιλάνε κάποιοι για δήθεν καθαρή έξοδο. Ποιοι είναι αυτοί που το λένε αυτό; Αυτοί που έχουν ήδη υπογράψει μέτρα για πολλά χρόνια από τώρα. Αυτοί που ήδη έχουν συμφωνήσει, για το 19 και το 20, σε μειώσεις μισθών, σε μειώσεις συντάξεων, σε αυξήσεις φόρων και σε περικοπή κοινωνικών επιδομάτων μέσα στο 2018, δεν αναφέρομαι για το  τι θα γίνει στο 2019 και στο 2020. Είναι οι ίδιοι που έχουν δεσμεύσει την χώρα σε πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2% για πολλά χρόνια μετά. Η σημερινή Κυβέρνηση, φίλες και φίλοι, περιφρονεί την κοινωνία, καταστρέφει τη χώρα. Δεν ξέρουν, δεν θέλουν και δεν μπορούν να πάνε την πατρίδα μπροστά. Ας κάνουν επιτέλους στην άκρη αυτό είναι το μήνυμα, σήμερα εδώ, από το Μενίδι, από την Δυτική Αττική.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Είχα την ευκαιρία αυτούς τους 19 μήνες, που έχω την τιμή να ηγούμαι αυτής της μεγάλης παράταξης να γυρίσω ολόκληρη την Ελλάδα. Αύριο και μεθαύριο θα βρεθώ στις Σέρρες και στο Κιλκίς. Το έκανα γιατί ήθελα και θέλω να έρθω πρόσωπο με πρόσωπο με τους Έλληνες, ιδίως αυτούς που αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν μπορεί να ακουστεί σήμερα. Γιατί την δική τους φωνή θέλω πάνω απ’ όλα να δυναμώσω. Τη φωνή όλων εκείνων που μου έκαναν την τιμή – σε αμέτρητες συζητήσεις μαζί τους – να μου πουν την προσωπική τους ιστορία, να μοιραστούν μαζί μου τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αλλά  και τις οικογένειες που δεν αντέχουν τα συνεχόμενα βάρη. Τους επαγγελματίες – και ξέρω ότι έχουμε πολλούς ανάμεσά μας σήμερα – που έχουν γονατίσει από την υπερ – φορολόγηση, αλλά και από τις αυξημένες εισφορές. Για τη γενιά των 360 ευρώ η οποία είναι εδώ, δημιούργημα του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Είναι δημιούργημα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που ανέβηκαν, σας θυμίζω, με υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

 

Συναντώ συχνά αυτούς τους νέους ανθρώπους που βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να παραβιάζονται και μια Κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα γι’ αυτό. Και συναντώ, βέβαια, εργαζόμενους των 450, των 500 ευρώ, μερικής απασχόλησης. Θέλω να σας επαναλάβω – για άλλη μια φορά – ότι αυτοί οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ από το 2019 και μετά, για πρώτη φορά, θα πληρώσουν με απόφαση Αλέξη Τσίπρα, φόρο εισοδήματος.

 

Είμαστε εδώ, φίλες και φίλοι, για να σταθούμε στο πλευρό της κάθε οικογένειας που ζει στη σκιά και στο φόβο της εγκληματικότητας. Για να μπορεί κάθε παιδί να πηγαίνει στο σχολείο με ασφάλεια και κανείς γονιός να μην καρδιοχτυπά για το τι μπορεί να συμβεί. Για να μην ξαναζήσουμε τραγικά περιστατικά, όπως αυτά που ζήσατε εδώ στο Μενίδι  πριν από λίγους μήνες. Αλλά και για να μην ζουν μέσα στην αγωνία, ακόμη και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι.

 

Πρόσφατα, πριν από δύο μέρες, η Ελληνική Αστυνομία είχε μια πολύ μεγάλη επιτυχία, την απελευθέρωση του επιχειρηματία, του κυρίου Λεμπιδάκη. Θέλω να την συγχαρώ και δημόσια για αυτήν την μεγάλη επιτυχία και της αξίζει ένα θερμό χειροκρότημα. Αλλά αυτό που πέτυχε η αστυνομία στην Κρήτη μπορεί να το πετύχει παντού. Αρκεί ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τόσκας να αφήσουν την αστυνομία να κάνει επιτέλους τη δουλειά της. Να κάνει τη δουλειά της στα Εξάρχεια, αλλά να την κάνει εδώ και στο Μενίδι, στις περιοχές που θεωρούνται άβατα, στον Ασπρόπυργο, σε περιοχές στις οποίες οι άνθρωποι αισθάνονται πραγματικά απροστάτευτοι. Εδώ πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, εδώ πρέπει να στελεχώσουμε τα αστυνομικά τμήματα, εδώ έχετε την μεγαλύτερη ανάγκη από ασφάλεια και εμείς την ασφάλεια του μέσου Έλληνα πολίτη – ειδικά του πιο αδύναμου -θα την εγγυηθούμε και στο ζήτημα αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις. Προτεραιότητά μας δεν θα κουραστώ να το λέω – σας είπα στην αρχή ότι είμαστε μια μεγάλη λαϊκή παράταξη – είναι να στηρίξουμε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

 

Έγινε μεγάλη συζήτηση για την έννοια των κοινωνικών και των οικονομικών ανισοτήτων. Θα σας πω, για ακόμα μια φορά, ότι τις ανισότητες  δεν τις πολεμάς με λόγια, αλλά με πράξεις. Και τους πιο αδύναμους δεν τους στηρίζεις μόνο με ένα επίδομα, που μπορεί να κρατήσει λίγους μήνες, βγαλμένο μέσα από το στράγγισμα της πραγματικής οικονομίας, αλλά μέσα από μια υγιή βιώσιμη ανάπτυξη για όλους. Τους πιο αδύναμους τους στηρίζεις, πάνω από όλα, δημιουργώντας νέες δουλειές. Και μόνο οι νέες δουλειές που αποτελούν την κεντρική προτεραιότητα του προγράμματός μας απελευθερώνουν ανέργους και χαμηλόμισθους από τον εφιάλτη της ανεργίας και της απομόνωσης. Αυτό θα κάνουμε και αυτή είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα. Ξέρουμε να το κάνουμε, ξέρουμε πως θα προσελκύσουμε μεγάλες και μικρές επενδύσεις και μπορούμε να πετύχουμε μια μεγάλη αναπτυξιακή έκρηξη τα επόμενα χρόνια για όλη την  Επικράτεια.

 

Κυρίως, όμως, εδώ για τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, τις περιοχές με τα περισσότερα προβλήματα, της Δυτικής Αθήνας, ο στόχος μας πρέπει να είναι απλός και φιλόδοξος ταυτόχρονα. Μέσα στην επόμενη πενταετία πρέπει ο μέσος όρος της ανεργίας στην Ελλάδα να πέσει στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι ο στόχος μας. Είναι φιλόδοξος, αλλά πρέπει να τον πετύχουμε. Και μπορούμε να το πετύχουμε. Και βέβαια, τα εισοδήματα δεν τα βελτιώνεις τάζοντας λεφτά που δεν υπάρχουν. Τα εισοδήματα σήμερα τα βελτιώνεις μειώνοντας τους φόρους. Και εμείς τους φόρους θα τους μειώσουμε. Ξεκινώντας από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σε 20%, εντός μιας διετίας. Και για να το πετύχουμε αυτό θα συμμαζέψουμε το Κράτος. Γιατί όλοι ξέρουν ότι και σήμερα το Ελληνικό Κράτος χρειάζεται συμμάζεμα. Σοβαρό και σύγχρονο Κράτος, που σέβεται τους πολίτες και τους επιχειρηματίες, δεν το φτιάχνεις μέσα από πελατειακές σχέσεις και γραφειοκρατικές εμμονές. Το φτιάχνεις με αξιολόγηση. Το φτιάχνεις με αξιοκρατία. Το φτιάχνεις με ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Το φτιάχνεις με ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

 

Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε αυτήν την προσπάθεια, δεν είναι πελάτες. Είναι σύμμαχοι σε αυτό τον αγώνα. Κι αυτό θέλουμε. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά. Αλλά να αξιολογούνται και να αισθάνονται ότι όταν τα πηγαίνουνε καλά, όταν καταθέτουν το υστέρημα της προσωπικής τους προσπάθειας, θα υπάρχει κάποιος που θα αναγνωρίσει αυτήν την προσπάθεια, είτε του ατόμου, είτε της ομάδας και θα τους επιβραβεύσει. Συναντώ παντού, όπου πηγαίνω, σε δημόσιες υπηρεσίες, εξαιρετικά άξιους δημόσιους υπαλλήλους. Είχα πρόσφατα την εμπειρία να επισκεφτώ το Πρωτοδικείο της Αθήνας και είδα δημόσιους υπαλλήλους, δικαστικούς λειτουργούς, διοικητικούς υπαλλήλους, να δουλεύουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Αλλά το έκαναν με μεράκι, με προσπάθεια και με διάθεση εξυπηρέτησης του πολίτη. Αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι αξίζουν να αξιολογηθούν και ζητούν την αξιολόγηση. Αυτοί που δεν θέλουν την αξιολόγηση είναι αυτοί που λουφάρουν. Και αυτοί είναι η μειοψηφία.

Ευκαιρίες  σήμερα δεν δημιουργείς  τάζοντας διορισμούς στο Δημόσιο. Ευκαιρίες δημιουργείς  φτιάχνοντας – πάνω από όλα – καλύτερα δημόσια σχολεία και Πανεπιστήμια για να έχουν όλα τα παιδιά περισσότερες προοπτικές εξέλιξης. Φτιάχνοντας καλές τεχνικές και επαγγελματικές  σχολές για όσους θέλουν πραγματικά  επαγγελματικά εφόδια. Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο και θα έχουμε την ευκαιρία να το αναπτύξουμε τους επόμενους μήνες σε πολύ μεγαλύτερο βάθος. Δίνω μεγάλη προσωπική έμφαση στα θέματα της Παιδείας και το κάνω όχι από συμβατική υποχρέωση γιατί ο κάθε υποψήφιος πρωθυπουργός πρέπει να μιλάει και για την Παιδεία,  αλλά γιατί θεωρώ  τη βελτίωση της Παιδείας αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση του Έθνους. Και η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας θα παίξει κεντρικό ρόλο στο σχέδιο μας. Το σχέδιο μας  το οποίο θα προσφέρει δουλειές, ευκαιρίες, αλλά και σιγουριά και ασφάλεια σε όλους. Θα το ξεδιπλώσουμε, όπως σας είπα, τους επόμενους μήνες σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Ξεκινάμε  αυτήν την Κυριακή τον κύκλο των  Προσυνεδρίων μας, για να καταλήξουμε στα μέσα Δεκεμβρίου στο ενδέκατο Συνέδριο  του Κόμματος μας όπου θα επικυρωθούν οι αρχές και οι  άξονες του προγράμματός μας. Γιατί βλέπετε τις δεσμεύσεις μας εμείς τις τηρούμε. Είχα δεσμευθεί στο Τακτικό Συνέδριο ότι θα κάνουμε ένα Συνέδριο το χρόνο. Και το κάνουμε αυτό, γιατί το Συνέδριο είναι μία ευκαιρία να ανοίξουμε τις πόρτες μας, να δώσουμε βήμα και σε ανθρώπους έξω από τη Νέα Δημοκρατία να μας καταθέσουν τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους και να κάνουμε μία μεγάλη, μία γόνιμη σύνθεση ακούγοντας όλους όσοι θέλουν να εκφέρουν την άποψη τους. Θέλω να σας διαβεβαιώσω φίλες και φίλοι. Είμαστε έτοιμοι. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη. Έχουμε και το σχέδιο και τη βούληση και τους ανθρώπους για να προχωρήσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, για άλλη μία φορά,  ότι δεν ζητάμε την ψήφο των πολιτών απλώς για να φύγει μια κακή και ηθικά απαξιωμένη Κυβέρνηση. Ζητάμε την θετική ψήφο των πολιτών για να αλλάξουμε όλα όσα πρέπει, όλα όσα χρειάζεται η χώρα μας.

Φίλες και φίλοι,

Το είπα και στην αρχή, είμαι  πολύ περήφανος  όπως πρέπει να αισθάνεστε όλοι περήφανοι για την μεγάλη μας παράταξη. Αλλά είμαι και ο τελευταίος που θα πω ότι δεν έχουμε κάνει και εμείς λάθη. Εμείς, όμως, μαθαίνουμε από τα λάθη τα δικά μας και των άλλων. Θέλουμε, όμως σήμερα, οι πολίτες να μας ακούσουν. Να μας ζυγίσουν, να ζυγίσουν αυτά τα οποία λέμε με όση αυστηρότητα θέλουν. Να συγκρίνουν αυτά τα οποία  λέμε εμείς, τις μετρημένες και κοστολογημένες δεσμεύσεις,  με τα ψέματα κάποιων  άλλων και θα  δουν τη διαφορά. Θα δουν από τη μία μια Κυβέρνηση αποτυχημένη και απαξιωμένη που κρατιέται με λάσπη, ψέματα και δικαιολογίες. Και από την άλλη θα δούνε  μία παράταξη ειλικρινή  που έχει συναίσθηση της πραγματικότητας, να αλλάζει και να βελτιώνεται. Μία παράταξη που δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Που  ανοίγεται σε νέες ιδέες πάντα όμως – και δεν θέλω να το ξεχνάτε αυτό – με σεβασμό  στην ιστορία μας,  με σεβασμό στις αξίες μας, με σεβασμό στις ιδέες μας. Θέλω να σας διαβάσω γιατί θεωρώ ότι είναι πάντα επίκαιρο αυτό το απόσπασμα από την ιδρυτική  διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας που δημοσιεύτηκε πριν ακριβώς από 43 χρόνια. Προσέξτε τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή  και διαπιστώστε και σήμερα πόσο επίκαιρα είναι: «Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με την λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Οι ρίζες μας στην ελληνική κοινωνία είναι δυνατές. Και οι αξίες μας πιο επίκαιρες από ποτέ. Ελευθερία, υγιής πατριωτισμός, αλληλεγγύη, αξιοκρατία. Πίστη στους Έλληνες. Πάνω απ’ όλα πίστη στη δημιουργική δύναμη του λαού μας.  Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία, με μπροστάρη την ΟΝΝΕΔ, με μπροστάρη τη νεολαία μας, αλλάζει, ανανεώνεται, εκσυγχρονίζεται. Όπως οφείλει να κάνει κάθε ζωντανός πολιτικός οργανισμός.

Στην επέτειο, λοιπόν, της ίδρυσης της μεγάλης φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας θέλω να απευθύνω ξανά ένα κάλεσμα σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες: Ελάτε μαζί μας. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την Ελλάδα. Δεν μας νοιάζει από ποιο πολιτικό χώρο έρχεστε. Δεν μας απασχολεί τι ψηφίσατε στο παρελθόν. Αρκεί να θέλετε να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Να μοιράζεστε μαζί μας τις κοινές μας αξίες και τα κοινά μας οράματα. Η Νέα Δημοκρατία, θέλω να το ξαναπώ εδώ από το Μενίδι, είναι ένα ανοιχτό Κόμμα. Διχαστικά μηνύματα, περιφρόνηση των πολιτών για παλαιότερες επιλογές τους, λογικές ρεβανσισμού και αλαζονείας, δεν χωράνε στη Νέα Δημοκρατία. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ για να διχάζουμε. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες. Για να δικαιώσουμε την επιλογή τους. Θα βγάλουμε τη χώρα από το βάλτο της κρίσης και τη λάσπη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Θα φέρουμε δουλειές, ευκαιρίες και πάνω απ’ όλα ασφάλεια για τους πολίτες της. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και μπορούμε καλύτερα. Πάμε, λοιπόν, όλοι μαζί δυνατά. Πάμε όλοι μαζί να γράψουμε την δική μας ιστορία. Χρόνια πολλά στη μεγάλη μας παράταξη. Χρόνια πολλά στη Νέα Δημοκρατία και πάμε μπροστά δυνατά. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, σας ευχαριστώ για το θερμό χειροκρότημα, σας ευχαριστώ για το πάθος σας, σας ευχαριστώ για τον ενθουσιασμό σας. Να είστε καλά.

The post Μητσοτάκης: Οι δημόσιοι υπάλληλοι που λουφάρουν δεν θέλουν την αξιολόγηση (βίντεο) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Τι απαντά το facebook στους «λουφαδόρους» δημοσίους υπαλλήλους του Μητσοτάκη

$
0
0

Απάντηση μέσω Facebook δίνουν οι αναγνώστες της aftodioikisi.gr στην ευθεία επίθεση εναντίον τους που εξαπέλυσε ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε πολιτικής εκδήλωση της ΝΔ. Είπε ότι: “Αυτοί που δεν θέλουν την αξιολόγηση είναι αυτοί που λουφάρουν, αλλά αυτοί είναι λίγοι”.

Δείτε κάποια σχόλια:

 

Ας πει κάποιος στον Μητσοτάκη πως δεν μπορεί να μιλάει για λουφαδορους αυτος που δεν εχει δουλέψει ποτε του και ζει με τα λεφτα του μπαμπα του….απλα εχουμε ξυπνησει και ΠΛΕΟΝ ξερουμε που αποσκοπούσε το ολο θεμα…έδιναν το δικαιωμα στο αξιολογητη να βαθμολόγηση τον εργαζόμενο απο 7 μεχρι μείον….το μείον ξερετε τι σημαινει….απόλυση ΑΦΟΥ θεωρητε αχρηστος για την υπηρεσια….εμενα πως μπορει να με αξιολόγηση ενας που καθεται στο γραφειο του ενω ειμαι χειμωνα καλοκαιρι στο δρομο να μαζευω σκουπιδια να τραβαω κάδους που δεν κουνιούνται;;;; Και αν εχω ερθει σε αντιπαράθεση με το προϊσταμενο μου και θελει να μου κανει κακο μου βαζει ενα μείον και χανω τη δουλεια μου…..αυτα ο Μητσοτάκης δεν τα λεει…..αι σιχτιρ με το καθε βολεμενο πια!!!

 

Ολοκληρη η οικογενεια Μητσοτακη για χρονια ολοκληρα ζει εξ’ ολοκληρου απο το Ελληνικο Δημοσιο………….μαλλον τοτε θα μιλαει για τον εαυτο του!!!!!!!!!!!!

 

Βρε τον κολλημένο με τους ΔΥ. Αυτός δεν είναι δημόσιος υπάλληλος; Ποιος τον Έχει αξιολογήσει μέχρι τώρα;

 

Έλα να Σ δειξω τα πτυχία μου Κ ΔΕΊΞΕ μου αυτά αυτονων που θα με αξιολογήσουν.. .

 

Ο άχρηστος, αααν στις εκλογές βγεί πρωθυπουργός λέμε τώρα (που να μη βγεί ποτέ),ας πούμε τα αποτελέσματα θα βγουν 12 το βράδυ, αυτός 1 η ώρα όλους τους δημόσιους υπαλλήλους θα τους στείλει σπίτια τους…

 

Παμε αξιολογηση απο την βουλη και προς τα κάτω να δούμε στην Βουλή ποσοι θα μεινουν και δεν εννοω τους υπαλλήλους…

 

κ μην ξαχναμε την αξιολογηση την κανουν οι τσιπρο-ψε-κασμενοι…

The post Τι απαντά το facebook στους «λουφαδόρους» δημοσίους υπαλλήλους του Μητσοτάκη appeared first on Aftodioikisi.gr.

Η ποινή στις μειωμένες συντάξεις -Ποιους δημοσίους υπαλλήλους «συμφέρει»

$
0
0

Η έξοδος με μειωμένη σύνταξη έχει ποινή μείωσης του ποσού από 6% ως 30%.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένη που είχε 5.500  ένσημα το 2011 και έκλεισε τα 52 το 2016, θα πάρει μειωμένη σύνταξη με το νέο όριο ηλικίας που είναι 56,9 ετών. Η ποινή θα υπολογιστεί με βάση την απόσταση που θα έχει στα 56,9 από το νέο όριο ηλικίας που θα έπαιρνε την πλήρη σύνταξη με τις προϋποθέσεις του 2011.

Το όριο που κατοχυρώνει για πλήρη με τις προϋποθέσεις του 2011 (ανήλικο και 5.500 ένσημα) είναι τα 57. Αυτό σημαίνει ότι το νέο όριο ηλικίας για πλήρη είναι αυτό που θα ισχύει το 2021 γιατί τότε κλείνει τα 57, ώστε να καθοριστεί και η ηλικία πλήρους σύνταξης.

Το όριο ηλικίας για 57ο έτος το 2021 για μητέρες με ασφάλιση ΙΚΑ που είχαν τα  5.500 ένσημα και το ανήλικο το 2011 είναι στα 65 και 9 μήνες.

Επομένως, η έξοδος με μειωμένη στα 56,9 έχει απόσταση 9 χρόνια από το όριο πλήρους σύνταξης. Η μείωση σύνταξης είναι 6% για κάθε χρόνο, αλλά δεν θα φθάσει στο 54% (6%×9=54%), γιατί ο νόμος έχει βάλει πλαφόν μέχρι το 30%.

Η συνταξιοδότηση με μειωμένη συμφέρει κυρίως σε τέσσερις περιπτώσεις:

  • Μητέρες ανηλίκων που αποχωρούν με 5.500 ημέρες ασφάλισης. Παρά την αύξηση του ορίου για την πλήρη, ο περιορισμός της ποινής στην εθνική σύνταξη βολεύει κυρίως την εν λόγω κατηγορία.
  • Δημοσίους υπαλλήλους που φεύγουν με 25ετία, ειδικά όταν το όριο ηλικίας για πλήρη «πέταξε» πάνω από τα 62.
  • Ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ – τράπεζες που φεύγουν στα 62. Η σύνταξη προσαυξάνεται με τον ειδικό συντελεστή 0,075% για κάθε 1% επιπλέον εισφοράς (πλήρωναν παχυλές εισφορές), ενώ η μείωση περιορίζεται στα 115 ευρώ το ανώτατο.
  • Οσους εξετάζουν την εξαγορά πλασματικών για συμπλήρωση 40ετίας. Η αύξηση του κόστους των εξαγορών για τα πλασματικά έτη και ο περιορισμός της μείωσης καθιστούν θελκτική την αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη στα 62 σε σύγκριση με την εξαγορά πλασματικών για τη συμπλήρωση 40ετίας για αποχώρηση με πλήρη.

Και άλλα παραδείγματα:

Γυναίκα ΠΕ δημόσια υπάλληλος, γεννηθείσα το 1959, συμπλήρωσε 25 έτη ασφάλισης στις 31-12-2010. Κατοχύρωσε έτσι δικαίωμα και μπορεί άμεσα να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη στα 55. Καθώς είναι ήδη 58 ετών μπορεί να λάβει άμεσα πρόωρη/μειωμένη σύνταξη. Με τις ρυθμίσεις του 2015 η ποινή στη σύνταξή της θα ήταν 38,49% μέχρι συμπληρώσεως του νέου ορίου πλήρους σύνταξης. Με την κατάργηση της ποινής του 10% το νέο ποσοστό ποινής θα είναι για την περίπτωσή της 28,49% περιοριζόμενο μόνο στην Εθνική Σύνταξη διά βίου. Με 31 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές στα 1.500 ευρώ το ποσό της σύνταξής της με τη μείωση πλέον να επηρεάζει μόνο την Εθνική, εάν αποχωρήσει το 2017 θα είναι 798 ευρώ. Με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού της μείωσης η σύνταξη θα ήταν 640 ευρώ. Η διαφορά είναι 158 ευρώ υπέρ της ασφαλισμένης.

Δημοτικός υπάλληλος ΔΕ, 59 ετών σήμερα, συμπλήρωσε 25 έτη ασφάλισης το 2011 σε δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Ετσι θεμελίωσε δικαίωμα το 2011 και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη άμεσα και με πλήρη στα 63,3. Με τις ρυθμίσεις του 2015 η ποινή στη σύνταξή του θα ήταν 36% μέχρι συμπληρώσεως του νέου ορίου πλήρους σύνταξης. Με την κατάργηση της ποινής του 10% το νέο ποσοστό ποινής θα είναι 26%. Με 30 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές στα 1.000 ευρώ το ποσό της σύνταξης εάν αποχωρήσει το 2017 θα είναι 667 ευρώ. Με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού της μείωσης η σύνταξη θα ήταν 490 ευρώ. Η διαφορά είναι 177 ευρώ υπέρ του ασφαλισμένου.

Γυναίκα ασφαλισμένη στο Δημόσιο με 25ετία συμπληρωμένη το 2010 και 57 ετών σήμερα μπορεί να υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης για μειωμένη σύνταξη. Η ποινή στη σύνταξή της θα ήταν στο 43% εάν υπέβαλλε αίτημα πριν από την ψήφιση του 4387/2016, ενώ πλέον η ποινή θα είναι 30% (115,2 ευρώ) και θα περιορίζεται μόνο στην Εθνική Σύνταξη.

 

 

 

The post Η ποινή στις μειωμένες συντάξεις -Ποιους δημοσίους υπαλλήλους «συμφέρει» appeared first on Aftodioikisi.gr.

Αυξάνονται αναδρομικά οι κρατήσεις των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ MTΠΥ (εγκύκλιος)

$
0
0

Αύξηση στις μηνιαίες κρατήσεις τους κατά 0,5% για το Μετοχικό ταμείο θα υποστούν οι υπάλληλοι του δημοσίου αναδρομικά από την 1/1/2017.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών η πάγια μηνιαία κράτηση των µετόχων του Μετοχικού Ταµείου Πολιτικών Υπαλλήλων (MTΠΥ) ορίζεται σε ποσοστό 4,5% επί των συντάξιμων αποδοχών από 4% που είχε διαμορφωθεί το 2016 μέσω του ενιαίου μισθολογίου.

Στις λοιπές µη συντάξιµες αποδοχές από 1.1.2017 διατηρείται το ποσοστό κράτησης υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. 1% επί των επιδοµάτων τα οποία δεν είναι συντάξιµα (π.χ. για το οικογενειακό επίδοµα κράτηση 4,5% µόνο για τους «νέους ασφαλισµένους» και 1% για τους «παλαιούς ασφαλισµένους».

Οµοίως παραμένει σε ισχύ η διάταξη σύµφωνα µε την οποία διενεργείται κράτηση 2% στις πρόσθετες αµοιβές, πάγιες αποζηµιώσεις, προσωπική διαφορά κ.λ.π.

Στην εγκύκλιο ειδικότερα σημειώνεται:

Η πάγια µηνιαία κράτηση των µετόχων του Μετοχικού Ταµείου Πολιτικών Υπαλλήλων (MTΠΥ) ορίζεται σε ποσοστό 4,5% επί των συντάξιµων αποδοχών, όπως αυτές προσδιορίζονται για την κύρια σύνταξη». Επισηµαίνεται ότι στις λοιπές µη συντάξιµες αποδοχές από 1.1.2017 διατηρείται η διάταξη της παρ. β του άρθρ. 26 του Π.∆.422/81, δηλαδή ποσοστό κράτησης υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. 1% επί των επιδοµάτων τα οποία δεν είναι συντάξιµα (π.χ. για το οικογενειακό επίδοµα κράτηση 4,5% µόνο για τους «νέους ασφαλισµένους»* και 1% για τους «παλαιούς ασφαλισµένους»** ).

Οµοίως ισχύει ως έχει και η διάταξη του άρθρου 27 του Π.∆.422/81, σύµφωνα µε την οποία διενεργείται κράτηση 2% στις πρόσθετες αµοιβές, πάγιες αποζηµιώσεις, προσωπική διαφορά κ.λ.π. Τονίζουµε επίσης ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση καταβολής δικαιώµατος εγγραφής υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. (άρθρο 25 του Π.∆.422 /81). Σηµειώνουµε ότι σε κάθε είδους αποδοχές των υπαλλήλων, πλην εκείνων που µε ειδική διάταξη νόµου εξαιρούνται από κάθε είδους κράτηση υπέρ Μ.Τ.Π.Υ., επιβάλλεται ένα και µόνον ποσοστό κράτησης υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. (4,5% ή 1% ή 2%).

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

The post Αυξάνονται αναδρομικά οι κρατήσεις των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ MTΠΥ (εγκύκλιος) appeared first on Aftodioikisi.gr.


Κινητικότητα: Πώς θα επιλέγονται οι υποψήφιοι

$
0
0

Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν το νέο σύστημα, η αξιολόγηση των υποψήφιων προς μετάταξη υπαλλήλων θα γίνεται από τριμελές όργανο του φορέα που έχει ζητήσει να δεχτεί υπαλλήλους για την κάλυψη των κενών του. Το όργανο αυτό θα στελεχώνεται από τον γενικό διευθυντή και τον διευθυντή της υπηρεσίας στην οποία ανήκει η προς κάλυψη θέση, καθώς και τον διευθυντή προσωπικού του φορέα, αλλά και με τον προϊστάμενο του Τμήματος στο οποίο ανήκει η εκάστοτε προκηρυσσόμενη θέση και ο οποίος δύναται να συμμετέχει ως παρατηρητής εκπρόσωπος του οικείου συλλόγου εργαζομένων, όπως αναφέρει μια ακόμη προσθήκη.

Τα κριτήρια της αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται πάνω σε τέσσερα κριτήρια:
α) τη συνάφεια των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων με τη θέση που διεκδικούν
β) τις εκθέσεις αξιολόγησής τους (πρόβλεψη για την πρώτη περίοδο -εφόσον δεν «μετράει» η αξιολόγηση του 2016- είναι να ληφθεί υπόψη ο υπηρεσιακός φάκελος του υποψηφίου).
γ) την εμπειρία τους σε συναφές αντικείμενο
δ) κάθε στοιχείο του προσωπικού τους μητρώου που τεκμηριώνει την καταλληλότητά τους

Τελευταίο στάδιο

Για το τελευταίο στάδιο, της διαδικασίας αξιολόγησης πριν ολοκληρωθεί μια μετάταξη, προβλέπεται η δυνατότητα συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων. Ούτως ή άλλως όμως, βάσει της προωθούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας, εισάγεται η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στα πρακτικά επιλογής συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων. Προβλέπεται, δε, να καθορίζονται και τρεις επιλαχόντες για τη θέση, εφόσον υπάρχουν.

Ακόμη, στην τελική του μορφή, το νομοσχέδιο για την κινητικότητα διευκρινίζει για τους Δήμους ότι «ειδικά για τη μετάταξη υπαλλήλου από ΟΤΑ α΄ βαθμού απαιτείται επιπλέον η γνώμη του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου».

The post Κινητικότητα: Πώς θα επιλέγονται οι υποψήφιοι appeared first on Aftodioikisi.gr.

Νικολόπουλος για «λουφαδόρους»: Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι δικαιολογημένα εξοργισμένοι

$
0
0

Με αφορμή την δήλωση του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη ότι : «οι λουφαδόροι είναι εκείνοι που δεν θέλουν την αξιολόγηση», ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, τοποθετήθηκε ως εξής:

«Αν η αξιολόγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο είχε την έννοια της ιεράρχησης των ικανοτήτων τους, της εξέλιξης και της επιβράβευσης του έργου τους, ασφαλώς και θα ήταν ευπρόσδεκτη και μάλιστα χωρίς αστερίσκους και προαπαιτούμενα.

Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι δικαιολογημένα εξοργισμένοι, γιατί δεν είναι αυτός ο στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , σκεφτόμενος -πιθανότατα- «κουτοπόνηρα», υπεραμύνεται, της αξιολόγησης, για να έχει άλλοθι, ώστε αν ποτέ γινόταν Πρωθυπουργός… να προχωρήσει σε απολύσεις.

Όμως, αυτοπαγιδεύθηκε ο κ. Μητσοτάκης, γιατί δεν έχει εικόνα της πραγματικότητας. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η «δική» του ΔΑΚΕ στην συντριπτική της πλειοψηφία αρνείται την αξιολόγηση. Είναι τεράστιο το ποσοστό των αρνητών -φτάνει και το 80%-, παρ’ ότι, όπως ο ίδιος είπε: «είναι λίγοι» και… «λουφαδόροι».

Θα έπρεπε λοιπόν, να τον προβληματίζει το γεγονός ότι και οι «δικοί του», είναι απέναντι και γνωρίζω πως είναι ευσυνείδητοι υπάλληλοι, αυτοί που απορρίπτουν τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Αλλά τέλος πάντων … Μπορεί όμως για βολεμένους και λουφαδόρους να μιλάτε εσείς κ. Μητσοτάκη, που σας διόρισε στην ΕΤΕ ο Σημίτης μέσω Καρατζά και που εσείς έχετε διορίσει χιλιάδες;  Εσείς, ο… «αρχιλουφαδόρος» , που εκτός από «νταραβεριτζής» στην Εθνική, ποτέ δεν υπήρξατε εργαζόμενος ή υφιστάμενος και που είναι ζήτημα αν έχετε κολλήσει μερικές εκατοντάδες ένσημα;

Οι καιροί είναι πονηροί και έχει φωλιάσει δικαιολογημένα η καχυποψία στους κόλπους  των δημοσίων υπαλλήλων, αφού όταν για λίγους μήνες διοριστήκατε Υπουργός, απολύσατε καθαρίστριες, δημοτικούς αστυνομικούς κ.α. . Και δεν πρόκειται να εκλείψει, όσο η πολιτική ανυποληψία και απαξίωση «κρατάνε» τις τύχες του κράτους στα χέρια τους».

 

The post Νικολόπουλος για «λουφαδόρους»: Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι δικαιολογημένα εξοργισμένοι appeared first on Aftodioikisi.gr.

Γαλλία: Απεργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι για απολύσεις και πάγωμα μισθών

$
0
0

Οι Γάλλοι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν σήμερα για να διαμαρτυρηθούν για το πάγωμα των μισθών τους και τις μειώσεις προσωπικού που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι του γαλλικού δημόσιου τομέα κινητοποιούνται κατά της μείωσης των θέσεων εργασίας, του παγώματος των μισθών και της αμφισβήτησης του εργασιακού τους καθεστώτος.

Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βρίσκεται σε συνεργασία με τη αντίστοιχη Γαλλική, προκειμένου να προωθήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. 

Πάντως στη Γαλλία για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια όλα τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων καλούν το σύνολο των 5,4 εκατομμυρίων εργαζόμενων που εκπροσωπούν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, που αποτελούν περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού της Γαλλίας, σημαίνει ότι θα κλείσουν σχολεία και παιδικοί σταθμοί καθώς και πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Προβλήματα αναμένονται και στις αερομεταφορές, με τη γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας να έχει συστήσει στις αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν κατά 30% τις πτήσεις τους.

Για πρώτη φορά από το 2009 περίπου δέκα συνδικάτα εργαζόμενων στον τομέα της υγείας –γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι— συμμετέχουν στην κινητοποίηση των εργαζόμενων στα παραϊατρικά επαγγέλματα –νοσοκόμοι, τραυματιοφορείς, βοηθοί νοσοκόμων.

Η κινητοποίηση αναμένεται να είναι «μεγάλη», σύμφωνα με τα συνδικάτα, με σχεδόν 130 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις να είναι προγραμματισμένες.

Πάντως ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι «στηρίζω πλήρως τα μέτρα που ελήφθησαν», διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι «δεν περιφρονούνται» και «είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της χώρας μας».

«Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει το εύρος της βαθιάς δυσαρέσκειας που νιώθουν οι δημόσιοι υπάλληλοι», εκτίμησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Echos.

Μια άποψη που συμμερίζεται ο Φρεντερίκ Νταμπί του ινστιτούτου Ifop: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν την αίσθηση ότι στιγματίζονται και ότι πληρώνουν το κόστος της πολιτικής της κυβέρνησης».

The post Γαλλία: Απεργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι για απολύσεις και πάγωμα μισθών appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δωρεάν internet σε κατοίκους νησιών &δημοσίους υπαλλήλους (ΦΕΚ)

$
0
0

Η δράση «ΠΑΡΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» αφορά στη παροχή δημόσιας επιχορήγησης στους μόνιμους κατοίκους νησιών καθώς και στους υπαλλήλους του εν γένει Δημόσιου Τομέα και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν σε αυτά, για την απόκτηση ή διατήρηση κινητής (mobile) ή δορυφορικής ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Σήμερα δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με όλες τις λεπτομέρειες (περισσότερα εδώ)

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, βασικός στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της νησιωτικότητας, μέσω της παροχής ίσων ευκαιριών πρόσβασης στις σύγχρονες ευρυζωνικές υπηρεσίες στους δικαιούχους πολίτες και μέσω της εξοικείωσής τους με τις ραγδαία εξελισσόμενες διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές.

Δικαιούχοι της δράσης, σύμφωνα με την απόφαση, είναι:

α) Οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών του “Παραρτήματος ΙΙ” της παρούσας, οι οποίοι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο της παραγράφου 2.

β) Οι υπάλληλοι του εν γένει Δημόσιου Τομέα (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ, Ο.Τ.Α, Δ.Ε.Κ.Ο. κ.α.), ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους (δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου), οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών του Παραρτήματος ΙΙ
  • υπηρετούν σε Φορέα του Δημόσιου Τομέα (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ, Ο.Τ.Α, Δ.Ε.Κ.Ο. κ.α.), ο οποίος βρίσκεται σε νησί του Παραρτήματος ΙΙ
  • διαμένουν σε νησί του Παραρτήματος ΙΙ, για την εκπλήρωση του ως άνω υπηρεσιακού τους καθήκοντος
  • πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο που αναφέρεται στην απόφαση

γ) Επίσης, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας του (δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου).

ΦΕΚ

The post Δωρεάν internet σε κατοίκους νησιών & δημοσίους υπαλλήλους (ΦΕΚ) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Η νέα “χαρτογράφηση”των δημοσίων υπαλλήλων &οι αποδοχές τους (έρευνα)

$
0
0

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το ανθρώπινο δυναμικό στη Δημόσια Διοίκηση καθώς και στοιχεία των μισθοδοτούμενων ελληνικού Δημοσίου παρουσιάζει έρευνα από το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ. Σε αυτήν αναλύονται και τα χαρακτηριστικά των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση.

Δείτε όλη την έρευνα ΕΔΩ

Πιο αναλυτικά:

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του μητρώου μισθοδοτούμενων του ελληνικού δημοσίου, παρατηρείται μικρή αύξηση του τακτικού προσωπικού, μονίμων και ΙΔΑΧ.

Περισσότεροι, κατά 1.293, ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι στα υπουργεία και στους λοιπούς δημόσιους φορείς, τον Αύγουστο το 2017 (566. 022) συγκριτικά με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους για τον ίδιο μήνα.

Μεταξύ των υπουργείων που παρατηρήθηκε αύξηση τακτικού προσωπικού ήταν και το υπουργείο Υγείας (αύξηση 1.330 άτομα) και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (αύξηση 667, κυρίως λόγω της σύστασης των Κέντρων Κοινότητας).

Ομως, με  βάση τα συνολικά στοιχεία του έτους 2017 για τις αποχωρήσεις/συνταξιοδοτήσεις οι ΟΤΑ, το Υπ. Εθνικής Άμυνας, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε προσωπικό μέχρι και τον Αύγουστο του 2017.

Οσο για τις αμοιβές  το 2ο τρίμηνο 2017, η κατανομή με βάση τις συνολικές καθαρές αποδοχές τον τελευταίο μήνα, δείχνει ως προς το αθροιστικό ποσοστό, ότι το 80% των εργαζομένων στο δημόσιο είχε καθαρές αποδοχές μέχρι 1300€, το 50% είχε καθαρές αποδοχές κάτω των 1000 €, το 44% μεταξύ 1000€ με 1500€ και 3,6% μεταξύ 1500€ – 2100€.

Είναι ενδιαφέρον ότι, όπως καταγράφεται στην έρευνα της ΑΔΕΔΥ, με βάση την ετήσια σύγκριση, από Αύγουστο 2016 έως Αύγουστο 2017, των φορέων που είχαν μείωση στο προσωπικό τους, τις μεγαλύτερες απώλειες είχε το Υπουργείο Παιδείας (-1190) και ακολουθούν το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης (-853), το Υπουργείο Εσωτερικών (- 768) και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (-448).

Από την άλλη, τη μεγαλύτερη αύξηση είχαν οι ανεξάρτητες αρχές, « γεγονός που οφείλεται στη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων», εξηγούν οι επιστήμονες, με μετακινήσεις προσωπικού από το Υπ. Οικονομικών (πρώην ΓΓΔΕ).

Στην κατάταξη των τομέων όπου αυξήθηκε  το προσωπικό ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας (αύξηση 1330) και οι ΟΤΑ(αύξηση 667, κυρίως μέσα από την σύσταση των Κέντρων Κοινότητας).

Ομως, με βάση τα συνολικά στοιχεία του 2017 για τις αποχωρήσεις / συνταξιοδοτήσεις οι ΟΤΑ με 1.065 συνταξιοδοτήσεις και το Υπ. Εθνικής Άμυνας με 1.062 είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε προσωπικό μέχρι και τον Αύγουστο του 2017 και ακολουθούν το Παιδείας με 790 και το Υγείας με 752.

«Χαμηλότερα στις συνταξιοδοτήσεις / αποχωρήσεις είναι οι νεοσύστατοι και πιο νέοι φορείς, υπουργεία όπως το μεταναστευτικής πολιτικής, το ψηφιακής πολιτικής το διοικητικής ανασυγκρότησης κλπ.», σημειώνεται από τους ειδικούς στην ανάλυση της ΑΔΕΔΥ.

Αναφορικά με το έκτακτο προσωπικό στους κεντρικούς φορείς (υπουργεία και λοιπές αρχές) καθώς και στους ΟΤΑ εκτός των ΝΠΙΔ, στη σύγκριση Αυγούστου 2017 (52.572) με  Αύγουστο του 2016 (51.772) , δείχνουν αύξηση κατά 800 άτομα. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου, ωρομίσθιοι, στα συγχρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ αυξήθηκαν κατά 1.538 (τον Αυγουστο του  2016 ήταν 10.161 και τον Αύγουστο του 2017 έφτασαν σε 11.699), ενώ μειώθηκε το έκτακτο προσωπικό στα χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 738 άτομα (41.611 τον Αύγουστο του 2017, 40.873 τον Αύγουστο του 2016). Τα συγκριτικά στοιχεία για τις κατηγορίες μετακλητών, αιρετών και προέδρων/ μελών ΔΣ δείχνουν ετήσια, συνολική αύξηση 1026. Μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των αιρετών κατά 687 άτομα.

Το pdf με τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας ΕΔΩ

The post Η νέα “χαρτογράφηση” των δημοσίων υπαλλήλων & οι αποδοχές τους (έρευνα) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Viewing all 859 articles
Browse latest View live