Quantcast
Channel: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ – Aftodioikisi.gr
Viewing all 859 articles
Browse latest View live

Κινητικότητα: Πότε θα υποβάλλουν οι υπάλληλοι αιτήσεις για 909 θέσεις (χρονοδιάγραμμα)

$
0
0

Ενόψει εξελίξεων βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που επιθυμούν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον με το νέο σύστημα κινητικότητας. Και αυτό γιατί στο προσεχές διάστημα θα αναρτηθεί η λίστα με τις θέσεις που θα εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας και άμεσα οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τις θέσεις.

Όπως σας έχει ενημερώσει και με προηγούμενη ανάρτησή της η aftodioikisi.gr, έχουν ζητηθεί να καλυφθούν με προσωπικό 909 κενές θέσεις με τα αιτήματα να προέρχονται από 9 φορείς του δημοσίου.

Όσα από αυτά εγκριθούν, θα αναρτηθούν στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη στους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (minadmin.gov.gr).

Χρονικός στόχος για να βγει η πλατφόρμα στον «αέρα» είναι μεταξύ 15-20 Οκτωβρίου.

Από τότε, οι υπάλληλοι θα έχουν περιθώριο 15 ημερών ώστε να δηλώσουν εάν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν τις θέσεις.

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει ο νόμος της κινητικότητας, υπολογίζεται ότι:

◾ 15-30 Οκτωβρίου θα μπορούν οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μεταταχθούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους διεκδικώντας τις διαθέσιμες θέσεις,

◾ 1 Νοεμβρίου-15 Δεκεμβρίου θα αξιολογηθούν οι υποψήφιοι προς μετάταξη από τον φορέα υποδοχής,

◾ 15 Δεκεμβρίου-31 Ιανουαρίου 2018 θα υλοποιηθούν οι πρώτες μετατάξεις με το νέο σύστημα.

The post Κινητικότητα: Πότε θα υποβάλλουν οι υπάλληλοι αιτήσεις για 909 θέσεις (χρονοδιάγραμμα) appeared first on Aftodioikisi.gr.


Δημόσιο: Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες της αξιολόγησης

$
0
0

Η… ώρα της αλήθειας για την αξιολόγηση των υπαλλήλων του δημοσίου πλησιάζει. Αρκετά σύντομα θα γίνει γνωστό εάν οι διαδικασίες για την αξιολόγηση του 2016 ολοκλήρωθούν ή ακυρωθούν στην πράξη, με την αποχή τόσο των υπαλλήλων αλλά και των προϊσταμένων αξιολογητών.

Η τελευταία εγκύκλιος της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλης, καθόριζε τρία στάδια για την συμπλήρωση των εντύπων αξιολόγησης. Η προθεσμία για το πρώτο στάδιο που προβλέπει την συμπλήρωση των εντύπων από τους υπαλλήλους εξέπνευσε στις 2 Οκτωβρίου και από την μία το υπουργείο υπολογίζει στο 70% την συμμετοχή, από την άλλη η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για έως και 90% αποχή.

Τα πιο κρίσιμα στάδια όμως είναι τα επόμενα στα οποία θα αποδειχθεί τι στάση θα κρατήσουν οι προϊστάμενοι, δηλαδή οι αξιολογητές των υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται ότι τα έντυπα συμπληρώνονται από δύο αξιολογητές.

Με βάση την εγκύκλιο ο πρώτος αξιολόγητης πρέπει να παραδώσει τα έντυπα έως τις 12 Οκτωβρίου. Ασχέτως εάν συμπληρώσει τα έντυπα ή όχι, με τις «σφιχτές» προθεσμίες που προβλέπει η εγκύκλιος, τα παραλαμβάνει ο β΄αξιολογήτης και πρέπει να τα υποβάλλει στην οικεία Διεύθυνση Προσωπικού το αργότερο έως τις 23 Οκτωβρίου.

Δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση για το εάν τελικά οι προϊστάμενοι «πειθαρχήσουν» στην τροπολογία Γεροβασίλη, πάντως αυτή τη φορά έχουν απέναντί τους ένα ισχυρό αντικίνητρο: όποιοι προϊστάμενοι δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση, θα αποκλειστούν από τις κρίσεις.

The post Δημόσιο: Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες της αξιολόγησης appeared first on Aftodioikisi.gr.

Μακρόν: Απολύσεις 120.000 δημοσίων υπαλλήλων -Η συνεργασία με την Ελλάδα

$
0
0

Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων της γαλλικής δημόσιας διοίκησης κατά 120.00, «πάγωμα» μισθών και αύξηση των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση περιλαμβάνονται στο πακέτο αλλαγών που δρομολόγησε ο Εμμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο των προσπαθειών του για δημοσιονομική εξυγίανση. Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς εργαζομένων, με τους Γάλλους δημοσίους υπαλλήλους να έχουν πρόσφατα προχωρήσει σε απεργία για να διαμαρτυρηθούν για το πάγωμα των μισθών τους και τις μειώσεις προσωπικού.

Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βρίσκεται σε συνεργασία με τη αντίστοιχη Γαλλική, προκειμένου να προωθήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Θέματα δημόσιας διοίκησης άλλωστε τέθηκαν και στη συνάντηση Τσίπρα – Μακρόν.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη κινητοποίηση δημοσίων υπαλλήλων της τελευταίας δεκαετίας, με 200.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία ή 400.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, σε πορείες σε όλη τη χώρα. Το αίτημα προς τον πρόεδρο Μακρόν ήταν να σταματήσει η υποχρηματοδότηση κρατικών υποδομών όπως τα δικαστήρια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία, να σταματήσει η υποστελέχωση και να δοθούν αυξήσεις στους παγωμένους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Οι ελπίδες για ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών στο πλαίσιο της περιοριστικής πολιτικής που ασκεί ο Γάλλος πρόεδρος είναι πενιχρές.

Αντιθέτως, τα συνδικάτα βλέπουν κάποιες γέφυρες επαφής με την προεδρική ατζέντα στο δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αφορά τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολουμένους, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που πτώχευσαν και, υπό αυστηρούς όρους, σε υπαλλήλους που έχουν παραιτηθεί. Στόχος του τελευταίου μέτρου είναι να ευνοηθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

Ο φόβος των συνδικάτων είναι ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν ως αντάλλαγμα αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επιδομάτων ανεργίας, που θα οδηγήσουν τόσο στη μείωση του ύψους τους όσο και του χρόνου χορήγησής τους.

Όμως, πλέον ο αριθμός των εργαζομένων που βγαίνει στους δρόμους είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ πιο αποδυναμωμένα εμφανίζονται και τα ίδια τα σωματεία.

Βασικός παράγοντας που έχει αποτρέψει μέχρι τώρα τη δημιουργία μεγάλων αντιδράσεων είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας φρόντισε να επικοινωνήσει από νωρίς τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να εφαρμόσει, προειδοποιώντας τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εκπροσώπους τους.
Επίσης ο Μακρόν πριν να εκπονήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις φρόντισε να ζητήσει πρώτα τη γνώμη των συνδικάτων και να κάνει μερικές παραχωρήσεις σε αυτά. Από σήμερα που θα αρχίσουν ανάλογες συνομιλίες με τα συνδικάτα για τη μείωση των παροχών σε ανέργους ο Μακρόν αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια πολιτική, δείχνοντας ανυποχώρητος σε κάποια ζητήματα και κάνοντας μικρές υποχωρήσεις σε κάποια άλλα.
Μπορεί οι αντιδράσεις να αρχίσουν σταδιακά να αυξάνονται, ειδικά από το 2018 όταν ο Μακρόν θα θελήσει να εφαρμόσει τις πιο σκληρές από τις μεταρρυθμίσεις αυτές, αλλά μέχρι τώρα οι εξελίξεις τον ευνοούν.
Οι αντιδράσεις των εργαζομένων σε αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2015 και μετά. Είναι ενδεικτικό ότι οι ώρες απεργιών εκείνη τη χρονιά έφταναν μόλις το ένα πέμπτο των ωρών απεργιών που καταγράφονταν τη δεκαετία του ’90.
Είναι επίσης πολύ λιγότερες από τις μαζικές απεργίες της δεκαετίας του ’80. Η μείωση της συμμετοχής πολλών εργαζομένων σε μαζικές απεργίες και ιδιαίτερα σε απεργίες του Δημοσίου ξεκίνησε από το 2007. Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε περάσει νόμο ώστε να μην κατεβάζουν κυριολεκτικά ρολά όλες οι υπηρεσίες όταν γίνεται μια γενική απεργία, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Για παράδειγμα ο Σαρκοζί είχε αναγκάσει τα συνδικάτα των εργαζομένων στις δημόσιες μεταφορές να εγγυώνται ότι σε περίοδο απεργιών θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας ώστε να γίνονται δυνατές κάποιες από τις μετακινήσεις αυτές. Ο πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων κάνοντας πιο εύκολες τις απολύσεις με στόχο να γίνουν πιο εύκολες και οι προσλήψεις. Επίσης θέλει να επιτρέψει σε μεμονωμένες εταιρείες να κάνουν διαπραγματεύσεις για τις αποδοχές με τους εργαζομένους τους και να μη γίνονται μόνο σε συλλογικό επίπεδο για όλη τη χώρα. Από του χρόνου επίσης ο Μακρόν θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας και στις συντάξεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αναμένεται να συγκεντρώσουν και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις.

 

The post Μακρόν: Απολύσεις 120.000 δημοσίων υπαλλήλων -Η συνεργασία με την Ελλάδα appeared first on Aftodioikisi.gr.

Ιδού 4 «μυστικά» για σύνταξη δημοσίων υπαλλήλων «χωρίς όριο ηλικίας»

$
0
0

Χωρίς όριο ηλικίας παίρνουν σύνταξη από το Δημόσιο τέσσερις κατηγορίες υπαλλήλων, εφόσον έχουν συμπληρώσει τις εξής προϋποθέσεις:

  • Την 35ετία έως τον Αύγουστο του 2015. Αφορά σε άνδρες και γυναίκες με πρόσληψη πριν από το 1983.
  • Την 20ετία έως το 2010. Αφορά σε τρίτεκνες μητέρες που προσλήφθηκαν έως το 1992.
  • Τα 24,5 έτη ή τα 27,5 έτη έως τον Αύγουστο του 2015. Αφορά σε παλιές ασφαλισμένες (μέχρι το 1982) που είχαν και ανήλικο παιδί στη 15ετία.
  • Τα 37 έτη έως τον Αύγουστο του 2015. Αφορά σε άνδρες και γυναίκες με πρόσληψη μέχρι το 1992. Στα 37 έτη συνυπολογίζεται ο χρόνος στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες, καθώς και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης σε ταμεία εκτός Δημοσίου.

Με τα νέα όρια ηλικίας μεταξύ 55 και 60 ετών βγαίνουν, κυρίως οι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν μέχρι το 1992 και έχουν την 25ετία έως το 2012 και την 35ετία ή 37ετία μετά το 2015.

Όσοι αποχωρούν τώρα θα έχουν μεν περικοπές, αλλά μπορεί να γλιτώσουν μεγαλύτερο ψαλίδι αν φύγουν αργότερα.

-Ασφαλισμένος ΠΕ κατηγορίας με 35 έτη και μέσο όρο αποδοχών 1.783 ευρώ  από το 2002 έως το 2016 θα πάρει σύνταξη 987 ευρώ.

-Αν μείνει έως το 2020 που θα έχει 38 χρόνια και ανέβει ο μέσος όρος αποδοχών στα 1.850 ευρώ τότε θα πάρει 1.106 ευρώ σύνταξη μικτά.

-Αν μείνει ίδιος ο μέσος όρος αποδοχών (1.783 ευρώ σε περίπτωση μείωσης μισθών στο Δημόσιο), τότε η σύνταξη για τα 38 έτη βγαίνει στα 1.080 ευρώ μεικτά.

The post Ιδού 4 «μυστικά» για σύνταξη δημοσίων υπαλλήλων «χωρίς όριο ηλικίας» appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κινητικότητα: «Ξεκλείδωσαν» νέες μετατάξεις -Ποιους «πιάνουν» (ΦΕΚ)

$
0
0

Την υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της διαδικασίας των μετατάξεων περιμέναν προκειμένου να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα κινητικότητας οι εργαζόμενοι σε μια «λίστα» δημόσιων οργανισμών, υπέγραψε η υπουργός Διοικητικής Αναυσκγρότησης, Όλγα Γεροβασίλη. Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τον καθορισμό της διαδικασίας μεταφοράς των υπαλλήλων που υπάγονται στο άρθρο 40 του νόμου για την κινητικότητα οι οποίοι είναι αυτοί που απασχολούνταν:

  • στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)
  • στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ
  • στην Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Μονοπρόσωπη ΑΕ και
  • στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΕ (ΕΛΒΟ)

κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου για την κινητικότητα, δηλαδή στις 2 Δεκεμβρίου 2016.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι για να συμμετάσχουν στην κινητικότητα ανέμεναν τον καθορισμό της διαδικασίας με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Πλέον, θα μπορούν να συμμετάσχουν και αυτό στο νέο σύστημα μετατάξεων και να μετακινηθούν με την ίδια σχέση εργασίας σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου και των δήμων.

Όπως και για τους υπόλοιπους που ενδιαφέρονται να αλλάξουν θέση εργασίας μέσω κινητικότητας, και για τους παραπάνω υπαλλήλους, η μεταφορά διενεργείται μετά από αίτηση του υπαλλήλου, σε υφιστάμενη κενή ή, εάν δεν υπάρχει, σε συνιστώμενη θέση, με αντίστοιχη κατάργηση της οργανικής του θέσης, ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας ίδιας ή αντίστοιχης με τα τυπικά προσόντα που κατέχει.

Δείτε το άρθρο 40 του νόμου της κινητικότητας στο ΦΕΚ ΕΔΩ

Δείτε τη νέα υπουργική απόφαση στο ΦΕΚ ΕΔΩ

The post Κινητικότητα: «Ξεκλείδωσαν» νέες μετατάξεις -Ποιους «πιάνουν» (ΦΕΚ) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δημόσιο: Πότε κόβεται η προσωπική διαφορά -Ποιοι εξαιρούνται

$
0
0

Με το νόμο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ορίζονται τα εξής: (άρθρο 27) «Σε περίπτωση που από τις ρυθμίσεις των διατάξεων του νόμου αυτού προκύπτουν βασικός μισθός ή τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ο υπάλληλος στις 31.12.2015, η διάφορά διατηρείται ως προσωπική. Για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή παροχή και το επίδομα θέσης ευθύνης. Το επίδομα αυτό λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς, μόνο στην περίπτωση που καταβάλλεται στις αποδοχές του υπαλλήλου τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος αλλά δεν προβλέπεται η εκ νέου χορήγηση του με την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος. Η νέα αυτή προσωπική διάφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπάλληλου πλην της χορήγησης επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης εξέλιξης. Τυχόν αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης καταβάλλεται στο ακέραιο».

Στους υπαλλήλους που ήταν προϊστάμενοι κατά τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, αλλά λήγει η θητεία τους και πλέον κατά τον πρώτο μήνα έναρξης ισχύος των νέων διατάξεων δεν ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου παύει και η χορήγηση του αντίστοιχου επιδόματος χωρίς να προστίθεται σε τυχόν υπάρχουσα προσωπική διαφορά ή να δημιουργεί νέα τέτοια.

Στην αντίθετη περίπτωση υπάλληλος που ασκεί πρώτη φορά καθήκοντα με την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου λαμβάνει το αντίστοιχο επίδομα θέσης ευθύνης χωρίς αυτό να επηρεάζει τις λοιπές αποδοχές του.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (στην ενότητα Υπ. Οικ. Ερωτήσεις – Απαντήσεις) σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο, γίνεται δεκτή η άποψη ότι στην περίπτωση χορήγησης οικογενειακής παροχής ή επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ή απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών, λόγω συνδρομής των όρων και των πραγματικών συνθηκών καταβολής τους, τα σχετικά ποσά δεν συμψηφίζονται με την υπάρχουσα προσωπική διαφορά. Ακριβώς η ίδια διατύπωση έχει υιοθετήσει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο νόμος και συγκεκριμένα πάντα το άρθρο 27 αναφέρει ότι για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή παροχή και το επίδομα θέσης ευθύνης. Επίσης, η νέα αυτή προσωπική διάφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπάλληλου πλην της χορήγησης επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης εξέλιξης.

Ετσι, η μείωση της προσωπικής διαφοράς γίνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών, εκτός από τις δύο περιοριστικά οριζόμενες περιπτώσεις:

  • τη χορήγηση του επιδόματος θέσης ευθύνης και
  • τη χορήγηση της προωθημένης εξέλιξης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα πάντα με το νόμο, δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ή απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών.

The post Δημόσιο: Πότε κόβεται η προσωπική διαφορά -Ποιοι εξαιρούνται appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δημόσιο: Πότε «ξεκλειδώνει» η σύνδεση αξιολόγησης –μισθολογίου

$
0
0

Η διάταξη του νέου ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου, σύμφωνα με την οποία όσοι υπάλληλοι βαθμολογούνται με άριστα σε τρεις συνεχόμενες αξιολογήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να εξελίσσονται ταχύτερα μισθολογικά, ανεβαίνοντας ένα επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο, «ξεκλειδώνει» από 1/1/2018.

Πρόκειται για το άρθρο 12 του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο, που προβλέπει όμως επίσης ότι ο καθορισμός περαιτέρω λεπτομερειών θα γίνει με νεότερη (μη εκδοθείσα ακόμη) κοινή υπουργική απόφαση, η οποία ταυτόχρονα θα ορίζει ένα ποσοστό μεταξύ 5%-15% του συνολικού αριθμού υπαλλήλων στους οποίους θα χορηγούνται τα οφέλη της μισθολογικής εξέλιξης. Αυτό θα γίνεται το συχνότερο ανά τρία έτη.

Πρόβλεψη υπάρχει και για τους «χαμηλά βαθμολογούμενους» για τους οποίους αναφέρεται ότι ύστερα από τρεις ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις, δύναται να αναστέλλεται η αυτόματη μισθολογική εξέλιξη, το μέγιστο για ένα έτος.

Δείτε παρακάτω τι αναφέρει ολόκληρη η διάταξη :

arthro 12 4354-2015 a arthro 12 4354-2015 b

The post Δημόσιο: Πότε «ξεκλειδώνει» η σύνδεση αξιολόγησης – μισθολογίου appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κινητικότητα: Τι συμβαίνει με ασφαλιστικό, προσωπική διαφορά

$
0
0

Όπως είναι γνωστό, με το νέο σύστημα κινητικότητας η μετακίνηση από μία δημόσια υπηρεσία σε άλλη διενεργείται ως μετάταξη σε κενή οργανική θέση κλάδου/ειδικότητας της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, για την οποία ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου συστήματος κινητικότητας, οι προκηρυσσόμενες θέσεις καλύπτονται με ενιαίο τρόπο, ανεξαρτήτως εάν οι υπάλληλοι είναι μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ).

Ο νόμος για την κινητικότητα αναφέρει κατηγορηματικά ότι σε κάθε περίπτωση η μετάταξη διενεργείται με την ίδια σχέση εργασίας.

Αποσαφηνίζει ακόμη ότι όσοι μεταταχθούν με το νέο σύστημα «διατηρούν το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς και τυχόν προσωπική διαφορά στις αποδοχές τους». (άρθρο 2, παρ. 5).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

The post Κινητικότητα: Τι συμβαίνει με ασφαλιστικό, προσωπική διαφορά appeared first on Aftodioikisi.gr.


Γεροβασίλη: Μεγάλη συμμετοχή στην αξιολόγηση -Σε λειτουργία η πλατφόρμα για κινητικότητα

$
0
0

Σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τις προσφερόμενες θέσεις για αποσπάσεις και μετατάξεις μέσω του νέου συστήματος κινητικότητας, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης των αιτημάτων των υπηρεσιών για κάλυψη κενών θέσεων. Αυτό περιγράφει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θυμίζοντας ότι, όπως προβλέπει και η διαδικασία, όλες οι προσφερόμενες θέσεις θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα και οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 1.000 αιτήματα από φορείς της δημόσιας διοίκησης κυρίως Υπουργεία για πλήρωση κενών θέσεων μέσω της κινητικότητας, ενώ επιπλέον, η πλατφόρμα του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας έχει συνδεθεί με την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Απογραφής, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα με τα ήδη υφιστάμενα ηλεκτρονικά εργαλεία διοίκησης προσωπικού, σύμφωνα με την υπουργό.

Σχετικά με την αξιολόγηση, που ολοκληρώνεται αύριο Δευτέρα, η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει ότι παρά την αποχή που κήρυξαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων, αναγνωρίζοντας «το αναγκαίο αυτής της μεταρρύθμισης».

«Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από τη διαδικασία της αξιολόγησης είναι πολύ ενθαρρυντικά, δείχνοντας μεγάλη συμμετοχή. Τα δε μηνύματα που παίρνουμε από διάφορες πλευρές δείχνουν ότι ο κόσμος του Δημοσίου στο σύνολό του αναγνωρίζει το αναγκαίο αυτής της μεταρρύθμισης, παρά την αρχική δυσπιστία και επιφυλακτικότητα και παρά τις «ομόφωνες» αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων», λέει η υπουργός.

Η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι σύντομα το ψηφιακό Δημόσιο θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ με αφορμή το Περιφερειακό Συνέδριο Ηπείρου, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η Περιφέρεια αυτή «να καταστεί πρότυπο για το πώς μπορεί ένας τόπος να βγει από το περιθώριο της κρίσης και να μπει στο επίκεντρο της δημιουργίας».

Ολόκληρη η συνέντευξη της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κυρία Υπουργέ, πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. Ποιο ήταν κατά την γνώμη σας το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης και πώς αποτιμάτε τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού.

Όλγα Γεροβασίλη: Με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα και τις συναντήσεις του με την αμερικανική ηγεσία επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο ως αξιόπιστος συνομιλητής, παράγοντας σταθερότητας, αλλά και φορέας αξιών που έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη η διεθνής κοινότητα.

Πέρα από τους προφανείς συμβολισμούς που όλοι αναγνώρισαν στη θερμή υποδοχή του Λευκού Οίκου στον Αλέξη Τσίπρα, αξίζει κανείς να εστιάσει στο έντονο ενδιαφέρον που επέδειξε ο πολιτικός, επιχειρηματικός και δημοσιογραφικός κόσμος των ΗΠΑ. Όπως αξίζει κανείς να επισημάνει την εξαιρετική προετοιμασία που έγινε από την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα τα επιχειρήματα να ακουστούν σε ένα ευρύτατο ακροατήριο και να τύχουν της αποδοχής του.

Να μην παραβλέπουμε, επίσης, την ιδιαίτερη σημασία των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τάχιστα και πως το ΔΝΤ δεν θα απαιτήσει νέα μέτρα, αλλά απεναντίας θα συνεργαστεί για την επίτευξη του στόχου της ελάφρυνσης του χρέους, που παραμένει στο τραπέζι.

Με την ίδια σοβαρότητα και με επιμονή στους διακηρυγμένους στόχους μας θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη διεθνή θέση της χώρας σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα. Προκειμένου να καταστεί σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την κρίση κι ότι ποτέ δεν θα ξαναβρεθεί σε κατάσταση αδυναμίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: O πρωθυπουργός επανειλημμένα και στην ομιλία του στη ΔΕΘ έχει δηλώσει πως ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η οριστική έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία έως τον Αύγουστο του 2018. Έχουν προηγηθεί, βέβαια, πολλά χρόνια ύφεσης με αρνητικές επιπτώσεις, όπως η υψηλή ανεργία ιδιαίτερα των νέων. Είστε αισιόδοξη για την πορεία της χώρας;

Όλγα Γεροβασίλη: Η αισιοδοξία μας πηγάζει από τα αποτελέσματα, τη σκληρή δουλειά και την πίστη μας στην ελληνική κοινωνία. Δεν ήταν εύκολο να αναστρέψουμε την αρνητική πορεία και να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έχοντας πάντα σημείο αναφοράς το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη, όπως δεν έκανε κανένας εκ των προκατόχων μας. Δείχνουμε, όμως, πολιτική βούληση, έχουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και υπάρχουν πλέον χειροπιαστές αποδείξεις για την ορθότητα των επιλογών μας.

Συγκεκριμένα, έχουμε καταφέρει και μάλιστα σε απόλυτους αριθμούς να έχουμε φέτος ανάπτυξη κοντά στο 2% και το υπερπλεόνασμα, το οποίο θα διανεμηθεί σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την οικονομική κρίση, περίπου 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, έχουμε εξέλθει επίσημα από τη διαδικασία επιτήρησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ, σημειώνουμε θετικές επιδόσεις στους περισσότερους οικονομικούς δείκτες και θετικές αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Όσο για την ανεργία, σας θυμίζω ότι την περίοδο 2010-2014 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο, ενώ τα τελευταία 2,5 χρόνια μειώθηκαν κατά 260.000. Μόνο το πρώτο 9μηνο του έτους αθροίζουμε 265.871 νέες θέσεις εργασίας. Τα συμπεράσματα, λοιπόν, δικά σας.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εφησυχασμό. Γιατί, πλησιάζοντας πια στο τέλος αυτής της οδυνηρής περιπέτειας, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μόνο η κυβέρνηση που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά η κυβέρνηση που έβαλε τα θεμέλια για να μην ξαναζήσει η χώρα τον εφιάλτη της χρεοκοπίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπερψηφίστηκε πριν λίγες μέρες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας;

Όλγα Γεροβασίλη: Η ψηφοφορία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου έδειξε ότι η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να προωθεί γενναίες προοδευτικές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία στον 21ο αιώνα. Και ανέδειξε για άλλη μια φορά την ειδοποιό μας διαφορά με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Για την Αριστερά, η συνέπεια θέσεων, αρχών και πράξεων είναι αδιαπραγμάτευτη. Στον αντίποδα, είδαμε ένα κόμμα που θέλει να λέγεται «προοδευτικό» να υποχωρεί στην συντηρητική ατζέντα, οι δε υποψήφιοι για την αρχηγία του, άλλοι να κρύβονται εντελώς και άλλοι να ψελλίζουν μισόλογα, παρά την «κεντροαριστερή» τους προέλευση.

Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, η φιλελεύθερη ταυτότητά εξαφανίστηκε ακαριαία, υπό το φόβο της δυσαρέσκειας της κομματικής της πελατείας, διεκδικώντας προνομιακές σχέσεις με συγκεκριμένους χώρους.

Η κυβέρνησή μας προωθεί και θα προωθεί σταθερά τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην ελληνική κοινωνία, παραμένοντας πιστή ιδεολογικά και πολιτικά στις δημοκρατικές αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, ούτε παίζουμε με την αγωνία των συμπολιτών μας που ζητούν ίσα δικαιώματα. Αποδεικνύοντας έτσι ότι αυτό που λέμε δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη στο μέτωπο της οικονομίας αποτελεί ένα αδιατάρακτο πολιτικό συνεχές με την κοινωνική πολιτική στο πεδίο.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιες εκτιμάτε πως είναι σήμερα οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη «συντήρηση» και την «πρόοδο» και πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι σε πολιτικές αντιπαραθέσεις για κοινωνικά θέματα σαν αυτό οι διαφορές δεν εντοπίζονται μόνο μεταξύ των κομμάτων αλλά, σε κάποιο βαθμό, τέμνουν παράλληλα το πολιτικό σύστημα;

Όλγα Γεροβασίλη: Σας περιέγραψα ήδη πώς αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας απέναντι στις προκλήσεις των καιρών. Είναι ιστορική επιταγή η Ελλάδα να βρεθεί ξανά στην πρωτοπορία των κοινωνικών κατακτήσεων. Το να αποδείξουμε έμπρακτα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τεκμήριο προόδου και ανάπτυξης συνιστά ένα καίριο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας στη μεταβλητή πολιτική γεωμετρία της εποχής μας.

Στον 21ο αιώνα, η Ελλάδα θα προχωρήσει επικαιροποιώντας τις καλύτερες ανθρωπιστικές της παραδόσεις, θα προχωρήσει ως σημείο αναφοράς για το συγκριτικό πλεονέκτημα του κοινωνικού της πλούτου. Αυτή η αναπόδραστη κατ’ εμέ προοπτική είναι που αίρει τις παγιωμένες διαχωριστικές γραμμές στο εγχώριο πολιτικό φάσμα.

Θέλω εδώ να σταθώ σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για το θέμα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. Θα δίναμε τη νομική δυνατότητα «και ένας να είναι».

Ένα πολιτικό, νομικό, οικονομικό σύστημα που μπορεί προασπίζεται το δικαίωμα αυτού του «ενός» σε ένα κοινωνικό ζήτημα στέλνει σήμα ότι μπορεί και ξέρει να κάνει το ίδιο για τον καθένα σε οποιοδήποτε κρίσιμο ζήτημα. Καθιστώντας τη χώρα επικράτεια δικαιωμάτων, ευκαιριών, συλλογικής προοπτικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πραγματοποιείται μετ΄ εμποδίων εξαιτίας της αποχής που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Τελικά η διαδικασία «θα μείνει στα χαρτιά», όπως διακηρύσσουν οι συνδικαλιστές; Με δεδομένο ότι τα πρώτα στοιχεία από δήμους και νοσοκομεία δεν είναι ενθαρρυντικά, τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για τους υπαλλήλους που αρνούνται να αξιολογηθούν;

Όλγα Γεροβασίλη: Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από τη διαδικασία της αξιολόγησης είναι πολύ ενθαρρυντικά, δείχνοντας μεγάλη συμμετοχή. Τα δε μηνύματα που παίρνουμε από διάφορες πλευρές δείχνουν ότι ο κόσμος του Δημοσίου στο σύνολό του αναγνωρίζει το αναγκαίο αυτής της μεταρρύθμισης, παρά την αρχική δυσπιστία και επιφυλακτικότητα και παρά τις «ομόφωνες» αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων.

Ωστόσο, συνολική εικόνα θα έχουμε μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τις 23 Οκτωβρίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία. Και τότε θα φανεί αν οι αποφάσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας απεικονίζουν τη βούληση των εργαζομένων.

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια διαδικασία αξιοκρατική, απολύτως διασφαλισμένη και θωρακισμένη θεσμικά στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Το νέο σύστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, όπως συνέβη με την αξιολόγηση επί των ημερών Μητσοτάκη, που προδιέγραφε τα αποτελέσματα βάσει ποσοστιαίων αναλογιών.

Απεναντίας αποσκοπεί στη βελτίωση των υπαλλήλων, στη βελτίωση των δομών, στην ανάδειξη του παραγόμενου διοικητικού έργου. Και, βεβαίως, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ολιστικής στρατηγικής ανασυγκρότησης της Δημόσιας Διοίκησης που έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και συνεισφέρει στο συνολικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου συστήματος κινητικότητας και της επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο;

Όλγα Γεροβασίλη: Σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα που εξυπηρετεί το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας. Όλες οι προσφερόμενες θέσεις θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα αυτή και οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 1.000 αιτήματα από φορείς της δημόσιας διοίκησης κυρίως Υπουργεία για πλήρωση κενών θέσεων μέσω της κινητικότητας.

Επιπλέον, η πλατφόρμα του ΕΣΚ έχει συνδεθεί με την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Απογραφής, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα με τα ήδη υφιστάμενα ηλεκτρονικά εργαλεία διοίκησης προσωπικού.

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης των αιτημάτων των υπηρεσιών για κάλυψη κενών θέσεων που πληρούν τα κριτήρια της σχετικής νομοθεσίας.

Πλέον, με την εφαρμογή του νέου συστήματος κινητικότητας μπαίνει τέλος σε μεγάλο κομμάτι της γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σημαντικές αλλαγές προκειμένου να χτυπηθεί η γραφειοκρατία στον δημόσιο τομέα, «μέσα από την απλοποίηση-ψηφιοποίηση διοικητικών διαδικασιών». Θα γίνει πράξη το ψηφιακό Δημόσιο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση;

Όλγα Γεροβασίλη: Ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας πρέπει να έχει πρόσβαση στη γνώση, στην πληροφορία, στα κοινωνικά αγαθά, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε όλα εκείνα τα μέσα που συντελούν στην αναβάθμιση της καθημερινότητάς του. Απαντούμε στο κοινωνικό αυτό αίτημα με αξιοκρατία, διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία. Αρχές που ανέκαθεν η Αριστερά υπηρετούσε, σήμερα τις ενσωματώνει στις κυβερνητικές πολιτικές.

Μια πολιτική προσανατολισμένη σε αυτήν την κατεύθυνση ασκούμε και στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με στόχο ο δημόσιος τομέας να γίνει πιο φιλικός προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και, παράλληλα, να αποτελέσει τον αναπτυξιακό βραχίονα για την υποστήριξη των μελλοντικών επενδύσεων.

Το ψηφιακό κράτος, στο οποίο στοχεύουμε να φτάσουμε το 2020, έχει λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αξιοκρατία. Οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες κοστίζουν λιγότερο στο φορολογούμενο πολίτη, ενώ λιγότερη είναι και η αυτοπρόσωπη παρουσία του για την εξυπηρέτησή του.

Επίσης, το ψηφιακό Δημόσιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις, όπως η απλούστευση των διαδικασιών, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, η ψηφιακή υπογραφή και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση 300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Στο ίδιο πλαίσιο, το ψηφιακό Δημόσιο προωθεί πολιτικές ανοιχτής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Πρόσφατα παρουσιάσαμε στη Βουλή την έκθεση πεπραγμένων για τα ανοιχτά δεδομένα, η διάθεση των οποίων συνδέεται και με την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Με την πολιτική των ανοιχτών δεδομένων η Δημόσια Διοίκηση γίνεται εξωστρεφής, καθώς η επαναχρησιμοποίηση των συνόλων δεδομένων από την άσκηση δημόσιων πολιτικών δημιουργεί υπεραξίες και ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις σε μια ενιαία ψηφιακή αγορά.

Μιλάμε, λοιπόν, για στέρεα βήματα, βάσει σχεδίου που ξεδιπλώνεται σταδιακά και που σύντομα θα καταστήσει το ψηφιακό Δημόσιο αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιές είναι οι προσδοκίες από το Περιφερειακό Συνέδριο Ηπείρου, που ξεκινά αύριο στα Ιωάννινα;

Όλγα Γεροβασίλη: Το Περιφερειακό Συνέδριο είναι ένα από τα 13 που έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα, προκειμένου να διαμορφωθεί στην τελική του μορφή το εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η συζήτηση, για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα, δεν μπορεί να γίνει ερήμην της κοινωνίας. Βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι η μετάβαση από την εποχή της κρίσης στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης απαιτεί την ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Έχει σημασία να ενσωματώσουμε στη θεσμική «μνήμη» της χώρας όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάταση της κοινωνίας. Η «δίκαιη ανάπτυξη» δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά αποτυπώνει στο πεδίο τη σύγκλιση της παραγωγικής ανασυγκρότησης με τον δημοκρατικό σχεδιασμό. Που είναι προϋπόθεση για ένα κοινωνικά βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, συνεκτικό στον σχεδιασμό του και αποτελεσματικό στην εφαρμογή του. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, οι διαβουλεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης με τους τοπικούς φορείς κάθε περιφέρειας συνιστούν συναίνεση στη βάση, προκειμένου να καταγραφεί αξιόπιστα ο οδικός χάρτης για την επόμενη μέρα.

Η επόμενη μέρα για την Ήπειρο σημαίνει κατ’ αρχάς την οριστική άρση της απομόνωσης που επέβαλαν οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, αλλά και η αδιαφορία, οι στρεβλώσεις και οι λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος. Με την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού αποδείχτηκε έμπρακτα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για άμεσες λύσεις στην Ήπειρο, που ανοίγουν κυριολεκτικά και μεταφορικά το δρόμο για νέες πρωτοβουλίες, για μια νέα παραγωγική και επιχειρηματική κουλτούρα.

Διερευνούμε σε βάθος τις παραγωγικές δυνατότητες και την αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειάς μας, παρουσιάζουμε και αξιολογούμε όσα ήδη έχουν υλοποιηθεί, αλλά και τις προτάσεις που γίνονται. Ο συντονισμός των ενεργειών κάθε πλευράς θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε από κοινού ακόμη πιο δυναμικά και αποτελεσματικά. Θεωρώ ότι το επόμενο διήμερο στα Ιωάννινα θα ακουστούν ουσιαστικές θέσεις.

Είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η Ήπειρος να καταστεί πρότυπο για το πώς μπορεί ένας τόπος να βγει από το περιθώριο της κρίσης και να μπει στο επίκεντρο της δημιουργίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε, έχοντας πίστη στο ανθρώπινο κεφάλαιο και γνωρίζοντας καλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Είμαι αισιόδοξη.

The post Γεροβασίλη: Μεγάλη συμμετοχή στην αξιολόγηση -Σε λειτουργία η πλατφόρμα για κινητικότητα appeared first on Aftodioikisi.gr.

Αξιολόγηση: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα στο ΥΠΔΑΝ -Συμμετοχή ΠΟΕ-ΟΤΑ

$
0
0

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που καλεί η ΑΔΕΔΥ την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, στις 14.00, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενάντια στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, θα συμμετάσχει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Χρονικά, η συγκέντρωση συμπίπτει με την ολοκλήρωση της προθεσμίας των φύλλων αξιολόγησης από τους β’ αξιολογητές, διαδικασία απέναντι στην οποία η ΑΔΕΔΥ συνεχίζει να καλεί σε απεργία – αποχή.

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ :

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. συμμετέχει στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα που έχει ανακοινώσει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 και ώρα 2.00 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Βασ. Σοφίας 15-Αθήνα), για να διατρανώσουν την αντίθεση τους στην προσχηματική αξιολόγηση και την «ντροπολογία» Γεροβασίλη.

Η κυβέρνηση μετά την καθολική Ανυπακοή-Απεργία-Αποχή των εργαζομένων στην «αξιολόγηση» επινόησε την «ντροπολογία» Γεροβασίλη και προκειμένου να υλοποιήσει ένα ακόμη προαπαιτούμενο των δανειστών, επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με ότι δεν διανοήθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ποτέ να αγγίξουν, το δικαίωμα στην απεργία. Καταργούν συνδικαλιστικές κατακτήσεις και δικαιώματα εξαγγέλλοντας ποινές σε όσους συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις των Συνδικάτων και απεργούν.

          Η κινητοποίηση πραγματοποιείται την ημέρα που έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία η ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κατάθεση των φύλλων αξιολόγησης από τους αξιολογητές B‘, προκειμένου να διαρρήξει το ενιαίο και αρραγές μέτωπο των εργαζομένων και να σπάσει την Απεργία-Αποχή κατά της αντεργατικής «ντροπολογίας» Γεροβασίλη. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο συνεχίζουν την Απεργία-Αποχή προκειμένου να «επικυρωθεί» η αποτυχία της προσχηματικής αξιολόγησης, όπως έγινε και επί υπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

          Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιστέκονται στις απειλές και στην τρομοκρατία που ασκεί η κυβέρνηση με στόχο την υλοποίηση των μνημονιακών υποσχέσεων και δεσμεύσεων για συρρίκνωση του Δημοσίου Τομέα και την δημιουργία μιας μικρής επιτελικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την πλειοψηφία των εργαζομένων να απασχολείται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς δικαιώματα και κακοπληρωμένοι, που μόνη της δουλειά θα είναι να δίνει αναθέσεις σε ιδιώτες-εργολάβους, το κόστος των οποίων θα κληθούν να επωμιστούν οι Δημότες. Λέμε λοιπόν όχι στην προσχηματική αξιολόγηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν προάγει την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Το αντίθετο κάνει.

           Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με κάθε μορφή μέχρι να ακυρωθούν τα σχέδια υλοποίησης της υπαγορευμένης από τους δανειστές προσχηματικής αξιολόγησης. Συνεχίζουν τις Συγκεντρώσεις, τις Γενικές Συνελεύσεις και τις Συσκέψεις στους εργασιακούς χώρους, ενισχύοντας τη συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή. Η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του απεργιακού αγωνιστικού ρεύματος και η νίκη του Δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος στο ζήτημα της «αξιολόγησης» θα επιτρέψει να σχεδιαστεί από καλύτερες θέσεις η αντεπίθεση για την αποτροπή των προαπαιτούμενων μέτρων για την τρίτη αξιολόγηση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και δανειστών.

          Όπως έχει επισημάνει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Απεργία-Αποχή από την «αξιολόγηση» είναι η απόλυτη διασφάλιση για όλους, αφού η κυβέρνηση αναζητά πειθήνια όργανα για να την εφαρμόσει. Επισημαίνεται πως ακόμη και αυτή η προσχηματική αξιολόγηση σύμφωνα με το Ν.4369/2016, δεν προσμετράτε στις πρώτες κρίσεις Προϊσταμένων που «θα πραγματοποιηθούν» με τον τρόπο αυτό. Είναι μία ακόμη απόδειξη πώς η αξιολόγηση δεν αφορά στην καλύτερη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δημοσίου αλλά στην προώθηση των «προθύμων» μέσω της απαράδεκτης, μεροληπτικής και αναξιοκρατικής συνέντευξης των 1.000 μορίων που θα «καταποντίζει» κάθε αυξημένο τυπικό προσόν ή εμπειρία.

The post Αξιολόγηση: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα στο ΥΠΔΑΝ -Συμμετοχή ΠΟΕ-ΟΤΑ appeared first on Aftodioikisi.gr.

ΕΚΠΑ: Μεταπτυχιακό πρόγραμμα με μοριοδότηση Δημοσίων Υπαλλήλων

$
0
0

Τα Τμήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) και Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) προσφέρουν:

Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΔΠΜΣ), το οποίο διεξάγουν επιλεγμένα Πανεπιστήμια ανά τον πλανήτη.

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης

Φιλοσοφία και Διοίκηση-Μάνατζμεντ

MBA in Philosophy and Management

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους πτυχιούχους (ανεξαρτήτως σχολής, κατεύθυνσης και ειδίκευσης), λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα και εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης (blended learning). Είναι πολύ ευέλικτο στην παρακολούθηση.

Σημαντικά πλεονεκτήματα:

– Μοριοδότηση διοικητικών στελεχών του δημόσιου τομέα

-Απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος κύρους για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα

– Πτυχίο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με κορυφαίες διεθνείς συνεργασίες (AACSB International)

 

ΕΝΑΡΞΗ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: έως και 31 Οκτωβρίου 2017

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 210 727 7535 (09.00-13.00)

6949 493748 (09.00-13.00)

email: mbamanagement@ppp.uoa.gr

Για περισσότερες πληροφορίες, πλοηγηθείτε στον ιστότοποhttp://www.mba.ppp.uoa.gr/

The post ΕΚΠΑ: Μεταπτυχιακό πρόγραμμα με μοριοδότηση Δημοσίων Υπαλλήλων appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κινητικότητα: Με καθυστέρηση η πλατφόρμα – Πάνε για 2018 οι μετατάξεις

$
0
0

Με τις… συνηθισμένες καθυστερήσεις φαίνεται ότι θα ξεκινήσει και στην ουσία της η κινητικότητα στο δημόσιο, με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα να έχουν ήδη ξεπεραστεί, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν, οι πρώτες μετατάξεις που θα γίνουν με το νέο σύστημα να μετατεθούν για το 2018.

Μπορεί, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, στις πρόσφατες επαφές του υπουργείου να επικυρώθηκε το «οκ» από τους δανειστές για την κινητικότητα στο δημόσιο, ωστόσο οι διεργασίες συνεχίζονται προκειμένου να «τρέξει» ο πρώτος κύκλος του νέου συστήματος μετατάξεων.

Η αρμόδια για την διαδικασία Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει αύριο, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά ώστε να εξετάσει τα αιτήματα των φορέων για την κάλυψη κενών θέσεων, τα οποία αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 909.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr θα ακολουθήσει και μια δεύτερη, τελική συνεδρίαση της επιτροπής όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Στη συνέχεια, οι εγκεκριμένες θέσεις θα αναρτηθούν στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, όπου υπολογίζεται ότι θα είναι στη διάθεση των υπαλλήλων που ενδιαφέρονται να αλλάξουν εργασιακό περιβάλον περίπου από την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι διαδικασίες του πρώτου κύκλου κινητικότητας για την κάλυψη κάποιων (ή όλων) εκ των 909 θέσεων που έχουν ζητηθεί από δημόσιους φορείς, μετατίθενται για επόμενα χρονικά στάδια, συγκριτικά με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Ο ίδιος ο νόμος άλλωστε προβλέπει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην διαδικασία, όπως το χρονικό περιθώριο των 15 ημερών που δίνει στους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Στο ενδεχόμενο που η ψηφιακή πλατφόρμα με τις προς κάλυψη θέσης αναρτηθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, τα επόμενα χρονοδιαγράμματα διαμορφώνται ως εξής:

  • έως 20 -30 Νοεμβρίου θα μπορούν οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μεταταχθούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους διεκδικώντας τις διαθέσιμες θέσεις,
  • 30 Νοεμβρίου – 15 Ιανουαρίου θα αξιολογηθούν οι υποψήφιοι προς μετάταξη από τον φορέα υποδοχής,
  • 15 Ιανουαρίου – 28 Φεβρουαρίου 2018 θα υλοποιηθούν οι πρώτες μετατάξεις με το νέο σύστημα.

The post Κινητικότητα: Με καθυστέρηση η πλατφόρμα – Πάνε για 2018 οι μετατάξεις appeared first on Aftodioikisi.gr.

Μακρόν: Απολύσεις 120.000 δημοσίων υπαλλήλων -Η συνεργασία με την Ελλάδα

$
0
0

Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων της γαλλικής δημόσιας διοίκησης κατά 120.00, «πάγωμα» μισθών και αύξηση των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση περιλαμβάνονται στο πακέτο αλλαγών που δρομολόγησε ο Εμμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο των προσπαθειών του για δημοσιονομική εξυγίανση. Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς εργαζομένων, με τους Γάλλους δημοσίους υπαλλήλους να έχουν πρόσφατα προχωρήσει σε απεργία για να διαμαρτυρηθούν για το πάγωμα των μισθών τους και τις μειώσεις προσωπικού.

Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βρίσκεται σε συνεργασία με τη αντίστοιχη Γαλλική, προκειμένου να προωθήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Θέματα δημόσιας διοίκησης άλλωστε τέθηκαν και στη συνάντηση Τσίπρα – Μακρόν.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη κινητοποίηση δημοσίων υπαλλήλων της τελευταίας δεκαετίας, με 200.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία ή 400.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, σε πορείες σε όλη τη χώρα. Το αίτημα προς τον πρόεδρο Μακρόν ήταν να σταματήσει η υποχρηματοδότηση κρατικών υποδομών όπως τα δικαστήρια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία, να σταματήσει η υποστελέχωση και να δοθούν αυξήσεις στους παγωμένους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Οι ελπίδες για ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών στο πλαίσιο της περιοριστικής πολιτικής που ασκεί ο Γάλλος πρόεδρος είναι πενιχρές.

Αντιθέτως, τα συνδικάτα βλέπουν κάποιες γέφυρες επαφής με την προεδρική ατζέντα στο δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αφορά τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολουμένους, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που πτώχευσαν και, υπό αυστηρούς όρους, σε υπαλλήλους που έχουν παραιτηθεί. Στόχος του τελευταίου μέτρου είναι να ευνοηθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

Ο φόβος των συνδικάτων είναι ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν ως αντάλλαγμα αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επιδομάτων ανεργίας, που θα οδηγήσουν τόσο στη μείωση του ύψους τους όσο και του χρόνου χορήγησής τους.

Όμως, πλέον ο αριθμός των εργαζομένων που βγαίνει στους δρόμους είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ πιο αποδυναμωμένα εμφανίζονται και τα ίδια τα σωματεία.

Βασικός παράγοντας που έχει αποτρέψει μέχρι τώρα τη δημιουργία μεγάλων αντιδράσεων είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας φρόντισε να επικοινωνήσει από νωρίς τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να εφαρμόσει, προειδοποιώντας τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εκπροσώπους τους.
Επίσης ο Μακρόν πριν να εκπονήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις φρόντισε να ζητήσει πρώτα τη γνώμη των συνδικάτων και να κάνει μερικές παραχωρήσεις σε αυτά. Από σήμερα που θα αρχίσουν ανάλογες συνομιλίες με τα συνδικάτα για τη μείωση των παροχών σε ανέργους ο Μακρόν αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια πολιτική, δείχνοντας ανυποχώρητος σε κάποια ζητήματα και κάνοντας μικρές υποχωρήσεις σε κάποια άλλα.
Μπορεί οι αντιδράσεις να αρχίσουν σταδιακά να αυξάνονται, ειδικά από το 2018 όταν ο Μακρόν θα θελήσει να εφαρμόσει τις πιο σκληρές από τις μεταρρυθμίσεις αυτές, αλλά μέχρι τώρα οι εξελίξεις τον ευνοούν.
Οι αντιδράσεις των εργαζομένων σε αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2015 και μετά. Είναι ενδεικτικό ότι οι ώρες απεργιών εκείνη τη χρονιά έφταναν μόλις το ένα πέμπτο των ωρών απεργιών που καταγράφονταν τη δεκαετία του ’90.
Είναι επίσης πολύ λιγότερες από τις μαζικές απεργίες της δεκαετίας του ’80. Η μείωση της συμμετοχής πολλών εργαζομένων σε μαζικές απεργίες και ιδιαίτερα σε απεργίες του Δημοσίου ξεκίνησε από το 2007. Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε περάσει νόμο ώστε να μην κατεβάζουν κυριολεκτικά ρολά όλες οι υπηρεσίες όταν γίνεται μια γενική απεργία, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Για παράδειγμα ο Σαρκοζί είχε αναγκάσει τα συνδικάτα των εργαζομένων στις δημόσιες μεταφορές να εγγυώνται ότι σε περίοδο απεργιών θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας ώστε να γίνονται δυνατές κάποιες από τις μετακινήσεις αυτές. Ο πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων κάνοντας πιο εύκολες τις απολύσεις με στόχο να γίνουν πιο εύκολες και οι προσλήψεις. Επίσης θέλει να επιτρέψει σε μεμονωμένες εταιρείες να κάνουν διαπραγματεύσεις για τις αποδοχές με τους εργαζομένους τους και να μη γίνονται μόνο σε συλλογικό επίπεδο για όλη τη χώρα. Από του χρόνου επίσης ο Μακρόν θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας και στις συντάξεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αναμένεται να συγκεντρώσουν και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις.

 

The post Μακρόν: Απολύσεις 120.000 δημοσίων υπαλλήλων -Η συνεργασία με την Ελλάδα appeared first on Aftodioikisi.gr.

Ιδού 4 «μυστικά» για σύνταξη δημοσίων υπαλλήλων «χωρίς όριο ηλικίας»

$
0
0

Χωρίς όριο ηλικίας παίρνουν σύνταξη από το Δημόσιο τέσσερις κατηγορίες υπαλλήλων, εφόσον έχουν συμπληρώσει τις εξής προϋποθέσεις:

  • Την 35ετία έως τον Αύγουστο του 2015. Αφορά σε άνδρες και γυναίκες με πρόσληψη πριν από το 1983.
  • Την 20ετία έως το 2010. Αφορά σε τρίτεκνες μητέρες που προσλήφθηκαν έως το 1992.
  • Τα 24,5 έτη ή τα 27,5 έτη έως τον Αύγουστο του 2015. Αφορά σε παλιές ασφαλισμένες (μέχρι το 1982) που είχαν και ανήλικο παιδί στη 15ετία.
  • Τα 37 έτη έως τον Αύγουστο του 2015. Αφορά σε άνδρες και γυναίκες με πρόσληψη μέχρι το 1992. Στα 37 έτη συνυπολογίζεται ο χρόνος στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες, καθώς και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης σε ταμεία εκτός Δημοσίου.

Με τα νέα όρια ηλικίας μεταξύ 55 και 60 ετών βγαίνουν, κυρίως οι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν μέχρι το 1992 και έχουν την 25ετία έως το 2012 και την 35ετία ή 37ετία μετά το 2015.

Όσοι αποχωρούν τώρα θα έχουν μεν περικοπές, αλλά μπορεί να γλιτώσουν μεγαλύτερο ψαλίδι αν φύγουν αργότερα.

-Ασφαλισμένος ΠΕ κατηγορίας με 35 έτη και μέσο όρο αποδοχών 1.783 ευρώ  από το 2002 έως το 2016 θα πάρει σύνταξη 987 ευρώ.

-Αν μείνει έως το 2020 που θα έχει 38 χρόνια και ανέβει ο μέσος όρος αποδοχών στα 1.850 ευρώ τότε θα πάρει 1.106 ευρώ σύνταξη μικτά.

-Αν μείνει ίδιος ο μέσος όρος αποδοχών (1.783 ευρώ σε περίπτωση μείωσης μισθών στο Δημόσιο), τότε η σύνταξη για τα 38 έτη βγαίνει στα 1.080 ευρώ μεικτά.

The post Ιδού 4 «μυστικά» για σύνταξη δημοσίων υπαλλήλων «χωρίς όριο ηλικίας» appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κινητικότητα: «Ξεκλείδωσαν» νέες μετατάξεις -Ποιους «πιάνουν» (ΦΕΚ)

$
0
0

Την υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της διαδικασίας των μετατάξεων περιμέναν προκειμένου να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα κινητικότητας οι εργαζόμενοι σε μια «λίστα» δημόσιων οργανισμών, υπέγραψε η υπουργός Διοικητικής Αναυσκγρότησης, Όλγα Γεροβασίλη. Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τον καθορισμό της διαδικασίας μεταφοράς των υπαλλήλων που υπάγονται στο άρθρο 40 του νόμου για την κινητικότητα οι οποίοι είναι αυτοί που απασχολούνταν:

  • στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)
  • στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ
  • στην Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Μονοπρόσωπη ΑΕ και
  • στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΕ (ΕΛΒΟ)

κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου για την κινητικότητα, δηλαδή στις 2 Δεκεμβρίου 2016.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι για να συμμετάσχουν στην κινητικότητα ανέμεναν τον καθορισμό της διαδικασίας με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Πλέον, θα μπορούν να συμμετάσχουν και αυτό στο νέο σύστημα μετατάξεων και να μετακινηθούν με την ίδια σχέση εργασίας σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου και των δήμων.

Όπως και για τους υπόλοιπους που ενδιαφέρονται να αλλάξουν θέση εργασίας μέσω κινητικότητας, και για τους παραπάνω υπαλλήλους, η μεταφορά διενεργείται μετά από αίτηση του υπαλλήλου, σε υφιστάμενη κενή ή, εάν δεν υπάρχει, σε συνιστώμενη θέση, με αντίστοιχη κατάργηση της οργανικής του θέσης, ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας ίδιας ή αντίστοιχης με τα τυπικά προσόντα που κατέχει.

Δείτε το άρθρο 40 του νόμου της κινητικότητας στο ΦΕΚ ΕΔΩ

Δείτε τη νέα υπουργική απόφαση στο ΦΕΚ ΕΔΩ

The post Κινητικότητα: «Ξεκλείδωσαν» νέες μετατάξεις -Ποιους «πιάνουν» (ΦΕΚ) appeared first on Aftodioikisi.gr.


Δημόσιο: Πότε κόβεται η προσωπική διαφορά -Ποιοι εξαιρούνται

$
0
0

Με το νόμο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ορίζονται τα εξής: (άρθρο 27) «Σε περίπτωση που από τις ρυθμίσεις των διατάξεων του νόμου αυτού προκύπτουν βασικός μισθός ή τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ο υπάλληλος στις 31.12.2015, η διάφορά διατηρείται ως προσωπική. Για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή παροχή και το επίδομα θέσης ευθύνης. Το επίδομα αυτό λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς, μόνο στην περίπτωση που καταβάλλεται στις αποδοχές του υπαλλήλου τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος αλλά δεν προβλέπεται η εκ νέου χορήγηση του με την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος. Η νέα αυτή προσωπική διάφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπάλληλου πλην της χορήγησης επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης εξέλιξης. Τυχόν αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης καταβάλλεται στο ακέραιο».

Στους υπαλλήλους που ήταν προϊστάμενοι κατά τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, αλλά λήγει η θητεία τους και πλέον κατά τον πρώτο μήνα έναρξης ισχύος των νέων διατάξεων δεν ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου παύει και η χορήγηση του αντίστοιχου επιδόματος χωρίς να προστίθεται σε τυχόν υπάρχουσα προσωπική διαφορά ή να δημιουργεί νέα τέτοια.

Στην αντίθετη περίπτωση υπάλληλος που ασκεί πρώτη φορά καθήκοντα με την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου λαμβάνει το αντίστοιχο επίδομα θέσης ευθύνης χωρίς αυτό να επηρεάζει τις λοιπές αποδοχές του.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (στην ενότητα Υπ. Οικ. Ερωτήσεις – Απαντήσεις) σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο, γίνεται δεκτή η άποψη ότι στην περίπτωση χορήγησης οικογενειακής παροχής ή επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ή απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών, λόγω συνδρομής των όρων και των πραγματικών συνθηκών καταβολής τους, τα σχετικά ποσά δεν συμψηφίζονται με την υπάρχουσα προσωπική διαφορά. Ακριβώς η ίδια διατύπωση έχει υιοθετήσει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο νόμος και συγκεκριμένα πάντα το άρθρο 27 αναφέρει ότι για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή παροχή και το επίδομα θέσης ευθύνης. Επίσης, η νέα αυτή προσωπική διάφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπάλληλου πλην της χορήγησης επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης εξέλιξης.

Ετσι, η μείωση της προσωπικής διαφοράς γίνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών, εκτός από τις δύο περιοριστικά οριζόμενες περιπτώσεις:

  • τη χορήγηση του επιδόματος θέσης ευθύνης και
  • τη χορήγηση της προωθημένης εξέλιξης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα πάντα με το νόμο, δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ή απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών.

The post Δημόσιο: Πότε κόβεται η προσωπική διαφορά -Ποιοι εξαιρούνται appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δημόσιο: Πότε «ξεκλειδώνει» η σύνδεση αξιολόγησης –μισθολογίου

$
0
0

Η διάταξη του νέου ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου, σύμφωνα με την οποία όσοι υπάλληλοι βαθμολογούνται με άριστα σε τρεις συνεχόμενες αξιολογήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να εξελίσσονται ταχύτερα μισθολογικά, ανεβαίνοντας ένα επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο, «ξεκλειδώνει» από 1/1/2018.

Πρόκειται για το άρθρο 12 του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο, που προβλέπει όμως επίσης ότι ο καθορισμός περαιτέρω λεπτομερειών θα γίνει με νεότερη (μη εκδοθείσα ακόμη) κοινή υπουργική απόφαση, η οποία ταυτόχρονα θα ορίζει ένα ποσοστό μεταξύ 5%-15% του συνολικού αριθμού υπαλλήλων στους οποίους θα χορηγούνται τα οφέλη της μισθολογικής εξέλιξης. Αυτό θα γίνεται το συχνότερο ανά τρία έτη.

Πρόβλεψη υπάρχει και για τους «χαμηλά βαθμολογούμενους» για τους οποίους αναφέρεται ότι ύστερα από τρεις ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις, δύναται να αναστέλλεται η αυτόματη μισθολογική εξέλιξη, το μέγιστο για ένα έτος.

Δείτε παρακάτω τι αναφέρει ολόκληρη η διάταξη :

arthro 12 4354-2015 a arthro 12 4354-2015 b

The post Δημόσιο: Πότε «ξεκλειδώνει» η σύνδεση αξιολόγησης – μισθολογίου appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κινητικότητα: Τι συμβαίνει με ασφαλιστικό, προσωπική διαφορά

$
0
0

Όπως είναι γνωστό, με το νέο σύστημα κινητικότητας η μετακίνηση από μία δημόσια υπηρεσία σε άλλη διενεργείται ως μετάταξη σε κενή οργανική θέση κλάδου/ειδικότητας της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, για την οποία ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου συστήματος κινητικότητας, οι προκηρυσσόμενες θέσεις καλύπτονται με ενιαίο τρόπο, ανεξαρτήτως εάν οι υπάλληλοι είναι μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ).

Ο νόμος για την κινητικότητα αναφέρει κατηγορηματικά ότι σε κάθε περίπτωση η μετάταξη διενεργείται με την ίδια σχέση εργασίας.

Αποσαφηνίζει ακόμη ότι όσοι μεταταχθούν με το νέο σύστημα «διατηρούν το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς και τυχόν προσωπική διαφορά στις αποδοχές τους». (άρθρο 2, παρ. 5).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

The post Κινητικότητα: Τι συμβαίνει με ασφαλιστικό, προσωπική διαφορά appeared first on Aftodioikisi.gr.

Γεροβασίλη: Μεγάλη συμμετοχή στην αξιολόγηση -Σε λειτουργία η πλατφόρμα για κινητικότητα

$
0
0

Σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τις προσφερόμενες θέσεις για αποσπάσεις και μετατάξεις μέσω του νέου συστήματος κινητικότητας, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης των αιτημάτων των υπηρεσιών για κάλυψη κενών θέσεων. Αυτό περιγράφει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θυμίζοντας ότι, όπως προβλέπει και η διαδικασία, όλες οι προσφερόμενες θέσεις θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα και οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 1.000 αιτήματα από φορείς της δημόσιας διοίκησης κυρίως Υπουργεία για πλήρωση κενών θέσεων μέσω της κινητικότητας, ενώ επιπλέον, η πλατφόρμα του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας έχει συνδεθεί με την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Απογραφής, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα με τα ήδη υφιστάμενα ηλεκτρονικά εργαλεία διοίκησης προσωπικού, σύμφωνα με την υπουργό.

Σχετικά με την αξιολόγηση, που ολοκληρώνεται αύριο Δευτέρα, η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει ότι παρά την αποχή που κήρυξαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων, αναγνωρίζοντας «το αναγκαίο αυτής της μεταρρύθμισης».

«Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από τη διαδικασία της αξιολόγησης είναι πολύ ενθαρρυντικά, δείχνοντας μεγάλη συμμετοχή. Τα δε μηνύματα που παίρνουμε από διάφορες πλευρές δείχνουν ότι ο κόσμος του Δημοσίου στο σύνολό του αναγνωρίζει το αναγκαίο αυτής της μεταρρύθμισης, παρά την αρχική δυσπιστία και επιφυλακτικότητα και παρά τις «ομόφωνες» αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων», λέει η υπουργός.

Η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι σύντομα το ψηφιακό Δημόσιο θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ με αφορμή το Περιφερειακό Συνέδριο Ηπείρου, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η Περιφέρεια αυτή «να καταστεί πρότυπο για το πώς μπορεί ένας τόπος να βγει από το περιθώριο της κρίσης και να μπει στο επίκεντρο της δημιουργίας».

Ολόκληρη η συνέντευξη της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κυρία Υπουργέ, πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. Ποιο ήταν κατά την γνώμη σας το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης και πώς αποτιμάτε τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού.

Όλγα Γεροβασίλη: Με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα και τις συναντήσεις του με την αμερικανική ηγεσία επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο ως αξιόπιστος συνομιλητής, παράγοντας σταθερότητας, αλλά και φορέας αξιών που έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη η διεθνής κοινότητα.

Πέρα από τους προφανείς συμβολισμούς που όλοι αναγνώρισαν στη θερμή υποδοχή του Λευκού Οίκου στον Αλέξη Τσίπρα, αξίζει κανείς να εστιάσει στο έντονο ενδιαφέρον που επέδειξε ο πολιτικός, επιχειρηματικός και δημοσιογραφικός κόσμος των ΗΠΑ. Όπως αξίζει κανείς να επισημάνει την εξαιρετική προετοιμασία που έγινε από την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα τα επιχειρήματα να ακουστούν σε ένα ευρύτατο ακροατήριο και να τύχουν της αποδοχής του.

Να μην παραβλέπουμε, επίσης, την ιδιαίτερη σημασία των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τάχιστα και πως το ΔΝΤ δεν θα απαιτήσει νέα μέτρα, αλλά απεναντίας θα συνεργαστεί για την επίτευξη του στόχου της ελάφρυνσης του χρέους, που παραμένει στο τραπέζι.

Με την ίδια σοβαρότητα και με επιμονή στους διακηρυγμένους στόχους μας θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη διεθνή θέση της χώρας σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα. Προκειμένου να καταστεί σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την κρίση κι ότι ποτέ δεν θα ξαναβρεθεί σε κατάσταση αδυναμίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: O πρωθυπουργός επανειλημμένα και στην ομιλία του στη ΔΕΘ έχει δηλώσει πως ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η οριστική έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία έως τον Αύγουστο του 2018. Έχουν προηγηθεί, βέβαια, πολλά χρόνια ύφεσης με αρνητικές επιπτώσεις, όπως η υψηλή ανεργία ιδιαίτερα των νέων. Είστε αισιόδοξη για την πορεία της χώρας;

Όλγα Γεροβασίλη: Η αισιοδοξία μας πηγάζει από τα αποτελέσματα, τη σκληρή δουλειά και την πίστη μας στην ελληνική κοινωνία. Δεν ήταν εύκολο να αναστρέψουμε την αρνητική πορεία και να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έχοντας πάντα σημείο αναφοράς το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη, όπως δεν έκανε κανένας εκ των προκατόχων μας. Δείχνουμε, όμως, πολιτική βούληση, έχουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και υπάρχουν πλέον χειροπιαστές αποδείξεις για την ορθότητα των επιλογών μας.

Συγκεκριμένα, έχουμε καταφέρει και μάλιστα σε απόλυτους αριθμούς να έχουμε φέτος ανάπτυξη κοντά στο 2% και το υπερπλεόνασμα, το οποίο θα διανεμηθεί σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την οικονομική κρίση, περίπου 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, έχουμε εξέλθει επίσημα από τη διαδικασία επιτήρησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ, σημειώνουμε θετικές επιδόσεις στους περισσότερους οικονομικούς δείκτες και θετικές αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Όσο για την ανεργία, σας θυμίζω ότι την περίοδο 2010-2014 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο, ενώ τα τελευταία 2,5 χρόνια μειώθηκαν κατά 260.000. Μόνο το πρώτο 9μηνο του έτους αθροίζουμε 265.871 νέες θέσεις εργασίας. Τα συμπεράσματα, λοιπόν, δικά σας.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εφησυχασμό. Γιατί, πλησιάζοντας πια στο τέλος αυτής της οδυνηρής περιπέτειας, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μόνο η κυβέρνηση που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά η κυβέρνηση που έβαλε τα θεμέλια για να μην ξαναζήσει η χώρα τον εφιάλτη της χρεοκοπίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπερψηφίστηκε πριν λίγες μέρες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας;

Όλγα Γεροβασίλη: Η ψηφοφορία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου έδειξε ότι η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να προωθεί γενναίες προοδευτικές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία στον 21ο αιώνα. Και ανέδειξε για άλλη μια φορά την ειδοποιό μας διαφορά με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Για την Αριστερά, η συνέπεια θέσεων, αρχών και πράξεων είναι αδιαπραγμάτευτη. Στον αντίποδα, είδαμε ένα κόμμα που θέλει να λέγεται «προοδευτικό» να υποχωρεί στην συντηρητική ατζέντα, οι δε υποψήφιοι για την αρχηγία του, άλλοι να κρύβονται εντελώς και άλλοι να ψελλίζουν μισόλογα, παρά την «κεντροαριστερή» τους προέλευση.

Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, η φιλελεύθερη ταυτότητά εξαφανίστηκε ακαριαία, υπό το φόβο της δυσαρέσκειας της κομματικής της πελατείας, διεκδικώντας προνομιακές σχέσεις με συγκεκριμένους χώρους.

Η κυβέρνησή μας προωθεί και θα προωθεί σταθερά τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην ελληνική κοινωνία, παραμένοντας πιστή ιδεολογικά και πολιτικά στις δημοκρατικές αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, ούτε παίζουμε με την αγωνία των συμπολιτών μας που ζητούν ίσα δικαιώματα. Αποδεικνύοντας έτσι ότι αυτό που λέμε δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη στο μέτωπο της οικονομίας αποτελεί ένα αδιατάρακτο πολιτικό συνεχές με την κοινωνική πολιτική στο πεδίο.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιες εκτιμάτε πως είναι σήμερα οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη «συντήρηση» και την «πρόοδο» και πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι σε πολιτικές αντιπαραθέσεις για κοινωνικά θέματα σαν αυτό οι διαφορές δεν εντοπίζονται μόνο μεταξύ των κομμάτων αλλά, σε κάποιο βαθμό, τέμνουν παράλληλα το πολιτικό σύστημα;

Όλγα Γεροβασίλη: Σας περιέγραψα ήδη πώς αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας απέναντι στις προκλήσεις των καιρών. Είναι ιστορική επιταγή η Ελλάδα να βρεθεί ξανά στην πρωτοπορία των κοινωνικών κατακτήσεων. Το να αποδείξουμε έμπρακτα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τεκμήριο προόδου και ανάπτυξης συνιστά ένα καίριο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας στη μεταβλητή πολιτική γεωμετρία της εποχής μας.

Στον 21ο αιώνα, η Ελλάδα θα προχωρήσει επικαιροποιώντας τις καλύτερες ανθρωπιστικές της παραδόσεις, θα προχωρήσει ως σημείο αναφοράς για το συγκριτικό πλεονέκτημα του κοινωνικού της πλούτου. Αυτή η αναπόδραστη κατ’ εμέ προοπτική είναι που αίρει τις παγιωμένες διαχωριστικές γραμμές στο εγχώριο πολιτικό φάσμα.

Θέλω εδώ να σταθώ σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για το θέμα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. Θα δίναμε τη νομική δυνατότητα «και ένας να είναι».

Ένα πολιτικό, νομικό, οικονομικό σύστημα που μπορεί προασπίζεται το δικαίωμα αυτού του «ενός» σε ένα κοινωνικό ζήτημα στέλνει σήμα ότι μπορεί και ξέρει να κάνει το ίδιο για τον καθένα σε οποιοδήποτε κρίσιμο ζήτημα. Καθιστώντας τη χώρα επικράτεια δικαιωμάτων, ευκαιριών, συλλογικής προοπτικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πραγματοποιείται μετ΄ εμποδίων εξαιτίας της αποχής που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Τελικά η διαδικασία «θα μείνει στα χαρτιά», όπως διακηρύσσουν οι συνδικαλιστές; Με δεδομένο ότι τα πρώτα στοιχεία από δήμους και νοσοκομεία δεν είναι ενθαρρυντικά, τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για τους υπαλλήλους που αρνούνται να αξιολογηθούν;

Όλγα Γεροβασίλη: Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από τη διαδικασία της αξιολόγησης είναι πολύ ενθαρρυντικά, δείχνοντας μεγάλη συμμετοχή. Τα δε μηνύματα που παίρνουμε από διάφορες πλευρές δείχνουν ότι ο κόσμος του Δημοσίου στο σύνολό του αναγνωρίζει το αναγκαίο αυτής της μεταρρύθμισης, παρά την αρχική δυσπιστία και επιφυλακτικότητα και παρά τις «ομόφωνες» αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων.

Ωστόσο, συνολική εικόνα θα έχουμε μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τις 23 Οκτωβρίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία. Και τότε θα φανεί αν οι αποφάσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας απεικονίζουν τη βούληση των εργαζομένων.

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια διαδικασία αξιοκρατική, απολύτως διασφαλισμένη και θωρακισμένη θεσμικά στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Το νέο σύστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, όπως συνέβη με την αξιολόγηση επί των ημερών Μητσοτάκη, που προδιέγραφε τα αποτελέσματα βάσει ποσοστιαίων αναλογιών.

Απεναντίας αποσκοπεί στη βελτίωση των υπαλλήλων, στη βελτίωση των δομών, στην ανάδειξη του παραγόμενου διοικητικού έργου. Και, βεβαίως, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ολιστικής στρατηγικής ανασυγκρότησης της Δημόσιας Διοίκησης που έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και συνεισφέρει στο συνολικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου συστήματος κινητικότητας και της επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο;

Όλγα Γεροβασίλη: Σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα που εξυπηρετεί το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας. Όλες οι προσφερόμενες θέσεις θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα αυτή και οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 1.000 αιτήματα από φορείς της δημόσιας διοίκησης κυρίως Υπουργεία για πλήρωση κενών θέσεων μέσω της κινητικότητας.

Επιπλέον, η πλατφόρμα του ΕΣΚ έχει συνδεθεί με την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Απογραφής, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα με τα ήδη υφιστάμενα ηλεκτρονικά εργαλεία διοίκησης προσωπικού.

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης των αιτημάτων των υπηρεσιών για κάλυψη κενών θέσεων που πληρούν τα κριτήρια της σχετικής νομοθεσίας.

Πλέον, με την εφαρμογή του νέου συστήματος κινητικότητας μπαίνει τέλος σε μεγάλο κομμάτι της γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σημαντικές αλλαγές προκειμένου να χτυπηθεί η γραφειοκρατία στον δημόσιο τομέα, «μέσα από την απλοποίηση-ψηφιοποίηση διοικητικών διαδικασιών». Θα γίνει πράξη το ψηφιακό Δημόσιο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση;

Όλγα Γεροβασίλη: Ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας πρέπει να έχει πρόσβαση στη γνώση, στην πληροφορία, στα κοινωνικά αγαθά, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε όλα εκείνα τα μέσα που συντελούν στην αναβάθμιση της καθημερινότητάς του. Απαντούμε στο κοινωνικό αυτό αίτημα με αξιοκρατία, διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία. Αρχές που ανέκαθεν η Αριστερά υπηρετούσε, σήμερα τις ενσωματώνει στις κυβερνητικές πολιτικές.

Μια πολιτική προσανατολισμένη σε αυτήν την κατεύθυνση ασκούμε και στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με στόχο ο δημόσιος τομέας να γίνει πιο φιλικός προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και, παράλληλα, να αποτελέσει τον αναπτυξιακό βραχίονα για την υποστήριξη των μελλοντικών επενδύσεων.

Το ψηφιακό κράτος, στο οποίο στοχεύουμε να φτάσουμε το 2020, έχει λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αξιοκρατία. Οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες κοστίζουν λιγότερο στο φορολογούμενο πολίτη, ενώ λιγότερη είναι και η αυτοπρόσωπη παρουσία του για την εξυπηρέτησή του.

Επίσης, το ψηφιακό Δημόσιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις, όπως η απλούστευση των διαδικασιών, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, η ψηφιακή υπογραφή και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση 300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Στο ίδιο πλαίσιο, το ψηφιακό Δημόσιο προωθεί πολιτικές ανοιχτής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Πρόσφατα παρουσιάσαμε στη Βουλή την έκθεση πεπραγμένων για τα ανοιχτά δεδομένα, η διάθεση των οποίων συνδέεται και με την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Με την πολιτική των ανοιχτών δεδομένων η Δημόσια Διοίκηση γίνεται εξωστρεφής, καθώς η επαναχρησιμοποίηση των συνόλων δεδομένων από την άσκηση δημόσιων πολιτικών δημιουργεί υπεραξίες και ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις σε μια ενιαία ψηφιακή αγορά.

Μιλάμε, λοιπόν, για στέρεα βήματα, βάσει σχεδίου που ξεδιπλώνεται σταδιακά και που σύντομα θα καταστήσει το ψηφιακό Δημόσιο αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιές είναι οι προσδοκίες από το Περιφερειακό Συνέδριο Ηπείρου, που ξεκινά αύριο στα Ιωάννινα;

Όλγα Γεροβασίλη: Το Περιφερειακό Συνέδριο είναι ένα από τα 13 που έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα, προκειμένου να διαμορφωθεί στην τελική του μορφή το εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η συζήτηση, για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα, δεν μπορεί να γίνει ερήμην της κοινωνίας. Βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι η μετάβαση από την εποχή της κρίσης στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης απαιτεί την ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Έχει σημασία να ενσωματώσουμε στη θεσμική «μνήμη» της χώρας όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάταση της κοινωνίας. Η «δίκαιη ανάπτυξη» δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά αποτυπώνει στο πεδίο τη σύγκλιση της παραγωγικής ανασυγκρότησης με τον δημοκρατικό σχεδιασμό. Που είναι προϋπόθεση για ένα κοινωνικά βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, συνεκτικό στον σχεδιασμό του και αποτελεσματικό στην εφαρμογή του. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, οι διαβουλεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης με τους τοπικούς φορείς κάθε περιφέρειας συνιστούν συναίνεση στη βάση, προκειμένου να καταγραφεί αξιόπιστα ο οδικός χάρτης για την επόμενη μέρα.

Η επόμενη μέρα για την Ήπειρο σημαίνει κατ’ αρχάς την οριστική άρση της απομόνωσης που επέβαλαν οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, αλλά και η αδιαφορία, οι στρεβλώσεις και οι λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος. Με την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού αποδείχτηκε έμπρακτα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για άμεσες λύσεις στην Ήπειρο, που ανοίγουν κυριολεκτικά και μεταφορικά το δρόμο για νέες πρωτοβουλίες, για μια νέα παραγωγική και επιχειρηματική κουλτούρα.

Διερευνούμε σε βάθος τις παραγωγικές δυνατότητες και την αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειάς μας, παρουσιάζουμε και αξιολογούμε όσα ήδη έχουν υλοποιηθεί, αλλά και τις προτάσεις που γίνονται. Ο συντονισμός των ενεργειών κάθε πλευράς θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε από κοινού ακόμη πιο δυναμικά και αποτελεσματικά. Θεωρώ ότι το επόμενο διήμερο στα Ιωάννινα θα ακουστούν ουσιαστικές θέσεις.

Είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η Ήπειρος να καταστεί πρότυπο για το πώς μπορεί ένας τόπος να βγει από το περιθώριο της κρίσης και να μπει στο επίκεντρο της δημιουργίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε, έχοντας πίστη στο ανθρώπινο κεφάλαιο και γνωρίζοντας καλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Είμαι αισιόδοξη.

The post Γεροβασίλη: Μεγάλη συμμετοχή στην αξιολόγηση -Σε λειτουργία η πλατφόρμα για κινητικότητα appeared first on Aftodioikisi.gr.

Αξιολόγηση: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα στο ΥΠΔΑΝ -Συμμετοχή ΠΟΕ-ΟΤΑ

$
0
0

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που καλεί η ΑΔΕΔΥ την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, στις 14.00, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενάντια στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, θα συμμετάσχει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Χρονικά, η συγκέντρωση συμπίπτει με την ολοκλήρωση της προθεσμίας των φύλλων αξιολόγησης από τους β’ αξιολογητές, διαδικασία απέναντι στην οποία η ΑΔΕΔΥ συνεχίζει να καλεί σε απεργία – αποχή.

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ :

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. συμμετέχει στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα που έχει ανακοινώσει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 και ώρα 2.00 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Βασ. Σοφίας 15-Αθήνα), για να διατρανώσουν την αντίθεση τους στην προσχηματική αξιολόγηση και την «ντροπολογία» Γεροβασίλη.

Η κυβέρνηση μετά την καθολική Ανυπακοή-Απεργία-Αποχή των εργαζομένων στην «αξιολόγηση» επινόησε την «ντροπολογία» Γεροβασίλη και προκειμένου να υλοποιήσει ένα ακόμη προαπαιτούμενο των δανειστών, επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με ότι δεν διανοήθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ποτέ να αγγίξουν, το δικαίωμα στην απεργία. Καταργούν συνδικαλιστικές κατακτήσεις και δικαιώματα εξαγγέλλοντας ποινές σε όσους συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις των Συνδικάτων και απεργούν.

          Η κινητοποίηση πραγματοποιείται την ημέρα που έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία η ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κατάθεση των φύλλων αξιολόγησης από τους αξιολογητές B‘, προκειμένου να διαρρήξει το ενιαίο και αρραγές μέτωπο των εργαζομένων και να σπάσει την Απεργία-Αποχή κατά της αντεργατικής «ντροπολογίας» Γεροβασίλη. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο συνεχίζουν την Απεργία-Αποχή προκειμένου να «επικυρωθεί» η αποτυχία της προσχηματικής αξιολόγησης, όπως έγινε και επί υπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

          Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιστέκονται στις απειλές και στην τρομοκρατία που ασκεί η κυβέρνηση με στόχο την υλοποίηση των μνημονιακών υποσχέσεων και δεσμεύσεων για συρρίκνωση του Δημοσίου Τομέα και την δημιουργία μιας μικρής επιτελικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την πλειοψηφία των εργαζομένων να απασχολείται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς δικαιώματα και κακοπληρωμένοι, που μόνη της δουλειά θα είναι να δίνει αναθέσεις σε ιδιώτες-εργολάβους, το κόστος των οποίων θα κληθούν να επωμιστούν οι Δημότες. Λέμε λοιπόν όχι στην προσχηματική αξιολόγηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν προάγει την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Το αντίθετο κάνει.

           Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με κάθε μορφή μέχρι να ακυρωθούν τα σχέδια υλοποίησης της υπαγορευμένης από τους δανειστές προσχηματικής αξιολόγησης. Συνεχίζουν τις Συγκεντρώσεις, τις Γενικές Συνελεύσεις και τις Συσκέψεις στους εργασιακούς χώρους, ενισχύοντας τη συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή. Η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του απεργιακού αγωνιστικού ρεύματος και η νίκη του Δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος στο ζήτημα της «αξιολόγησης» θα επιτρέψει να σχεδιαστεί από καλύτερες θέσεις η αντεπίθεση για την αποτροπή των προαπαιτούμενων μέτρων για την τρίτη αξιολόγηση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και δανειστών.

          Όπως έχει επισημάνει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Απεργία-Αποχή από την «αξιολόγηση» είναι η απόλυτη διασφάλιση για όλους, αφού η κυβέρνηση αναζητά πειθήνια όργανα για να την εφαρμόσει. Επισημαίνεται πως ακόμη και αυτή η προσχηματική αξιολόγηση σύμφωνα με το Ν.4369/2016, δεν προσμετράτε στις πρώτες κρίσεις Προϊσταμένων που «θα πραγματοποιηθούν» με τον τρόπο αυτό. Είναι μία ακόμη απόδειξη πώς η αξιολόγηση δεν αφορά στην καλύτερη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δημοσίου αλλά στην προώθηση των «προθύμων» μέσω της απαράδεκτης, μεροληπτικής και αναξιοκρατικής συνέντευξης των 1.000 μορίων που θα «καταποντίζει» κάθε αυξημένο τυπικό προσόν ή εμπειρία.

The post Αξιολόγηση: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα στο ΥΠΔΑΝ -Συμμετοχή ΠΟΕ-ΟΤΑ appeared first on Aftodioikisi.gr.

Viewing all 859 articles
Browse latest View live