Quantcast
Channel: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ – Aftodioikisi.gr
Viewing all 859 articles
Browse latest View live

Δημόσιο -Γεροβασίλη: Άμεσα η e-αξιολόγηση -Έρχεται η προσωπική κάρτα υπαλλήλου

$
0
0

Να επικαιροποιηθεί η σχέση πολίτη και κράτους, είναι ο στόχος της τριετούς Στρατηγικής της κυβέρνησης και του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, στην «Κυριακάτικη KontraNews». «Πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, δεδομένου ότι η σχέση μεταξύ του πολίτη και του κράτους είναι η θεμέλια λίθος για το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος», παρατηρεί η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

«Ο στόχος μας είναι να παρέχουμε στους ανθρώπους της Δημόσιας Διοίκησης σύγχρονα εργαλεία, τεχνογνωσία και δυνατότητες προσωπικής εξέλιξης, ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν πιο φιλικές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ικανοποιώντας τις ανάγκες του 21ου αιώνα», λέει για τους δημόσιους υπαλλήλους, υποστηρίζοντας ότι «δείγματα της μεγάλης αυτής αλλαγής έχουν γίνει ήδη κατανοητά στους πολίτες. Οι 53.540 ψηφιακές υπογραφές που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα σε δημοσίους υπαλλήλους και ιδιώτες είναι ένα απτό παράδειγμα επίσπευσης των διαδικασιών», συμπληρώνει η υπουργός.

Από τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη, η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στο νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης, στα νέα ψηφιακά οργανογράμματα, στην επιλογή διοικητικών Γενικών Γραμματέων, στις κρίσεις Προϊσταμένων μετά από δεκαετίες και στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, «ένα γρήγορο και διαφανές σύστημα, στο οποίο κανένας δεν μπορεί να παρέμβει με πελατειακές επιδιώξεις», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, μιλώντας για ένα «πλέγμα μεταρρυθμίσεων, που αλλάζουν τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στους πολίτες, με ψηφιακές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα το ψηφιακό ΚΕΠ».

Ηλεκτρονική αξιολόγηση

Η προετοιμασία του νέου τύπου αξιολόγησης, ο οποίος θα αφορά την αξιολόγηση του 2017 με την μοναδική αλλαγή να αφορά τον ηλεκτρονικό τρόπο των διαδικασιών, φαίνεται ότι εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη της υπουργού, η οποία αναφέρει ότι «ολοκληρώνουμε τις επόμενες ημέρες την ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης, ώστε ο κάθε δημόσιος υπάλληλος να έχει άμεση πρόσβαση στις απαιτούμενες διαδικασίες».

Σε ερώτηση για την αξιολόγηση η κ. Γεροβασίλη ανέφερε στο υπουργείο αρχικά «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το φόβο και την καχυποψία των ανθρώπων της Δημόσιας Διοίκησης, που ήταν εύλογα σε ένα βαθμό, μετά τα όσα βίωσαν με την τιμωρητική «αξιολόγηση» της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ»

«Οι νομοθετικές μας ωστόσο παρεμβάσεις», συμπλήρωσε η υπουργός, «με στόχο την αποκατάσταση του κύρους των δημοσίων υπαλλήλων και της εργασιακής ειρήνης στις δομές του δημόσιου τομέα, λειτούργησαν καταλυτικά, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού να ανταποκριθεί στη διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία συνδέεται άμεσα με την υπηρεσιακή τους εξέλιξη».

Κάρτα υπαλλήλου

Η υπουργός αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του Μητρώου Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, πιο γνωστό ως «Απογραφή» και σύμφωνα με την ίδια, προχωρά «ένα στρατηγικό έργο τους επόμενους μήνες».

«Έχουμε ήδη συντάξει το τεχνικό δελτίο, ώστε να δημοπρατήσουμε σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το έργο του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS)».

Σύμφωνα με όσα είπε η υπουργός, η κάρτα θα καταγράφει τα πάντα: «Πρόκειται για ένα έργο που θα δημιουργεί την προσωπική κάρτα κάθε δημοσίου υπαλλήλου και θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την υπηρεσιακή του διαδρομή. Από την πρόσληψη, την υπηρεσιακή εξέλιξη, τις μετακινήσεις, την εκπαίδευση, την επιμόρφωσή, τις εκθέσεις αξιολόγησης, φτάνοντας μέχρι την έκδοση της σύνταξής τους».

«Αντιλαμβάνεστε πόση γραφειοκρατία και πόσα έγγραφα αφαιρούνται με αυτό το έργο για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή», σχολίασε η κ. Γεροβασίλη.

 

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στην δημοσιογραφο Στέλλα Γκαντώνα για την «Κυριακάτικη Kontranews» :

 

Το προσωπικό σας στοίχημα, κ. Υπουργέ, από αυτή τη θέση ποιο είναι για το 2018;

Όλγα Γεροβασίλη: Η νέα χρονιά ξεκινά με εμπεδωμένο στους Έλληνες πολίτες το αίσθημα της ελπίδας και αυτή δεν είναι μόνο η δική μας αίσθηση.

Γνωρίζετε ότι καταγράφεται για πρώτη φορά πλειοψηφία αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας σε έρευνες κοινής γνώμης.

Μόνο που αυτή η εξέλιξη δεν ήταν καθόλου αυτονόητη για την Ελλάδα, μόλις τρία χρόνια πριν. Τότε, που παραλάβαμε μια χώρα σε χρεοκοπία και μια κοινωνία σε τέλμα, χωρίς προοπτική για το αύριο.

Εμείς, ωστόσο ήμασταν βέβαιοι για το πολιτικό μας σχέδιο και τολμήσαμε την ανατροπή της παρακμής, με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Έτσι, σήμερα, μπορούμε να μιλούμε για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, για την αναβάθμιση της διεθνούς της εικόνας, για τη βιώσιμη ανάπτυξή της στον 21ο αιώνα.

Αυτό, λοιπόν, το συλλογικό μας στοίχημα εκπληρώνεται μέρα με τη μέρα, συμβάλλοντας ο καθένας μας από πεδίο των αρμοδιοτήτων του. Η δική μας προσπάθεια στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης επικεντρώνεται στην μετάβαση σε ένα νέο κράτος, αξιοκρατικό στο εσωτερικό του και φιλικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ένα κράτος, το οποίο για πρώτη φορά θα διατηρεί το κοινωνικό του πρόσημο, αλλά θα συμβαδίζει με τις επιταγές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Και το 2018 θα εκπληρώσουμε όλους μας τους σχεδιασμούς στο πλαίσιο της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση», ώστε να φτάσουμε στο ψηφιακό Δημόσιο. Γιατί, δεν διαθέτουμε μόνο την τεχνογνωσία. Διαθέτουμε και την πολιτική βούληση για να το κάνουμε πράξη, σε αντίθεση με όσες κυβερνήσεις προηγήθηκαν.

Ποιες ουσιαστικές αλλαγές θα δει ο πολίτης σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Δημοσίου;

Όλγα Γεροβασίλη: Στόχος της τριετούς Στρατηγικής, που ήδη υλοποιούμε, είναι να επικαιροποιήσουμε τη σχέση πολίτη και κράτους. Πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, δεδομένου ότι η σχέση μεταξύ του πολίτη και του κράτους είναι η θεμέλια λίθος για το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος.

Γιατί, όταν απουσιάζει το κράτος, επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Το κράτος είναι ο μηχανισμός που κατευθύνει την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου και υποβοηθά με τις λειτουργίες του την ανάπτυξη και την ευημερία των κοινωνιών.

Συνεπώς, ο στόχος μας είναι να παρέχουμε στους ανθρώπους της Δημόσιας Διοίκησης σύγχρονα εργαλεία, τεχνογνωσία και δυνατότητες προσωπικής εξέλιξης, ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν πιο φιλικές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ικανοποιώντας τις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Καταρτίσαμε, λοιπόν, σχέδιο και χρονοδιάγραμμα και υλοποιούμε ήδη τις αλλαγές, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020.

Δείγματα της μεγάλης αυτής αλλαγής έχουν γίνει ήδη κατανοητά στους πολίτες. Οι 53.540 ψηφιακές υπογραφές που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα σε δημοσίους υπαλλήλους και ιδιώτες είναι ένα απτό παράδειγμα επίσπευσης των διαδικασιών.

Είναι σε εξέλιξη το νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης, τα νέα ψηφιακά οργανογράμματα, η επιλογή διοικητικών Γενικών Γραμματέων, οι κρίσεις Προϊσταμένων μετά από δεκαετίες και, φυσικά, το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, ένα γρήγορο και διαφανές σύστημα, στο οποίο κανένας δεν μπορεί να παρέμβει με πελατειακές επιδιώξεις.

Πρόκειται για ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων, που αλλάζουν τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στους πολίτες, με ψηφιακές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα το ψηφιακό ΚΕΠ.

Με το «ψηφιακό Δημόσιο» τι γίνεται; Οι δημόσιοι υπάλληλοι να περιμένουν να δουν αλλαγές; Και ποιες;

Όλγα Γεροβασίλη: Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν γίνει ήδη κοινωνοί της ολιστικής αναβάθμισης της Δημόσιας Διοίκησης. Βλέπουν ότι οι διαδικασίες εξέλιξής τους γίνονται διάφανες, αξιοκρατικές και αντικειμενικές μέσα από μια σειρά τομών που έχουμε δρομολογήσει.

Παράλληλα, διοικητικές διαδικασίες όπως αποσπάσεις και μετατάξεις έχουν ψηφιοποιηθεί με την εφαρμογή του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.

Οι υπηρεσιακές διαδικασίες εξορθολογίστηκαν, οι χαμένες ανθρωποώρες αποτελούν παρελθόν, ενώ ενισχύθηκε η αντικειμενικότητα στις όποιες επιλογές.

Παράλληλα, έχουμε αναβαθμίσει το Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, πιο γνωστό ως «Απογραφή», ώστε να προχωρήσουμε σε ένα στρατηγικό έργο τους επόμενους μήνες.

Έχουμε ήδη συντάξει το τεχνικό δελτίο, ώστε να δημοπρατήσουμε σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το έργο του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS).

Πρόκειται για ένα έργο που θα δημιουργεί την προσωπική κάρτα κάθε δημοσίου υπαλλήλου και θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την υπηρεσιακή του διαδρομή. Από την πρόσληψη, την υπηρεσιακή εξέλιξη, τις μετακινήσεις, την εκπαίδευση, την επιμόρφωσή, τις εκθέσεις αξιολόγησης, φτάνοντας μέχρι την έκδοση της σύνταξής τους.

Αντιλαμβάνεστε πόση γραφειοκρατία και πόσα έγγραφα αφαιρούνται με αυτό το έργο για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή.

Σε όσους αντέδρασαν και αντιδρούν ακόμα για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, που θα δούμε να γίνεται και ηλεκτρονικά. Τι απαντάτε;

Όλγα Γεροβασίλη: Αρχικά, δεν σας κρύβω ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το φόβο και την καχυποψία των ανθρώπων της Δημόσιας Διοίκησης, που ήταν εύλογα σε ένα βαθμό, μετά τα όσα βίωσαν με την τιμωρητική «αξιολόγηση» της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Οι νομοθετικές μας ωστόσο παρεμβάσεις, με στόχο την αποκατάσταση του κύρους των δημοσίων υπαλλήλων και της εργασιακής ειρήνης στις δομές του δημόσιου τομέα, λειτούργησαν καταλυτικά, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού να ανταποκριθεί στη διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία συνδέεται άμεσα με την υπηρεσιακή τους εξέλιξη.

Αρκεί να σας αναφέρω ότι η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην κεντρική Διοίκηση ήταν σχεδόν καθολική, αψηφώντας μάλιστα και τις όποιες αντιδράσεις εγέρθηκαν από τη συνδικαλιστική ηγεσία.

Δεδομένου ότι η αξιολόγηση αφορούσε το έτος 2016, ολοκληρώνουμε τις επόμενες ημέρες την ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης, ώστε ο κάθε δημόσιος υπάλληλος να έχει άμεση πρόσβαση στις απαιτούμενες διαδικασίες.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα τώρα. Ο στόχος της «καθαρής εξόδου» είναι εφικτός; Γιατι βλέπουμε ότι από την κυβέρνηση αποφεύγουν τη συγκεκριμένη διατύπωση…

Όλγα Γεροβασίλη: Γνωρίζετε ότι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, κορυφαίοι ευρωπαίοι και άλλοι αξιωματούχοι, όπως και μέλη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας βλέπουν την έξοδο της Ελλάδας από την επιτροπεία τον Αύγουστο, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια και τη συνέπεια της χώρας απέναντι στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Σε αντίθεση, βέβαια, με όσους κακόπιστους στο εσωτερικό παραβλέπουν αυτήν την εξέλιξη και επιμένουν να συγχέουν τις όποιες υποχρεώσεις υπάρχουν για κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ σε δημοσιονομικό επίπεδο, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου να αποτρέψουν την μετάβαση στην μεταμνημονιακή εποχή.

Το 2018, λοιπόν, σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, μέσα από τη δημιουργία επαρκών αποθεμάτων, τα οποία θα επιτρέψουν την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού και θα υποστηρίξουν την «καθαρή έξοδο» στις αγορές.

Τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη πώς την κρίνετε;

Όλγα Γεροβασίλη: Με ρωτάτε –και ορθά κατά τη γνώμη μου– για τη στρατηγική του προέδρου της ΝΔ και όχι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Γιατί, είναι ευκρινές ότι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ, η οποία έχει υιοθετήσει πλήρως τον νεοφιλελευθερισμό, βρίσκεται σε ιδεολογική απόσταση τόσο από την εκλογική της βάση, όσο και από τις ιδρυτικές της αρχές, αυτές του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Αξιωματική Αντιπολίτευση αδυνατεί να διαδραματίσει με αξιώσεις το θεσμικό και κοινοβουλευτικό της ρόλο, ακόμη και σε μείζονα θέματα, με αποτέλεσμα ακόμη και κορυφαία στελέχη της να διαφοροποιούνται δημόσια, χωρίς να συνεισφέρουν ταυτόχρονα με προτάσεις στο δημόσιο διάλογο.

Αντίθετα, η μόνη συνέπεια που επιδεικνύουν είναι να καταστροφολογούν αδιάλειπτα από το 2012, επενδύοντας αμετανόητα στον φόβο. Δυστυχώς, η ανυπαρξία πολιτικής πρότασης για τη χώρα από πλευράς της ΝΔ δεν είναι πρόβλημα μόνο για την ίδια. Είναι πρόβλημα και για την πολιτική ζωή του τόπου. Μέρες που είναι, ας «φωτιστούν».

Εκλογές το 2018. Τις αποκλείετε;

Όλγα Γεροβασίλη: Με ρωτάτε αν έχει η χώρα ανάγκη από εκλογές, τη στιγμή που αναρρώνει, η οικονομία σταθεροποιείται, η ελπίδα έχει επιστρέψει στους πολίτες; Κατηγορηματικά, όχι.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομική και πολιτική σταθερότητα, από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, που θα επιτρέψει στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας να εκφραστούν, που θα γυρίσει οριστικά σελίδα για τη χώρα, αποκαθιστώντας τον διαρρηγμένο κοινωνικό ιστό.

Γι΄ αυτό και επιδιώκουμε τη διεξαγωγή εκλογών στο τέλος της συνταγματικά κατοχυρωμένης κυβερνητικής μας θητείας, ώστε να έχουμε θέσει τις βάσεις της νέας εποχής.

The post Δημόσιο -Γεροβασίλη: Άμεσα η e-αξιολόγηση -Έρχεται η προσωπική κάρτα υπαλλήλου appeared first on Aftodioikisi.gr.


Δημόσιο: Τι αλλάζει το 2018 σε αξιολόγηση, κινητικότητα, manager, προσλήψεις, κλαδολόγιο

$
0
0

Μεγάλες αλλαγές για τη Δημόσια Διοίκηση προμηνύει και το 2018. Οι επικείμενες αλλαγές, είτε έχουν προκαθοριστεί από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, είτε αποτελούν πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης, διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο σε συγκεκριμένους τομείς του δημοσίου.

Η μεγαλύτερη αλλαγή, που σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο έχει να προσφέρει και στη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και της… χαρτούρας, έχει να κάνει με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων – θέμα που αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ΑΔΕΔΥ. Έτσι, μοιάζει προφανές ότι επιδιώκεται και να ξεπεραστούν «εμπλοκές» όπως αυτές που εμφανίστηκαν με την τελευταία διαδικασία αξιολόγησης. Με αυτήν την αλλαγή το υπουργείο θέλει να βάλει τέλος στο χρονοβόρο των διαδικασιών αξιολόγησης, αλλά όπως έχουν καθησυχάσει υπουργικές πηγές στην aftodioikisi.gr, «δεν έρχεται καμία αλλαγή στο γενικότερο πλαίσιο με το οποίο αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι».

Έρχεται η e-αξιολόγηση

Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις του υπουργείου, τα πολυσέλιδα έντυπα της αξιολόγησης αποκτούν ψηφιακή μορφή και θα είναι αναρτημένα σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, πιθανόν στην apografi.gov.gr.

«Η επόμενη χρονιά όμως θα μας βρει με ένα νέο σύστημα, που ετοιμάσαμε ανεξάρτητα από τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι θεσμοί, για την αυτόματη ηλεκτρονική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να απαλλαγεί το δημόσιο από όλο αυτό το φορτίο» λένε πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στόχος είναι με τα ψηφιακά οργανογράμματα που εμπεριέχουν την αξιολόγηση δομών, αλλά και με τα περιγράμματα θέσεων που βάζουν την στοχοθεσία, όλα αυτά να κρίνονται πλέον αυτόματα και ταυτόχρονα, χωρίς να παρεμβαίνουν ούτε το υπουργείο, ούτε άλλοι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί.

«Ανοίγει» και για ΟΤΑ η κινητικότητα

Ψηφιακός είναι και ο τρόπος που υλοποιείται η κινητικότητα. Μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί στις νέες θέσεις τους όσοι υπάλληλοι «εμπιστεύτηκαν» το νέο σύστημα μετατάξεων από τον πρώτο κύκλο και την ίδια περίπου περίοδο, αναμένεται να δοθεί εκκίνηση στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας.

Εξαρχής οι εκτιμήσεις για τη δεύτερη φάση έκαναν λόγο για μεγαλύτερη μαζικότητα στη συμμετοχή, τόσο των υπαλλήλων, όσο και των φορέων. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί -μερικοί ογκώδεις ανάμεσά τους- με σοβαρές ανάγκες σε προσωπικό που έχασαν την ευκαιρία του πρώτου κύκλου, καθώς δεν είχαν επικαιροποιήσει εγκαίρως τα οργανογράμματά τους – βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή ενός φορέα στην κινητικότητα. Στους φορείς που αναμένεται να συμμετάσχουν είναι και οι ΟΤΑ.

Όσοι αναρτήσουν στον προβλεπόμενο χρόνο τους ψηφιακούς οργανισμούς τους θα μπορούν να δέχονται προσωπικό με το νέο σύστημα μετατάξεων, αλλά και να έχουν… απώλειες. Οι εκτιμήσεις αυτής της στιγμής θέλουν να είναι πολλά τα αιτήματα δημοτικών υπαλλήλων που επιθυμούν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον, και να ζητούν κατά πρώτο λόγο τη μεταφορά τους σε άλλους ΟΤΑ. Ωστόσο, έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν πολλές ανησυχίες δημάρχων ότι εν τέλει το αποτέλεσμα της κινητικότητας να είναι η περαιτέρω υποστελέχωση των δήμων, αντί ο εξορθολογισμός της κατανομής του προσωπικού στους δήμους.

Αλλάζουν και οι προσλήψεις

Μια «ανάσα» από τον «στενό κορσέ» που έχει τεθεί με το μνημόνιο στις προσλήψεις παίρνει το δημόσιο με το νέο έτος. Και αυτό γιατί μεγαλώνει η αναλογία με τα επιτρεπτά όρια στους διορισμούς νέου προσωπικού με βάση τις αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και από «1 προς 4», αυξάνεται στο «1 προς 3» (δηλαδή 1 πρόσληψη για κάθε 3 αποχωρήσεις). Το μεγαλύτερο βάρος των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού το 2018, σύμφωνα με τις ισχύουσες πληροφορίες, θα πέσει εκ νέου σε κοινωνικούς και προνοιακούς τομείς, όπως Παιδεία και Υγεία και Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και σε φορο-εισπρακτικούς μηχανισμούς.

Ωστόσο, περιορισμός έχει τεθεί και στους συμβασιούχους του δημοσίου. Ειδικότερα, έχει τεθεί πλαφόν στον αριθμό των συμβασιούχων στο Δημόσιο για το 2018 με την εξαίρεση των προσλήψεων για το προσφυγικό, τις φυσικές καταστροφές και την ανθρωπιστική κρίση. Το πλαφόν αυτό ανέρχεται στους 47.000 συμβασιούχους, όσος ήταν δηλαδή και ο μέσος όρος των συμβασιούχων που απασχολούνταν λαμβάνοντας την μισθοδοσία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Τρέχουν» οι κρίσεις

Εντός του 2018 θα έχει αλλάξει εξ ολοκλήρου η ιεραρχία του δημοσίου, ακόμη και στις πιο νευραλγικές θέσεις, αυτές των γραμματέων των υπουργείων.

Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων εξελίσσεται ακόμη σε επίπεδο γενικών διευθυντών, οι οποίοι, σύμφωνα και με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα πρέπει να έχουν αναλάβει καθήκοντα έως τον Μάρτιο του 2018.

Την ίδια περίοδο, παράλληλα, θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί η πρόσκληση για όλους τους διευθυντές και τους τμηματάρχες, οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να διοριστούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Τον ίδιο μήνα, σύμφωνα πάλι όπως έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους οι διορισμοί Διοικητικών, Αναπληρωτών Διοικητικών και (Ειδικών) Τομεακών Γραμματέων. Έχει προβλεφθεί μια περίοδος «συνύπαρξης» μεταξύ των νέων και των σημερινών (γενικών) γραμματέων των υπουργείου, στη διάρκεια ενός τριμήνου, περίπου μέχρι να ολοκληρωθεί το τρέχον δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Οι επιλογές θα γίνουν από μια «δεξαμενή» προσοντούχων υπαλλήλων που πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται για την εγγραφή στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών αλλά και από την αγορά (σε ένα ποσοστό), σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο. Πρόκειται για μια αλλαγή που υπακούει μεν στην μνημονιακή απαίτηση για αποκομματικοποίηση του δημοσίου -καθώς καταργούνται πλέον οι διορισμοί στελεχών του κυβερνώντος κόμματος- αλλά διαμορφώθηκε με πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο για μια αλλαγή εφάμιλλη του ΑΣΕΠ.

«Συρρικνωμένο» κλαδολόγιο

Η προσπάθεια να «συμμαζευτεί» το κλαδολόγιο του δημοσίου -το οποίο διατηρεί ακόμα κλάδουν που παραπέμπουν σε άλλη εποχή, όπως: σταυλάρχης, φροντιστής αλόγων κλπ- φαίνεται να «παίρνει μπρος» το 2018. Συμπεριλήφθηκε ακόμη και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο η πρόβλεψη, μέχρι το Μάιο του 2018 το σημερινό σύστημα να χαρτογραφηθεί και να εξομαλυνθεί με τις γενικές και ειδικές περιγραφές θέσεων εργασίας.

Πλεονάζουσες -όπως αυτές των παραπάνω παραδειγμάτων ειδικότητες- θα καταργηθούν, ενώ άλλες θα επανακαθοριστούν, με στόχο να «κουμπώσουν» και με τα νέα οργανογράμματα του δημοσίου, στα οποία αποτυπώνεται και τα περιγράμματα εργασίας όλων των θέσεων.

Υπάρχει, όμως, ο φόβος ότι το κλαδολόγιο, δεν θα είναι το μόνο στο οποίο θα… πέσει ψαλίδι το 2018.

Μισθολόγιο

Εισοδηματικές απώλειες σημαντικού ύψους αναμένεται να υποστούν από την 1η Ιανουαρίου 2018 πάνω από 300.000 πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου και τουλάχιστον άλλοι 100.000 κρατικοί λειτουργοί που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, λόγω συμψηφισμού των ποσών των μειώσεων των βασικών μισθών τους τα οποία προέκυψαν από την 1η/1/2016 με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4354/2015 για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τα οποία εξακολουθούν να λαμβάνουν μέχρι σήμερα ως «προσωπικές διαφορές».

Όπως προκύπτει από τα όσα διαπιστώνουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των συγκεκριμένων κατηγοριών υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου:

Οι συνολικές αποδοχές 300.000 περίπου πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να υποστούν απώλειες από 43 έως και 60 ευρώ το μήνα επειδή οι αυξήσεις των βασικών μισθών τους θα συμψηφιστούν με τα ποσά των μειώσεων των βασικών μισθών τους τα οποία προέκυψαν από την 1η/1/2016 με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4354/2015 για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τα οποία εξακολουθούν να λαμβάνουν μέχρι σήμερα ως «προσωπικές διαφορές».

Οι απώλειες θα είναι διπλάσιες, δηλαδή θα φτάσουν να κυμαίνονται από 86 έως 120 ευρώ το μήνα καθώς με την επανενεργοποίηση των μισθολογικών ωριμάνσεων δεν θα ληφθεί υπόψη ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε τη διετία 2016-2017!

Ειδικότερα οι συνολικές αποδοχές περίπου 300.000 δημοσίων υπαλλήλων στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δημοτικοί υπάλληλοι αναμένεται να υποστούν τις εξής απώλειες:

43 ευρώ το μήνα για όσους υπάγονται στην κατηγορία ΥΕ

60 ευρώ το μήνα για όσους υπάγονται στην κατηγορία ΔΕ

55 ευρώ το μήνα για όσους υπάγονται στην κατηγορία ΤΕ

59 ευρώ το μήνα για όσους υπάγονται στην κατηγορία ΠΕ.

Το πρόβλημα των μειώσεων των αποδοχών γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν ληφθεί υπόψη ότι όλες αυτές οι αλλαγές θα τεθούν μεν σε ισχύ πιθανότατα από την 1η-1-2018 αλλά η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνει, όπως προαναφέραμε, αναδρομικά από την 1η-1-2017, όπως προβλέπουν οι ν. 4472/2017 και 4488/2017. Δηλαδή, οι μειώσεις αποδοχών που προκύπτουν από την ταυτόχρονη εφαρμογή των νέων ειδικών μισθολογίων των ενστόλων και των αλλαγών στη βάση υπολογισμού των εισφορών τους θα πρέπει να υπολογιστούν αναδρομικά από την 1η-1-2017! Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι χιλιάδες υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας θα πρέπει όχι μόνο να δεχτούν σημαντικές μειώσεις στις καθαρές αποδοχές που θα λαμβάνουν από την 1η-1-2018 αλλά και να επιστρέψουν στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά τους ταμεία τις επιπλέον διαφορές ασφαλιστικών εισφορών, που προκύπτουν με το νέο επαχθέστερο σύστημα υπολογισμού, για το δωδεκάμηνο χρονικό διάστημα, από την 1η-1-2017 έως την 31η-12-2017.

Σύνδεση και με αξιολόγηση

Παράλληλα, από 1/1/2018 «ξεκλειδώνει» η διάταξη του νέου ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου, σύμφωνα με την οποία όσοι υπάλληλοι βαθμολογούνται με άριστα σε τρεις συνεχόμενες αξιολογήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να εξελίσσονται ταχύτερα μισθολογικά, ανεβαίνοντας ένα επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο.

Αυτό προβλέπεται στο άρθρο 12 του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο, προβλέποντας όμως τον καθορισμό περαιτέρω λεπτομερειών με νεότερη (μη εκδοθείσα ακόμη) κοινή υπουργική απόφαση, η οποία ταυτόχρονα θα ορίζει ένα ποσοστό μεταξύ 5%-15% του συνολικού αριθμού υπαλλήλων στους οποίους θα χορηγούνται τα οφέλη της μισθολογικής εξέλιξης. Αυτό θα γίνεται το συχνότερο ανά τρία έτη.

Πρόβλεψη υπάρχει και για τους «χαμηλά βαθμολογούμενους» για τους οποίους αναφέρεται ότι ύστερα από τρεις ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις, δύναται να αναστέλλεται η αυτόματη μισθολογική εξέλιξη, το μέγιστο για ένα έτος.

 

 

The post Δημόσιο: Τι αλλάζει το 2018 σε αξιολόγηση, κινητικότητα, manager, προσλήψεις, κλαδολόγιο appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δημόσιο: Πότε κόβεται η προσωπική διαφορά -Ποιοι την «γλιτώνουν»

$
0
0

Με το νόμο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ορίζονται τα εξής: (άρθρο 27) «Σε περίπτωση που από τις ρυθμίσεις των διατάξεων του νόμου αυτού προκύπτουν βασικός μισθός ή τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ο υπάλληλος στις 31.12.2015, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική. Για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή παροχή και το επίδομα θέσης ευθύνης. Το επίδομα αυτό λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς, μόνο στην περίπτωση που καταβάλλεται στις αποδοχές του υπαλλήλου τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος αλλά δεν προβλέπεται η εκ νέου χορήγηση του με την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος. Η νέα αυτή προσωπική διαφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπάλληλου πλην της χορήγησης επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης εξέλιξης. Τυχόν αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης καταβάλλεται στο ακέραιο».

Στους υπαλλήλους που ήταν προϊστάμενοι κατά τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, αλλά λήγει η θητεία τους και πλέον κατά τον πρώτο μήνα έναρξης ισχύος των νέων διατάξεων δεν ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου παύει και η χορήγηση του αντίστοιχου επιδόματος χωρίς να προστίθεται σε τυχόν υπάρχουσα προσωπική διαφορά ή να δημιουργεί νέα τέτοια.

Στην αντίθετη περίπτωση υπάλληλος που ασκεί πρώτη φορά καθήκοντα με την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου λαμβάνει το αντίστοιχο επίδομα θέσης ευθύνης χωρίς αυτό να επηρεάζει τις λοιπές αποδοχές του.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (στην ενότητα Υπ. Οικ. Ερωτήσεις – Απαντήσεις) σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο, γίνεται δεκτή η άποψη ότι στην περίπτωση χορήγησης οικογενειακής παροχής ή επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ή απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών, λόγω συνδρομής των όρων και των πραγματικών συνθηκών καταβολής τους, τα σχετικά ποσά δεν συμψηφίζονται με την υπάρχουσα προσωπική διαφορά. Ακριβώς η ίδια διατύπωση έχει υιοθετήσει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο νόμος και συγκεκριμένα πάντα το άρθρο 27 αναφέρει ότι για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή παροχή και το επίδομα θέσης ευθύνης. Επίσης, η νέα αυτή προσωπική διάφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπάλληλου πλην της χορήγησης επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης εξέλιξης.

Ετσι, η μείωση της προσωπικής διαφοράς γίνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών, εκτός από τις δύο περιοριστικά οριζόμενες περιπτώσεις:

  • τη χορήγηση του επιδόματος θέσης ευθύνης και
  • τη χορήγηση της προωθημένης εξέλιξης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα πάντα με το νόμο, δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ή απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών.

The post Δημόσιο: Πότε κόβεται η προσωπική διαφορά -Ποιοι την «γλιτώνουν» appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δημόσιο: Διαθέσιμες 85 θέσεις για αποσπάσεις υπαλλήλων

$
0
0

Τις 85 θέσεις που προσφέρονται για αποσπάσεις υπαλλήλων, παρουσιάζει η aftodioikisi.gr.

Συνοπτικά:

1)Γενική Γραμματεία Συντονισμού: Πρόσληψη 2 ατόμων (ΑΠΟΣΠΑΣΗ)

Η Γενική Γραμματεία Συντονισμού, που εδρεύει στην Αθήνα της Περιφέρειας Αττικής,

για την κάλυψη αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών σε προσωπικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους τομείς του άρθρου 16 του Ν.4109/2013 για την υποβοήθηση του έργου τους, ανακοινώνει την πρόσληψη με απόσπαση δύο (2) ατόμων – Υπαλλήλων Μονίμων ή Αορίστου Χρόνου που σήμερα υπηρετούν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα, ανά υπηρεσία, έδρα και ειδικότητα ως εξής:

2ΔΕ Διοικητικού/Διοικητικού-Λογιστικού κατά προτίμηση με εμπειρία σε θέματα που άπτονται του τομέα Εργασίας/ Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ.Γ.Σ., ΑΘΗΝΑ.

Οι υποψήφιοι για την πλήρωση των παραπάνω θέσεων θα πρέπει να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα του κλάδου στον οποίο αποσπώνται, όπως αυτά ορίζονται με το ΠΔ 50/2001 (ΦΕΚ 39 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και στο άρθρο 19 του συστατικού νόμου της ΓΓΣ 4109/2013.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όλοι οι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση υποψηφιότητας (συνημμένο υπόδειγμα) με τα απαραίτητα, κατά την πρόσκληση, δικαιολογητικά,

είτε σε έντυπη μορφή  στην ταχ. διεύθυνση:

Γενική Γραμματεία Συντονισμού, Υπηρεσία Διοίκησης, Πρωτόκολλο, 4ος όροφος, Γραφείο 20, Β. Σοφίας 15, Τ.Κ. 106 74, Αθήνα,

είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση: e-mail: dioikisi@gsco.gov.gr

Κάθε φορέας στον οποίο αποστέλλεται η παρούσα ανακοίνωση- πρόσκληση οφείλει να την κοινοποιήσει σε όλους τους υπαλλήλους του και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς. Η παρούσα αποστέλλεται στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να εισαχθεί στο δικτυακό τόπο του: www.ydmed.gov.gr

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 3385122-126-181 (Υπηρεσία Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού).

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: από 11-12-2017 έως και 10-01-2018

(από 10.00π.μ.-14.00μ.μ.).

 

2) Συμβούλιο Ευρώπης: Πρόσληψη 1 ατόμου (ΑΠΟΣΠΑΣΗ)

Το Συμβούλιο Ευρώπης σύμφωνα με το Α.Π. Φ.6602/ΑΣ 1075/29-11-2017 έγγραφο της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Μ.Ε.Α. στην Ε.Ε.), ανακοινώνει, την πρόσληψη με απόσπαση ετήσιας διάρκειας, ενός (1) ατόμου-Υπαλλήλου με αρμοδιότητες Νομικού Συμβούλου στη Διεύθυνση Νομικών Συμβουλών και Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του ανωτέρω Οργανισμού

με στοιχεία : Ref.ΝοS10/2017.

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής:

Πληροφορίες για την ανωτέρω προκήρυξη στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.coe.int/en/web/jobs/secondments

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: έως και 15-01-2018.

Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://diavgeia.gov.gr/luminapi/api/decisions/ΩΥΥΞ465ΧΘΨ-ΓΚ3/document

3) Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε. : Πρόσληψη 20 ατόμων (ΑΠΟΣΠΑΣΗ)

Το Ν.Π.Ι.Δ. «Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε.» (Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.) Α.Ε., που εδρεύει στην Καλλιθέα της Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής,  προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποστολή του, απαιτείται οι διευθύνσεις και τα Τμήματά του να στελεχωθούν από ισχυρές επιστημονικές ομάδες εξειδικευμένων στελεχών της δημόσιας διοίκησης με αυξημένες δεξιότητες,

ανακοινώνει την πρόσληψη με απόσπαση προσωπικού-Υπαλλήλων που σήμερα υπηρετούν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, καθώς και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, συνολικά είκοσι (20) ατόμων και συγκεκριμένα, ανά υπηρεσία, έδρα και ειδικότητα ως εξής:

10ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, Πληροφορικής, Μηχανικών (ηλεκτρολόγων μηχανικών, ηλεκτρονικών μηχανικών, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων μηχανικών κλπ.), Μεταφραστών–Διερμηνέων, Βιβλιοθηκονόμων, Καλλιτεχνικών Ειδικοτήτων της ΕΡΤ Α.Ε. (όπως σκηνοθέτες, διευθυντές παραγωγής, κλπ.) καθώς και Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, με ειδίκευση στα γνωστικά αντικείμενα της διοίκησης και της οικονομίας ή της νομικής επιστήμης, ή της πληροφορικής, ή της επικοινωνίας ή των διεθνών σχέσεων, ή των δημοσίων σχέσεων, ή της παραγωγής και διαχείρισης οπτικοακουστικών έργων, ή της δημοσιογραφίας και των νέων μέσων, ή της αρχειονομίας–τεκμηρίωσης πολιτιστικού αποθέματος, ή της ψηφιοποίησης αναλογικού οπτικοακουστικού αρχείου, ή της διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών ή της ιστορίας–αρχαιολογίας (καθώς και όλων των συναφών αντικειμένων).

5ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού, Πληροφορικής, Καλλιτεχνικών Ειδικοτήτων της ΕΡΤ Α.Ε. (όπως σκηνοθέτες, διευθυντές παραγωγής, κλπ.), Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (γραφιστική, φωτογραφία, κλπ.), Μηχανικών (ηλεκτρολόγων, ηλεκτρονικών, μηχανολόγων κλπ.).

3ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, Προσωπικού Η/Υ (Πληροφορικής), Τεχνικών, Μεταφραστών–Διερμηνέων, Τυπογραφίας, Τηλεφωνητών, και Καλλιτεχνικών Ειδικοτήτων της ΕΡΤ Α.Ε. (όπως σκηνοθέτες, διευθυντές παραγωγής, κλπ.).

2ΥΕ Γενικών Καθηκόντων, Επιμελητών, Εργατών.

Για όλες τις θέσεις λαμβάνονται υπ’ όψιν τα προσόντα που προβλέπονται στις διατάξεις του π.δ. 50/2001 (Α’ 39), όπως ισχύει.

Πρόσθετα προσόντα που θα ληφθούν υπόψη για την τελική επιλογή είναι: σχετική πανεπιστημιακή εκπαίδευση και επαγγελματική εμπειρία σε συναφή αντικείμενα με αυτά των δράσεων του ΕΚΟΜΕ, άριστη ή πολύ καλή γνώση της αγγλικής, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι, προϋπηρεσία σε κεντρικές θεματικές διευθύνσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εμπειρία στη διαχείριση προγραμμάτων, εμπειρία στο σχεδιασμό και υλοποίηση – διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων, εμπειρία στο σχεδιασμό, στην αξιολόγηση και υλοποίηση κρατικών πολιτικών, προϋπηρεσία σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, μελέτες, δημοσιεύσεις και συνέδρια, συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και διοίκησης έργου, επιτελική εμπειρία.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:

Όλοι οι μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα καθώς και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, για τους οποίους δεν συντρέχουν τα κωλύματα απόσπασης και δεν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική ή πειθαρχική δίωξη.

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση (επισυνάπτεται υπόδειγμα στην παρούσα ανακοίνωση), με τα απαραίτητα, κατά την πρόσκληση, δικαιολογητικά, στην ταχ. διεύθυνση:

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Γραφείο Πρωτοκόλλου, Φραγκούδη και Αλ. Πάντου 11, Τ.Κ. 101 63, Καλλιθέα, Αθήνα.

Πληροφορίες στα τηλ.: 210 9098700 και 210 9098701.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: έως και 15-01-2018,

(εργάσιμες ημέρες και ώρες, 08.00π.μ.-15.00μ.μ.).

 

4) Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόσληψη 12 ατόμων (ΑΠΟΣΠΑΣΗ)

Η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Μ.Ε.Α.-Ε.Ε.) με το υπ. αριθμ. 9037/14-12-2017 έγγραφό της, ανακοινώνει την πρόσληψη με απόσπαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 7 του ν.3320/2005 και της απόφασης C(2008)6866/12-11-2008 της Επιτροπής  (http://ec.europa.eu/civil_service/docs/regime_end_el.pdf), συνολικά δώδεκα (12) ατόμων, για τις θέσεις Εθνικών Εμπειρογνωμόνων, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εξής:

Όσον αφορά στην 25η Ιανουαρίου 2018:

1 θέση στη Γ. Δ/νση Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης (DEVCO.Β.2)

(cost free/χωρίς αποζημίωση από Ε.Ε)

1 θέση στη Γ. Δ/νση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας  και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO.Α.2)

1 θέση στη  Γ. Δ/νση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών (FISMA.B.3)

1 θέση στη  Γ. Δ/νση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών (FISMA.D.4)

1 θέση στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF.D.4)

1 θέση στη Γ. Γραμματεία (SG.SRSS.04)

Όσον αφορά στην 26η Φεβρουαρίου 2018:

1 θέση στη Γ. Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα (CLIMA.B.3)

1 θέση στη Γ. Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας & Ανάπτυξης (DEVCO.B.1), (cost free/χωρίς αποζημίωση από Ε.Ε.)

1 θέση στη Γ. Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας & Ανάπτυξης(DEVCO.D.4),

1 θέση στη Γ. Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας  και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO.Α.3)

1 θέση στη Γ. Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ (GROW.1.4)

1 θέση στη Γ. Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (TAXUD.B.2).

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους αποκλειστικά, μέσω των Μονίμων Αντιπροσωπειών των Κρατών-Μελών, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στη διεύθυνση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε. στο e-mail:

admin@rp-grece.be (υπόψη κυρίας Στάχταρη), βάσει του ειδικού εντύπου (European CV), αφού το μετατρέψουν κατά προτίμηση σε αρχείο word ή pdf και το οποίο μπορούν να βρουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://europass.cedefop.europa.eu/el/documents/curriculum-vitae/templates-instructions  (στην αγγλική, γαλλική ή γερμανική γλώσσα).

Eπισημαίνεται ότι, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν στο λήμμα «Επιθυμητή θέση εργασίας/τομέας απασχόλησης» επακριβώς τα στοιχεία της θέσης (δηλ. Γεν. Διεύθυνση ή Υπηρεσία ή Μονάδα), στην οποία επιθυμούν να εργασθούν.

Επιπλέον, οι αιτούντες θα πρέπει να περιοριστούν στην αποστολή μόνο του βιογραφικού σημειώματος και πιθανόν μιας συνοδευτικής επιστολής, καθώς και να επιλέγουν τις θέσεις, για τις οποίες υποβάλουν τις αιτήσεις τους, με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή ταύτιση των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων με τις προϋποθέσεις που θέτει η αντίστοιχη προκήρυξη.

Στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο ενδιαφέρεται για την κάλυψη περισσότερων της μίας (1) θέσης , τότε απαιτείται η σύνταξη ισάριθμων βιογραφικών σημειωμάτων και όχι η αναγραφή όλων των θέσεων σε ένα έντυπο.

Οι υποψήφιοι για τις θέσεις των Εθνικών Εμπειρογνωμόνων, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την περίοδο δοκιμαστικής υπηρεσίας τους, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Τα λοιπά στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας μπορούν να αποστέλλονται, σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας επιλογής και εφόσον απαιτείται, ταχυδρομικώς.

Επιπρόσθετα, η ηλεκτρονική διαβίβαση των αιτήσεων προς τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά και με την αποστολή εγγράφου της υπηρεσίας, στην οποία υπάγεται ο δημόσιος υπάλληλος, προκειμένου

να αποδεικνύεται με σαφήνεια ότι η υπηρεσία του ενδιαφερομένου έχει λάβει γνώση των σχετικών ενεργειών του και συμφωνεί, κατ΄ αρχάς, με την προώθηση της σχετικής υποψηφιότητας.

Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων:

Για τις θέσεις με λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων την 25η Ιανουαρίου 2018, οι σχετικές αιτήσεις στη ΜΕΑ ΕΕ θα πρέπει να αποσταλούν έως και τις 18-01-2018 και

για τις θέσεις με λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων την 26η Φεβρουαρίου 2018, οι σχετικές αιτήσεις στη ΜΕΑ ΕΕ θα πρέπει να αποσταλούν έως και τις 19-02-2018.

 

5) Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: Πρόσληψη 50 ατόμων (ΑΠΟΣΠΑΣΗ)

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που εδρεύει στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη της Π.Ε. Πειραιώς της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να στελεχώσει την Κεντρική Υπηρεσία και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες της, ανακοινώνει την πρόσληψη με απόσπαση Υπαλλήλων Μονίμων ή ΙΔΑΧ Φορέων του Δημοσίου Τομέα (άρθρο 51 του Ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101Α’) και συγκεκριμένα, ανά υπηρεσία, έδρα και ειδικότητα ως εξής:

1ΕΕΠ Νομικών, Κ.Υ. Άγιος Ιωάννης Ρέντης Αττικής

22ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, Κ.Υ. Άγιος Ιωάννης Ρέντης Αττικής

2ΠΕ Πληροφορικής, Κ.Υ. Άγιος Ιωάννης Ρέντης Αττικής

19ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, Κ.Υ. Άγιος Ιωάννης Ρέντης Αττικής

1ΤΕ Πληροφορικής, Κ.Υ. Άγιος Ιωάννης Ρέντης Αττικής

1ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, Κ.Υ. Άγιος Ιωάννης Ρέντης Αττικής

2ΔΕ Οδηγών, Κ.Υ. Άγιος Ιωάννης Ρέντης Αττικής

2ΥΕ Επιμελητών, Κ.Υ. Άγιος Ιωάννης Ρέντης Αττικής.

Σε κάθε Περιφερειακή Υπηρεσία θα αποσπαστούν 2 Μόνιμοι Δ.Υ. ή ΙΔΑΧ.

Ο Χώρος Εργασίας βρίσκεται για τις Περιφερειακές Υπηρεσίες στην Έδρα κάθε Δήμου και θα στεγάζονται εντός των κτιρίων των Δήμων, Περιφερειών ή άλλων Δημοσίων Υπηρεσιών ή μισθωμένων, από το Δημόσιο, Κτίρια.

Για την Κ.Υ. προκειμένου να υποβάλει αίτηση υποψηφιότητας ο ενδιαφερόμενος, δεν είναι απαραίτητο να ανήκει αποκλειστικά σε κάποιον από τους κλάδους ή ειδικότητες που καταγράφονται στο άρθρο 90 του Ν. 4389/2016 (ΦΕΚ 94/Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 102 του Ν.4497/2017 (ΦΕΚ 171/Α΄), αλλά είναι δυνατή η υποβολή αίτησης εφόσον κατέχει τα τυπικά προσόντα που ορίζονται από το Π.Δ. 50/2001 (Α΄/39), για τους πιο κάτω αναφερόμενους κλάδους και ειδικότητες.

Για τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Επιχειρησιακός στόχος είναι η ενημέρωση και η υποστήριξη φυσικών και νομικών προσώπων (νοικοκυριών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων) με την παροχή οικονομικών και νομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για ζητήματα σύναψης δανείων, διαχείρισης ενήμερων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι πιστωτικών, χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και εταιρειών του ν. 4354/2015, καθώς και εν γένει για θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης. Για το λόγο αυτό, οι υπάλληλοι που θα αποσπαστούν στις Περιφερειακές Υπηρεσίες θα εκπαιδευτούν κατάλληλα από την Κεντρική Υπηρεσία και στην οποία θα κληθούν να υπηρετήσουν για χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και εκπαιδευτική εργασία στο πιλοτικό Γραφείο Ενημέρωσης & Υποστήριξης Δανειοληπτών (Λεωφόρος Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης Ρέντης).

Διευκρινίζεται ότι, προκειμένου να υποβάλει αίτηση υποψηφιότητας ο ενδιαφερόμενος, δεν είναι απαραίτητο να ανήκει αποκλειστικά στους κατωτέρω κλάδους, εφόσον κατέχει τα τυπικά προσόντα που ορίζονται από τα άρθρα 4 & 13 του π.δ. 50/2001 (Α΄/39), για τους ακόλουθους κλάδους και ειδικότητες που θα καταλάβουν στην ΕΓΔΙΧ:

– Για την ΠΕ Κατηγορία: Διοικητικού / Οικονομικού, Μηχανικών και Πληροφορικής.

– Για την ΤΕ Κατηγορία: Διοικητικού / Λογιστικού και Πληροφορικής.

– Για την ΔΕ Κατηγορία: Διοικητικών Γραμματέων.

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση υποψηφιότητας (επισυνάπτεται σχετικό υπόδειγμα αίτησης), με τα απαραίτητα, κατά την πρόσκληση, δικαιολογητικά,

είτε εγγράφως, είτε ταχυδρομικώς επί αποδείξει στην παρακάτω διεύθυνση:

Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης, Θηβών 196-198, Τ.Κ. 182 33, Άγιος Ιωάννης Ρέντης Αττικής.

Επισημαίνεται ότι για τους μόνιμους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ., το πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών δύναται να ζητηθεί αυτεπάγγελτα από την ΕΓΔΙΧ, κατ’ εφαρμογή της αρ. ΔΙΑΔΠ/Α/17854/10-07-2009 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1171/τ.Β/11-07-2007).

Διευκρινίζεται ότι έως ότου συμπληρωθούν οι κενές θέσεις σε κάθε κατηγορία προσωπικού, η παρούσα προκήρυξη – πρόσκληση θα παραμείνει σε ισχύ. Σε τακτά χρονικά διαστήματα (ενδεικτικά κάθε 15-30 ημέρες) θα εξετάζονται τα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων, θα αξιολογούνται τα προσόντα και η υπηρεσία θα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες.

Πληροφορίες στα τηλ.: 213 2125647, 213 2125651 και 213 2125661 (Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης της ΕΓΔΙΧ).

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: ΑΝΟΙΚΤΗ

t

The post Δημόσιο: Διαθέσιμες 85 θέσεις για αποσπάσεις υπαλλήλων appeared first on Aftodioikisi.gr.

Διαμαρτυρία Δ. Μυκόνου για την εξαίρεση δημοτ. υπαλλήλων από τo δικαίωμα επιδότησης

$
0
0

Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε με κατεπείγουσα επιστολή ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τους αρχηγούς των κομμάτων, σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 32 Ν.4483/2017, που προβλέπει την εξαίρεση των Δημοτικών Υπαλλήλων από την παροχή κινήτρων προς Δημοσίους Υπαλλήλους, για νησιωτικές και δύσβατες περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης των Δημόσιων Υπηρεσιών.

Η Δημοτική Αρχή Μυκόνου είχε αναλάβει την πρωτοβουλία, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στο υψηλό κόστος διαβίωσης σε συνδυασμό με τους μειωμένους μισθούς του Δημοσίου, καταθέτοντας σχετική πρόταση τροπολογίας στον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε Δήμος θα είχε τη δυνατότητα να προσφέρει οικονομικό βοήθημα στους Δημόσιους και Δημοτικούς Υπαλλήλους του, ως κίνητρο προσέλκυσής τους.

Δηλαδή, ο κάθε Δήμος να αναλάβει μια υποχρέωση του Κεντρικού Κράτους, προκειμένου να επέλθει εξομάλυνση των δημοσίων υπηρεσιών.

Οι κ.κ. Κουρουμπλής και Σκουρλέτης, πρώην και νυν Υπουργοί Εσωτερικών αντιστοίχως, επέδειξαν μεγάλη κατανόηση και νομοθέτησαν σχετικώς.

Ξαφνικά, 6 μήνες μετά τη νομοθέτηση της σχετικής πρότασης, διατυπώνεται τροπολογία, η οποία προβλέπει την ισχύ της ανωτέρω πρότασης για όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους (σώματα ασφαλείας, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ΕΚΑΒ, αναπληρωτές καθηγητές), πλην των Υπαλλήλων που εργάζονται στους οικείους Δήμους και τους μόνιμους Εκπαιδευτικούς.

Δηλαδή, το Κεντρικό Κράτος δίνει τη δυνατότητα στις Δήμους να επιδοτούν τους δημόσιους υπαλλήλους για σίτιση και στέγαση – τους οποίους κανονικά θα έπρεπε να επιδοτεί ο εργοδότης τους που δεν είναι άλλος από το Κεντρικό Κράτος – ενώ την ίδια ώρα αφαιρεί το δικαίωμα επιδότησης των Δημοτικών Υπαλλήλων, οι οποίοι διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία των Δήμων και άρα την εύρεση πόρων για να επιδοτούνται και οι υπόλοιποι Δημόσιοι Υπάλληλοι, εποχικοί και μη.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια άκρως παράλογη και άδικη τροπολογία, ο Δήμαρχος Μυκόνου έσπευσε άμεσα να ενημερώσει τόσο τον Πρωθυπουργό της χώρας όσο και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να υπάρξει άμεση αποκατάσταση στη βάση της λογικής και του ορθολογισμού.

The post Διαμαρτυρία Δ. Μυκόνου για την εξαίρεση δημοτ. υπαλλήλων από τo δικαίωμα επιδότησης appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δημόσιο: Προς ολοταχώς για… e-αξιολόγηση -Όλες οι αλλαγές

$
0
0

Εντός των επόμενων ημερών ολοκληρώνεται, σύμφωνα με την ίδια την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης, εξέλιξη που θα δώσει σε κάθε υπάλληλο τη δυνατότητα να έχει άμεση πρόσβαση στις απαιτούμενες διαδικασίες.

Πρόκειται για μια αλλαγή που έρχεται από τη μία να συνδεθεί με την ψηφιακή αναβάθμιση του δημοσίου, μεταρρύθμιση στην οποία έχουν επικεντρωθεί οι κυβερνητικές προσπάθειες, αλλά και από την άλλη, εντάσσεται στις προσπάθειες του υπουργείου να βάλει τέλος στο χρονοβόρο των διαδικασιών αξιολόγησης, Όπως έχει γράψει και σε προηγούμενο δημοσίευμά της η aftodioikisi.gr, δεν έρχεται καμία αλλαγή στο γενικότερο πλαίσιο με το οποίο αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Αυτό που πρόκειται να αλλάξει, είναι τα πολυσέλιδα έντυπα της αξιολόγησης, τα οποία με τις προωθούμενες αλλαγές θα αποκτήσουν ψηφιακή μορφή και από δω και στο εξής θα αναρτώνται σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, πιθανόν στην apografi.gov.gr, όπως και η πλατφόρμα της κινητικότητας. Όλα αυτά θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στην αξιολόγηση του 2018, που αφορά την απόδοση των υπαλλήλων κατά το 2017.

Βέβαια, είναι προφανές ότι επιδιώκεται και να ξεπεραστούν «εμπλοκές» όπως αυτές που εμφανίστηκαν με την τελευταία αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

«Η επόμενη χρονιά όμως θα μας βρει με ένα νέο σύστημα, που ετοιμάσαμε ανεξάρτητα από τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι θεσμοί, για την αυτόματη ηλεκτρονική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να απαλλαγεί το δημόσιο από όλο αυτό το φορτίο» λένε πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

«Με τα ψηφιακά οργανογράμματα που εμπεριέχουν την αξιολόγηση δομών, αλλά και με τα περιγράμματα θέσεων που βάζουν την στοχοθεσία, όλα αυτά θα κρίνονται πλέον αυτόματα ταυτόχρονα. Για αυτό είναι μεγάλη μεταρρύθμιση το ψηφιακό οργανόγραμμα και τα περιγράμματα θέσεων στο δημόσιο, γιατί όλα αυτά θα μπουν πάνω στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα γίνεται η αξιολόγηση αντικειμενικά, χωρίς να παρεμβαίνουν ούτε το υπουργείο, ούτε άλλοι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

The post Δημόσιο: Προς ολοταχώς για… e-αξιολόγηση -Όλες οι αλλαγές appeared first on Aftodioikisi.gr.

Γεροβασίλη: Συνεργασία με ΥΠΕΣ για την ένταξη ΟΤΑ στην κινητικότητα

$
0
0

Στο «πρωτόγνωρο και πολυσύνθετο εγχείρημα» της κινητικότητας στο δημόσιο αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, αποκαλύπτοντας ότι «βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ παρέχουμε από πλευράς Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης τεχνική υποστήριξη σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που εργάζονται για την ένταξή τους στο σύστημα» της κινητικότητας, το οποίο για πρώτη φορά υλοποιείται στα χρονικά της δημόσιας διοίκησης.

Όπως θύμισε η υπουργός, «για τη λειτουργία της κινητικότητας προηγήθηκε η κατάρτιση νέων οργανισμών στα υπουργεία, η δημιουργία ψηφιακών οργανογραμμάτων, καθώς και περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα δυναμικό σύστημα, το οποίο θα επαναλαμβάνεται σε περιοδικά διαστήματα εντός κάθε έτους, οπότε και θα προστίθενται κάθε φορά οι φορείς που θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου αυτού συστήματος. Το ίδιο θα συμβεί και με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μόλις κι αυτοί προετοιμαστούν κατάλληλα», εξήγησε.

Αξιολόγηση

Η δεύτερη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων αφορά το έτος 2017 και θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, όπως έχει ενημερώσει η aftodioikisi.gr τους e-αναγνώστες της. Θα είναι, όπως περιέγραψε η κ. Γεροβασίλη, «ηλεκτρονική και θα είναι αξιολόγηση όπως εμείς την εννοούμε και την έχουμε ήδη εφαρμόσει. Ούτε μέσω επιβολής ποινών και κυρώσεων, ούτε ένα ακόμη εργαλείο κοινωνικού αυτοματισμού, όπως αυτός καλλιεργήθηκε αυταρχικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με απώτερο στόχο τη δημιουργία δεξαμενής απολύσεων. Αλλά, μια διαρκής διαδικασία αυτοβελτίωσης του εργαζομένου και ενεργούς συμμετοχής του στην προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης, η οποία καθίσταται «Διοίκηση μέσω Στόχων», προκειμένου οι υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στις δυναμικές μεταβολές της κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε εμείς την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, και τα μηνύματα που πήραμε από την έναρξη της μεταρρύθμισης αυτής είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά», συμπλήρωσε η υπουργός.

«Ξέρετε, οι άνθρωποι της δημόσιας διοίκησης, με τα υψηλά τυπικά προσόντα και την πολύχρονη εμπειρία, αποτελούν αυτονόητα μέρος της εθνικής προσπάθειας όχι μόνο για την έξοδο της Ελλάδας από την επιτροπεία, αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης μέρας», σχολίασε η κ. Γεροβασίλη, προσθέτοντας: «στην κατεύθυνση αυτή, θεωρώ ότι θα ανταποκριθούν εξίσου θετικά στην ηλεκτρονική αξιολόγηση. Κι αν θέλετε, μέσα από αυτήν τη μεταρρύθμιση επέρχεται μια αλλαγή κουλτούρας στη δημόσια διοίκηση, που είναι πολύτιμη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη στον Απόστολο Μιχαλούδη για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

 

Ερ.: Η κυβέρνηση κάνει λόγο για την ανάγκη νέου αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Πώς μπορεί να συμβάλει η δημόσια διοίκηση σε αυτή την προοπτική;

Απ.: Θα ξεκινήσω υπενθυμίζοντας ότι η δημόσια διοίκηση έχει βρεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών ανάκαμψης από την κρίση διεθνώς. Μπορεί στο κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο να διακηρύσσεται με θεολογική σχεδόν επιμονή η αλήθεια της ελεύθερης αγοράς, όμως είδαμε τελικά παντού στον κόσμο ότι ήταν το κράτος που ανέλαβε τον επιτελικό σχεδιασμό και όρισε τις παραμέτρους για την ομαλοποίηση του συστήματος. Έγινε αυτό με ιδεολογικά ουδέτερο τρόπο; Όχι. Και για αυτό, βεβαίως, είδαμε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και κατάρρευση παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών στα πρώτα χρόνια εκείνης της δυστοπίας. Όμως, αυτό δεν αναιρεί κάτι που όλοι στο εξωτερικό συνομολογούν: ότι σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας και δραματικών κοινωνικών αλλαγών, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης είναι μια αναγκαιότητα. Σε ποια κατεύθυνση, όμως, είναι το ερώτημα. Κι εδώ ερχόμαστε να απαντήσουμε.

Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη πολιτική δύναμη και η ανάληψη της εξουσίας απ’ την Αριστερά στην Ελλάδα έφερε μια θεμελιακή αλλαγή στην εικόνα που σας περιέγραψα. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη μια ριζοσπαστική κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη εξόδου μιας χώρας από συνθήκες χρεοκοπίας, κόντρα σε κατεστημένα συμφέροντα εντός κι εκτός συνόρων. Δώσαμε σκληρές μάχες στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων και κριθήκαμε γι’ αυτό, αλλά ταυτόχρονα σχεδιάσαμε και ξεκινήσαμε την υλοποίηση ριζικών, προοδευτικών αλλαγών, για τις οποίες κρινόμαστε διαρκώς. Και το Δημόσιο βρίσκεται στο επίκεντρο των αλλαγών αυτών.

Αν για άλλες χώρες η δημόσια διοίκηση ήταν το εργαλείο για να επανέλθει σε ισορροπία το σύστημα, για εμάς είναι κάτι πολύ περισσότερο. Αφενός είναι το πολιτικό πεδίο για την ανάκτηση του κοινωνικού κράτους, που οι προκάτοχοί μας επιχείρησαν να συρρικνώσουν όσο ποτέ άλλοτε. Αφετέρου είναι η πολιτική αφετηρία για να ανασυγκροτήσουμε το κράτος: να βάλουμε οριστικό τέλος σε χρόνιες παθογένειές του, να εισάγουμε καινοτομίες και διαρθρωτικές αλλαγές που θα το καταστήσουν πιο αποτελεσματικό και δίκαιο, να εγκαινιάσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σ’ αυτό και τους πολίτες. Γιατί, μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε πραγματικά να αφήσουμε πίσω μας τις συνθήκες χρεοκοπίας και να σχεδιάσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ξέρετε, η διοικητική και η παραγωγική ανασυγκρότηση, για τα οποία σήμερα μιλάμε, συναντώνται εκεί όπου το κράτος θέτει το πλαίσιο των κανόνων της οικονομικής δραστηριότητας και, φυσικά, εκεί όπου το κράτος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, δίνοντας το στίγμα των παραγωγικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων της χώρας.

Αυτό καταρχάς για εμάς σημαίνει κανόνες κοινούς για όλους, ολιστικό σχεδιασμό προσανατολισμένο στο αποτέλεσμα, βέλτιστη αξιοποίηση υλικών και ανθρώπινων πόρων, δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας, πάταξη του πελατειακού κράτους, σημαίνει ενσωμάτωση νέων, σύγχρονων εργαλείων διοίκησης. Όλα αυτά δηλαδή που περιγράφονται λεπτομερώς στην «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019», που παρουσιάσαμε πέρυσι με τον πρωθυπουργό, και έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων με ορίζοντα τριετίας.

Για παράδειγμα, αποκομματικοποιούμε το κράτος εισάγοντας τον θεσμό των διοικητικών γραμματέων στα Υπουργεία. Καταργούμε τα πελατειακά δίκτυα των μετατάξεων και αποσπάσεων -στα οποία είχε βρει πεδίο αναπαραγωγής το παλαιοκομματικό κατεστημένο-, υλοποιώντας ένα νέο σύστημα ορθολογικής και αξιοκρατικής κατανομής του προσωπικού, το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας. Εισάγουμε σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με όρους διαφάνειας και ουσιαστικής μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.

‘Αρα, τώρα που η οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης και το ζητούμενο είναι ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας, το κράτος αλλάζει, μέσα από μια προοδευτική μεταρρύθμιση της διοίκησης, για να στηρίξει την ανάκαμψη κι όχι για να αποτελεί τροχοπέδη. Αλλάζει, για να αποτελέσει παράδειγμα οργάνωσης και όχι καταφύγιο διαπλοκής. Και αυτή η αλλαγή δεν συνιστά απλώς μια δική μας ιδεολογικοπολιτική επιλογή, αλλά μια κοινωνική επιταγή που παίρνει χαρακτηριστικά ιστορικής τομής. Γιατί, για δεκαετίες ολόκληρες αντί το κράτος να υπηρετεί την κοινωνία, η κοινωνία υπηρετούσε το κράτος. Κι αυτό η κυβέρνηση της Αριστεράς το αλλάζει.

Ερ.: Την «επανίδρυση» ή «εκσυγχρονισμό» του κράτους εξήγγειλαν και προηγούμενες κυβερνήσεις όμως κατά γενική ομολογία τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά. Γιατί να πιστέψουν οι πολίτες ότι θα επιτύχετε αυτό που άλλοι απέτυχαν;

Απ.: Γιατί, οι πάντες καταλαβαίνουν τη διαφορά ανάμεσα στην ανασυγκρότηση και την κατεδάφιση. Και, βλέποντας τις αλλαγές που επιχειρούμε, οι πάντες κατανοούν πια τι σημαίνουν οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που γίνονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αφορούν την κοινωνική πλειοψηφία, και τι σημαίνουν οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται με τη λογική «όλα στον ιδιωτικό τομέα», προκειμένου να συντηρηθεί η ολιγαρχία της οικογενειοκρατίας και της διαπλοκής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε βαθιά ριζωμένη την έννοια της προστασίας και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, πάνω στην οποία θεμελιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της διοίκησης. Αυτή είναι και η ειδοποιός μας διαφορά με τους προκατόχους μας των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ομνύουν στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και την εκχώρηση κρίσιμων δομών και υπηρεσιών σε κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα. Μας κατηγορούν για κρατισμό εκείνοι που μεταχειρίστηκαν διαχρονικά το κράτος ως λάφυρο και που μέσα απ’ τους μηχανισμούς του κράτους επέβαλλαν την πολιτική επιρροή τους.

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν το κράτος αυτοί που έστησαν τους γραφειοκρατικούς και πελατειακούς μηχανισμούς του, προκειμένου να αναπαράγουν τη διαπλεκόμενη εξουσία τους; Δεν θα μπορούσαν και δεν νομίζω ότι το επιχείρησαν καν. Απλώς μπήκαν βαθύτερα στη λογική της κατεδάφισης του δημόσιου χαρακτήρα της διοίκησης, διατηρώντας όλους εκείνους τους μηχανισμούς, που λειτουργούσαν υπέρ τους. Κι αυτό επίσης το γνωρίζουν οι πολίτες.

Οι μεγάλες εξαγγελίες του παρελθόντος αυτήν την κατάσταση υπηρέτησαν. Γι’ αυτό και ο περιορισμός των δαπανών, που οι συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν με οριζόντιες περικοπές και απολύσεις, ιδίως στην Παιδεία και την Υγεία, κόστισε πολλαπλάσια στη δημόσια διοίκηση. Γιατί, ποτέ όσοι έκαναν αυτήν την ολέθρια επιλογή δεν κατάλαβαν ότι τα δημοσιονομικά μέτρα χωρίς τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές πέφτουν στο κενό. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Το καταγράφει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αναφέρεται μεταξύ άλλων και στη δημογραφική γήρανση του Δημοσίου, την απομάκρυνση στελεχών με υψηλά τυπικά προσόντα, την υποβάθμιση νευραλγικών για την εθνική ανάπτυξη τομέων του Δημοσίου.

Και παρόλα αυτά, η αντιπολίτευση έχει ξεπεράσει πια κάθε όριο παραπληροφόρησης και προπαγάνδας. Η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία τον Αύγουστο, οι δείκτες κατέρχονται σε προ κρίσης επίπεδα, δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργούνται ετησίως 100.000 νέες θέσεις εργασίας, η ανεργία έχει υποχωρήσει από το 27% στο 20%, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επανέρχονται εντός του έτους, τα οικογενειακά επιδόματα αυξάνονται για επτά στις οκτώ οικογένειες, ενώ δημιουργείται πλέον περιθώριο για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Και όλα αυτά όταν για πρώτη φορά τα θετικά μέτρα που παίρνουμε υπερισχύουν των μέτρων που επιβάλλει το πρόγραμμα, όταν για πρώτη φορά μια κυβέρνηση καταφέρνει να ασκεί κοινωνική πολιτική βάσει των αναγκών της κοινωνίας και όχι βάσει των υποχρεώσεων απέναντι στους δανειστές.

Τίποτε από αυτά δεν έκαναν οι συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όταν μιλούσαν για «success story». Παριστάνουν σήμερα τους τιμητές, γνωρίζοντας ότι το κλίμα αλλάζει κι έχουν μείνει χωρίς πολιτική πρόταση.

Ερ.: Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα πραγματοποιηθεί φέτος μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σε τι αποσκοπεί αυτή η πρωτοβουλία;

Απ.: Η δεύτερη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων αφορά το έτος 2017 και θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στο πλαίσιο της ευρύτερης ψηφιακής μετάβασης του Δημοσίου. Θα είναι, επομένως, ηλεκτρονική και θα είναι αξιολόγηση όπως εμείς την εννοούμε και την έχουμε ήδη εφαρμόσει. Ούτε μέσω επιβολής ποινών και κυρώσεων, ούτε ένα ακόμη εργαλείο κοινωνικού αυτοματισμού, όπως αυτός καλλιεργήθηκε αυταρχικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με απώτερο στόχο τη δημιουργία δεξαμενής απολύσεων. Αλλά, μια διαρκής διαδικασία αυτοβελτίωσης του εργαζομένου και ενεργούς συμμετοχής του στην προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης, η οποία καθίσταται «Διοίκηση μέσω Στόχων», προκειμένου οι υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στις δυναμικές μεταβολές της κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε εμείς την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, και τα μηνύματα που πήραμε από την έναρξη της μεταρρύθμισης αυτής είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Ξέρετε, οι άνθρωποι της δημόσιας διοίκησης, με τα υψηλά τυπικά προσόντα και την πολύχρονη εμπειρία, αποτελούν αυτονόητα μέρος της εθνικής προσπάθειας όχι μόνο για την έξοδο της Ελλάδας από την επιτροπεία, αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης μέρας. Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρώ ότι θα ανταποκριθούν εξίσου θετικά στην ηλεκτρονική αξιολόγηση. Κι αν θέλετε, μέσα από αυτήν τη μεταρρύθμιση επέρχεται μια αλλαγή κουλτούρας στη δημόσια διοίκηση, που είναι πολύτιμη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες.

Ερ.: Στην πρώτη φάση κινητικότητας έλαβαν μέρος λίγοι φορείς, καθώς οι υπόλοιποι ήταν ανέτοιμοι για ένα τέτοιο εγχείρημα. Έχετε εικόνα για το εύρος συμμετοχής στην επόμενη φάση; Σε αυτή θα κατορθώσουν να συμμετάσχουν και ΟΤΑ;

Απ.: Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο και πολυσύνθετο εγχείρημα, το οποίο για πρώτη φορά υλοποιείται στα χρονικά της δημόσιας διοίκησης. Αρκεί να σας αναφέρω ότι για τη λειτουργία της κινητικότητας προηγήθηκε η κατάρτιση νέων οργανισμών στα υπουργεία, η δημιουργία ψηφιακών οργανογραμμάτων, καθώς και περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα δυναμικό σύστημα, το οποίο θα επαναλαμβάνεται σε περιοδικά διαστήματα εντός κάθε έτους, οπότε και θα προστίθενται κάθε φορά οι φορείς που θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου αυτού συστήματος.

Το ίδιο θα συμβεί και με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μόλις κι αυτοί προετοιμαστούν κατάλληλα. Για τον λόγο αυτό, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ παρέχουμε από πλευράς Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης τεχνική υποστήριξη σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που εργάζονται για την ένταξή τους στο σύστημα.

Ερ.: Πολύς λόγος γίνεται για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου. Ποια τα οφέλη για το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης και για τους συναλλασσόμενους πολίτες και επιχειρήσεις;

Απ.: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους αποσκοπεί στην αμεσότερη, ταχύτερη και ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων από τις δημόσιες υπηρεσίες. Κατάληξη αυτού του μετασχηματισμού είναι η πλήρης ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης, ώστε ο πολίτης να μπορεί να εξυπηρετείται από το κράτος, χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία.

Με ορόσημο το 2020, υλοποιούμε ήδη ένα πλέγμα δράσεων σε διαφορετικά επίπεδα, ώστε να συμβαδίζουμε με τη νέα ψηφιακή εποχή. Για τον σκοπό αυτό, υλοποιούμε έργα ψηφιακής υποδομής, ψηφιοποιούμε δομές και λειτουργίες του Δημοσίου και σχεδιάζουμε έργα διαλειτουργικότητας, δηλαδή διασύνδεσης όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων του Δημοσίου, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι στο πεδίο αυτό η χώρα βρισκόταν πολλά βήματα μακριά από την μέση ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Με αυτό το δεδομένο, εκκινήσαμε την προσπάθεια από τις ψηφιακές υποδομές. Λειτουργήσαμε το G-Cloud (κυβερνονέφος), δηλαδή το ψηφιακό αποθετήριο του δημόσιου τομέα, ώστε να φιλοξενήσει όλες τις ψηφιακές εφαρμογές και λειτουργίες του κράτους, κατοχυρώνοντας την ασφάλεια των συστημάτων. Επίσης, μεταφέραμε στο κυβερνονέφος το πρόγραμμα «Διαύγεια» με στόχο τη λειτουργική του αναβάθμιση.

Ταυτόχρονα, ψηφιοποιούμε σειρά λειτουργιών του κράτους. Αναφέρθηκα πριν στην Κινητικότητα και τον ηλεκτρονικό τρόπο υλοποίησης μετατάξεων. Παράλληλα, ψηφιοποιούμε τη διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και δημοπρατούμε εντός του έτους το Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS) στο Δημόσιο, ώστε κάθε δημόσιος υπάλληλος να αποκτήσει τον προσωπικό του φάκελο, με ψηφιακά αποτυπωμένη την υπηρεσιακή του διαδρομή από την πρόσληψη μέχρι τη συνταξιοδότηση.

Και βέβαια, έχουμε προετοιμάσει σειρά έργων για την αύξηση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και της εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά σάς αναφέρω τη μετάβαση στην επόμενη μέρα των ΚΕΠ, την απλούστευση διαδικασιών, την ηλεκτρονική αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων, την εθνική πύλη για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και πολλά άλλα.

Ερ.: Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την τοποθέτηση διοικητικών και αναπληρωτών γραμματέων, και τομεακών και ειδικών τομεακών γραμματέων, «επιχειρεί να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση οικοδομώντας το κομματικό του κράτος». Ισχύει κάτι τέτοιο;

Απ.: Σε μια στιγμή που είναι καθολικό το αίτημα των Ελλήνων πολιτών για μια σύγχρονη, αξιοκρατική, αποκομματικοποιημένη δημόσια διοίκηση, η αντιπολίτευση επιμένει να κρίνει εξ ιδίων τ’ αλλότρια, και γι’ αυτά που έκανε και γι’ αυτά που δεν έκανε.

Εμείς για πρώτη φορά τολμήσαμε μια καίρια και ουσιαστική τομή στην νεότερη ιστορία του ελληνικού κράτους. Να προκηρύξουμε με ανοιχτές, δημοκρατικές και αντικειμενικές διαδικασίες τις θέσεις στις οποίες αναφέρεστε. Δηλαδή, να δώσουμε ρόλο και ευθύνη στα ίδια τα στελέχη της δημόσια διοίκησης, ανεξαρτήτως ιδεολογικής και κομματικής προέλευσης, ενδυναμώνοντας τον επιτελικό τους ρόλο.

Έκαναν κάτι αντίστοιχο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Ποτέ. Τι έκαναν; Αυτό που κάνουν και σήμερα: μικροπολιτική, παραπολιτική, αντιπολιτική. Όσο εμείς προετοιμάζαμε την ιστορική αυτή μεταρρύθμιση, μας κατηγορούσαν ότι καθυστερούμε τις διαδικασίες. Τώρα που βλέπουν ότι η μεταρρύθμιση αυτή έχει μπει σε εφαρμογή, μας καταγγέλλουν ότι «οικοδομούμε κομματικό κράτος».

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η επιλογή των νέων διοικητικών Γραμματέων των υπουργείων αποτελεί προϊόν επεξεργασίας των υποψηφιοτήτων από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων, όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων τρεις εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ, εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του ΕΚΔΔΑ, του Συνηγόρου του Πολίτη, ό,τι δηλαδή πιο θεσμικό σε επίπεδο διοίκησης.

Παρόλα αυτά, η αντιπολίτευση επιμένει να λέει ότι επιχειρούμε να τη «δεσμεύσουμε». Μόνη της έχει εγκλωβιστεί στην ασυνέπεια λόγων και πράξεων, αναμασώντας μάλιστα αφηγήματα περί αριστείας, όταν δεν μπορεί καν να δεχτεί ότι υπάρχει κράτος χωρίς να το διορίζει.

The post Γεροβασίλη: Συνεργασία με ΥΠΕΣ για την ένταξη ΟΤΑ στην κινητικότητα appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στις ΗΠΑ

$
0
0

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ η χώρα προχωρά σε αναστολή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της μετά την απόρριψη νομοσχεδίου που είχε υποβληθεί προς ψήφιση στη Γερουσία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που διαθέτουν 51 έδρες στο σώμα αυτό σε σύνολο 100, δεν κατάφεραν να πείσουν τους Δημοκρατικούς για να συγκεντρώσουν τις 60 ψήφους που ήταν απαραίτητες για να υιοθετηθεί νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τις 16 Φεβρουαρίου.

Από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής (τοπική ώρα, 07:00 το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) οι ΗΠΑ ζουν την πρώτη παύση λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους από τον Οκτώβριο 2013. Τότε η αναστολή της λειτουργίας κάποιων ομοσπονδιακών υπηρεσιών είχε διαρκέσει 16 ημέρες και είχε θέσει σε τεχνική ανεργία περισσότερους από 850.000 δημόσιους υπαλλήλους που θεωρούνταν «μη απαραίτητο» προσωπικό.

Δεν είναι γνωστό για πόσο ενδέχεται να διαρκέσει αυτή τη φορά η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς η διαμάχη μεταξύ των δύο κομμάτων είναι έντονη.

Οι Δημοκρατικοί έχουν δηλώσει ότι δεν θα δεχθούν να ψηφίσουν ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο αν σε αυτό δεν προβλέπεται η παράταση του προγράμματος DACA που αφορά τους μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ανήλικοι και οι οποίοι, βάσει του προγράμματος αυτού, μπορούν να εργάζονται και να σπουδάζουν χωρίς να κινδυνεύουν με απέλαση.

Οι πρώτες επιπτώσεις της παύσης της λειτουργίας αναμένεται να γίνουν αισθητές τη Δευτέρα. Η λειτουργία πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, όπως οι οικονομικές, θα περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες. Οι υπηρεσίες ασφαλείας συνήθως δεν επηρεάζονται, ενώ οι 1,4 εκατομμύριο Αμερικανοί στρατιωτικοί θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς όμως να πληρώνονται.

«Η χώρα μας ιδρύθηκε από ιδιοφυίες, αλλά κυβερνάται από ηλίθιους», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Λουιζιάνα Τζον Κένεντι.

«Τα πράγματα φαίνονται άσχημα», είχε εκτιμήσει ο Τραμπ λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία στη Γερουσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στην πολυτελή του κατοικία στη Φλόριντα, τελικά παρέμεινε στην Ουάσινγκτον. Προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ωστόσο το απόγευμα ο Τραμπ, μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, είχε κάνει λόγο στο Twitter για μια «εξαιρετική προκαταρκτική συνάντηση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει συμφωνία την τελευταία στιγμή.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία διαθέτουν οι Ρεπουμπλικάνοι, είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο για την παράταση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την Πέμπτη το βράδυ.

«Τώρα χρειαζόμαστε τους Δημοκρατικούς ώστε το νομοσχέδιο να εγκριθεί από τη Γερουσία, όμως θέλουν την παράνομη μετανάστευση και αδύναμα σύνορα», έγραψε το πρωί στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες κατηγορεί το Δημοκρατικό κόμμα για συστηματική και ατελέσφορη παρεμπόδιση.

Εκτός από την υιοθέτηση ενός ακόμη προσωρινού προϋπολογισμού, του τέταρτου από τον Σεπτέμβριο, οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν την υιοθέτηση και του οριστικού προϋπολογισμού για το 2018, ο οποίος θα αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες, μια προεκλογική δέσμευση του Τραμπ.

Για τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές «κρατούν όμηρο» την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. «Ο αμερικανικός λαός, κυρίως οι ένστολοι άνδρες και γυναίκες, αξίζουν περισσότερα από την αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», έγραψε στο Twitter.

«Θα πεθάνουν άνθρωποι», υπογράμμισε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Μαρκ Σορτ, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές ότι «περιχαρακώθηκαν για να οδηγήσουν σε παράλυση» το ομοσπονδιακό κράτος, την ώρα που το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα DACA δεν είναι έτοιμο.

The post Κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στις ΗΠΑ appeared first on Aftodioikisi.gr.


Τ.Βίζερ: Προτείνει απολύσεις υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων

$
0
0

Απολύσεις υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων που προσελήφθσαν για πολιτικούς λόγους προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση ο ο επικεφαλής της ομάδας των οικονομολόγων της ευρωζώνης (Euroworking Group) Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Πώς προέκυψε αυτό το δημοσιονομικό έλλειμμα 16% του ΑΕΠ; Προέκυψε προσφέροντας σε ομάδες ειδικών συμφερόντων υπερβολικά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας (αν και δεν είμαι σίγουρος αν ήταν δουλειές). Επομένως τι κάνετε για να μειώσετε το έλλειμμα; Πρέπει να εξετάσετε εκείνους τους τομείς της οικονομίας στους οποίους έχουν προσληφθεί άνθρωποι για πολιτικούς λόγους. Εάν κοιτάξετε τους μισθούς στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, υπάρχουν εργαζόμενοι εξαιρετικά κακώς αμοιβόμενοι και κάποιοι άλλοι σε πολύ προστατευμένους τομείς, που ήταν εξαιρετικά υψηλόμισθοι, χωρίς άλλο λόγο παρά την πολιτική υποστήριξη. Εάν δεν το ξεφορτωθείτε όλο αυτό, ποτέ δεν θα ξεφορτωθείτε το έλλειμμα και αυτό είναι ακριβώς η σχέση ανάμεσα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πολιτική. Δεν υπάρχει δημοσιονομική πολιτική που να είναι εντελώς διαχωρισμένη από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Πρέπει να απαλλαγείτε από τα στοιχεία που έφεραν τις ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία για να απαλλαγείτε από το έλλειμμα», λέει χαρακτηριστικά.

Ερ.: Θα θέλαμε να παραμείνουμε στην αρχή της κρίσης και να ζητήσουμε την άποψή σας για αυτό στο οποίο συμφώνησαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί τον Οκτώβριο του 2010 στη Ντοβίλ. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η εξαγγελία πως στη διάσωση μιας χώρας θα μετέχει και ο ιδιωτικός τομέας (Private Sector Involvement) έφερε πανικό στις αγορές και οδήγησε την Ιρλανδία και αργότερα την Πορτογαλία να ζητήσουν πρόγραμματα διάσωσης. Ποιά είναι η δική σας άποψη;

Παράλληλα ο κ. Βίζερ τονίζει ότι «είναι ιδιαίτερα ενδεδειγμένο και πολύ πιθανό η Ελλάδα να πάρει επαρκή ελάφρυνση του χρέους. Στο ερώτημα του Πρακτορείου για την πιστωτική γραμμή, δίνει μια πολύ χαρακτηριστική απάντηση: «εάν κάποιος πει ότι δεν θέλει χριστουγεννιάτικα δώρα, τότε κανείς δεν πρόκειται να σκεφτεί να του πάρει δώρα» λέει και εξηγεί ότι εάν δεν κατατεθεί σχετικό αίτημα, δεν υπάρχει και συζήτηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, στην Μαρία Αρώνη και την Χριστίνα Βασιλάκη, για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ερ.: Ας ξεκινήσουμε με μια γενική ερώτηση. Θεωρείτε ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά;

Απ.: Eκ των υστέρων, όλοι είναι πιο έξυπνοι από ό,τι στην αρχή. Είναι ωστόσο γεγονός ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας όταν μπήκε στο ευρώ και πιο πριν ακόμη, δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Τα πράγματα λοιπόν θα είχαν αποδειχθεί άσχημα και χωρίς την κρίση του 2008, αλλά δεν θα είχαν καταλήξει τόσο καταστροφικά. Η φοροδιαφυγή και η αύξηση των κρατικών εξόδων που οδήγησαν τότε στο έλλειμμα του 15,6% του ΑΕΠ ήταν αναμφισβήτητα η απόλυτη θρυαλλίδα. Γιατί συνέβη; Κάποιος πρέπει να ρωτήσει τους πολιτικούς εκείνης της εποχής γιατί συνέβη. Και το εκπληκτικό για μένα είναι ότι αυτή είναι μια συζήτηση η οποία, εξ’ όσων τουλάχιστον γνωρίζω, δεν έχει γίνει ακόμα στην Ελλάδα. Έχει γίνει σε ορισμένες άλλες χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα.

Ερ.: Ωστόσο η κρίση δεν ήταν αμιγώς ελληνική…

Απ.: Φυσικά η κρίση ήρθε σε μια συγκυρία παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων. Θα έλεγα πως τη λάθος στιγμή υπήρξαν λάθος εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Ήταν η εποχή μιας οικονομικής απορρύθμισης, μιας πολύ κακής εποπτείας των χρηματοπιστωτικών τομέων και μιας υπερβολικά χαλαρής και επεκτατικής νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ που οδήγησαν στην τεράστια αύξηση της παγκόσμιας μόχλευσης, του παγκόσμιου χρέους και των κερδοσκοπικών ροών κεφαλαίων. Και τότε έγινε η πτώση της Lehman Βrothers. Αυτό έθεσε σε αμφισβήτηση τη σταθερότητα, τη ρευστότητα και την φερεγγυότητα μεγάλου μέρους του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι επενδυτές άρχισαν να αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα ομόλογα, να φοβούνται ότι με την πάροδο του χρόνου ίσως κάτι κακό να συμβεί στις τράπεζες και να σκέπτονται πως, αν αυτό συμβεί, ίσως πρέπει να μεσολαβήσει το κράτος. Και αν μεσολαβήσει το κράτος θα έπρεπε να γίνει με πολύ μεγάλα ποσά. Αυτός ο διαβλεπόμενος κίνδυνος τους οδήγησε στην απόφαση να σταματήσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα.

Ερ.: Γιατί όμως κυρίως τα ελληνικά;

Απ.: Ήμασταν αντιμέτωποι με μια κατάσταση αναστροφής των ροών κεφαλαίων που έπληξε μερικές χώρες πολύ χειρότερα απ’ ότι κάποιες άλλες. Οι παγκόσμιοι επενδυτές είχαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην αγορά γερμανικών ή γαλλικών ομολόγων ή άλλων, παρά στα ελληνικά. Με δεδομένη την οικονομική πολιτική στην Ελλάδα και δεδομένης της δημοσιονομικής και χρεωστικής κατάστασης, δεν υπήρχε εμπιστοσύνη ότι η χώρα θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Κόπηκαν λοιπόν οι ροές κεφαλαίων προς την Ελλάδα.

Τότε άρχισαν στις Βρυξέλλες να αναρωτιούνται τι να κάνουν. Κάποιος άνοιξε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και επισήμανε ότι εκεί υπάρχει η «ρήτρα μη διάσωσης» (bail-out clause) του λεγόμενου ‘Αρθρου 125 που προβλέπει σαφώς ότι «τα κράτη μέλη δεν πρέπει να διασώζονται». Με άλλα λόγια η ζώνη του ευρώ δεν διέθετε κανένα οικονομικό μέσο για τέτοιες στιγμές πίεσης. Επρεπε λοιπόν να εφεύρουμε κάτι εντελώς καινούριο. Δεν ήταν εύκολο. Οι οικονομολόγοι προτείναμε διάφορες λύσεις, αλλά στη συνέχεια έρχονταν κάποιοι δικηγόροι και έλεγαν, «μα, αυτό δεν το επιτρέπει η Συνθήκη, δεν μπορείτε να το κάνετε, είναι παράνομο κλπ». Έπρεπε λοιπόν να ξεπεραστούν όλα αυτά τα πολύ σημαντικά προβλήματα ερμηνείας της Συνθήκης και των εθνικών Συνταγμάτων για να μπορέσει πραγματικά να ξεκινήσει η δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης. Στην αρχή κάποιοι ήταν τόσο απόλυτοι ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό βάσει της Συνθήκης, ώστε έπρεπε εμείς οι οικονομολόγοι να οργανώσουμε κάποια κράτη-μέλη να δώσουν διμερή δάνεια στην Ελλάδα, το λεγόμενο Μηχανισμό Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για την Ελλάδα. Και έτσι κατά κάποιον τρόπο καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Ερ.: Στη συνέχεια τι έγινε;

Απ.: Μετά τέθηκε το πρόβλημα σε τί είδους πρόγραμμα θα έμπαινε η Ελλάδα; Οι συνάδελφοι στα θεσμικά όργανα της ΕΕ είχαν μεγάλη εμπειρία όσον αφορά την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και ζητημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά κανείς δεν είχε «τρέξει» πραγματικά ένα πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων για μακροοικονομική προσαρμογή. Στη συνέχεια, η συζήτηση ήταν αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι μέρος του προγράμματος ή όχι. Κάποιοι όπως ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσαν: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρθει το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Η ευρωζώνη είναι ικανή να αντιμετωπίσει μόνη της τα προβλήματά της».

Ερ.: Και γιατί δεν εισακούστηκε;

Απ.: Διότι κάποιοι άλλοι είπαν: «Χρειαζόμαστε την τεχνογνωσία και χρειαζόμαστε την πολιτική ανεξαρτησία ενός θεσμικού οργανισμού όπως το ΔΝΤ, για να έχουμε έναν αντικειμενικό σχεδιασμό και επίβλεψη του προγράμματος, καθώς δεν μπορούμε να ασκήσουμε πολιτική πίεση στην Ελλάδα και να πούμε, «εάν δεν το κάνετε αυτό τότε… κόβονται τα κονδύλια ή κάτι παρόμοιο». Βάλαμε λοιπόν μέσα το ΔΝΤ. Μέσα σε αυτό το κλίμα φτιάχτηκε το πρώτο Μνημόνιο για την Ελλάδα. Ένας από τους περιορισμούς ήταν επίσης ότι πραγματικά δεν γνωρίζαμε τί είδους προσαρμογή μπορεί να γίνει μέσα σε μια νομισματική ένωση. Για αυτό σκέφτηκαν να φτιαχτεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα ήταν λίγο πολύ παρόμοιο με τα προγράμματα προσαρμογής που είχαμε για τη Λετονία, τη Ρουμανία κλπ.

Ερ.: Ωστόσο τα πράγματα με την Ελλάδα ήταν διαφορετικά…

Απ.: Αυτό που κυρίως διέφερε ήταν πως δεν μπορούσαμε να αφήσουμε την Ελλάδα να κουρέψει το χρέος της, ειδικά τη στιγμή της παγκόσμια κρίσης χρέους. Αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έτσι πολλοί εμπλεκόμενοι συναίνεσαν στο ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να χρεοκοπήσει».

 

Κανείς λοιπόν δεν ήθελε τότε να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη και έτσι φτιάξαμε το Μηχανισμό Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μαζί με το ελληνικό πρόγραμμα. Όμως αφού η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε, δηλαδή δεν έγινε αναδιάρθρωση χρέους, οι δημοσιονομικές ανάγκες της ήταν μεγαλύτερες. Έπρεπε να δούμε τί μπορεί να γίνει και πώς να καλυφθεί αυτό το χρηματοδοτικό κενό. Επειδή το χρέος της Ελλάδας οφειλόταν σε ανεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και οι δημοσιονομικές απαιτήσεις της χώρας ήταν τεράστιες, υπήρξαν κάποιες υποθέσεις στο χρηματοδοτικό τμήμα του πρώτου προγράμματος. Πολλές από αυτές εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ήταν εξαιρετικά αφελείς. Όπως π.χ. ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα έφταναν τα 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η εξέλιξη του χρηματοδοτικού κονδυλίου από τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο εντατικών συζητήσεων.

Ερ.:Σε μια πρόσφατη έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο τονίζει ότι έγιναν λάθη στο σχεδιασμό του πρώτου ελληνικού προγράμματος, ενώ κάποιοι επικρίνουν το ότι δόθηκε υπερβολικά μεγάλο βάρος στη δημοσιονομική προσαρμογή και λιγότερο στις διαρθρωτικές αλλαγές. Εσείς τί πιστεύετε επ’ αυτού;

Απ.: Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις στην ιστορία που μια χώρα έπρεπε να βγει από μια τέτοια καταστροφική κατάσταση. Είναι ανοησία να πιστεύει κάποιος ότι με δημοσιονομικό έλλειμμα κοντά στο 16% του ΑΕΠ δεν έπρεπε να γίνει ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή. Εάν επιβραδύνεις τη δημοσιονομική προσαρμογή κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως, τότε σε 4 χρόνια έχεις διπλασιάσει ξανά το χρέος, σε άλλα 4 χρόνια το έχεις ξαναδιπλασιάσει και πολύ σύντομα βρίσκεσαι με χρέος στο 400% του ΑΕΠ. Επομένως, αυτό είναι ένα επιχείρημα που προέβαλαν μερικοί λαϊκιστές δικηγόροι ή λογιστές και είναι ανοησία.

Πώς προέκυψε αυτό το δημοσιονομικό έλλειμμα 16% του ΑΕΠ; Προέκυψε προσφέροντας σε ομάδες ειδικών συμφερόντων υπερβολικά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας (αν και δεν είμαι σίγουρος αν ήταν δουλειές). Επομένως τι κάνετε για να μειώσετε το έλλειμμα; Πρέπει να εξετάσετε εκείνους τους τομείς της οικονομίας στους οποίους έχουν προσληφθεί άνθρωποι για πολιτικούς λόγους. Εάν κοιτάξετε τους μισθούς στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, υπάρχουν εργαζόμενοι εξαιρετικά κακώς αμοιβόμενοι και κάποιοι άλλοι σε πολύ προστατευμένους τομείς, που ήταν εξαιρετικά υψηλόμισθοι, χωρίς άλλο λόγο παρά την πολιτική υποστήριξη. Εάν δεν το ξεφορτωθείτε όλο αυτό, ποτέ δεν θα ξεφορτωθείτε το έλλειμμα και αυτό είναι ακριβώς η σχέση ανάμεσα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πολιτική. Δεν υπάρχει δημοσιονομική πολιτική που να είναι εντελώς διαχωρισμένη από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Πρέπει να απαλλαγείτε από τα στοιχεία που έφεραν τις ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία για να απαλλαγείτε από το έλλειμμα.

Ερ.: Θα θέλαμε να παραμείνουμε στην αρχή της κρίσης και να ζητήσουμε την άποψή σας για αυτό στο οποίο συμφώνησαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί τον Οκτώβριο του 2010 στη Ντοβίλ. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η εξαγγελία πως στη διάσωση μιας χώρας θα μετέχει και ο ιδιωτικός τομέας (Private Sector Involvement) έφερε πανικό στις αγορές και οδήγησε την Ιρλανδία και αργότερα την Πορτογαλία να ζητήσουν πρόγραμματα διάσωσης. Ποιά είναι η δική σας άποψη;

Απ.: Η δημόσια δήλωση, τότε, για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σίγουρα δεν βοήθησε. Θα ήμασταν πολύ καλύτερα χωρίς αυτήν. Υπάρχουν όμως δύο γεγονότα που θα ήθελα να αναφέρω. Πρώτον, ότι το 2012, με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών (PSI) το ελληνικό χρέος ελαφρύνθηκε σε καθαρή παρούσα αξία κατά 100% του ΑΕΠ. Πολλοί αυτό το παραβλέπουν μάλλον εκ του πονηρού.

Δεύτερον, το πρόγραμμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δεν ήταν σίγουρα το αποτέλεσμα της Ντοβίλ. Είχαμε μακρές συζητήσεις με τους Ιρλανδούς σχετικά με το αν το τραπεζικό τους πρόβλημα πρέπει να διευθετηθεί με διάσωση ή με bail-in. Οι Ιρλανδοί ήθελαν ακριβώς αυτό που είπαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Ήθελαν τη «διάσωση εκ των έσω» (bail-in), αλλά δεν το κατάφεραν.

Ερ.: Είπατε πρόσφατα ότι το προσωπικό λάθος σας ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσατε αρκετά έγκαιρα το βαθμό στον οποίο ήταν αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους για την Ελλάδα…

Απ.: Αυτό που είπα είναι ότι αν ξεχάσουμε το περιβάλλον στο οποίο ήμασταν όλοι τότε και την πολύ κακή οικονομική πολιτική που είχε η Ελλάδα, το τεράστιο χρέος και την απροθυμία -νομίζω- για μεταρρυθμίσεις, και αν μιλούσαμε για ένα πείραμα χωρίς να λάβουμε υπόψη το παγκόσμιο κλίμα και, τέλος, αν είχαμε τα απαραίτητα μέσα, τότε η πρόωρη αναδιάρθρωση του χρέους έναντι πολύ σημαντικών προϋποθέσεων θα ήταν η σωστή κίνηση. Εντούτοις, το 2009 το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα πήγαινε σαν τρελό. Και δεν υπήρχε κανένας τρόπος να μπορέσουμε να αναδιαρθρώσουμε το χρέος χωρίς να «ανατινάξουμε» το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεύτερον, δεδομένου ότι, όπως είπαμε, ίσχυε η υπόθεση ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναδιάρθρωση και διαγραφή του χρέους στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης, καθώς τα μέσα δεν ήταν διαθέσιμα και -όπως είπαμε- δεν υπήρχε η δυνατότητα bail-in, όλα αυτά έπρεπε πρώτα να σχηματιστούν. Αυτό που εννοούσα ήταν ότι δεν ήμουν εκείνη τη στιγμή σε θέση να συνειδητοποιήσω πόσο μη βιώσιμο ήταν το χρέος της Ελλάδας. Εν μέρει αυτό ήταν γιατί πίστευα επίσης ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα, 50 δισεκατομμύρια θα προέρχονταν από ιδιωτικοποιήσεις, κάτι που αντιπροσώπευε το 25% του ΑΕΠ.

Ερ.: Πενήντα δισεκατομμύρια από ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι ένα αστρονομικό ποσό;

Απ.: Ναι. Έχω πλήρως συνειδητοποιήσει σήμερα ότι αυτό ήταν ένα ποσό που όχι μόνο ήταν αστρονομικό, αλλά και…

Ερ.: Μιλώντας για ελάφρυνση του χρέους, νομίζετε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τελικά κάποια σημαντική ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος;

Απ.: Από πολιτική και οικονομική άποψη πιστεύω πως είναι ιδιαίτερα ενδεδειγμένο και πολύ πιθανό η Ελλάδα να πάρει επαρκή ελάφρυνση του χρέους. Όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις. Ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως έχει προβλεφθεί και ότι θα ολοκληρωθεί ομαλά έτσι ώστε στο τέλος να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. Αυτή φυσικά εξαρτάται από την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ερ.: Είναι τελικώς απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους ή όχι;

Απ.: Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα επιθυμητή. Για πολλούς λόγους.

Ερ.: Η όποια συμφωνία για το χρέος θα συνδέεται με συγκεκριμένα χρονικά και ποιοτικά ορόσημα, και ποια θα είναι αυτά τα ορόσημα;

Απ.: Εάν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και πιστεύω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο, θα υπάρξει με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ποια θα είναι η σχέση της Ελλάδας με την ευρωζώνη μετά το τέλος του προγράμματος; Σε αυτό είναι που πολλοί στην Ελλάδα -και όχι εκτός- που προσπαθούν να βάλουν λόγια στο στόμα μου, που δεν είπα ποτέ.

Ωστοσο αυτό που είναι βέβαιο είναι πως κάθε κράτος μέλος που βγαίνει από ένα πρόγραμμα υπόκειται σε μεταμνημονιακή επιτήρηση έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους του. Αυτό, στην περίπτωση της Ελλάδας -επειδή έχει ήδη οικονομικά ευνοϊκές συνθήκες αποπληρωμής του χρέους, το οποίο με κάποιο τρόπο οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν- θα γίνει μετά από πολύ μεγάλο διάστημα. Και λέγοντας επιτήρηση μετά το τέλος του προγράμματος εννοούμε ότι θα υπάρχει μια αυστηρή ματιά στις οικονομικές πολιτικές και στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η οικονομία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία τελική απόφαση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα. Και δεν υπάρχει επίσης ακόμα συζήτηση για το αν αυτή η ελάφρυνση του χρέους θα εξαρτηθεί από κάτι. Γεγονός είναι ότι ήδη η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικές θετικές ρυθμίσεις ως προς την απόσβεση του δημοσίου χρεους. Αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ορισμένα μικρότερα τμήματα των μέτρων που σχετίζονται με το χρέος θα υπόκεινται σε συμφωνίες μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών. Αυτό παραμένει προς συζήτηση.

Ερ.: Ορισμένοι έχουν εκφράσει πρόσφατα αμφιβολίες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίσει χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ΕΜΣ. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της και το χρέος της χωρίς μια πιστωτική γραμμή από τον ΕΜΣ στο μέλλον;

Απ.: Εάν κατανοώ σωστά τη συζήτηση, είναι πρωτίστως η ελληνική κυβέρνηση που λέει ότι δεν θέλει κάτι τέτοιο. Είναι λοιπόν σαν τα Χριστούγεννα. Εάν κάποιος πει ότι δε θέλει χριστουγεννιάτικα δώρα τότε κανείς δεν πρόκειται να σκεφτεί να τού πάρει δώρα. Εάν δεν υπάρχει σχετικό αίτημα, δεν το συζητούμε καν και το ερώτημα εάν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι δεν υφίσταται καν. Έτσι λοιπόν, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ερ.: Έχετε ήδη εκφράσει την άποψη ότι η κύρια «ρίζα» της ελληνικής κρίσης έχει να κάνει με τη διακυβέρνηση του κράτους. Πιστεύετε ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχει αλλάξει κάτι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα;

Απ.: Νομίζω ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα στέκεται ως εμπόδιο στην ανάπτυξη. Νομίζω ότι όλοι μάθαμε τελικά κάτι και ότι όλοι οι εταίροι έμαθαν τα τελευταία δέκα χρόνια ότι η ζωή σε μια νομισματική ένωση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τη ζωή και τις οικονομικές πολιτικές εκτός της νομισματικής ένωσης. Νομίζω ότι όλοι συνειδητοποιούμε ακόμη καλύτερα από ό,τι κάναμε πριν από δέκα χρόνια, ότι η μακροοικονομία είναι εξαιρετικά σημαντική όπως και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά στην «καρδιά» μιας οικονομίας που λειτουργεί καλά, υπάρχουν καλά οργανωμένοι θεσμοί και σωστή διακυβέρνηση. Αν οι κοινωνικοί θεσμοί απευθύνονται σε όλους και παρέχουν ίση πρόσβαση στις πολιτικές και στις κυβερνητικές λειτουργίες, αυτό αυξάνει την εμπιστοσύνη του κάθε πολίτη στο κράτος και στη συνέχεια είναι πιο πρόθυμοι να συνεισφέρουν στο κράτος. Όπως είπε και ο Κένεντι «μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η Αμερική για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις για την Αμερική» Και στις ΗΠΑ λειτούργησε, επειδή είχαν εμπιστοσύνη στα κυβερνητικά θεσμικά όργανα, τουλάχιστον εκείνη την εποχή.

 

Υπήρξε μερικές φορές η σκέψη ότι αν εφαρμόσεις ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, μετά όλα είναι εντάξει. Τελικά όμως δεν είναι όλα εντάξει. Μπορεί η «γρίπη» να πέρασε ή η «πληγή» να επουλώθηκε, όμως αυτό που προκάλεσε την πληγή δεν έχει καταπολεμηθεί.

Αν πάρουμε την Ισπανία -αφήνοντας την Καταλονία- υπήρξε μια πολύ σημαντική εσωτερική ανασκόπηση για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα προκειμένου να έχουμε καλύτερες πολιτικές εντός μιας νομισματικής ένωσης και τελικά στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Στη δε Ιρλανδία υπήρξε μια πολύ εντατική κοινοβουλευτική έρευνα, η οποία ήταν ιδιαίτερα ενδοσκοπική και με μεγάλη δόση αυτοκριτικής για αυτά που πήγαν στραβά σε πολιτικό επίπεδο. Πιστεύω λοιπόν ότι εάν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οι εθνικοί θεσμοί προσανατολιστούν προς μια αξιοκρατική και δίκαιη κοινωνία τότε θα είμαστε σε καλύτερη θέση στο μέλλον.

Εάν λοιπόν από την κρίση βγει μια ελληνική κοινωνία που είναι τόσο ανταγωνιστική και με πελατειακές σχέσεις όσο ήταν πριν, τότε οι επόμενες δεκαετίες θα είναι εξίσου δύσκολες. Και αν έχει λιγότερες πελατειακές σχέσεις, αλλά περισσότερο ανταγωνιστική, τότε το μέλλον είναι λαμπρό.

The post Τ.Βίζερ: Προτείνει απολύσεις υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων appeared first on Aftodioikisi.gr.

ΝΔ: Αυξάνονται κατά χιλιάδες οι δημόσιοι υπάλληλοι -Καταγγέλλει ρουσφέτια (στοιχεία)

$
0
0

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, κατηγορώντας την, ότι δεν τηρεί τον κανόνα 1 προς 4 για της προσλήψεις στο δημόσιο και ότι αυξάνει κατά χιλιάδες τους δημοσίους υπαλλήλους.

Μάλιστα το στέλεχος της ΝΔ, δίνει και στοιχεία στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία:

«Η Kυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την αύξηση μόνιμου προσωπικού, μετακλητών και αιρετών στο δημόσιο τομέα. Σας παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία:

1. Οι φορείς του Δημοσίου τόσο του στενού, όσο και του ευρύτερου τομέα αυξήθηκαν από 227 το 2015 σε 374 το 2017, δηλαδή σημείωσαν μια αύξηση του 65%.

2. Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι πλέον 1211 από 1068 που ήταν προ δύο ετών, δηλαδή σημείωσαν αύξηση της τάξης του 13,5%.

3. Ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο ανήλθε από 686.824 τον Δεκέμβριο του 2015 σε 712.716 τον Οκτώβριο του 2017.

4. Μόνο 16 από τους 1730 φορείς έχουν υποβάλει στοιχεία για τη δομή τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον ακριβή αριθμό και το μισθολογικό ύψος των αποδοχών όλων των υπαλλήλων.

5. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις έργου, αλλά και οι ωρομίσθιοι στα συγχρηματοδοτούμενα μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ αυξήθηκαν κατά 1.538 άτομα, φτάνοντας τον Αύγουστο του 2017 συνολικά τους 11.699 υπαλλήλους έναντι 10.161 υπαλλήλων τον Αύγουστο του 2016.

6. Οι κατηγορίες των μετακλητών, αιρετών και προέδρων/μελών διοικητικών συμβουλίων, δείχνουν ετήσια συνολική αύξηση κατά 1.026 άτομα. Συγκεκριμένα οι αιρετοί σημείωσαν αύξηση κατά 687 άτομα».

Ο κ. Γεωργαντάς, στη δήλωση του, σημειώνει:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαιωνίζει μια από τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος.

Ενώ θα έπρεπε για κάθε τέσσερις υπαλλήλους που αποχωρούν να προσλαμβάνεται ένας, αυξάνει κατά χιλιάδες τους Δημόσιους Υπαλλήλους και στέλνει το λογαριασμό στους φορολογούμενους.

Παράλληλα, από τους 1730 φορείς της γενικής Κυβέρνησης, μόνο 16 έχουν καταθέσει στοιχεία για το προσωπικό τους και αυτά ελλιπή.

Η Κυβέρνηση δεν προχωρά το ψηφιακό οργανόγραμμα, γιατί τότε θα αποκαλυφθούν οι αόρατοι μισθοδοτούμενοι και τα ρουσφέτια της στο Δημόσιο».

Η Kυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την αύξηση μόνιμου προσωπικού, μετακλητών και αιρετών στο δημόσιο τομέα.

Σας παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία:

1. Οι φορείς του Δημοσίου τόσο του στενού, όσο και του ευρύτερου τομέα αυξήθηκαν από 227 το 2015 σε 374 το 2017, δηλαδή σημείωσαν μια αύξηση του 65%.

2. Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι πλέον 1211 από 1068 που ήταν προ δύο ετών, δηλαδή σημείωσαν αύξηση της τάξης του 13,5%.

3. Ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο ανήλθε από 686.824 τον Δεκέμβριο του 2015 σε 712.716 τον Οκτώβριο του 2017.

4. Μόνο 16 από τους 1730 φορείς έχουν υποβάλει στοιχεία για τη δομή τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον ακριβή αριθμό και το μισθολογικό ύψος των αποδοχών όλων των υπαλλήλων.

5. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις έργου, αλλά και οι ωρομίσθιοι στα συγχρηματοδοτούμενα μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ αυξήθηκαν κατά 1.538 άτομα, φτάνοντας τον Αύγουστο του 2017 συνολικά τους 11.699 υπαλλήλους έναντι 10.161 υπαλλήλων τον Αύγουστο του 2016.

6. Οι κατηγορίες των μετακλητών, αιρετών και προέδρων/μελών διοικητικών συμβουλίων, δείχνουν ετήσια συνολική αύξηση κατά 1.026 άτομα. Συγκεκριμένα οι αιρετοί σημείωσαν αύξηση κατά 687 άτομα.

The post ΝΔ: Αυξάνονται κατά χιλιάδες οι δημόσιοι υπάλληλοι -Καταγγέλλει ρουσφέτια (στοιχεία) appeared first on Aftodioikisi.gr.

ΑΑΔΕ: Μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής -Πρωταγωνιστές &δημόσιοι υπάλληλοι &άνεργοι

$
0
0

Πενήντα οκτώ περιπτώσεις φοροδιαφυγής μεγάλης έκτασης με «πρωταγωνιστές» γιατρούς, κατασκευαστές κτιρίων, δικηγόρους, δημοσίους υπαλλήλους, δημοσίους λειτουργούς, επιχειρηματίες, συνταξιούχους, ακόμη και κοινωφελές ίδρυμα, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, αγροτικό συνεταιρισμό και πολλούς… ανεπάγγελτους αποκάλυψαν οι έρευνες της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.).

Πρόκειται για υποθέσεις, οι οποίες εξιχνιάστηκαν πλήρως από τους ελεγκτές της (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.). Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι 58 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που ανέδειξαν οι έρευνες της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. το 2017 είναι, αναλυτικά, οι εξής:

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

– Συνταξιούχος ιατρός του Δημοσίου στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας απέκρυψε εισοδήματα ύψους 168.348,81 €.

– Ιατρός στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ύψους 1.810.360,51 €.

– Χειρουργός που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία ύψους 41.847,42 €, ενώ απέκρυψε εισοδήματα συνολικού ποσού 295.137 €.

– Ιατρός στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης απέκρυψε εισοδήματα ύψους 3.876.048 €.

– Ιατροδικαστής προσαύξησε την περιουσία του από άγνωστη πηγή και από μη έκδοση αποδείξεων κατά ποσό ύψους 107.741,30 €.

– Ιατρός στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, απέκρυψε φορολογητέα υλη ύψους 153.377,87 € από μη έκδοση αποδείξεων. Συνεπεία ελέγχου πραγματοποιήθηκε οικειοθελής αποκάλυψη φορολογητέας ύλης.

– Οδοντίατρος στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Λάρισας δεν εξέδωσε και εξέδωσε ανακριβώς φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 350.000 €.

– Μαιευτήρας – Γυναικολόγος των βορείων προαστίων, απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή προέλευσης, συνολικού ύψους 298.510,29 €.

– Ιατρός ωτορινολαρυγγολόγος των βορείων προαστίων, δεν δήλωσε εισοδήματα αγνώστου προελεύσεως ύψους 195.774,56 €.

– Σε επιχείρηση ιατρικών μηχανημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, διαπιστώθηκε υπερτιμολόγηση φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 1.060.929 €. Η επιχείρηση, συνεπεία ελέγχου, υπέβαλε δήλωση οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων με βεβαιωθέντα φόρο ύψους 253.516,74 €.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

– Πολιτικός μηχανικός που δραστηριοποιείται στην περιοχή της ανατολικής Αττικής, υπέπεσε σε παραβάσεις μη έκδοσης, ανακριβούς έκδοσης και μη καταχώρησης στα τηρούμενα βιβλία του φορολογικών στοιχείων, συνολικής καθαρής αξίας 1.751.032,66 €, ενώ απέκρυψε εισόδημα ύψους 1.734.844,99 €.

– Αρχιτέκτων – μέλος νομικού προσώπου στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με αποκρυβείσα ύλη ύψους 827.128,80 €.

– Ατομική επιχείρηση κατασκευής κτιρίων στην περιοχή των βορείων προαστίων υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, αποκρύπτοντας έσοδα ύψους 802.728,32 €.

– Κατασκευαστική εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή Λασιθίου έλαβε 13 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 190.275,00 €.

– Κατασκευαστής που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, προσαύξησε την περιουσία του από εμφανή ή μη προσδιορισμένη πηγή κατά ποσό 921.633,68 €.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – ΛΟΓΙΣΤΕΣ

– Ανώνυμη εταιρεία που δραστηριοποιείται ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην περιοχή της Αθήνας, εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.970.000 €.

– Δικηγόρος των Αθηνών δεν εξέδωσε και εξέδωσε ανακριβώς φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 70.595,59 €, και υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με αποκρυβείσα ύλη ύψους 517.745,95 €.

– Δικηγόρος της Θεσσαλονίκης απέκρυψε εισοδήματα ύψους 2.537.604 €, από μη προσδιορισμένη πηγή.

– Λογιστής της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ποσού 754.860 €.

– Επιτηδευματίας που δραστηριοποιείται στις υπηρεσίες παροχής συμβούλων στρατηγικής διαχείρισης, δεν δήλωσε εισοδήματα συνολικού ύψους 2.619.258,06 €.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

– Μέλος νομικού προσώπου στην Θεσσαλονίκη απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ύψους 2.219.024 €.

– Φυσικό πρόσωπο με συμμετοχή σε νομικό πρόσωπο, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, απέκρυψε εισοδήματα αγνώστου πηγής προελεύσεως ύψους 782.356 €. Μέλος νομικού προσώπου στην Θεσσαλονίκη απέκρυψε εισοδήματα αγνώστου πηγής προέλευσης ύψους 842.084 €.

– Μέλος νομικού προσώπου στην Θεσσαλονίκη απέκρυψε εισοδήματα αγνώστου πηγής προέλευσης, ύψους 1.022.120 €. Μέλος νομικού προσώπου στην Θεσσαλονίκη απέκρυψε εισοδήματα αγνώστου πηγής ύψους 396.242 €.

– Μέλος νομικού προσώπου που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με αντικείμενο εργασιών την χρυσοχοΐα, απέκρυψε εισοδήματα αγνώστου προελεύσεως ύψους 421.268 €.

– Ιδιώτης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, διαχειριστής διαφημιστικής εταιρείας εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 885.834 €.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ

– Δημόσιος υπάλληλος (εκπαιδευτικός) στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ύψους 307.980,19 €.

– Δημόσιος υπάλληλος στην ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ύψους 305.724,86 €.

– Υπάλληλος του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, απέκρυψε εισοδήματα αγνώστου πηγής προέλευσης ύψους 125.344,43 €.

– Καθηγητής Πανεπιστημίου κάτοικος ανατολικών προαστίων της Αθήνας, απέκρυψε εισοδήματα αγνώστου προελεύσεως συνολικού ποσού 65.393,57 €.

ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

– Ιδιωτικός υπάλληλος στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών προσαύξησε την περιουσία του από άγνωστη πηγή με ποσό ύψους 221.791,12 €.

– Ανεπάγγελτος στην περιοχή των νοτίων προαστίων απέκρυψε εισόδημα από άγνωστη πηγή ύψους 803.579,85 €.

– Φυσικό πρόσωπο στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αττικής, προσαύξησε την περιουσία του από άγνωστη αιτία με ποσό ύψους 322.762,12 €.

– Συνταξιούχος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν δήλωσε εισοδήματα αγνώστου προελεύσεως που ανέρχονται σε 2.111.557 €.

– Φυσικό πρόσωπο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης προσαύξησε την περιουσία του με εισοδήματα από άγνωστη πηγή προέλευσης με ποσό 2.413.068 €.

– Φυσικό πρόσωπο κάτοικος νοτίων προαστίων, προσαύξησε την περιουσία του από άγνωστη πηγή, καθώς και από ανακριβή υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συνολικού ποσού 7.799.279,08 €.

– Ανδρόγυνο, κάτοικοι ανατολικής Αττικής, συνταξιούχοι προσαύξησαν την περιουσία τους κατά 896.044,15 € έκαστος.

– Ιδιώτης, κάτοικος νοτίων προαστίων, προσαύξησε την περιουσία του από άγνωστη πηγή, με συνολικό ποσό 725.046,53 €.

– Καθηγητής σωματικής αγωγής, κάτοικος βορείων προαστίων, απέκρυψε εισόδημα λόγω ανακριβούς δήλωσης, συνολικού ποσού 100.000,00 €.

ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

– Ανώνυμη ξενοδοχειακή επιχείρηση στην περιοχή των Δωδεκανήσων δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας χαρτοσήμου και δεν κατέβαλε τέλη ύψους 254.686,87 €.

– Ανώνυμη ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα στην Κρήτη έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.970.000 €.

– Εταιρεία που δραστηριοποιείται με το εμπόριο χρωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.508.249,90 €.

– Προσωπική εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο χρωμάτων, εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 1.614.543,90 €.

– Ανώνυμη εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier) στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας χαρτοσήμου και δεν κατέβαλε τέλη ύψους 312.000 €.

– Κοινωφελές μη κερδοσκοπικό σωματείο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, που δραστηριοποιείται στην παροχή βοήθειας στο σπίτι, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 94.491,76 €.

– Ατομική επιχείρηση εμπορίας παλαιού σιδήρου στην περιοχή της Αθήνας δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 208.076,24 €.

– Σε ένωση αγροτικών συνεταιρισμών στην περιοχή της βορειοδυτικής Μακεδονίας καταλογίσθηκε Φ.Π.Α. συνολικού ποσού 876.081 €, λόγω μη τεκμηρίωσης των δηλωθέντων εξαγωγών και ενδοκοινοτικών παραδόσεων της.

– Συνεργείο αυτοκινήτων στην περιοχή της Χαλκιδικής εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 606.726 €.

– Ατομική επιχείρηση Telemarketing στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 242.650 €.

– Διαφημιστική εταιρεία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 885.000 €.

– Διαφημιστική εταιρεία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 2.354.872 €.

– Επιχείρηση εστίασης στην περιοχή της Πάτρας εξέδιδε φορολογικά στοιχεία από τέσσερις (4) αδήλωτες Φ.Τ.Μ. με συνολική απόκρυψη εισοδήματος ύψους 366.366,31 €.

– Ατομική επιχείρηση υπηρεσιών εκτύπωσης στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Λάρισας, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 773.341,50 €.

– Σε δημοτική επιχείρηση στην περιοχή της δυτικής Αττικής, διαπιστώθηκε λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων, νόθευση φορολογικών στοιχείων και καταχώρηση ανύπαρκτων εξόδων στα τηρούμενα βιβλία της, συνολικής αξίας 427.419,65 €.

– Ατομική επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών της υπηρεσίες νεκροταφείου δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 91.996,50 αποκρύπτοντας φορολογητέο εισόδημα 74.681,59 €.

– Ναυτιλιακή εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά υπέβαλε ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, με αποκρυβείσα ύλη ύψους 42.546.714,69 €.

– Ατομική επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων, απέκρυψε εισόδημα λόγω ανακριβούς δήλωσης Φ.Ε. ύψους 1.455.803,00 €.

– Εκμεταλλευτής μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών στην περιοχή της Αθήνας, απέκρυψε λόγω ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, συνολικό ποσό ύψους 1.104.048,58 €.

– Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα απέκρυψε εισοδήματα ύψους 199.561,00 €, λόγω μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων ίσης αξίας.

The post ΑΑΔΕ: Μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής -Πρωταγωνιστές & δημόσιοι υπάλληλοι & άνεργοι appeared first on Aftodioikisi.gr.

Επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων -Τα προγράμματα ΙΝ.ΕΠ. (εγκύκλιος)

$
0
0

Με εγκύκλιό του, το ΥΠΔΑ προσδιορίζει τον καθορισμό των ειδικότερων προϋποθέσεων συμμετοχής, των κριτηρίων, του οργάνου και της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων στα προγράμματα του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης.

Προϋπόθεση συμμετοχής στα προγράμματα επιμόρφωσης του ΙΝ.ΕΠ. αποτελεί η προηγούμενη εγγραφή του/της ενδιαφερόμενου/ης δημοσίου υπαλλήλου στην «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Συμμετοχής Σε Επιμορφωτικά Προγράμματα».

Οι αιτήσεις συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων σε επιμορφωτικά προγράμματα του ΙΝ.ΕΠ. υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Κάθε δημόσιος υπάλληλος δύναται:

α) Να επιλέγει μέχρι δύο (2) επιμορφωτικά προγράμματα ανά επιμορφωτική περίοδο (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος και Ιανουάριος- Ιούλιος) και

β) Να συμμετέχει σε μέχρι τρία (3) επιμορφωτικά προγράμματα κατ’ έτος, στα οποία δεν προσμετρώνται τα συνέδρια και οι ημερίδες – διημερίδες, που δεν πιστοποιούνται ως επιμορφωτικά προγράμματα.

Ο/Η ενδιαφερόμενος/η δημόσιος υπάλληλος κατ’ αρχήν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε επιμορφωτικά προγράμματα που διεξάγονται στην περιφέρεια στην οποία υπηρετεί.

Για λεπτομέρειες και κριτήρια επιλογής:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

 

The post Επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων -Τα προγράμματα ΙΝ.ΕΠ. (εγκύκλιος) appeared first on Aftodioikisi.gr.

ΣΕΒ: Τραπεζικοί, ασφαλιστές και δημόσιοι υπάλληλοι οι πιο υψηλόμισθοι (πίνακες)

$
0
0

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας αλλά και αυτή των μισθών. Στο δελτίο με τίτλο «Προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάκαμψη», ο ΣΕΒ αναφέρει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο εννιάμηνο του 2017 είναι ικανοποιητική.

Ιδιαίτερη ανάλυση κάνει ο ΣΕΒ σχετικά με την πορεία των μισθών στη χώρας.

Αύξηση μισθών – Παραμένουν υψηλοί στο Δημόσιο
Ο μέσος μηνιαίος μισθός (μαζί με τις εισφορές των εργαζομένων) διαμορφώνεται στο εννεάμηνο του 2017 σε 1.184 ευρώ (+0,5 % από πέρυσι) και μαζί με τις εισφορές των εργοδοτών, σε 1.567 ευρώ.

Στη βιομηχανία, ο μηνιαίος μισθός, διαμορφώνεται σε 1.476 ευρώ (+1,7% από πέρυσι), στο εμπόριο, μεταφορές, τουρισμό σε 978 (+0,7% από πέρυσι), στην ενημέρωση και επικοινωνία σε 1.218 (-0,5% από πέρυσι), και στη Δημόσια Διοίκηση, εκπαίδευση, υγεία σε 1.342 ευρώ (-0,9% από πέρυσι).

Τα στοιχεία που αφορούν το 9μηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα περιλαμβάνονται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ, ο οποίος σχολιάζει πως «είναι σαφής η υπεροχή των μισθών στη βιομηχανία σε σχέση με τους μισθούς που πληρώνονται στους λοιπούς κλάδους, αν και οι μισθοί στη Δημόσια Διοίκηση, εκπαίδευση, υγεία εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλοί, εμποδίζοντας την άριστη κατανομή των παραγωγικών συντελεστών».

Οι υψηλότεροι μισθοί καταγράφονται σε τράπεζες – ασφάλειες (3669,2 ευρώ, +5,4 % από πέρυσι) και οι χαμηλότεροι στις κατασκευές (849,3 ευρώ, +0,6 %) και τη γεωργία- κτηνοτροφία (595,6 ευρώ, +3,3%). Την ίδια στιγμή τους δεύτερους υψηλότερους μισθούς έχουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στην υγεία και την παιδεία. 

 Στον πίνακα αποτυπώνονται οι μέσες μηνιαίες αμοιβές ανά μισθωτό συμπεριλαμβανομένων των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται οι μισθοί και τα ημερομίσθια ανά μισθωτό συμπεριλαμβανομένων και των εισφορών των εργαζομένων
Η παραγωγικότητα υποχωρεί

Ταυτόχρονα, με την αύξηση της απασχόλησης (+1,9%) να υπερβαίνει την αύξηση του ΑΕΠ (+1,1%), η παραγωγικότητα της οικονομίας υποχωρεί.

«Η μείωση της παραγωγικότητας, στην ουσία, ενσωματώνει όλες τις διαρθρωτικές παθογένειες που εξακολουθούν να επηρεάζουν το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιχειρηθεί τα τελευταία χρόνια. Σε συνδυασμό, δε, με την αύξηση των αμοιβών, οδηγεί σε αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, και τείνει να συμπιέζει την ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας ως επενδυτικού προορισμού».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ

The post ΣΕΒ: Τραπεζικοί, ασφαλιστές και δημόσιοι υπάλληλοι οι πιο υψηλόμισθοι (πίνακες) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δημόσιο: Σύσκεψη Σωματείων για οργανωμένες παρεμβάσεις απέναντι σε μισθολογικές απώλειες

$
0
0

Οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία, που συνυπογράφουν την παρακάτω πρόσκληση πρόσκληση αυτή, πήρανε την πρωτοβουλία και καλούνε σε σύσκεψη την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018, ώρα 12.00, στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ (υπόγεια αίθουσα συσκέψεων-τύπου), προκειμένου να συζητηθεί η οργάνωση της παρέμβασης των εργαζομένων απέναντι στις μισθολογικές μας απώλειες, «που συνεχίζονται, με το «πάγωμα» των μισθολογικών κλιμακίων, την μη προσμέτρηση των χρόνων υπηρεσίας 2016 & 2017, την μη πλήρη αναγνώρισης προϋπηρεσίας, την μη επαναχορήγηση του 13ου και 14ου μισθού και την συνέχιση της φοροληστείας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Η οργάνωση των δράσεών μας αποτελεί μονόδρομο απέναντι στο μεγάλο ζήτημα της κάλυψης των μισθολογικών μας απωλειών, απέναντι στην κατάργηση των αντεργατικών νόμων, απέναντι στον συμβιβασμό, την μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, που σκόπιμα καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα στηρίγματά της και οι συνοδοιπόροι της.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε Σωματεία και Ομοσπονδίες του Δημόσιου τομέα την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12.00.

Η επιτροπή πρωτοβουλίας:

  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας
  • ΟΣΥΑΠΕ
  • Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής
  • Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής
  • Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περάματος – Κερατσινίου «Νίκος Πλουμπίδης»
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου – Μεταμόρφωσης – Νέας Ιωνίας » Γ. Σεφέρης»
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μενιδίου – Ανατολικής Αττικής » Σωκράτης»
  • Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού
  • Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού
  • Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης»

The post Δημόσιο: Σύσκεψη Σωματείων για οργανωμένες παρεμβάσεις απέναντι σε μισθολογικές απώλειες appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δημόσιο: Έξι προαπαιτούμενα στην τέταρτη αξιολόγηση -Το πλήρες χρονοδιάγραμμα

$
0
0

Έξι προαπαιτούμενα που στο πεδίο του δημοσίου τομέα θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, με τα τρία εξ αυτών να αποτελούν εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης. Συγκεκριμένα η κινητικότητα, οι επιλογές σε θέσεις ευθύνης (γραμματείς υπουργείων, προϊστάμενοι) και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Παρότι για τα δύο από τα τρία προαπαιτούμενα θεωρείται τυπικό το κλείσιμο καθώς απομένει μόνο η ολοκλήρωση μιας σειράς διαδικασιών που έχουν προ καιρού εκκινηθεί, αναμένεται να προκαλέσουν τριβές οι αλλαγές στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας· οι δικαιούχοι του επιδόματος εκφράζουν φόβους για κατάργηση της παροχής, τη στιγμή που οι δανειστές απαιτούν τροποποίηση της πρόσφατης ψηφισθείσας διάταξης (που προβλέπει τον επανασχεδιασμό του επιδόματος από μηδενική βάση), υποστηρίζοντας ότι δεν έχει συμπεριλάβει πλήρως τις απαιτήσεις τους, όπως προκύπτει από την έκθεση συμμόρφωσης που δημοσιεύτηκε μετά το Eurogroup.

Τα χρονοδιαγράμματα εντός των οποίων πρέπει να ολοκληρωθούν οι έξι εκκρεμότητες είναι πολύ συγκεκριμένα και έχουν ως εξής:
• ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: ώς τον Φεβρουάριο πρέπει να εκδοθούν οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις του α’ κύκλου και ώς τον Μάρτιο να μετακινηθούν οι αιτούντες υπάλληλοι (αυτή τη στιγμή η διαδικασία είναι στη φάση αξιολόγησης των αιτημάτων των υπαλλήλων). Εκκρεμότητες εντοπίζονται στην επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων τεσσάρων (από τα δεκατέσσερα) υπουργεία. Η ψηφιοποίηση των οργανογραμμάτων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή ενός φορέα στην κινητικότητα.
• ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ (ειδικοί, αναπληρωτές και τομεακοί): πρέπει να έχουν διοριστεί μέχρι τον Ιούνιο. Εχουν εκδοθεί προκηρύξεις για τις 36 από τις συνολικά 69 θέσεις.
• ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ: ώς τον Μάρτιο πρέπει να έχουν τοποθετηθεί οι νέοι γενικοί διευθυντές, ώς τον Ιούνιο οι διευθυντές και ώς τον Αύγουστο οι τμηματάρχες.
• ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να έχει διαμορφωθεί η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η αλλαγή αυτή θα αφορά την αξιολόγηση του 2017. Δεν αλλάζει τίποτε άλλο επί της διαδικασίας, σύμφωνα με αρμόδιες υπουργικές πηγές
• ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ώς τον Μάιο πρέπει να ολοκληρωθεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής για την επανεξέταση του επιδόματος και τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας) να ορίσουν τους δικαιούχους, το ύψος, τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος.
• ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΛΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗΣ: Μέχρι τον Φεβρουάριο πρέπει να έχει συνταχθεί ένα εγχειρίδιο με στόχο υπουργεία και δημόσια διοίκηση να έχουν αποτελεσματικότερη διαβούλευση πριν από τη σύνταξη νομοθετικών προτάσεων. Οι προβλέψεις του εγχειριδίου πρέπει να εφαρμοστούν ώς τον Μάρτιο.

The post Δημόσιο: Έξι προαπαιτούμενα στην τέταρτη αξιολόγηση -Το πλήρες χρονοδιάγραμμα appeared first on Aftodioikisi.gr.


Απόφαση ΣτΕ: «Ανοίγει» δρόμο για αυξήσεις &σε δημοσίους υπαλλήλους

$
0
0

Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Realfm τόνισε ότι κατά την εκτίμησή του η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να δώσει αναδρομικές αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους και υπαλλήλους του δημοσίου, αλλά και άλλων σωματείων που έχουν γίνει περικοπές μετά το 2012.

«Δεν αφορά μόνο τους ενστόλους, αλλά όλους τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς που έχουν βγάλει αποφάσεις του ΣτΕ», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος. Η απόφαση, σύμφωνα με τον καθηγητή, «μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους συνταξιούχους, όπως του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων, των δημοσίων υπαλλήλων, των Πανεπιστημιακών, των ειδικών μισθολογίων και άλλα σωματεία».

«Είναι πολλά τα ποσά. Μιλάμε για δύο Novartis, δηλαδή δύο φορές το τρία δισ.», πρόσθεσε, αφού οι συντάξεις και οι μισθοί υπαλλήλων του Δημοσίου θα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα Αυγούστου του 2012.

Οπως είπε ο καθηγητής «και το 2014 είχε υποχρεωθεί η κυβέρνηση Σαμαρά να υλοποιήσει κατά το ήμισυ την απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει παράνομες τις περικοπές και διέτασσε την κυβέρνηση να χορηγηθούν και αναδρομικά τις περικοπές».

Ο κ. Μητρόπουλος επεσήμανε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι «πρακτικό μη συμμόρφωσης και όχι νέα απόφαση», που αφορά όλες τις σχετικές αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο και «απαιτεί από το δημόσιο να υλοποιήσει τις αποφάσεις αυτές άλλως στο οκτάμηνο, αν δεν υλοποιήσετε, θα σας επιβάλλω πρόστιμα και διαχρονικά σπάνια έχει συμβεί αυτό για σύγχρονη διοίκηση κράτους Ευρωπαϊκοί».

The post Απόφαση ΣτΕ: «Ανοίγει» δρόμο για αυξήσεις & σε δημοσίους υπαλλήλους appeared first on Aftodioikisi.gr.

Αύξηση 6% ζητούν οι Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι

$
0
0

Αυξήσεις της τάξης του 6%, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ μηνιαίως, διεκδικούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα της Γερμανίας, ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης της συλλογικής τους σύμβασης που αρχίζει στις 26 Φεβρουαρίου.

Τα σωματεία ver.di, GEW και DBB, τα οποία εκπροσωπούν περίπου 2,3 εκατομμύρια υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των δήμων, απαιτούν επιπλέον τα επιδόματα εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης να αυξηθούν κατά 100 ευρώ μηνιαίως και να διασφαλιστεί η πρόσληψη των ασκουμένων εφόσον κριθεί επιτυχής η υπηρεσία τους.

«Η οικονομία ακμάζει. Τα έσοδα του κράτους αυξάνονται. Εδώ και χρόνια έχουμε σταθερά φορολογικά έσοδα. Πρέπει λοιπόν και οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο να έχουν σε αυτό συμμετοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της ver.di Φρανκ Μπσίρσκε και τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η διαφορά στη μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων από αυτήν στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα οι μισθοί στο Δημόσιο αυξάνονται κατά 4% λιγότερο από ό,τι στους άλλους κλάδους. «Αυτό το χάσμα πρέπει να κλείσει», δήλωσε ο κ. Μπσίρσκε και πρόσθεσε ότι πρέπει ο δημόσιος τομέας να καταστεί ελκυστικός εργοδότης για υψηλής εξειδίκευσης εργαζόμενους.

Το συνδικάτο διεκδικεί μάλιστα το αποτέλεσμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης να ισχύσει και για τους 344.000 μόνιμους υπαλλήλους, τους δικαστές, τους στρατιώτες και τους 182.000 αποδέκτες κοινωνικών παροχών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από επαναλαμβανόμενες 24ωρες προειδοποιητικές απεργίες, το συνδικάτο IG Metall των εργαζομένων μετάλλου και ηλεκτρικού – που αφορά κυρίως την αυτοκινητοβιομηχανία – εξασφάλισε αυξήσεις της τάξης του 4,3%, αλλά και το δικαίωμα απασχόλησης επί 28 ώρες την εβδομάδα με πλήρεις αποδοχές για περίοδο έως και 24 μηνών, σε περίπτωση φροντίδας παιδιών ή ηλικιωμένων.

Η πρώτη συλλογική σύμβαση υπεγράφη με τους εργοδότες του κλάδου στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά τόσο για τον κλάδο σε ολόκληρη τη χώρα όσο και για άλλους κλάδους των οποίων η προηγούμενη συλλογική σύμβαση λήγει εντός του έτους. Το 2018 είναι έτος επαναδιαπραγμάτευσης συμβάσεων μεταξύ άλλων για τον Δημόσιο Τομέα, τους Σιδηροδρόμους, τα Ταχυδρομεία και τις Κατασκευές.

Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (DBB) Ούλριχ Σίλμπερμπαχ έχει προαναγγείλει διεκδικήσεις και σε ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας, με στόχο την μείωση από τις 41 στις 39 ώρες την εβδομάδα, ενώ ο επικεφαλής του συνδικάτου των εκπαιδευτικών (GEW) Μάρλις Τέπε τόνισε ότι το εισόδημα των εργαζομένων πρέπει να συμβαδίζει τόσο με το κόστος ζωής όσο και με την οικονομική ανάπτυξη, αναφερόμενος στο πλεόνασμα ύψους 38,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που πέτυχε το 2017 η γερμανική οικονομία στον προϋπολογισμό της.

 

The post Αύξηση 6% ζητούν οι Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δημόσιο: Ξεκινάει η αύξηση μισθών -Διευκρινίσεις για προϋπηρεσία, μεταπτυχιακά (εγκύκλιος-παραδείγματα)

$
0
0

Διευκρινιστική ΕΓΚΥΚΛΙΟ για «την άρση αναστολής της μισθολογικής εξέλιξης της παρ. 2 του άρθρου 26 του Ν.4354/2015 ΓΛΚ» εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Με την εγκύκλιο τονίζεται ότι, όπως προβλέπεται το άρθρο 11 του ιδίου νόμου 4354/2015, από 1.1.2018 ξεκινούν οι αυξήσεις των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους «συνυπολογιζομένου και του τυχόν πλεονάζοντος χρόνου που είχε υπολογιστεί κατά την αρχική κατάταξη, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από 1-1-2016 μέχρι και 31-12-2017».

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο «η αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων για το χρονικό διάστημα από 1.1.2016 έως 31.12.2017 αφορά όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους, τόσο αυτούς που υπηρετούσαν στις 31.12.2015 όσο και αυτούς που διορίστηκαν από 1.1.2016 και μετά. Δηλαδή η μισθολογική εξέλιξη μέχρι 31.12.2017 ανεστάλη τόσο για τους υπηρετούντες κατά την 31-12-2015 όσο και γι αυτούς που διορίστηκαν μετά την 1.1.2016 και κατατάχθηκαν στα Μ.Κ. ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα, την τυχόν προϋπηρεσία καθώς και τον κατέχοντα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών. Το ίδιο ισχύει και για τους αποφοιτήσαντες μετά την 1.1.2016 από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης», προστίθεται.

Παράλληλα, «από την άρση αναστολής της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων επηρεάζεται επίσης η μισθολογική εξέλιξη α) των υπαλλήλων που είχαν υποβάλει αίτηση αναγνώριση προϋπηρεσίας μετά την 1-1-2016, η οποία είτε αναγνωριζόταν με το προηγούμενο μισθολογικό καθεστώς (ν.4024/2011) είτε από το ισχύον (ν.4354/2015) και β) των υπηρετούντων την 1-1-2016 υπαλλήλων που είχαν υποβάλει αιτήσεις για αναγνώριση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπουδών μετά την 1-1-2016».

Στην εγκύκλιο δίνονται επίσης διευκρινίσεις για προϋπηρεσία, αναγνώριση μεταπτυχιακών κ.α., ενώ καταγράφονται και συγκεκριμένα παραδείγματα.

Να σημειωθεί ότι από εδώ και στο εξής οι μισθολογικές αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους θα δίνονται κάθε δύο χρόνια για τους ΠΕ και ΤΕ και κάθε τρία χρόνια ΔΕ και ΥΕ.

Αναλυτικά: 

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο με τίτλο « Άρση αναστολής της μισθολογικής εξέλιξης της παρ. 2 του άρθρου 26 του Ν.4354/2015 », το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στην Υπηρεσία μας, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος,  σας πληροφορούμε τα εξής:

Από 1-1-2018 αίρεται η αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 7 του Ν.4354/2015 και ενεργοποιείται εκ νέου η μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων αυτών, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ιδίου νόμου 4354/2015, συνυπολογιζομένου και του τυχόν πλεονάζοντος χρόνου που είχε υπολογιστεί κατά την αρχική κατάταξη, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από 1-1-2016 μέχρι και 31-12-2017.

Διευκρινίζεται ότι η αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων για το χρονικό διάστημα από 1.1.2016 έως 31.12.2017 αφορά όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους, τόσο αυτούς που υπηρετούσαν στις 31.12.2015 όσο και αυτούς που διορίστηκαν από 1.1.2016 και μετά. Δηλαδή η μισθολογική εξέλιξη μέχρι 31.12.2017 ανεστάλη τόσο για τους υπηρετούντες κατά την 31-12-2015 όσο και γι αυτούς που διορίστηκαν μετά την 1.1.2016 και κατατάχθηκαν στα Μ.Κ. ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα, την τυχόν προϋπηρεσία καθώς και τον κατέχοντα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών.

Το ίδιο ισχύει και για τους αποφοιτήσαντες μετά την 1.1.2016 από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Πέραν των ανωτέρω, από την άρση αναστολής της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων επηρεάζεται επίσης η μισθολογική εξέλιξη α) των υπαλλήλων που είχαν υποβάλει αίτηση αναγνώριση προϋπηρεσίας μετά την 1-1-2016, η οποία είτε αναγνωριζόταν με το προηγούμενο μισθολογικό καθεστώς (ν.4024/2011) είτε από το ισχύον (ν.4354/2015) και β) των υπηρετούντων την 1-1-2016 υπαλλήλων που είχαν υποβάλει αιτήσεις για αναγνώριση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπουδών μετά την 1-1-2016.

Προκειμένου να διασφαλιστεί στο μέτρο του δυνατού, η ορθή εφαρμογή της ως άνω διάταξης παρατίθενται από το υπουργείο Οικονομικών τα ακόλουθα παραδείγματα:

Π.χ. α) Έστω υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας με χρόνο υπηρεσίας κατά την 1-1-2016, 4 έτη και 6 μήνες ο οποίος είχε καταταχθεί στο Μ.Κ. 3 της κατηγορίας του με πλεονάζοντα χρόνο 6 μήνες. Από 1-1-2018 που ενεργοποιείται η μισθολογική εξέλιξη, ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα καταταγεί στο επόμενο Μ.Κ. (Μ.Κ.4) μετά την παρέλευση 18 μηνών, συμπληρώνοντας τους απαιτούμενους 24 μήνες για την αλλαγή κλιμακίου και τούτο διότι, τα έτη 2016 και 2017 δεν υπολογίζονται στο χρόνο υπηρεσίας του για την απονομή του επόμενου μισθολογικού κλιμακίου, καθώς για αυτά τα δύο έτη δεν προβλέπεται καμία μισθολογική εξέλιξη.

β) Έστω υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας ο οποίος κατά την 31/12/2017 κατέχει το ΜΚ 3, δεν έχει προσωπική διαφορά και από τη σύγκριση αποδοχών που έγινε κατά την 31.12.2015 έλαβε αύξηση ύψους 60€ στο βασικό μισθό του, την οποία λαμβάνει σε 4 ισόποσες δόσεις. Επίσης, κατά την κατάταξή του την 1.1.2016 είχε πλεονάζοντα χρόνο 6 μήνες ενώ με αίτησή του μετά την 1-1-2016 ζήτησε την αναγνώριση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και επομένως από 1-1-2018 δικαιούται προώθηση κατά 2 μισθολογικά κλιμάκια.

Ο υπάλληλος αυτός μετά την 1-1-2018 που ενεργοποιείται η μισθολογική εξέλιξη, προωθείται κατά 2 ΜΚ, κατατάσσεται στο 5ο ΜΚ και λαμβάνει στο ακέραιο τη διαφορά μεταξύ των 2 κλιμακίων (118€), καθώς και την 3η δόση της αύξησης που είχε προκύψει κατά την αρχική κατάταξη με το ν. 4354/2015. Για την αλλαγή του επόμενου ΜΚ, θα πρέπει να περάσουν 18 μήνες (συν 6 μήνες πλεονάζων χρόνος), ώστε να συμπληρωθεί το διάστημα των 24 μηνών που απαιτείται για μισθολογική εξέλιξη. Στην περίπτωση που ο υπάλληλος αυτός έχει και προσωπική διαφορά, αυτή συμψηφίζεται με την αύξηση που προέκυψε από την αλλαγή του κλιμακίου.

γ) Έστω υπάλληλος ΤΕ κατηγορίας ο οποίος κατά την 31/12/2017 κατέχει το ΜΚ 8 (με χρόνο υπηρεσίας 14 χρόνια + 10 μήνες), και από τη σύγκριση αποδοχών κατά την 31-122015 έλαβε αύξηση ύψους 80€ στο βασικό μισθό του, την οποία λαμβάνει σε 4 ισόποσες δόσεις και παράλληλα έχει προσωπική διαφορά του Ν.4354/2015 ύψους 150€. Επίσης, κατά την κατάταξή του την 1-1-2016, έχει πλεονάζοντα χρόνο 10 μήνες και αναγνώρισε χρόνο προϋπηρεσίας 2 χρόνια και 6 μήνες με αίτηση που υπέβαλε μετά την 1-1-2016, της οποίας τα οικονομικά αποτελέσματα θα λάβει από 1-1-2018.

Για τον υπάλληλο αυτό, αν στο διάστημα των 14 χρόνων και 10 μηνών που προσμετρήθηκε για την κατάταξη του προσθέσουμε το διάστημα των 2 χρόνων και έξι μηνών προϋπηρεσίας που αναγνώρισε, ο συνολικός χρόνος για κατάταξη σε ΜΚ είναι πλέον 17 χρόνια και 4 μήνες, επομένως από 1-1-2018 που ισχύουν τα οικονομικά αποτελέσματα αναγνώρισης προϋπηρεσίας, θα καταταγεί πλέον στο ΜΚ 9 με πλεονάζοντα χρόνο 4 μήνες. Η διαφορά του κλιμακίου που είναι 55€ θα μειώσει την προσωπική διαφορά και παράλληλα θα του χορηγηθεί και το ¼ της αύξησης.

Αποδοχές 31/12/2017
Αποδοχές 1.1.2018 με αναγνώριση μεταπτυχιακού Βασικός Μισθός ΜΚ 3 1.210 € ΜΚ 5 1.328 € Αύξηση αποδοχών ν.4354/2015 60€ /4 =15€ . Από 1/1/2017 καταβλήθηκε η 2η δόση της αύξησης και υπολείπονται 2 Από 1-1-2018 καταβάλλεται η 3η δόση της αύξησης κανο- νικά, και υπολείπεται η 4η. Διαφορά ν.4354 1.210 – 30 = 1.180 € 1.328 – 15 = 1.313 € Προσωπική διαφορά 0 0 Σύνολο 1.180 € 1.313 € (1.180€ +15€ +118€)
Η προσωπική διαφορά δεν συμψηφίζεται με την καταβολή της 3ης δόσης της αύξησης, η οποία καταβάλλεται κανονικά, αλλά συμψηφίζεται με την αύξηση που προέκυψε από την αλλαγή του κλιμακίου.

Ειδικότερα για τους αποφοιτήσαντες από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης θα ισχύσουν τα εξής: α) Όσοι αποφοίτησαν μετά την 1-1-2016 και πριν την φοίτησή τους στη Σχολή δεν είχαν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου θα καταταχθούν, στα προωθημένα μισθολογικά κλιμάκια κατά το διορισμό τους. β) Όσοι αποφοίτησαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και πριν την φοίτησή τους είχαν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, κατά το διορισμό τους ή την επάνοδό τους στην προηγούμενη Υπηρεσία τους, θα καταταχθούν στα προωθημένα μισθολογικά κλιμάκια συνυπολογιζομένου και του χρόνου προϋπηρεσίας τους μέχρι 31-12-2015.

Στην περίπτωση που οι τελευταίοι διατηρούσαν προσωπική διαφορά αυτή εξακολουθεί να καταβάλλεται, συμψηφίζεται όμως με την αύξηση που θα προκύψει από την προωθημένη μισθολογική κατάταξή τους.

Επισημαίνεται ότι ο χρόνος φοίτησής τους στην ΕΣΔΔ κατά το διάστημα από 1-1-2016 μέχρι 31-12-2017 δεν λαμβάνεται υπόψη για την μισθολογική τους εξέλιξη δεδομένου ότι και γι αυτούς ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 26 του ν.4354/2015.

Τέλος διευκρινίζεται ότι τυχόν χρόνος άδειας άνευ αποδοχών (ο οποίος δεν αναγνωρίζεται σαν χρόνος πραγματικής υπηρεσίας βάσει των κείμενων διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα) που έχει χορηγηθεί το χρονικό διάστημα από 1.1.2016 έως 31.12.2017, χρονικό διάστημα που συμπίπτει με την ανωτέρω αναστολή δεν αναγνωρίζεται για μισθολογική εξέλιξη και δεν προβλέπεται αφαίρεση από τον χρόνο πραγματικής υπηρεσίας που έχει ήδη αναγνωριστεί μισθολογικά στον υπάλληλο.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

The post Δημόσιο: Ξεκινάει η αύξηση μισθών -Διευκρινίσεις για προϋπηρεσία, μεταπτυχιακά (εγκύκλιος-παραδείγματα) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Με ποιες αποδοχές υπολογίζεται κύρια, επικουρική σύνταξη και μέρισμα δημοσίων υπαλλήλων (εγκύκλιος)

$
0
0

Τα στοιχεία των αποδοχών, βάσει των οποίων υπολογίζεται η κύρια, η επικουρική σύνταξη και το μέρισμα του ΜΠΤΥ  των δημοσίων υπαλλήλων, καταγράφεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι:

Με την κ.υ.α. 11750/0092/2018 δίνονται οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 8, 28, 35 και 48 του ν. 4387/2016 και του άρθρου 16 του ν. 4488/2017, κατά το μέρος που οι διατάξεις αυτές αφορούν την αναζήτηση στοιχείων ως προς τις αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, του μερίσματος του ΜΠΤΥ και της εφάπαξ παροχής των δημοσίων υπαλλήλων – λειτουργών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 8, 28, 35 και 48 του ν. 4387/2016 και του άρθρου 16 του ν. 4488/2017, ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της κύριας και της επικουρικής σύνταξης καθώς και του μερίσματος του ΜΠΤΥ και της εφάπαξ παροχής νοούνται οι αποδοχές του ασφαλισμένου, επί των οποίων υπολογίσθηκαν οι κατά περίπτωση προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Για τον προσδιορισμό των κατά τα ανωτέρω συντάξιμων αποδοχών απαιτείται η αναζήτηση των σχετικών στοιχείων. Η αναζήτηση θα πραγματοποιηθεί με ενιαίο τρόπο και για τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς – τομείς κοινωνικής ασφάλισης, ΕΦΚΑ-ΓΛΚ, ΕΤΕΑΕΠ και ΜΤΠΥ, στους οποίους υπάγονται οι δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί. Εργαλείο καταγραφής – αποτύπωσης των στοιχείων και για τους τρεις ως άνω φορείς – τομείς αποτελεί η διαδικτυακή Εφαρμογή του Δελτίου Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης (Ε-ΔΑΥΚ) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών.

Κατόπιν των ανωτέρω, αντικαθίσταται το υποκεφάλαιο 5.6 του ΔΑΥΚ, το οποίο πλέον περιλαμβάνει πίνακα με τίτλο «Αποδοχές επί των οποίων υπολογίσθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια και επικουρική σύνταξη, μέρισμα και εφάπαξ παροχή και ποσά παρακρατηθεισών εισφορών υπέρ των οικείων ταμείων» με τις εξής στήλες:

– Σύνολο αποδοχών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε εισφορές υπέρ Κύριας Σύνταξης.
– Ποσό εισφορών υπέρ Κύριας Σύνταξης.
– Σύνολο αποδοχών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε κρατήσεις υπέρ ΜΤΠΥ.
– Ποσό κρατήσεων υπέρ ΜΤΠΥ
– Σύνολο αποδοχών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε εισφορές υπέρ επικουρικής σύνταξης.
– Ποσό εισφορών υπέρ επικουρικής σύνταξης από τακτικές αποδοχές.
– Ποσό εισφορών υπέρ επικουρικής σύνταξης από πρόσθετες αμοιβές.
– Σύνολο αποδοχών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε εισφορές υπέρ εφάπαξ παροχής.
– Ποσό εισφορών υπέρ εφάπαξ παροχής.
– Βασικός μισθός.
– Επίδομα χρόνου υπηρεσίας.
– Χρόνος ασφάλισης (σε ημέρες).

Τα ως άνω στοιχεία καταχωρούνται ανά μισθολογική περίοδο (μήνα). Στις αποδοχές περιλαμβάνονται και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το Επίδομα Αδείας (όπου/όποτε αυτά καταβλήθηκαν και επί αυτών παρακρατήθηκαν εισφορές υπέρ του οικείου Ταμείου).

Δεδομένου ότι οι αποδοχές επί των οποίων επιβάλλονται εισφορές διαφοροποιούνται ανά εντασσόμενο φορέα – τομέα στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ καθώς και στο ΜΤΠΥ, στα επισυναπτόμενα Παραρτήματα παρατίθενται συγκεντρωμένες προς διευκόλυνση των αρμόδιων υπηρεσιών οι αποδοχές που υπόκεινται σε εισφορές, βάσει των οικείων διατάξεων κάθε φορέα – τομέα.

Η συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων του πίνακα του υποκεφαλαίου 5.6 του ΔΑΥΚ γίνεται με βάση τα στοιχεία των αναλυτικών καταστάσεων μισθοδοσίας. Εάν δεν υπάρχουν αναλυτικές καταστάσεις μισθοδοσίας, η συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων γίνεται με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιακών μεταβολών και τη μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου – λειτουργού, όπως αυτά προκύπτουν από τον ατομικό και υπηρεσιακό φάκελό του. Στην περίπτωση αυτή, τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατήθηκαν υπέρ των οικείων Ταμείων υπολογίζονται επί των κατά περίπτωση συντάξιμων αποδοχών και με βάση τα κατά περίπτωση ισχύοντα ποσοστά.

Επισημαίνεται ότι από την ένταξη του Φορέα στο Πληροφοριακό Σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (ΕΑΠ) και μετά, η συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων διενεργείται αποκλειστικά από τις αναλυτικές καταστάσεις μισθοδοσίας.

Προκειμένου να διεκπεραιωθούν άμεσα τα εκκρεμή αιτήματα για σύνταξη (κύρια, επικουρική), μέρισμα και εφάπαξ παροχή των ασφαλισμένων, οι οποίοι έχουν ήδη αποχωρήσει και για τους οποίους έχουν οριστικοποιηθεί τα ΔΑΥΚ, είναι επιτακτική ανάγκη όπως αποσταλούν μέσω της Εφαρμογής ΔΑΥΚ συμπληρωματικά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέσα στις προθεσμίες οι οποίες αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί και οι οποίες έχουν προσδιορισθεί με βάση τον αριθμό των οριστικοποιημένων ΔΑΥΚ των υπαλλήλων, των οποίων η υπαλληλική τους σχέση (κεφ. 2 της Ε-ΔΑΥΚ) έχει λυθεί από 30.12.2014 και μετά. Τα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται στο υποκεφάλαιο 5.6 του ΔΑΥΚ, όπως τροποποιείται κατά τα ανωτέρω και συσχετίζονται μηχανογραφικά με το ήδη υποβληθέν ΔΑΥΚ ώστε να ενσωματωθούν σε αυτό.

ΠΙΝΑΚΑΣ

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΑΥΚ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
Από 1 έως 20 2 μήνες
Από 21-100 3 μήνες
Από 101 και άνω 6 μήνες


Η έναρξη των ανωτέρω προθεσμιών άρχεται μετά την πάροδο δώδεκα (12) εργάσιμων ημερών από ημερομηνία υπογραφής της εγκυκλίου 11750/0092/2018.

Η ΓΓΠΣ θα αποστείλει ηλεκτρονικά στις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν πρόσβαση στην Ε-ΔΑΥΚ οδηγίες για τη χρήση των νέων δομών του ΔΑΥΚ καθώς και για την αποστολή των κατά τα ανωτέρω συμπληρωματικών στοιχείων και τον τρόπο συσχετισμού και ενσωμάτωσης αυτών με τα ΔΑΥΚ που έχουν ήδη οριστικοποιηθεί. 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

The post Με ποιες αποδοχές υπολογίζεται κύρια, επικουρική σύνταξη και μέρισμα δημοσίων υπαλλήλων (εγκύκλιος) appeared first on Aftodioikisi.gr.

YΠΔΑ κατά Μητσοτάκη: Δεν φταίει το Δημόσιο για τη χρεωκοπία (πίνακες)

$
0
0

Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τη σημερινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπου μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και την αύξησή τους κατά περίπου 28.000 το 2017 σε σχέση με το 2016.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΔΑ ανέφερε τα εξής:

«Κατά τον Πρόεδρο της ΝΔ αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία της χώρας είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Και αν η αλήθεια δεν του κάνει, φτιάχνει και βολικά τα νούμερα. Κανείς δεν φαίνεται να του μίλησε για τη Novartis, τη Siemens, τα εξοπλιστικά, τις off shore και τόσες άλλες «ανδραγαθίες» του συστήματος του παρελθόντος. Οι αληθινοί, ωστόσο, αριθμοί υπάρχουν».

Στη συνέχεια, το ΥΠΔΑ έδωσε στη δημοσιότητα και τους σχετικούς πίνακες προς απόδειξη των επιχειρημάτων του.

ΔΕΙΤΕ: Στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου («Απογραφή») για το 2016 και το 2017.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάποιοι χτίζουν κομματικούς στρατούς

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, είχε αναφερθεί σε στοιχεία για τους δημοσίους υπαλλήλους (χωρίς βέβαια να χρησιμοποιεί ο ίδιος λέξη “χρεωκοπία”), λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Μίλησαν και μιλούν ακόμα για εξορθολογισμό του Κράτους. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Ξέρετε τι λένε; Ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά περίπου 28.000 το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού του Κράτους αυξήθηκαν κατά 492 εκ. Την ίδια ώρα που οι Έλληνες υπερφορολογούνται βάναυσα κάποιοι χτίζουν κομματικούς στρατούς. Την ίδια ώρα που πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 360 ευρώ και την ίδια ώρα που ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για το 2017 μειώθηκε, δεν αυξήθηκε, μειώθηκε κατά 3,2%».

The post YΠΔΑ κατά Μητσοτάκη: Δεν φταίει το Δημόσιο για τη χρεωκοπία (πίνακες) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Viewing all 859 articles
Browse latest View live