Quantcast
Channel: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ – Aftodioikisi.gr
Viewing all 859 articles
Browse latest View live

Οι δύο «ταχύτητες» της κινητικότητας: Ποιες θέσεις παραμένουν ανοιχτές -Ποιες «κλείδωσαν»

$
0
0

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων από πλευράς των δημοσίων υπαλλήλων που επιθυμούν να διεκδικήσουν κάποιες από τις θέσεις του πρώτου κύκλου κινητικότητας.

Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά για όσους θέλουν να μεταφερθούν σε κάποια από τις 345 θέσεις που αφορούν αποσπάσεις, με την προθεσμία να λήγει στις 5 Δεκεμβρίου.

Αντιθέτως, για όσους θέλησαν να μετακινηθούν σε κάποια από τις 456 θέσεις που αφορούν μετατάξεις, η προθεσμία έληξε στις 30 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι θέσεις για αποσπάσεις είναι :

  • Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής: 43 θέσεις
  • Υπουργείο Υγείας: 52 θέσεις
  • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: 20 θέσεις
  • Υπουργείο Μεταφορών: 69 θέσεις
  • ΑΑΔΕ: 163 θέσεις
  • ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΔΩ

Οι θέσεις για τις μετατάξεις είναι :

  • Υπ. Υγείας: 63 μετατάξεις,
  • Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής: 108 μετατάξεις,
  • Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: 98 μετατάξεις,
  • Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης: 15 μετατάξεις,
  • Υπ. Υποδομών & Μεταφορών: 41 μετατάξεις,
  • Υπ. Δικαιοσύνης: 44 μετατάξεις,
  • Υπ. Τουρισμού: 58 μετατάξεις,
  • ΑΣΕΠ: 29 μετατάξεις.
  • ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΔΩ

 

 

The post Οι δύο «ταχύτητες» της κινητικότητας: Ποιες θέσεις παραμένουν ανοιχτές -Ποιες «κλείδωσαν» appeared first on Aftodioikisi.gr.


Κινητικότητα: Οι 4+1 παράμετροι για την επιλογή των υποψηφίων

$
0
0

Στο νέο σύστημα κινητικότητας η αξιολόγηση των υποψήφιων προς μετάταξη υπαλλήλων θα γίνεται από τριμελές όργανο του φορέα που έχει ζητήσει να δεχτεί υπαλλήλους για την κάλυψη των κενών του. Το όργανο αυτό θα στελεχώνεται από τον γενικό διευθυντή και τον διευθυντή της υπηρεσίας στην οποία ανήκει η προς κάλυψη θέση, καθώς και τον διευθυντή προσωπικού του φορέα, αλλά και με τον προϊστάμενο του Τμήματος στο οποίο ανήκει η εκάστοτε προκηρυσσόμενη θέση και ο οποίος δύναται να συμμετέχει ως παρατηρητής εκπρόσωπος του οικείου συλλόγου εργαζομένων, όπως αναφέρει μια ακόμη προσθήκη.

Τα κριτήρια της αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται πάνω σε τέσσερα κριτήρια:
α) τη συνάφεια των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων με τη θέση που διεκδικούν
β) τις εκθέσεις αξιολόγησής τους
γ) την εμπειρία τους σε συναφές αντικείμενο
δ) κάθε στοιχείο του προσωπικού τους μητρώου που τεκμηριώνει την καταλληλότητά τους

Τελευταίο στάδιο

Για το τελευταίο στάδιο, της διαδικασίας αξιολόγησης πριν ολοκληρωθεί μια μετάταξη, προβλέπεται η δυνατότητα συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων. Ούτως ή άλλως όμως, βάσει της προωθούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας, εισάγεται η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στα πρακτικά επιλογής συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων. Προβλέπεται, δε, να καθορίζονται και τρεις επιλαχόντες για τη θέση, εφόσον υπάρχουν.

Ακόμη, στην τελική του μορφή, το νομοσχέδιο για την κινητικότητα διευκρινίζει για τους Δήμους ότι «ειδικά για τη μετάταξη υπαλλήλου από ΟΤΑ α΄ βαθμού απαιτείται επιπλέον η γνώμη του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου».

Προϋποθέσεις

Η έτερη σημαντική αλλαγή που αποτυπώνεται στο τελικό νομοσχέδιο αφορά τις προϋποθέσεις συμμετοχής των υπαλλήλων στο σύστημα κινητικότητας. Συγκεκριμένα, πέφτει στο 50% (από 65%) το ελάχιστο ποσοστό των θέσεων που πρέπει να έχει καλυμμένο ένας φορέας, ώστε οι υπάλληλοί του να έχουν δικαίωμα να αιτηθούν τη μετακίνησή τους σε άλλη υπηρεσία. Εν ολίγοις, υπάλληλοι που υπηρετούν σε φορείς που έχουν κενές το 50% και άνω των θέσεών τους δεν θα έχουν δυνατότητα μετάταξης ή απόσπασης. Για τους δήμους με πληθυσμό κάτω των 90.000 κατοίκων, το ποσοστό των κενών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 35%.

Η κινητικότητα θα έχει αμιγώς εθελοντικά χαρακτηριστικά και θα διενεργείται ως μετάταξη σε κενή οργανική θέση κλάδου/ειδικότητας της ίδιας ή ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας. Οι μετατάξεις θα διενεργούνται με ενιαία σχέση εργασίας, ανεξαρτήτως εάν οι υπάλληλοι είναι μόνιμοι ή εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ). Κατ’ εξαίρεση, εφόσον συντρέχουν αποδεδειγμένες σοβαρές και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, οι μετακινήσεις θα διεξάγονται ως αποσπάσεις διάρκειας 1 έτους, με δυνατότητα παράτασης έως 3 μήνες.

Δυνατότητα συμμετοχής στο σύστημα κινητικότητας έχουν, συνοπτικά, οι υπάλληλοι που:
-έχουν συμπληρώσει διετία από τον διορισμό τους
-έχουν συμπληρώσει διετία από προηγούμενη μετάταξη ή από προηγούμενη απόσπαση – εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή όσοι μετακινηθούν προς υπηρεσίες της παραμεθορίου ή ορεινών και νησιωτικών περιοχών
-έχουν μεταταχθεί πριν από τη δημοσίευση του νόμου σε υπηρεσίες απομακρυσμένων/παραμεθόριων περιοχών με δέσμευση δεκαετούς παραμονής και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 7 έτη παραμονής – όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 5 έτη παραμονής έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν άλλες θέσεις εντός της ίδιας παραμεθόριας περιοχής.

The post Κινητικότητα: Οι 4+1 παράμετροι για την επιλογή των υποψηφίων appeared first on Aftodioikisi.gr.

Γεροβασίλη: Καμία αρνητική εξέλιξη για προσλήψεις, συμβασιούχους -«Ετοιμάζουμε ηλεκτρονική αξιολόγηση»

$
0
0

«Καμία αρνητική εξέλιξη δεν υπάρχει ούτε στον αριθμό προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων ούτε σε σχέση με τον αριθμό των συμβασιούχων», επισήμανε με κατηγορηματικό τρόπο σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, αναφέροντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έκλεισαν με θετικό τρόπο και σχολιάζοντας αιχμηρά ότι «μας κάνει δε εντύπωση που βλέπουμε δημοσιεύματα από δήθεν αξιόπιστες πηγές περί του αντιθέτου, όσον αφορά στον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων στο Δημόσιο».

Αξιολόγηση

Αναφορικά με την αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα, η υπουργός επανέλαβε ότι «εμείς εννοούμε αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων».

«Εννοούμε μια αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία, όπου οι προϊστάμενοι αξιολογούν τους υφιστάμενούς τους αλλά και το αντίστροφο, μιλάμε για την ανάπτυξη των διοικητικών ικανοτήτων, αλλά και για βελτίωση της σχέσης των δημόσιων λειτουργών με τους εξυπηρετούμενους πολίτες. Και, βεβαίως, μιλάμε για αξιολόγηση και στοχοθεσία σε κάθε διοικητική βαθμίδα του κράτους. Γιατί, δεν θέλουμε απλώς να εκσυγχρονίσουμε το κράτος, αλλά να αλλάξουμε τη διοικητική κουλτούρα σ’ αυτό. Γνωρίζετε πολύ καλά πως όλα τα παραπάνω αποτελούν διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας. Με δεδομένη την αποφασιστικότητα και την πολιτική μας βούληση να μετατρέψουμε αυτό το συλλογικό αίτημα σε κοινωνική πραγματικότητα, δεν βλέπω πώς μπορεί να μπει κανείς εμπόδιο. Δεν μπορεί. Κι αυτό φάνηκε και στη διαδικασία της αξιολόγησης, που παρά τις αντιδράσεις διάφορων συνδικαλιστικών ηγεσιών ολοκληρώθηκε, διαψεύδοντας τους οποίους δισταγμούς, δικαιολογημένους ή μη», συμπλήρωσε η κ. Γεροβασίλη.

Επιπλέον, η υπουργός καλεί την ΑΔΕΔΥ να γίνει μέρος της προσπάθειας αναβάθμισης του δημόσιου τομέα τονίζοντας: «Βρισκόμαστε, πλέον, στην τελική ευθεία για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Και έχουμε ήδη εισέλθει σε μια πορεία ανάκαμψης που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Ας αποφασίσει, λοιπόν, η ΑΔΕΔΥ αν θέλει να γίνει μέρος της προσπάθειας αναβάθμισης του Δημοσίου και της συνολικής ανάκαμψης της πατρίδας μας ή αν θέλει να παραμένει εγκλωβισμένη στα μικροκομματικά συμφέροντα που μας οδήγησαν στη μνημονιακή περιπέτεια», είπε, έχοντας αναφέρει ότι: «Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε έχουν τη συντριπτική στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και αυτοί αναγνωρίζουν την επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματική, διαφανής και αξιοκρατική. Με απώτερο σκοπό να συμβάλλει ουσιαστικά στην ευρύτερη διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Το ενιαίο σύστημα κινητικότητας, με το οποίο εξορθολογίζεται το καθεστώς μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, είναι πλέον πραγματικότητα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της κινητικότητας λειτουργεί και συνεχώς προστίθενται νέοι φορείς σε αυτήν. Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων για το 2016 έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε το ηλεκτρονικό σύστημα για την αξιολόγηση του έτους 2017», ανέφερε η υπουργός, με την aftodioikisi.gr να έχει παρουσιάσει στους αναγνώστες της τα σχέδια που εξετάζει το υπουργείο αναφορικά με την θέσπιση ηλεκτρονικής αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα.

Μήνυμα κατά της διαφθοράς

Την ίδια στιγμή η κ. Γεροβασίλη έστειλε αυστηρό μήνυμα λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα αφήσει στο σκοτάδι καμία υπόθεση σκανδάλων, διαφθοράς και διαπλοκής. Κατηγορεί την αντιπολίτευση πως την ώρα που η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία δείχνει να πρωτοστατεί σε προσπάθειες που στόχο έχουν την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας. «Οι σκευωρίες δεν εκθέτουν μόνο τους εμπνευστές τους αλλά και την ίδια τη χώρα», δηλώνει με νόημα η κ. Γεροβασίλη.

Για το ζήτημα των πλειστηριασμών, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κάνει λόγο για ρεσιτάλ παραπληροφόρησης και ξεκαθαρίζει ότι «δεν έχει καμία σχέση ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας των λαϊκών τάξεων με τους πλειστηριασμούς ακινήτων των μεγαλοοφειλετών και των στρατηγικών κακοπληρωτών». «Για την κυβέρνηση της Αριστεράς δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας», τονίζει.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, η οποία «πήρε τη λαϊκή εντολή και ανέλαβε την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, στηρίζοντας τα κοινωνικά στρώματα που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος όλα αυτά τα χρόνια», εν μέσω δυσκολιών άλλαξε προς το καλύτερο κρίσιμους οικονομικούς δείκτες. «Βάλαμε στόχο την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων (…) σχεδιάσαμε τη διανομή κοινωνικού μερίσματος πάνω σε στέρεες βάσεις» σημειώνει μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Αλλά, η χώρα ανακάμπτει σταθερά. Η οριστική έξοδος από αυτήν την περιπέτεια είναι ορατή. Οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν ότι η προσπάθειά μας είναι σοβαρή».

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Γεροβασίλη:

ΕΡ: Κυρία Υπουργέ, υπήρξε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την κινητικότητα.

Ωστόσο, πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, όταν η ΑΔΕΔΥ, στέκεται απέναντι στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης;

ΑΠ: Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε έχουν τη συντριπτική στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και αυτοί αναγνωρίζουν την επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματική, διαφανής και αξιοκρατική. Με απώτερο σκοπό να συμβάλλει ουσιαστικά στην ευρύτερη διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Το ενιαίο σύστημα κινητικότητας, με το οποίο εξορθολογίζεται το καθεστώς μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, είναι πλέον πραγματικότητα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της κινητικότητας λειτουργεί και συνεχώς προστίθενται νέοι φορείς σε αυτήν. Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων για το 2016 έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε το ηλεκτρονικό σύστημα για την αξιολόγηση του έτους 2017.

Αυτές και άλλες είναι μεταρρυθμίσεις ουσίας, που υλοποιούνται σε ορίζοντα τριετίας, όπως ορίζεται στην «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019». Και είναι μεταρρυθμίσεις που βάζουν τις βάσεις για τη ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του κράτους προς όφελος των πολιτών και των δημόσιων λειτουργών, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, κλείνουν με θετικό τρόπο. Μας κάνει δε εντύπωση που βλέπουμε δημοσιεύματα από δήθεν αξιόπιστες πηγές περί του αντιθέτου, όσον αφορά στον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων στο Δημόσιο. Καμία αρνητική εξέλιξη δεν υπάρχει ούτε στον αριθμό προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων ούτε σε σχέση με τον αριθμό των συμβασιούχων.

Αναφορικά τώρα με την αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα, θέλω κατ’ αρχάς να επαναλάβω ότι εμείς εννοούμε αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων. Εννοούμε μια αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία, όπου οι προϊστάμενοι αξιολογούν τους υφιστάμενούς τους αλλά και το αντίστροφο, μιλάμε για την ανάπτυξη των διοικητικών ικανοτήτων, αλλά και για βελτίωση της σχέσης των δημόσιων λειτουργών με τους εξυπηρετούμενους πολίτες. Και, βεβαίως, μιλάμε για αξιολόγηση και στοχοθεσία σε κάθε διοικητική βαθμίδα του κράτους. Γιατί, δεν θέλουμε απλώς να εκσυγχρονίσουμε το κράτος, αλλά να αλλάξουμε τη διοικητική κουλτούρα σ’ αυτό. Γνωρίζετε πολύ καλά πως όλα τα παραπάνω αποτελούν διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας. Με δεδομένη την αποφασιστικότητα και την πολιτική μας βούληση να μετατρέψουμε αυτό το συλλογικό αίτημα σε κοινωνική πραγματικότητα, δεν βλέπω πώς μπορεί να μπει κανείς εμπόδιο. Δεν μπορεί. Κι αυτό φάνηκε και στη διαδικασία της αξιολόγησης, που παρά τις αντιδράσεις διάφορων συνδικαλιστικών ηγεσιών ολοκληρώθηκε, διαψεύδοντας τους οποίους δισταγμούς, δικαιολογημένους ή μη.

Βρισκόμαστε, πλέον, στην τελική ευθεία για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Και έχουμε ήδη εισέλθει σε μια πορεία ανάκαμψης που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Ας αποφασίσει, λοιπόν, η ΑΔΕΔΥ αν θέλει να γίνει μέρος της προσπάθειας αναβάθμισης του Δημοσίου και της συνολικής ανάκαμψης της πατρίδας μας ή αν θέλει να παραμένει εγκλωβισμένη στα μικροκομματικά συμφέροντα που μας οδήγησαν στη μνημονιακή περιπέτεια.

ΕΡ: Η φονική πλημμύρα στη Δυτική Αττική πέραν της άναρχης δόμησης κατέδειξε ένα δημόσιο σύστημα λειτουργίας το οποίο σε επίπεδο μηχανισμών και αγκυλώσεων δεν επιτρέπει τελικά σε καμία κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές υπέρ των πολλών. Ποσό αποφασισμένοι είστε να προχωρήσετε σε οτιδήποτε χρειαστεί ώστε να μην ξαναζήσουμε ανάλογες τραγωδίες;

ΑΠ: Η πρόσφατη τραγωδία της Μάνδρας αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε ο δήθεν εκσυγχρονισμός στα λεγόμενα χρόνια της ευημερίας. Όχι μόνο στη Μάνδρα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν πάνω σε ρέματα, παρακάμφθηκαν σκανδαλωδώς περιβαλλοντικοί όροι της νομοθεσίας, πριμοδοτήθηκαν κάθε λογής τοπικά και κομματικά συμφέροντα και επιβλήθηκε εν τέλει μια κουλτούρα ανομίας -με την ανοχή δήμων και τοπικών παραγόντων- που κατέστησε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό έρμαιο των πελατειακών σχέσεων. Η κλιματική αλλαγή ήρθε να προστεθεί στο πολλαπλό έγκλημα που τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ προσπάθησαν, σε ένα κρεσέντο συκοφαντίας και παραπληροφόρησης, να αποδώσουν στην κυβέρνηση και την περιφερειάρχη Αττικής.

Η κυβέρνηση στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός των υπεράνθρωπων προσπαθειών της Πυροσβεστικής, των εθελοντών, των δημοτικών υπηρεσιών, της Περιφέρειας. Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έκανε έναν πλήρη απολογισμό των προγραμματισμένων και έκτακτων δράσεων για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής και έδωσε όλες τις εξηγήσεις για τον σχεδιασμό που επιτελείται τα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση αποκατάσταση των περιουσιών και μπαίνουν σε προτεραιότητα όλες οι συνέργειες που απαιτούνται από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης για λύσεις στο πεδίο.

Από την άλλη πλευρά, είδαμε τα κροκοδείλια δάκρυα της αντιπολίτευσης και επικοινωνιακές εμφανίσεις των στελεχών της στον τόπο της καταστροφής. Δεν ακούσαμε ούτε μία λέξη για το πώς χτίστηκαν τα αυθαίρετα, πώς καταπατήθηκαν αγροτοδασικές εκτάσεις και πώς θα δοθούν λύσεις που θα βάλουν τέλος σ’ αυτό το καθεστώς. Και σας θυμίζω εδώ -έχει σημασία- πώς αντιδρά κάθε φορά η αντιπολίτευση όταν τίθενται ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας που προσκρούουν σε επενδυτές με λογική αποικιοκράτη. Η μοναδική πρόταση της αντιπολίτευσης είναι να ανατρέψουμε μέσα σε μια τετραετία τις παρανομίες που εκείνοι επέτρεψαν όταν είχαν την εξουσία επί τέσσερις δεκαετίες.

Η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη και οι απαντήσεις θα δοθούν στο πεδίο, εκεί που έχει ανάγκη ο κόσμος και όχι τα κομματικά επιτελεία, που τη μια μέρα φωνάζουν για την οικολογική καταστροφή και την άλλη για την ανάπτυξη. Αυτά έφεραν την τραγωδία και αυτά παλεύουμε να αλλάξουμε.

ΕΡ: Υπάρχει και ένα εξίσου σημαντικό θέμα εκείνο της τιμωρίας των υπευθύνων. Πολλές φορές στο παρελθόν αυτή η διακλάδωση ευθυνών είχε ως αποτέλεσμα να μην τιμωρείται κανείς. Υπάρχει πολιτική βούληση να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, όποιοι και αν είναι;

ΑΠ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποδείξει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι επί των ημερών της καμία υπόθεση σκανδάλων, κακοδιοίκησης, διαφθοράς και διαπλοκής δεν μένει ούτε πρόκειται να μείνει στο σκοτάδι και πως η Δικαιοσύνη έχει τον πρώτο λόγο. Και ποτέ δεν προσπάθησε αυτή η κυβέρνηση, όπως οι προκάτοχοί της, να δημιουργήσει καθεστώς συλλογικής ευθύνης για λάθη και παραλείψεις του κράτους. Όπου υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες θα αποδοθούν.

ΕΡ: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν, και θα ήθελα να σας ρωτήσω τι προτίθεστε να κάνετε στην περίπτωση που η «συμφωνία κυρίων» σταματήσει να ισχύει ώστε να μην κινδυνεύσει η λαϊκή περιουσία;

ΑΠ: Νομίζω ότι εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ρεσιτάλ παραπληροφόρησης, το οποίο αποβλέπει στην πολιτική εκμετάλλευση ενός τόσο κρίσιμου και ευαίσθητου θέματος. Για να είμαστε, λοιπόν, σαφείς: δεν έχει καμία σχέση ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας των λαϊκών τάξεων με τους πλειστηριασμούς ακινήτων των μεγαλοοφειλετών και των στρατηγικών κακοπληρωτών. Για την κυβέρνηση της Αριστεράς δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας. Θυμίζω ότι με τις νομοθετικές παρεμβάσεις Κατσέλη-Σταθάκη προστατεύεται η κατοικία, όσων υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν ενταχθεί σε αυτόν. Και η αξία της πρώτης κατοικίας, η οποία προστατεύεται, ξεκινά από τα 180.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη και φτάνει μέχρι τα 280.000 ευρώ σε περίπτωση που έχουμε οικογένεια με τρία παιδιά. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτά τα πετύχαμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Όπως πετύχαμε τη δημιουργία ενός εξαιρετικά συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μέσω του οποίου μπορούν να ρυθμιστούν χρέη επιχειρήσεων, τα οποία υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ.

ΕΡ: Η οικονομία ανακάμπτει το τέλος του προγράμματος και της επιτροπείας φαίνεται πως είναι κοντά. Ωστόσο, ποσό σύντομα θα αποτυπωθούν τα θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών;

ΑΠ: H κυβέρνησή μας πήρε τη λαϊκή εντολή και ανέλαβε την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, στηρίζοντας τα κοινωνικά στρώματα που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος όλα αυτά τα χρόνια. Πράξαμε αντίθετα με τους προκατόχους μας, οι οποίοι φόρτωσαν τη χρεοκοπία της χώρας στους ασθενέστερους. Παρά την καταστροφολογία, με την οποία η αντιπολίτευση προσπάθησε να εξιλεωθεί, καταφέραμε και να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε απέναντι στους πιστωτές και να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Περάσαμε όλες τις δυσκολίες της προσαρμογής και, ταυτόχρονα, αλλάξαμε προς το καλύτερο κρίσιμους δείκτες, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που κερδίσαμε στις σκληρές διαπραγματεύσεις μας με τους θεσμούς. Μεταξύ άλλων, βάλαμε στόχο την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και τη στήριξη της εργασίας και ήδη σήμερα έχουμε μείωση των ποσοστών ανεργίας. Σχεδιάσαμε τη διανομή κοινωνικού μερίσματος πάνω σε στέρεες βάσεις και φέτος αυτό θα ωφελήσει σχεδόν 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας, περιλαμβάνοντας ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.

Αυτά είναι σημαντικά, αλλά βεβαίως δεν είναι αρκετά. Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Οι πληγές δεν επουλώνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Αλλά, η χώρα ανακάμπτει σταθερά. Η οριστική έξοδος από αυτήν την περιπέτεια είναι ορατή.

Οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν ότι η προσπάθειά μας είναι σοβαρή. Καταλαβαίνουν ότι το σχέδιο που εφαρμόζουμε στοχεύει στην αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό αποτυπώνεται στην καθημερινότητά τους ολοένα και περισσότερο, στους χώρους όπου μετρά η πολιτική ουσία και όχι η ανούσια παραπολιτική.

ΕΡ: Πώς κρίνετε την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ αλλά και συνολικά τη στάση των κομμάτων, με αφορμή και την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία;

ΑΠ: Έχουμε, πλέον, συνηθίσει τη συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως Ιανού. Συνειδητά έχει επιλέξει στο εξωτερικό να φορά το προσωπείο της πολιτικής δύναμης που εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, την ώρα που εντός Ελλάδας αναλώνεται σε ακροδεξιές κορώνες και παιχνίδια εντυπώσεων. Η περίπτωση της διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία είναι ένα ακόμη επεισόδιο πολιτικής υποκρισίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν το γενικό ψήφισμα για την Υεμένη, αλλά καταψήφισαν την παράγραφο για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία- συντασσόμενοι, μάλιστα, με ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η αντιπολίτευση δείχνει να πρωτοστατεί σε προσπάθειες που στόχο έχουν την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας, σε μια περίοδο κατά την οποία κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διεθνείς παράγοντες τοποθετούνται θετικά για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και αυτό που όλοι αναμένουν, δηλαδή την έξοδο από την επιτροπεία. Οι σκευωρίες δεν εκθέτουν μόνο τους εμπνευστές τους αλλά και την ίδια τη χώρα.

ΕΡ: Μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί βλέπετε να υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς;

ΑΠ: Εδώ και μήνες παρακολουθούμε μια συζήτηση για τη συγκρότηση νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, η οποία οδήγησε πρόσφατα και στην εκλογή επικεφαλής του. Ωστόσο, τόσους μήνες μετά, δεν έχει αποσαφηνιστεί ούτε το ιδεολογικό πρόσημο, ούτε το πολιτικό στίγμα, ούτε οι προγραμματικές του θέσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να πω ότι πρόκειται για ένα κόμμα υπό κατασκευή. Και σε σειρά πολιτικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα, η απόσταση που χωρίζει τα πολιτικά στελέχη του νέου φορέα με αυτά της Νέας Δημοκρατίας είναι μηδενική. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, η Σοσιαλδημοκρατία καταβάλλει προσπάθειες να απογαλακτιστεί από νεοφιλελεύθερες, συντηρητικές απόψεις, που την καθήλωσαν σε ποσοστά, αλλά και στη συνείδηση των ευρωπαίων πολιτών. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι κάθε συζήτηση περί συνεργασίας είναι ανώριμη σε αυτή τη φάση. Έχει, ωστόσο ένα ενδιαφέρον να δούμε αν και εφόσον ο νέος φορέας ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρώπης, αν δηλαδή αντιλαμβάνεται τη νέα πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

The post Γεροβασίλη: Καμία αρνητική εξέλιξη για προσλήψεις, συμβασιούχους -«Ετοιμάζουμε ηλεκτρονική αξιολόγηση» appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δημόσιο: Ποιοι &πώς μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Στελεχών

$
0
0

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, η οποία τηρείται από το ΑΣΕΠ, παραμένει ανοιχτή για τους προσοντούχους δημοσίους υπαλλήλους που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν κάποια από τις πιο νευραλγικές θέσεις του ελληνικού δημοσίου. Μέσω του Μητρώου θα καλυφθούν επιτελικές θέσεις του δημοσίου, γενικοί, ειδικοί, διοικητικοί, τομεακοί γραμματείς και οι αναπληρωτές τους, καθώς και διοικητές Οργανισμών. Παλαιότερες εκτιμήσεις του πρώην υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορου Βερναρδάκη, υπολόγιζαν σε 40.000 – 45.000 τους δημοσίους υπαλλήλους που δυνητικά μπορούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες στελέχωσης επιτελικών θέσεων.

Ποιοι έχουν τη δυνατότητα εγγραφής; Σύμφωνα με το νόμο, κατόπιν αίτησής τους, στο Μητρώο μπορούν να εγγραφούν:

α. Τακτικοί πολιτικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) κατηγορίας ΠΕ ή TE, με βαθμό Α ́, του Δημοσίου, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α ́ και β ́ βαθμού, Ανεξάρτητων Αρχών και κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι, εφόσον εμπίπτουν στις διατάξεις του Μέρους Β ́, έχουν λάβει στην αξιολόγηση για δύο συνεχείς περιόδους τελική βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση του βαθμού 75 ανά αξιολογική περίοδο, και πληρούν τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
αα) Είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου διδακτορικού διπλώματος.
ββ) Είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.).
γγ) Είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών τουλάχιστον ετήσιας φοίτησης.
δδ) Έχουν διατελέσει προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης επί τρία (3) τουλάχιστον έτη ή προϊστάμενοι Διεύθυνσης επί δέκα (10) τουλάχιστον έτη.
β. Καθηγητές όλων των βαθμίδων και λέκτορες Πανεπιστημίων και μέλη ΕΠ Τ.Ε.Ι., καθώς και μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή μέλη ΔΕΠ και ΕΠ ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, εφόσον κατέχουν άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και οι ερευνητές της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του ν. 4310/2014 (Α ́ 258) των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων, καθώς και των Ερευνητικών Κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών.
γ. Το επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών, με πενταετή τουλάχιστον προϋπηρεσία σε αυτές.
δ. Οι απόστρατοι αξιωματικοί που είναι απόφοιτοι της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.), της Ανώτατης Σχολής Πολέμου (Α.Σ.Π.), της Ναυτικής Σχολής Πολέμου (Ν.Σ.Π.) και της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Ανωτέρων (Σ.Π.Α./Α).

Η επιλογή θα γίνεται από τον οικείο υπουργό κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αξιολόγησης των προσόντων των υποψηφίων από Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (ΕΣΕΔ) που εισηγείται σχετικά.

Πώς γίνεται η εγγραφή

Η εγγραφή στο Μητρώο πραγματοποιείται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή που δημιουργείται για το σκοπό αυτό στην επίσημη ιστοσελίδα του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης κοινοποιείται υποχρεωτικά με μέριμνα του αιτούντος στη Διεύθυνση Διοικητικού της υπηρεσίας του/της ή στην αρμόδια Υπηρεσία Προσωπικού του φορέα του. Η ηλεκτρονική αίτηση υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.

Οι υποψηφιότητες των ενδιαφερομένων θα κατατεθούν κατόπιν πρόσκλησης από τον αρμόδιο υπουργό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΣΕΠ, για γενικές διευκρινίσεις σχετικά με την εγγραφή στο μητρώο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ τηλεφωνικά (2131319100, εργάσιμες ημέρες και ώρες 08:00 μέχρι 14:00) ή μέσω email στο enimerosi@asep.gr

Για τυχόν τεχνικές διευκρινίσεις και μόνο σχετικά με τη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για την εγγραφή στο Μητρώο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διοίκησης του ΑΣΕΠ τηλεφωνικά (2131319125, 137, 141, 172 και 132, εργάσιμες ημέρες και ώρες 08:00 μέχρι 14:00).

Δεν δύνανται να εγγραφούν στο Μητρώο

  1. Όσοι καταδικάστηκαν τελεσίδικα για τα αναφερόμενα στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) αδικήματα.
  1. Όσοι έχουν στερηθεί λόγω καταδίκης τα πολιτικά τους δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή.
  1. Όσοι έχουν υποβληθεί σε στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική), είτε σε επικουρική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) είτε το δικαστήριο έχει αποφασίσει συνδυασμό των δύο προηγούμενων ρυθμίσεων.
  1. Εκείνοι στους οποίους έχει επιβληθεί τελεσιδίκως οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή ανώτερη του προστίμου αποδοχών τεσσάρων (4) μηνών για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα μέχρι τη διαγραφή της ποινής κατά το άρθρο 145 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26).

The post Δημόσιο: Ποιοι & πώς μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Στελεχών appeared first on Aftodioikisi.gr.

Απολύσεις για δημοσίους υπαλλήλους που παρενοχλούν σεξουαλικά

$
0
0

Η νέα συλλογική σύμβαση των δημοσίων υπαλλήλων, που έχει προτείνει η ιταλική κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι στα συνδικάτα, προβλέπει την απόλυση σε περίπτωση σοβαρών σεξουαλικών παρενοχλήσεων και την εξάμηνη παύση των εργαζομένων -και διακοπή καταβολής του μισθού τους- όταν οι παρενοχλήσεις αυτές δεν θα θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρές.

Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στην Ιταλίδα υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Μαριάνα Μαντία και προβάλλεται σήμερα με ιδιαίτερη έμφαση από τον Τύπο.

Ο μέχρι τώρα κανονισμός προβλέπει μόνον παύση δέκα ημερών, σε περίπτωση παρενοχλήσεων (και σεξουαλικού χαρακτήρα) που πλήττουν την αξιοπρέπεια ενός δημοσίου υπαλλήλου. Με την έγκριση της νέας συλλογικής σύμβασης, όμως, τα θύματα θα μπορούν να καταγγέλλουν τα συμβάντα απευθείας στο γραφείο προσωπικού. Σε περίπτωση επίσης που παρενοχλήσεις, οι οποίες αρχικά δεν είχαν θεωρηθεί ιδιαίτερα σοβαρού χαρακτήρα, επαναληφθούν μέσα σε μια διετία, θα προβλέπεται επίσης η απόλυση του υπαίτιου.

Οι οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών σχολιάζουν ότι πρόκειται αναμφίβολα για θετικά μέτρα, αλλά ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί η πρακτική τους εφαρμογή. Διότι όταν το θύμα και ο υπεύθυνος για την παρενόχληση (που συχνά είναι και επαγγελματικά ισχυρότερος) βρίσκονται στον ίδιο χώρο εργασίας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην δοθεί το απαιτούμενο βάρος στις σχετικές καταγγελίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Απολύσεις για δημοσίους υπαλλήλους που παρενοχλούν σεξουαλικά appeared first on Aftodioikisi.gr.

Η «ακτινογραφία» του Δημοσίου: Πόσοι υπάλληλοι εργάζονται ανά υπουργείο (πίνακες)

$
0
0

Μια υποτυπώδη αύξηση του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων καταγράφεται στα στοιχεία του Μητρώου Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς όμως αυτή η αύξηση να σημαίνει ότι βαίνει προς διέξοδο το πρόβλημα υποστελέχωσης της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της «Απογραφής» καταγράφουν το ανθρώπινο δυναμικό του ελληνικού Δημοσίου στους 566.763 μόνιμους εργαζόμενους (εκτός ΝΠΙΔ), για τον Οκτώβριο του 2017, έναντι 564.900 εργαζομένων των περσινό Οκτώβριο.

Η σημερινή κατανομή των κρατικών λειτουργών ανά υπουργείο και τους φορείς που αυτά εποπτεύουν είναι η εξής:

Α. Τακτικό προσωπικό (Εκτός ΝΠΙΔ)
Πίνακας 1-Σύνολο τακτικού προσωπικού (εκτός ΝΠΙΔ)
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017 Συνολικά
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017
(1)
Αποχωρήσεις (Παραιτήσεις – Συνταξιοδοτήσεις)
(2)
Προσλήψεις – Μεταφορές από ΝΠΙΔ
(3)
Διορθώσεις/ Επαναφορές
(4)
Συνολικά
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017
(5)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ 127 0 3 0 130
ΒΟΥΛΗ 1.158 0 0 0 1.158
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ 13.623 11 17 2 13.643
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2.057 3 2 0 2.056
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 16.201 13 11 1 16.200
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ 890 0 1 0 891
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 85.734 54 126 -3 85.800
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 1.810 2 0 0 1.808
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 16.170 21 10 -2 16.139
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 63.770 19 679 6 64.444
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 520 1 0 0 519
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 8.024 7 1 0 8.017
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 1.501 0 0 0 1.499
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 3.533 2 0 0 3.527
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 168.154 205 102 6 168.056
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 830 2 2 0 837
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 7.353 6 6 0 7.355
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 827 1 0 0 825
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 78.842 94 77 7 78.837
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 4.421 8 3 0 4.420
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 401 0 0 0 399
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ 6.731 13 4 -1 6.721
ΟΤΑ 83.422 115 176 5 83.482
ΣΥΝΟΛΙΚΑ 566.099 577 1.220 21 566.763
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 129
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 1.091
1. Ο πίνακας περιλαμβάνει στοιχεία του τακτικού προσωπικού του δημοσίου τομέα, δηλαδή των μόνιμων υπαλλήλων/λειτουργών, των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των απασχολουμένων με έμμισθη εντολή και των υπαλλήλων επί θητεία που μονιμοποιούνται με την λήξη της (Μέλη ΔΕΠ, Ιατροί ΕΣΥ, Ειδικοί Φρουροί).
2. Περιλαμβάνεται το τακτικό προσωπικό των Υπουργείων, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
3. Οι Δ/νσεις Προσωπικού των φορέων είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία και τη διαρκή επικαιροποίηση των στοιχείων μέσα στις εφαρμογές του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου.
4. Τα στοιχεία υπόκεινται σε διαρκή επικαιροποίηση. Τυχόν σφάλματα που εντοπίζονται, διορθώνονται και παρουσιάζονται στην στήλη «Διορθώσεις/Επαναφορές»
Επεξήγηση Πίνακα:
Σε κάθε Κατηγορία Φορέα περιλαμβάνονται και οι εποπτευόμενοι Φορείς.
• Η στήλη (1) αποτυπώνει τον αριθμό τακτικού προσωπικού ανά Κατηγορία Φορέα στο τέλος του προηγούμενου μήνα.
• Η στήλη (2) αποτυπώνει τον αριθμό των αποχωρήσεων κατά τη διάρκεια του μήνα ανά Κατηγορία Φορέα. Ως αποχώρηση υπαλλήλου νοείται η συνταξιοδότηση ή η διαγραφή για άλλη αιτία (θάνατος, παραίτηση).
• Η στήλη (3) αποτυπώνει το σύνολο των προσλήψεων και μεταφορών από ΝΠΙΔ στο δημόσιο κατά τη διάρκεια του μήνα ανά Κατηγορία Φορέα. Στη γραμμή που εμφανίζεται κάτώ από το σύνολο των προσλήψεων εμφανίζονται αυτές που εξαιρούνται από τον περιορισμό των προσλήψεων τακτικού προσωπικού (1 πρόσληψη ανά 4 αποχωρήσεις για το 2017), οι οποίες αφορούν προσλήψεις σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των Ο.Τ.Α. (αρ.7 του Ν.4368/2016) προσλήψεις σε συμμόρφωση με αμετάκλητες αποφάσεις δικαστηρίων (αρ. 64 του Ν.4389/2016), καθώς και προσλήψεις δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου (Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. 23/2012). Στην τελευταία γραμμή εμφανίζονται οι προσλήψεις που υπάγονται στον περιορισμό των προσλήψεων τακτικού προσωπικού.
• Η στήλη (4) αποτυπώνει τις διορθώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις Διευθύνσεις Προσωπικού κατά την διάρκεια του μήνα ( πχ λανθασμένες εργασιακές σχέσεις, λανθασμένες εισαγωγές) καθώς και τις επαναφορές υπαλλήλων.
• Η στήλη (5) αποτυπώνει τον αριθμό τακτικού προσωπικού ανά Κατηγορία Φορέα στο τέλος του μήνα στο τέλος του μήνα. Ο αριθμός της Κατηγορίας Φορεα προκύπτει από τις προσλήψεις, τις αποχωρήσεις, τις επαναφορές/διορθώσεις, καθώς και τις μετατάξεις από και προς τους φορείς του δημοσίου. Οι μετατάξεις δεν εμφανίζονται στον πίνακα αυτόν.

The post Η «ακτινογραφία» του Δημοσίου: Πόσοι υπάλληλοι εργάζονται ανά υπουργείο (πίνακες) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Ταμείο Παρακαταθηκών: Μέχρι 15/12 η επιβράβευση δανειοληπτών υπαλλήλων -Τι να κάνετε

$
0
0

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της νέας πολιτικής ρυθµίσεων δανείων στεγαστικού τοµέα του Τ.Π.&∆ανείων, η Διοίκηση του Ταμείου ενημερώνει τους δανειολήπτες του Ταµείου ότι την Πέµπτη 07/12/2017 ξεκίνησε η σταδιακή καταβολή σε περίπου 90.000 συνεπείς δανειολήπτες – υπόχρεους πάσης φύσεως δανείων στεγαστικού τοµέα του αναλογούντος της επιβράβευσης ποσού για το α΄ εξάµηνο του 2017.

Το Ταμείο υπενθυμίζει ότι το µέτρο της επιβράβευσης εφαρµόστηκε για 1η φορά τον Ιούνιο του 2017 επιβραβεύοντας τη συνέπεια για το β΄ εξάµηνο του 2016 και προβλέπει τη µείωση του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων των συνεπών δανειοληπτών του Ταµείου σε ποσοστό 1% µεσοσταθµικά επί του άληκτου κεφαλαίου αυτών για χρονική διάρκεια 12 µηνών.

Το µέτρο θα επαναλαµβάνεται ανά εξάµηνο. Επισηµαίνεται, επίσης, ότι σε εφαρμογή απόφασης του ∆.Σ. του Ταµείου, στο µέτρο της επιβράβευσης εντάσσονται, εφεξής, και οι συνεπείς δανειολήπτες τιτλοποιηµένων δανείων.

Παρακαλούνται οι δανειολήπτες του Ταµείου, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια ένταξης στον ορισµό του «συνεπούς δανειολήπτη» και δεν έχουν µέχρι σήµερα γνωστοποιήσει τον IBAN αριθµού λογαριασµού τους, ατοµικού ή κοινού, που τηρούν σε Τραπεζικό Ίδρυµα της χώρας, όπως προβούν άµεσα στη γνωστοποίηση αυτού µέσω του συνδέσµου «e-Services/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» της ιστοσελίδας του Ταµείου (www.tpd.gr).

Ως αναµενόµενη ηµεροµηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας απόδοσης του ποσού της επιβράβευσης στους µέχρι σήµερα γνωστοποιηµένους τραπεζικούς λογαριασµούς των ως άνω δικαιούχων ορίζεται η 15η ∆εκεµβρίου 2017.

The post Ταμείο Παρακαταθηκών: Μέχρι 15/12 η επιβράβευση δανειοληπτών υπαλλήλων -Τι να κάνετε appeared first on Aftodioikisi.gr.

Ρωσία: «Μαύρη» λίστα για τους δημοσίους υπαλλήλους

$
0
0

Η Ρωσία μπορεί να εισέρχεται στην προεκλογική εκστρατεία, ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, αλλά δεν παύει να βρίσκεται αντιμέτωπη και με το φαινόμενο της διαφθοράς, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικά προβλήματα της ρωσικής οικονομίας καθώς αποστερεί τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα δημόσια ταμεία.

Οι απώλειες που υπέστη η ρωσική οικονομία από το φαινόμενο της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, όπως δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας Γιούρι Τσάϊκα σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Kommersant, στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών και του ενεαμήνου του 2017 υπερέβησαν τα 148 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια)

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, ποσά της τάξεως τω 11 δισεκατομμυρίων ρουβλίων επεστράφησαν οικειοθελώς από τους παραβάτες, ενώ όπως είπε «έχουν ασκηθεί διώξεις για υπεξαιρέσεις της τάξεως των 78 δισεκατομμυρίων ρουβλίων» που σχετίζονται όπως διευκρίνισε με υποθέσεις που αφορούν δημεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας διευκρινίζει, ότι στα εν λόγω ποσά δεν έχουν συμπεριληφθεί τα περιουσιακά στοιχεία και τα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στην κατοχή του πρώην συνταγματάρχη και στελέχους του Υπουργείου Εσωτερικών Νμτίτρι Ζαχάρτσενκο ( τα οποία υπερβαίνουν τα 9 δισεκατομμύρια ρούβλια)

«Αυτή τη στιγμή αναφέρομαι σε στατιστικά στοιχεία εγκληματικής παραβατικότητας , δηλαδή σε ποινικές υποθέσεις. Η άσκηση δίωξης της Γενικής εισαγγελίας κατά του Ζαχάρτσενκο, που αφορά την υπεξαίρεση ποσού των 9 δισεκατομμυρίων ρουβλίων είναι αστική υπόθεση» διευκρινίζει ο Γιούρι Τσάικα στην συνέντευξη του.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των υποθέσεων διαφθοράς που αποκαλύπτονται αυξάνεται. Το 2014 αποκαλύφθηκαν 32.200 υποθέσεις, το 2015 αποκαλύφθηκαν 32.400, το 2016 αποκαλύφθηκαν 32.900 , ενώ στους πρώτους εννέα μήνες του 2017 24.800 υποθέσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην συνέντευξη του Γιούρι Τσάϊκα δηλώνει «από το νέο έτος θα τεθεί σε ισχύ ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, το μητρώο προσώπων που έχουν απολυθεί από τον δημόσιο τομέα λόγω απώλειας εμπιστοσύνης» και προσθέτει ότι «ο κίνδυνος να συμπεριληφθούν στην μαύρη λίστα, θα αποτελέσει ένα πρόσθετο κίνητρο για τους δημόσιους υπαλλήλους να τηρούν τους νόμους».

Σύμφωνα πάντως με τα επίσημα στοιχεία, κατά τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια 45000 άτομα έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονται με την διαφθορά. Μεταξύ των ατόμων αυτών 4500 ήταν άτομα που ανήκαν στα σώματα ασφαλείας, περισσότεροι από 400 αιρετοί εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδοίκησης, καθώς και σχεδόν 3000 δημόσιοι αξιωματούχοι που κατείχαν θέσεις στον δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση, η πλειονότητα των οποίων ήταν επικεφαλής δήμων και τοπικών οργάνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Ρωσία: «Μαύρη» λίστα για τους δημοσίους υπαλλήλους appeared first on Aftodioikisi.gr.


ΣτΕ: Συνταγματική η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων

$
0
0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης του Δημοσίου τομέα εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και δεν έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και απέρριψε τους ισχυρισμούς της ΑΔΕΔΥ ως αβάσιμους.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΑΔΕΔΥ και ζητούσε να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές και παράνομες, αλλά και αντίθετες στην ΕΣΔΑ, οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ παράλληλα στρεφόταν και κατά του κύρους του νόμου 4336/2105 με τον οποίο καθιερώνεται σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αναλυτικότερα, η ΑΔΕΔΥ ζητούσε να ακυρωθούν:

α) Η υπ’ αριθμόν Φ11321/οικ.47523/1570/2015 κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου για την «σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι την 1.1.2022 σύμφωνα με τους πίνακες της περίπτωσης 6 της υποπαραγράφου Ε3 της παραγράφου Ε΄ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015» και

β) Η υπ’ αριθμόν 122900/0092/27.10.2015 κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη για την «υπαγωγή στα όρια ηλικίας των πινάκων 1 και 2 του νόμου 4336/2015».

Συγκεκριμένα, η 7μελής Σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αναστάσιο Γκότση και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη, με την υπ΄ αριθμ. 3281/2017 απόφασή της απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους νομικούς ισχυρισμούς της ΑΔΕΔΥ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι δυνατή όχι μόνο για το μέλλον, αλλά και για το παρελθόν, υπό την έννοια ότι μπορεί να καταλαμβάνει και ήδη θεμελιωμένα δικαιώματα, εφόσον βέβαια τηρείται η αρχή της αναλογικότητας».

Ακόμη, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότηση, σημειώνει το ΣτΕ, «συνιστά μια επί το δυσμενέστερο μεταβολή των προϋποθέσεων χορηγήσεως των ασφαλιστικών παροχών, η οποία δεν απαγορεύεται, κατ΄ αρχήν, από το άρθρο 22 παράγραφος 5 του Συντάγματος, εφόσον προκύπτει αιτιολογημένα ότι με την επέμβαση αυτή μπορεί διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα του ασφαλιστικού κεφαλαίου, αλλά πρέπει όμως να είναι και σύμφωνη με τις λοιπές διατάξεις του Συντάγματος».

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, είναι μεταβατικού χαρακτήρα, λόγω της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας από 19.8.2015 έως 1.1.2022 και εντάσσονται στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που άρχισε με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις των ετών 2010 και 2012 (νόμοι 3863/2010, 3865/2010 και 4093/2012).

Επίσης, αναφέρει η εν λόγω απόφαση ότι τα μέτρα που θεσπίζονται με τον νόμο 4336/2015 και τις επίμαχες δύο υπουργικές αποφάσεις αποβλέπουν πρωτίστως στον εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος και στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων και κατά συνέπεια «εξυπηρετούν σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, και όχι απλώς το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου, όπως ισχυρίζεται η ΑΔΕΔΥ».

Παράλληλα, αναφέρει το ΣτΕ ότι «η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αποβλέπει πρωτίστως στον εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος με την αποτροπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης» και δεν προσκρούει στην ΕΣΔΑ, καθώς η εν λόγω σύμβαση δεν κατοχυρώνει δικαίωμα συντάξεως ορισμένου ύψους, με συνέπεια να μην αποκλείεται κατ’ αρχήν διαφοροποίηση του ύψους της συνταξιοδοτικής παροχής ανάλογης με τις επικρατούσες εκάστοτε συνθήκες.

Τέλος, αναφέρει η επίμαχη δικαστική απόφαση ότι η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας είναι αντίθετη στην ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/78 του Νοεμβρίου του 2000 για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία.

The post ΣτΕ: Συνταγματική η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δημόσιο: Πότε μπαίνει «κόφτης» στην προσωπική διαφορά -Ποιοι εξαιρούνται

$
0
0

Με το νόμο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ορίζονται τα εξής: (άρθρο 27) «Σε περίπτωση που από τις ρυθμίσεις των διατάξεων του νόμου αυτού προκύπτουν βασικός μισθός ή τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ο υπάλληλος στις 31.12.2015, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική. Για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή παροχή και το επίδομα θέσης ευθύνης. Το επίδομα αυτό λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς, μόνο στην περίπτωση που καταβάλλεται στις αποδοχές του υπαλλήλου τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος αλλά δεν προβλέπεται η εκ νέου χορήγηση του με την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος. Η νέα αυτή προσωπική διαφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπάλληλου πλην της χορήγησης επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης εξέλιξης. Τυχόν αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης καταβάλλεται στο ακέραιο».

Στους υπαλλήλους που ήταν προϊστάμενοι κατά τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, αλλά λήγει η θητεία τους και πλέον κατά τον πρώτο μήνα έναρξης ισχύος των νέων διατάξεων δεν ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου παύει και η χορήγηση του αντίστοιχου επιδόματος χωρίς να προστίθεται σε τυχόν υπάρχουσα προσωπική διαφορά ή να δημιουργεί νέα τέτοια.

Στην αντίθετη περίπτωση υπάλληλος που ασκεί πρώτη φορά καθήκοντα με την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου λαμβάνει το αντίστοιχο επίδομα θέσης ευθύνης χωρίς αυτό να επηρεάζει τις λοιπές αποδοχές του.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (στην ενότητα Υπ. Οικ. Ερωτήσεις – Απαντήσεις) σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο, γίνεται δεκτή η άποψη ότι στην περίπτωση χορήγησης οικογενειακής παροχής ή επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ή απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών, λόγω συνδρομής των όρων και των πραγματικών συνθηκών καταβολής τους, τα σχετικά ποσά δεν συμψηφίζονται με την υπάρχουσα προσωπική διαφορά. Ακριβώς η ίδια διατύπωση έχει υιοθετήσει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο νόμος και συγκεκριμένα πάντα το άρθρο 27 αναφέρει ότι για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή παροχή και το επίδομα θέσης ευθύνης. Επίσης, η νέα αυτή προσωπική διάφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπάλληλου πλην της χορήγησης επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης εξέλιξης.

Ετσι, η μείωση της προσωπικής διαφοράς γίνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών, εκτός από τις δύο περιοριστικά οριζόμενες περιπτώσεις:

  • τη χορήγηση του επιδόματος θέσης ευθύνης και
  • τη χορήγηση της προωθημένης εξέλιξης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα πάντα με το νόμο, δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ή απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών.

The post Δημόσιο: Πότε μπαίνει «κόφτης» στην προσωπική διαφορά -Ποιοι εξαιρούνται appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κινητικότητα: Ποιοι υπάλληλοι θα επιλεγούν για τις μετατάξεις

$
0
0

Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν το νέο σύστημα, η αξιολόγηση των υποψήφιων προς μετάταξη υπαλλήλων θα γίνεται από τριμελές όργανο του φορέα που έχει ζητήσει να δεχτεί υπαλλήλους για την κάλυψη των κενών του. Το όργανο αυτό θα στελεχώνεται από τον γενικό διευθυντή και τον διευθυντή της υπηρεσίας στην οποία ανήκει η προς κάλυψη θέση, καθώς και τον διευθυντή προσωπικού του φορέα, αλλά και με τον προϊστάμενο του Τμήματος στο οποίο ανήκει η εκάστοτε προκηρυσσόμενη θέση και ο οποίος δύναται να συμμετέχει ως παρατηρητής εκπρόσωπος του οικείου συλλόγου εργαζομένων, όπως αναφέρει μια ακόμη προσθήκη.

Τα κριτήρια της αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται πάνω σε τέσσερα κριτήρια:
α) τη συνάφεια των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων με τη θέση που διεκδικούν
β) τις εκθέσεις αξιολόγησής τους
γ) την εμπειρία τους σε συναφές αντικείμενο
δ) κάθε στοιχείο του προσωπικού τους μητρώου που τεκμηριώνει την καταλληλότητά τους

Τελευταίο στάδιο

Για το τελευταίο στάδιο, της διαδικασίας αξιολόγησης πριν ολοκληρωθεί μια μετάταξη, προβλέπεται η δυνατότητα συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων. Ούτως ή άλλως όμως, βάσει της προωθούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας, εισάγεται η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στα πρακτικά επιλογής συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων. Προβλέπεται, δε, να καθορίζονται και τρεις επιλαχόντες για τη θέση, εφόσον υπάρχουν.

Ακόμη, στην τελική του μορφή, το νομοσχέδιο για την κινητικότητα διευκρινίζει για τους Δήμους ότι «ειδικά για τη μετάταξη υπαλλήλου από ΟΤΑ α΄ βαθμού απαιτείται επιπλέον η γνώμη του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου».

The post Κινητικότητα: Ποιοι υπάλληλοι θα επιλεγούν για τις μετατάξεις appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κινητικότητα: Τι συμβαίνει με προσωπική διαφορά, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό (νομοθεσία)

$
0
0

Όπως είναι γνωστό, με το νέο σύστημα κινητικότητας η μετακίνηση από μία δημόσια υπηρεσία σε άλλη διενεργείται ως μετάταξη σε κενή οργανική θέση κλάδου/ειδικότητας της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, για την οποία ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου συστήματος κινητικότητας, οι προκηρυσσόμενες θέσεις καλύπτονται με ενιαίο τρόπο, ανεξαρτήτως εάν οι υπάλληλοι είναι μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ).

Ο νόμος για την κινητικότητα αναφέρει κατηγορηματικά ότι σε κάθε περίπτωση η μετάταξη διενεργείται με την ίδια σχέση εργασίας.

Αποσαφηνίζει ακόμη ότι όσοι μεταταχθούν με το νέο σύστημα «διατηρούν το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς και τυχόν προσωπική διαφορά στις αποδοχές τους». (άρθρο 2, παρ. 5).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

The post Κινητικότητα: Τι συμβαίνει με προσωπική διαφορά, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό (νομοθεσία) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Προφυλακιστέοι 11 κατηγορούμενοι στο σκάνδαλο του ΟΣΕ -Οκτώ είναι δημόσιοι υπάλληλοι

$
0
0

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους, 11 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ, που εμπλέκονται στην υπόθεση κυκλώματος που εμπορευόταν ανακυκλώσιμο υλικό, προκαλώντας ζημιά του Οργανισμού περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ.

Ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση απολογήθηκαν συνολικά 19 κατηγορούμενοι, οι οποίοι ξεκίνησαν να λογοδοτούν από χθες το πρωί.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν τους 11 κατηγορούμενους προφυλακιστέους, οι υπόλοιποι 8 αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων, ενώ σε δύο από αυτούς ορίστηκε και η καταβολή χρηματικής εγγύησης 5 χιλιάδων και 2 χιλιάδων ευρώ.

Το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση αφορά βαρύτατες κατηγορίες, όπως ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, η οποία, κατά την δικογραφία, δρούσε επί δύο χρόνια με τη συμμετοχή υπαλλήλων του ΟΣΕ, οι οποίοι λάμβαναν αμοιβές που έφθαναν έως και τις 40 χιλιάδες ευρώ για να «διευκολύνουν» την εμπορία του επίμαχου υλικού. Οι πληρωμές των υπαλλήλων του ΟΣΕ γίνονταν, σύμφωνα με την δικογραφία, σε κυπριακές και βουλγαρικές τράπεζες.

Το κύκλωμα που, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, είχε εγκέφαλους τρεις Ρομά, φέρεται να εκποιούσε ανακυκλώσιμο συγκοινωνιακό υλικό του ΟΣΕ, «στήνοντας» πλειστηριασμούς και δίνοντας ψεύτικες τιμές μετρήσεων βάρους. Στους εγκέφαλους της ομάδας αποδίδεται ότι είχαν στήσει 3 επιχειρήσεις για διαχείριση, εκμετάλλευση και πώληση παλιών σιδήρων και μετάλλων σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λαμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν στις απολογίες τους τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Στα στοιχεία που αξιολόγησε ο ανακριτής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και η περίπτωση προϊσταμένου διεύθυνσης του ΟΣΕ ο οποίος έναντι αμοιβής 15 χιλιάδων ευρώ υπέγραψε απόφαση εικονικής μεταφοράς σιδηροδρομικού υλικού από εταιρία που ανήκε σε ένα από τα αρχηγικά μέλη της σπείρας.

Ο δικηγόρος Θέμης Σοφός, εκ των συνηγόρων των κατηγορούμενων υπαλλήλων, δήλωσε πως οι εντολείς του αρνούνται την κατηγορία και αμφισβητούν τα στοιχεία της δικογραφίας που τους αποδίδουν δωροδοκίες. Ο κ. Σοφός αναφερόμενος σε καταγεγραμμένες συνομιλίες υπαλλήλων με τους κατηγορούμενους, ως εγκέφαλους του κυκλώματος, είπε πως δεν προκύπτει κάτι επιλήψιμο, καθώς είχαν κερδίσει νόμιμους πλειστηριασμούς και τα τηλεφωνήματα ήταν για να μάθουν πως θα παραλάβουν το υλικό.

The post Προφυλακιστέοι 11 κατηγορούμενοι στο σκάνδαλο του ΟΣΕ -Οκτώ είναι δημόσιοι υπάλληλοι appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δημόσιο: Πότε «ξεκλειδώνει» το πριμ για τους «άριστους» -Τι γίνεται με τους «μετεξεταστέους»

$
0
0

Η διάταξη του νέου ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου, σύμφωνα με την οποία όσοι υπάλληλοι βαθμολογούνται με άριστα σε τρεις συνεχόμενες αξιολογήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να εξελίσσονται ταχύτερα μισθολογικά, ανεβαίνοντας ένα επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο, «ξεκλειδώνει» από 1/1/2018.

Πρόκειται για το άρθρο 12 του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο, που προβλέπει όμως επίσης ότι ο καθορισμός περαιτέρω λεπτομερειών θα γίνει με νεότερη (μη εκδοθείσα ακόμη) κοινή υπουργική απόφαση, η οποία ταυτόχρονα θα ορίζει ένα ποσοστό μεταξύ 5%-15% του συνολικού αριθμού υπαλλήλων στους οποίους θα χορηγούνται τα οφέλη της μισθολογικής εξέλιξης. Αυτό θα γίνεται το συχνότερο ανά τρία έτη.

Πρόβλεψη υπάρχει και για τους «χαμηλά βαθμολογούμενους» για τους οποίους αναφέρεται ότι ύστερα από τρεις ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις, δύναται να αναστέλλεται η αυτόματη μισθολογική εξέλιξη, το μέγιστο για ένα έτος.

Δείτε παρακάτω τι αναφέρει ολόκληρη η διάταξη :

arthro 12 4354-2015 a arthro 12 4354-2015 b

The post Δημόσιο: Πότε «ξεκλειδώνει» το πριμ για τους «άριστους» -Τι γίνεται με τους «μετεξεταστέους» appeared first on Aftodioikisi.gr.

Γεροβασίλη: «Τιμωρός» ο Μητσοτάκης για τους δημοσίους υπαλλήλους -Τι είπε για Αξιολόγηση, Κινητικότητα

$
0
0

Ενδιαφέροντα σημεία περιλαμβάνει η συνέντευξη της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα». Μεταξύ άλλων η κα Γεροβασίλη αναφέρεται στο «ψηφιακό Δημόσιο», στην Κινητικότητα, στην Αξιολόγηση, στα Οργανογράμματα των ΟΤΑ, ενώ κάνει επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι μετέδωσε τον φόβο των «τιμωρητικών αξιολογήσεων» στους δημοσίους υπαλλήλους.

Αναλυτικά:

Εξηγείστε μας ποια είναι τα βασικά συστατικά του «ψηφιακού Δημόσιου», στο οποίο αναφερθήκατε κατά την πρόσφατη ομιλία σας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Τι αλλαγές φέρνει στην εργασία των δημοσίων υπαλλήλων;

Όλγα Γεροβασίλη: Η ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, προς όφελος των πολιτών και υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, αποτελεί διαχρονικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Η αλλαγή δε αυτή περνά και μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου· μεταρρύθμιση ουσιαστική, που δεν είναι αποσπασματική αλλά ολιστική. Αυτό σημαίνει ότι κάθε δράση που αφορά στην χρήση Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών– αφήνει αποτύπωμα όχι μόνο επί του ειδικού αλλά σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών του Δημοσίου και, βεβαίως, στην εργασία των ίδιων των υπαλλήλων.

Για παράδειγμα θα αναφέρω το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας που βασίζεται στα νέα ψηφιακά οργανογράμματα και περιγράμματα θέσεων εργασίας. Πλέον, για τις εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού στο Δημόσιο υπάρχει κι εφαρμόζεται ένα γρήγορο και διαφανές σύστημα, ηλεκτρονικά προσβάσιμο, στο οποίο κανένας δεν μπορεί να παρέμβει με πελατειακές επιδιώξεις.

Ο κατάλογος των δράσεων είναι μακρύς. Μπορώ να αναφέρω την υλοποίηση του G-cloud που φιλοξενεί με ασφάλεια και υποστηρίζει όλες τις δημόσιες, υπολογιστικές εφαρμογές, όπως τη «Διαύγεια». Και θέλω εδώ να σημειώσω ότι και παλαιότερα το Δημόσιο χρησιμοποιούσε ψηφιακά εργαλεία. Το έκανε, όμως, αποσπασματικά, ασύνδετα με κριτήριο να «μοιραστούν δουλειές». Είχαμε έτσι εκτόξευση του κόστους, αναποτελεσματικότητα και, τελικά, περισσότερη γραφειοκρατία. Φιλοδοξούμε να βάλουμε τέλος σε αυτήν τη φαυλότητα και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα δικαιώνουν τις προσπάθειες και την επιμονή μας.

Ωστόσο, ακόμη ο πολίτης δεν έχει δει ουσιαστικές αλλαγές στην επαφή του με το Δημόσιο. Η κυβέρνηση θα προλάβει πριν τις επόμενες εκλογές να έχει ένα πειστικό αφήγημα ότι άλλαξε σημαντικά την ποιότητα της λειτουργίας του Δημοσίου;

Όλγα Γεροβασίλη: Τόνισα προηγουμένως ότι το μεταρρυθμιστικό μας έργο διαπνέεται από μία ολιστική προσέγγιση. Το εύκολο θα ήταν να προχωρούσαμε σε αποσπασματικές παρεμβάσεις, προκειμένου να καρπωθούμε τα οφέλη από μία φαινομενικά γρήγορη αλλαγή. Αυτό γινόταν κατά κόρον στις εποχές που υποτίθεται ότι το κράτος «εκσυγχρονιζόταν». Τα είδαμε τα αποτελέσματα.

Επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο, πηγαίνοντας σε βάθος, πιάνοντας το πρόβλημα στον πυρήνα του και όχι στην επιφάνεια. Πολύ σύντομα οι διαρθρωτικές αυτές αλλαγές, που ξεκινούν από τις δομές του Δημοσίου, θα φτάσουν και στα σημεία επαφής του με τους πολίτες. Τότε, όμως, οι πολίτες θα ξέρουν ότι πρόκειται για αλλαγές στέρεες και ουσιαστικές.

Θα έχουν αρχίσει να στέλνονται πριν τις επόμενες εκλογές πιστοποιητικά ή άλλου είδους επίσημα έγγραφα με ένα απλό email;

Όλγα Γεροβασίλη: Καταλαβαίνετε, βεβαίως, ότι η βελτίωση των σχέσεων πολιτών και κράτους δεν μπορεί να υπόκειται σε εκλογικά σενάρια. Δεν είναι αυτό το νόημα των αλλαγών που επιχειρούμε. Σε κάθε, όμως, περίπτωση εργαζόμαστε εντατικά ώστε οι επιχειρούμενες αλλαγές να εφαρμοστούν το συντομότερο και στο μέγιστο δυνατό εύρος. Κι αυτό γίνεται.

Όπως είπα και στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, υποστηρίζουμε ενεργά την ενσωμάτωση και χρήση των ψηφιακών υπογραφών στη Δημόσια Διοίκηση και ήδη έχουν δοθεί 53.540 πιστοποιητικά σε υπαλλήλους και ιδιώτες. Εκτός, όμως, από τη γενίκευση στη χρήση ψηφιακών υπογραφών, υλοποιούμε ψηφιακά έργα σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, που στόχο έχουν ακριβώς την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων.

Το σύνθημα του αντικρατισμού ήταν από τα πιο βασικά κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το συνέδριο της ΝΔ την προηγούμενη Κυριακή. Τον κατηγορήσατε την επόμενη από το βήμα της Βουλής ότι διεκδικεί ρόλο πρωθυπουργού-δημοπράτη και κάνατε λόγο για εκχυδαϊσμό του κοινωνικού κράτους. Πολλοί, όμως, χρεώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι προστατεύει τους αντιπαραγωγικούς δημόσιους υπάλληλους. Πώς απαντάτε;

Όλγα Γεροβασίλη: Τον κρατισμό πολλοί νεοφιλελεύθεροι εμίσησαν, το κράτος ουδείς. Ο «αντικρατισμός» του κ. Μητσοτάκη είναι η προσκόλληση στο βαθύ κράτος, οι κληρονομικές σχέσεις με τις χειρότερες παραδόσεις του κράτους. Το μόνο κράτος που θέλουν να καταργήσουν οι νεοφιλελεύθεροι «αντικρατιστές» είναι το κοινωνικό, αφήνοντας το πελατειακό στη θέση του, προκειμένου τα ιδιωτικά συμφέροντα που εκπροσωπούν κι εξυπηρετούν να παραμείνουν κράτος εν κράτει. Αυτή είναι μια απάντηση της Ιστορίας, δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στους αντιπαραγωγικούς υπαλλήλους που τάχα «προστατεύει» ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για μια καταγέλαστη «χρέωση», σαν κάθε άλλο κατασκεύασμα των ιδεολογικών εμμονών της ΝΔ. Η κυβέρνησή μας προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και βάζει κανόνες στη λειτουργία του κράτους. Αν αυτό οι πολιτικοί μας αντίπαλοι το αντιλαμβάνονται ως προστασία αντιπαραγωγικών υπαλλήλων, είναι προφανώς γιατί κρίνουν εξ’ ιδίων τ’ αλλότρια, μην ξέροντας πώς αλλιώς να ερμηνεύσουν το ότι μια αριστερή κυβέρνηση καταφέρνει να πετυχαίνει μέσα σε τρία χρόνια εκεί που αυτοί αποτύγχαναν για δεκαετίες.

Ορισμένοι λένε ότι αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζεται εχθρικά από τα μεσαία και ανώτερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους. Είναι αλήθεια;

Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζεται εχθρικά από όλους όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, ομνύουν στην «αριστερή παρένθεση» και ποθούν διακαώς να δικαιωθούν για τα έργα και τις ημέρες της χρεοκοπίας. Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες. Αυτές οι πρακτικές ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους ιστορικά και είναι ασύμβατες με τη δική μας πολιτική κουλτούρα. Στους αντιπάλους μας απαντούμε με την υλοποίηση του πολιτικού μας προγράμματος. Οτιδήποτε πέρα από αυτό είναι μικροπολιτική που δεν μας αγγίζει.

Αρκεί να επιτευχθεί ο στόχος της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια για να διεκδικήσει η κυβέρνηση μια ανανέωση της θητείας της; Τι άλλο πρέπει να έχει αλλάξει στις ζωές των πολιτών ως τότε για να έχει αξιώσεις για ένα καλό αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Όλγα Γεροβασίλη: Ο στόχος της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια είναι ταυτόσημος με το στόχο να αλλάξει η ζωή των πολιτών προς το καλύτερο. Και, βεβαίως, ο στόχος αυτός υπαγορεύεται ξεκάθαρα από τη λαϊκή εντολή που λάβαμε τον Σεπτέμβρη του 2015, η οποία –να είστε σίγουροι– ότι θα ανανεωθεί.

Γιατί, η ελληνική κοινωνία γνωρίζει πως, ακόμα και υπό το βάρος των δημοσιονομικών περιορισμών, εκμεταλλευτήκαμε κάθε περιθώριο για να αποκαταστήσουμε αδικίες. Η εξαίρεση περίπου 2.200 Πυροσβεστών Πενταετούς Διάρκειας από τον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων και η μονιμοποίησή τους μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ήταν μια αδικία που αποκαταστήσαμε, ανάμεσα σε πολλές άλλες.

Αυτό είναι που φοβίζει τη ΝΔ. Ο λαός μπορεί να συγκρίνει πια και είναι σε θέση να αντιληφθεί τι μπορεί να πετύχει η κυβέρνησή μας όταν μπουν οριστικά τίτλοι τέλους στη μνημονιακή περιπέτεια που μας έβαλαν όσοι σήμερα ονειρεύονται την παλινόρθωσή τους.

Μία από τις βασικές αντιπαραθέσεις για την επόμενη μέρα από τα μνημόνια αναμένεται να είναι το αν οι πόροι που θα υπερβαίνουν τους στόχους των πλεονασμάτων θα πρέπει να κατευθυνθούν προς φοροελαφρύνσεις ή στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και της κρατικής μηχανής. Ποια είναι η άποψη σας;

Όλγα Γεροβασίλη: Σας θυμίζω ότι έχει ήδη ψηφιστεί η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 26% από το 2019. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για απαραίτητες φοροελαφρύνσεις. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ολοκληρώσαμε τη δεύτερη αξιολόγηση με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Κατά την άποψή μου μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος ορθώς κατευθύνθηκε στον στόχο «η κοινωνία όρθια».

Βλέπουμε την άβυσσο που χώριζε τη Φώφη Γενηματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ολοένα να κλείνει, αλλά και το ΚΚΕ να γίνεται όλο και πιο μαχητικό στις διαμαρτυρίες του. Νιώθετε απομονωμένοι πολιτικά στην κυβέρνηση;

Όλγα Γεροβασίλη: Πότε χώριζε άβυσσος την κ. Γεννηματά από τον κ. Μητσοτάκη; Στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ; Κοιτάξτε, το ζητούμενο είναι να μην απομονωθείς πολιτικά από την κοινωνία και αυτό κάθε άλλο παρά συμβαίνει μ’ εμάς. Αντιθέτως, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δείχνουν να μην μπορούν να ξεπεράσουν τον σφιχτό εναγκαλισμό τους, που τους έφερε στη θέση της αντιπολίτευσης και θα τους ξαναφέρει. Η επιθετικότητα με την οποία διεκδικούν την επαναφορά τους στα κυβερνητικά έδρανα είναι ορατή στον προοδευτικό κόσμο.

Στις αρχές του φθινοπώρου οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα προβλέπονταν ότι θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της τρίτης αξιολόγησης. Τελικά όλα προχωρούν ομαλά. Τι άλλαξε;

Όλγα Γεροβασίλη: Προβλέπονταν από ποιους; Από αυτούς που καταστροφολογούσαν σε όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις. Δεν άλλαξε κάτι. Το έκαναν και τώρα και εκτέθηκαν για άλλη μια φορά. Κι εμείς που διαπραγματευτήκαμε όπως και τις προηγούμενες φορές, το κάναμε και τώρα με την ίδια αξιοπιστία και αντοχή, αποδεικνύοντας το ορθό των επιλογών μας.

Η επόμενη αξιολόγηση των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα τον επόμενο χρόνο θα γίνει ηλεκτρονικά και θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα. Αναμένετε ξανά αντιδράσεις;

Όλγα Γεροβασίλη: Αποδείχθηκε, πλέον, ποιοι αντιδρούν και γιατί. Αν παλιότερα υπήρχαν ενδοιασμοί, εξαιτίας της προηγούμενης κακής εμπειρίας των τιμωρητικών αξιολογήσεων του κ. Μητσοτάκη, σήμερα αυτοί οι φόβοι δεν δικαιολογούνται. Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ολοένα και περισσότεροι κατάλαβαν ότι πρόκειται για ένα εργαλείο αναβάθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, του προσωπικού και των δομών της.

Με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την ηλεκτρονική αξιολόγηση θωρακίζουμε περισσότερο το σύστημα και το εκσυγχρονίζουμε, ορίζοντας ένα σαφές πλαίσιο στοχοθεσίας. Αναρωτιέμαι ποιος θα αντιδράσει για μια διαδικασία αξιολόγησης που εκ των πραγμάτων αποκλείει κάθε είδους παρεμβάσεις και γραφειοκρατία.

Πότε θα έχετε στα χέρια σας τα οργανογράμματα των ΟΤΑ, τα οποία έχουν καθυστερήσει;

Όλγα Γεροβασίλη: Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι τα οργανογράμματα είναι σύνθετη διαδικασία, που συνοδεύεται από περιγράμματα θέσεων εργασίας και αξιολόγηση δομών· που για πρώτη φορά εισάγονται στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου τα οργανογράμματα να ολοκληρωθούν.

 

The post Γεροβασίλη: «Τιμωρός» ο Μητσοτάκης για τους δημοσίους υπαλλήλους -Τι είπε για Αξιολόγηση, Κινητικότητα appeared first on Aftodioikisi.gr.


Τουρκία: Πρόσληψη 110.000 νέων δημοσίων υπαλλήλων από την κυβέρνηση Ερντογάν

$
0
0

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ γνωστοποίησε σήμερα ότι η Τουρκία θα προσλάβει επιπλέον 110.000 δημόσιους υπαλλήλους το 2018, μεταξύ αυτών δασκάλους και ιατρικό προσωπικό.

Σε ομιλία που εκφώνησε στην πόλη Κιλίς, στη νότια Τουρκία, ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι μεταξύ άλλων θα προσληφθούν 36.000 γιατροί και άλλο ιατρικό προσωπικό και 20.000 δασκάλοι.

The post Τουρκία: Πρόσληψη 110.000 νέων δημοσίων υπαλλήλων από την κυβέρνηση Ερντογάν appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κυρ.Μητσοτάκης: Δύο ομάδες εξυπηρετεί η κυβέρνηση, δημοσίους υπαλλήλους &ολιγάρχες

$
0
0

Μη σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, επιρρίπτει στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ και  εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, κάνει λόγο για  εξυπηρέτηση συμφερόντων «των δημοσίων υπαλλήλων και μίας νέας τάξης ολιγαρχών», όπως τους χαρακτηρίζει.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης, τοποθετείται για τον λαϊκισμό στην Ελλάδα και αν είναι απειλή για τη Δημοκρατία, σε αφιέρωμα των New York Times και του Euro2day.gr. «Απειλείται η Δημοκρατία;» αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν διεθνείς προσωπικότητες στο σχετικό ρεπορτάζ οι Αλ. Τσίπρας, Κυρ. Μητσοτάκης, Ευ. Μυτιληναίος, Χρ. Πισσαρίδης, Μιχ. Μπλέτσας και 12 διεθνείς προσωπικότητες, όπως οι Jimmy Carter, Joe Biden και Mikhail Khodorkovsky.

Το Euro2day.gr σε ρεπορτάζ του για το συγκεκριμένο αφιέρωμα αναφέρει πως ο πρόεδρος της ΝΔ στη δική του παρέμβαση επικεντρώνεται στην κριτική του προς την κυβέρνηση. «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα όπου οι λαϊκιστικές δυνάμεις κέρδισαν την εξουσία στις εκλογές του 2015», σημειώνει επισημαίνοντας πως αυτό συνέβη «σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αντιμετώπιζαν παρόμοιες προκλήσεις αλλά κατάφεραν να διατηρήσουν τους λαϊκιστές μακριά από την εκτελεστική εξουσία».

Για την εξέλιξη αυτή – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day – ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση των Ελλήνων πολιτών, ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής αυστηρότητας που επιβλήθηκε για να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση το 2010.

Εκτιμά ότι οι λαϊκιστές ήταν «επιδέξιοι και τυχεροί» και τους κατηγορεί ότι έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση μέσω της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιπλέον – πάντα σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα – προσάπτει στην κυβέρνηση αυταρχισμό, μη σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών και εξυπηρέτηση συμφερόντων «των δημοσίων υπαλλήλων και μίας νέας τάξης ολιγαρχών».

Επιπρόσθετα διαβεβαιώνει ωστόσο ότι «οι λαϊκιστές στην Ελλάδα δεν έχασαν ακόμη την κυβέρνηση αλλά τελικά θα τη χάσουν». Όπως υποστηρίζει, όμως, η Δημοκρατία από μόνη της είναι πολύ ισχυρότερη και το «δημοκρατικό ήθος των Ελλήνων είναι ήδη ένα βήμα μπροστά έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να το υπονομεύσει».

The post Κυρ.Μητσοτάκης: Δύο ομάδες εξυπηρετεί η κυβέρνηση, δημοσίους υπαλλήλους & ολιγάρχες appeared first on Aftodioikisi.gr.

Μητσοτάκης: Δεν θα δεχτούμε μονιμοποιήσεις συμβασιούχων -Ασφαλείς οι δημόσιοι υπάλληλοι

$
0
0

«Δεν θα απολύσουμε δημόσιους υπαλλήλους. Θα πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς», αλλά δεν θα δεχτούμε μονιμοποιήσεις έκτακτων συμβασιούχων, όπως γίνεται τώρα. Αυτό ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, με συνέντευξη του, στο Capital.gr.

«Tο Κράτος μεγαλώνει, αντί να συμμαζεύεται, με πολλούς διορισμούς, οι οποίοι γίνονται δεξιά και αριστερά. Με πάρα πολλούς συμβασιούχους, τους οποίους ετοιμάζεται η Κυβέρνηση να μονιμοποιήσει», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, οι οποίες αντιβαίνουν στο Σύνταγμα. Αλλά δεν πρόκειται να απολύσουμε δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι θα πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι θα αναγνωριστεί η δουλειά τους. Θα αξιολογηθούν και οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να επιβραβεύονται και στους προβληματικούς δημοσίους υπαλλήλους να τους δίνεται η δυνατότητα να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Είμαι, λοιπόν, πάρα πολύ ξεκάθαρος. Και απαντώ, για άλλη μια φορά, για πολλοστή φορά, στην κυβερνητική προπαγάνδα με ένα συνεκτικό σχέδιο αλλαγών στο Δημόσιο, που θα το κάνουν πιο φιλικό, λιγότερο γραφειοκρατικό, με πολύ μεγαλύτερη έμφαση και έφεση στις νέες τεχνολογίες. Και κυρίως ένα Δημόσιο το οποίο θα μπορεί να αξιολογεί και να αξιοποιεί το πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό του.

Ο ίδιος, επίσης ανέφερε ότι «το 2018 θα είναι χρονιά πολιτικών εξελίξεων», σημειώνοντας ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα είναι ο μεγάλος νικητής. Δηλώνει ικανοποιημένος για την υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματός του και πολύ αισιόδοξος από το γεγονός ότι άνθρωποι που δεν ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, τώρα ακούν με προσοχή τις προτάσεις της, δεν θεωρεί ότι τα ποσοστά της ΝΔ έχουν «πιάσει ταβάνι», όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, ούτε δείχνει να ανησυχεί για την σχετική αντοχή που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. «Θα ήμουν ανήσυχος αν τα ποσοστά συσπείρωσης της ΝΔ ήταν στο 60% και όχι στο 90% που είναι τώρα», λέει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια που επιδιώκει ο Αλ. Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι ούτε ο πρωθυπουργός δεν χρησιμοποιεί πλέον αυτήν την ορολογία… αφού οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει φθάνουν μέχρι και το 2060 και προσθέτει: «Η χώρα θα ξαναγίνει κανονική, όταν αποκτήσει μια κανονική και φερέγγυα κυβέρνηση. Πραγματική ανάκαμψη στην οικονομία και πραγματική έξοδο από την κρίση θα δούμε μόνο αν υπάρξει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.»

Για την κρίση με την γειτονική Τουρκία με αφορμή την υπόθεση των 8 αξιωματικών, ο κ. Μητσοτάκης αποδίδει την άκρως επιθετική στάση Ερντογάν στην υπόσχεση που του έδωσε ο Πρωθυπουργός ότι μέσα σε 15 ημέρες «θα τους έχει επιστρέψει», μια δήλωση που ουδέποτε διαψεύστηκε -όπως σημειώνει- από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στα «απόνερα» της αποτυχημένης επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στο δημοσιογράφο Μ. Καψή

Μ. Καψής: Διαφαίνεται μια λύση στο Σκοπιανό και μάλιστα στη γραμμή Καραμανλή, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεν θα ήταν αμαρτία να χαθεί αυτή η ευκαιρία και πάλι για μια συμφωνία;

Κ. Μητσοτάκης: Για να μπορέσω να τοποθετηθώ για το αν υπάρχει πραγματικά  χαμένη ευκαιρία, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η επίσημη θέση της πλειοψηφίας. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει τίποτα. Όταν τοποθετηθεί επίσημα η Κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, εκφράζοντας και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, θα μπορέσουμε και εμείς να τοποθετηθούμε επί της λεπτομέρειας της όποιας λύσης τελικά διαπραγματευτεί η Κυβέρνηση.

Μ. Καψής: Εικάζουμε ότι είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Κ. Μητσοτάκης: Επιτρέψτε μου να μην εικάσω απολύτως τίποτα κ. Καψή. Επαναλαμβάνετε αυτό το οποίο αποτελεί την εθνική γραμμή της χώρας, όπως αυτή καθορίστηκε από την Κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Κατά πόσο αυτή η γραμμή αποτελεί πλαίσιο και των δύο κυβερνητικών εταίρων απομένει να το δούμε. Αν και πρέπει να σας πω, ότι μέσα μου δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

 Μ. Καψής: Εικάζετε ότι ετοιμάζεται μια μεγάλη κωλοτούμπα…

 Κ. Μητσοτάκης: Ότι θα επιδείξει μία μεγάλη πολιτική ευλυγισία και σε αυτό το ζήτημα, όπως και σε πολλά άλλα.

 Μ. Καψής: Πάντως όσο είναι παράδοξο είναι ο κυβερνητικός εταίρος να διαφωνεί με την κυβερνητική γραμμή και να κατηγορεί την Αντιπολίτευση για μειοδοσία, άλλο τόσο παράδοξο θα ήταν η Νέα Δημοκρατία να αρνηθεί την θέση την οποία έχει υιοθετήσει εδώ και 10 χρόνια. Έτσι δεν είναι;

 Κ. Μητσοτάκης: Δεν συνομιλώ με τον κ. Καμμένο. Περιμένω από τον κ. Τσίπρα, όπως σας είπα, να εκφράσει στο σύνολό της την κυβερνητική θέση, απηχώντας τις απόψεις και των δύο εταίρων. Και θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε παραπάνω συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση μέχρι να ενημερωθεί επίσημα τουλάχιστον η Αξιωματική Αντιπολίτευση για το πραγματικό  διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, σε αντιδιαστολή με το τι συνέβαινε σε άλλες εποχές. Αναμένουμε, λοιπόν, από την Κυβέρνηση την ενημέρωση, όποτε κρίνει αυτή ότι πρέπει να την παράσχει στα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, και την τελική κυβερνητική γραμμή.

 Μ. Καψής: Αν η Κυβέρνηση υιοθετήσει τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θα συναινέσει.

 Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα. Σας είπα ποιο είναι το πλαίσιο το οποίο δεσμεύει, θεωρώ συνολικά, τη χώρα, αλλά προφανώς και την Παράταξη η οποία το διαπραγματεύτηκε και είναι αυτό το οποίο αναφέρατε. Από εκεί και πέρα, ξέρετε πολύ καλά ότι σε όλες αυτές τις συμφωνίες ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε όχι απλά το πλαίσιο, αλλά και την όποια συνολική συμφωνία καταφέρει η Κυβέρνηση.

Μ. Καψής: Αν ο κ. Καμμένος επιμείνει στη διαφωνία του;

 Κ. Μητσοτάκης: Θα ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα και όχι εμένα.

Μ. Καψής: Υπάρχει εκτός από το Σκοπιανό μια μεγάλη δυσχέρεια για τα ελληνοτουρκικά. Η υπόθεση των 8 αξιωματικών εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα. Οι απειλές Τσαβούσογλου δεν είναι οι συνηθισμένες τουρκικές απειλές.

Κ. Μητσοτάκης: Υπάρχει, εδώ και καιρό, μια κλιμακούμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σίγουρα η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα, αντί να αποτελέσει μια ευκαιρία για μια καινούρια αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μάλλον επιδείνωσε ένα κλίμα το οποίο ήταν ήδη προβληματικό. Και αυτό γεννά και κάποια εύλογα ερωτήματα γιατί οργανώθηκε αυτή η επίσκεψη σε αυτή τη χρονική συγκυρία και με αυτόν τον τρόπο. Από εκεί και πέρα, στο ζήτημα το οποίο θίξατε των 8 αξιωματικών, το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι υπάρχει ένας ισχυρισμός ότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε, με κάποιο τρόπο, να στείλει τους αξιωματικούς αυτούς πίσω.

Μ. Καψής: Αισθάνεστε ότι αυτός είναι ο λόγος που τηρεί τόσο επιθετική στάση;

Κ. Μητσοτάκης: Γνωρίζω ότι αυτή είναι η άποψη του Τούρκου Προέδρου, η οποία είναι άκρως προβληματική, αλλά από την άλλη πλευρά δεν έχει διαψευστεί. Από εκεί και πέρα, θέλω να είμαι απολύτως σαφής και ξεκάθαρος ότι η Ελλάδα είναι ένα Κράτος δικαίου το οποίο σέβεται τη διάκριση των εξουσιών, με συγκεκριμένες διαδικασίες, αρκετά λεπτομερείς, οι οποίες ακολουθούνται για να χορηγηθεί, σε οποιονδήποτε το ζητεί, πολιτικό άσυλο ή να απορριφθεί η αίτησή του. Και αυτή είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και των αρμοδίων Αρχών και η Κυβέρνηση δεν πρέπει να μπλέκεται σε αυτά τα χωράφια.

Μ. Καψής: Οφείλετε να ομολογήσετε  ότι είναι μια καυτή πατάτα την οποία παρέλαβε η Κυβέρνηση χωρίς να φταίει. Δεν ξέρω αν κάποιος άλλος ή κάποια άλλη Κυβέρνηση θα μπορούσε να το διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά.

Κ. Μητσοτάκης: Όπως σας είπα δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα, αλλά δεν είμαι και σίγουρος αν το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον χειρισμό του κ. Τσίπρα στην αρχή που προέκυψε το ζήτημα.

Μ. Καψής: Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση φαίνεται να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην υιοθέτηση και στο σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών τις οποίες υπερασπίζεται η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη σε μια προσπάθεια κατευνασμού του Τ. Ερντογάν.

Κ. Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε τελείως ξεκάθαροι. Τα ζητήματα του Κράτους δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτα. Κατά συνέπεια καμία παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει είτε στη Δικαιοσύνη είτε

στις ανεξάρτητες Αρχές για να εξυπηρετηθεί οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Η Κυβέρνηση, αν είναι ακριβείς αυτοί οι ισχυρισμοί γιατί δεν έχουμε επιβεβαίωση, αλλά ούτε διάψευση ότι αυτό το οποίο είπε ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ανακριβές, ας το διαψεύσει έστω και τώρα, ο κ. Τσίπρας ή ο λαλίστατος κατά τα άλλα κυβερνητικός εκπρόσωπος. Από εκεί και πέρα το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις αρμόδιες διοικητικές Αρχές και την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Μ. Καψής: Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν ίσως καλύτερη λύση με το που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα να τους στέλναν αμέσως πίσω με συνοπτικές διαδικασίες.

Κ. Μητσοτάκης: Δε θα μπω καθόλου σε αυτή τη συζήτηση. Δε χειρίστηκα εγώ το θέμα, δεν ήμουν εγώ πρωθυπουργός. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εάν ήμουν πρωθυπουργός, αποκλείεται ποτέ να έλεγα στον κ. Ερντογάν ότι θα σας τους στείλω πίσω.

Μ. Καψής Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται το success story της εξόδου από τα Μνημόνια. Είναι σίγουρα μια αλλαγή σελίδας και μια επιτυχία ή όχι;

Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε να δείτε. Ας είμαστε ρεαλιστές. Το τρίτο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018. Ήταν ένα τρίτο πρόγραμμα, το οποίο έχουμε ισχυριστεί πολλές φορές – και πιστεύω απόλυτα τεκμηριωμένα – ότι ήταν αχρείαστο. Και αμέσως μετά ξεκινάει αυτό που εμείς αποκαλούμε τέταρτο Μνημόνιο. Και θέλω να είμαι πάρα πολύ συγκεκριμένος, γιατί το λέω τέταρτο Μνημόνιο. Διότι υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα για το 2019 και το 2020 ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει μειωμένες συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου, περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων, η οποία έχει ήδη ψηφιστεί για το 2019 και το 2020. Άρα, αυτή η καραμέλα ότι δήθεν βγαίνουμε από τα Μνημόνια είναι μεγάλο ψέμα.

Μ. Καψής: Ας είμαστε ειλικρινείς όμως. Καμία Κυβέρνηση δεν θα έβγαινε από τα Μνημόνια  χωρίς αυστηρή επιτροπεία. Θα είμαστε υπό επιτροπεία έως ότου ξεπληρώσουμε το 75% του χρέους.

Κ. Μητσοτάκης: Είναι άλλο η αυστηρή επιτροπεία, κ. Καψή, και άλλο να έχεις δεσμευτεί σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για 5 χρόνια και 2% μέχρι το 2060, θέτοντας – με άλλα λόγια – ένα πάρα πολύ αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια. Εάν πραγματικά υπάρχει καθαρή έξοδος – ρώτησα τον κ. Τσίπρα και στη Βουλή, αλλά φυσικά και σε αυτό δεν μου απάντησε – γιατί η Πορτογαλία, γιατί η Κύπρος, βγήκαν από τα Μνημόνια χωρίς να έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για πρόσθετα μέτρα; Γιατί η Ελλάδα παραμένει, για άλλη μια φορά, μια ειδική περίπτωση; Να δώσω μόνος μου την απάντηση. Παραμένει μια ειδική περίπτωση, διότι δεν υπάρχει καμία πραγματική αξιοπιστία στον κ. Τσίπρα και στο τι θα κάνει στην περίπτωση που ο ίδιος πιστεύει ότι έχουν κλείσει οι υποχρεώσεις του απέναντι στους πιστωτές. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα ότι δεν θα αρχίσει πάλι να διορίζει κόσμο, να χτίζει το καινούριο πελατειακό Κράτος, το οποίο ήδη οικοδομεί – σήμερα, τα θεμέλια έχουν αρχίσει και μπαίνουν – να αυξάνει τις δαπάνες, έτσι ώστε να επιστρέψουμε στις παλιές κακές εποχές  του παρελθόντος.

Μ. Καψής: Μήπως για αυτόν  το λόγο η καθαρή έξοδος είναι ένα μεγάλο ρίσκο με δεδομένα τα επιτόκια που βρίσκονται εκεί που βρίσκονται αυτή την στιγμή;

Κ. Μητσοτάκης: Όπως σας είπα, τον όρο «καθαρή έξοδος» τον έχει εγκαταλείψει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, που ήταν και ο πρώτος που τον χρησιμοποίησε, γιατί γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι καθαρή έξοδος δεν υπάρχει. Τι πρέπει να υπάρχει; Πρέπει να υπάρχει έξοδος της χώρας στις αγορές με το καλύτερο δυνατό κόστος δανεισμού. Το χαμηλότερο δηλαδή κόστος δανεισμού για την Ελληνική Δημοκρατία, για να μπορεί να δανείζεται όπως όλες οι κανονικές χώρες. Για να γίνει αυτό, κ. Καψή, η χώρα πρέπει να έχει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Ένα σχέδιο αλλαγών το οποίο πηγαίνει πέρα από τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Ένα δικό μας σχέδιο. Ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Ένα σχέδιο που σήμερα, κ. Καψή, μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία έχει σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Ένα τέτοιο σχέδιο, εάν εφαρμοζόταν από μια Κυβέρνηση, πραγματικά αποφασισμένη, τολμηρή, ομοιογενή, πράγματι θα μπορούσε εύκολα να πείσει τις αγορές ότι εδώ έχουμε σοβαρευτεί επιτέλους. Ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας, θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις γιατί τις πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι και όχι γιατί μας επιβάλλονται από κάποιους στο εξωτερικό. Και ναι, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, πιστεύω ότι θα είχαμε μια πολύ γρήγορη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και δεν θα χρειαζόταν τίποτα άλλο να εξασφαλίσουμε για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να το πετύχει αυτό; Έχω σοβαρές αμφιβολίες, γιατί είμαι απολύτως βέβαιος κ. Καψή ότι ο κ. Τσίπρας ούτε ξέρει, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υλοποιήσει τις πραγματικές αλλαγές.

Μ. Καψής: Ο κ. Στουρνάρας το είπε λίγο διαφορετικά: Ότι, με δεδομένη τη δυσπιστία των αγορών, θα ήταν καλύτερα να έχουμε μια προληπτική γραμμή στήριξης, διότι δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει.

Κ. Μητσοτάκης: Αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα στο οποίο δεν μπορώ να τοποθετηθώ γιατί δεν γνωρίζω ποια θα είναι τα δεδομένα σε κάποιους μήνες από τώρα.

Μ. Καψής: Άλλωστε ξέρω την απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου. «Αυτές είναι οι απόψεις ενός αποτυχημένου Υπουργού μιας αποτυχημένης Κυβέρνησης», θα είναι η απάντηση στον κ. Στουρνάρα.

Κ. Μητσοτάκης: Ένα σχόλιο για αυτό. Ο κ. Τζανακόπουλος – ο οποίος κατά τα άλλα είναι και δικηγόρος εξ’ όσων γνωρίζω, τουλάχιστον έχει σπουδάσει, δεν ξέρω εάν έχει ασκήσει ποτέ αυτό το επάγγελμα – θα έπρεπε να γνωρίζει ότι, με βάση την ελληνική έννομη τάξη, προστατεύεται απόλυτα η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και ο κεντρικός τραπεζίτης δεν δέχεται, ούτε εκτελεί εντολές της Κυβέρνησης. Το αφήνω, όμως, αυτό στην άκρη και επανέρχομαι στο βασικό ζήτημα, το οποίο είναι το ζήτημα της πολιτικής αξιοπιστίας. Η χώρα θα ξανά γίνει κανονική όταν αποκτήσει μια κανονική και φερέγγυα Κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση, με άλλα λόγια, η οποία θα έχει σχέδιο, θα έχει πρόγραμμα, θα έχει νωπή λαϊκή εντολή από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα. Για αυτό και ισχυρίζομαι, εδώ και πολύ καιρό και εξακολουθώ να ισχυρίζομαι, ότι πραγματική ανάκαμψη στην οικονομία και πραγματική έξοδο από την κρίση θα δούμε μόνο εάν υπάρξει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, που θα νομιμοποιήσει αυτή την πολιτική και θα φέρει στην Κυβέρνηση μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι απολύτως αποφασισμένοι να εφαρμόσουν αυτές τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Μ. Καψής: Το είπατε μόνος σας. Βγαίνουμε από τα Μνημόνια το 2018 το καλοκαίρι. Το 2019 έρχονται τα μέτρα. Η μείωση των συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου. Μήπως δεν πρέπει να πάρουμε τις μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα ότι θα έχουμε εκλογές το τέλος του 2019;

Κ. Μητσοτάκης: Νομίζω ότι δεν μπορείτε να πάρετε τις μετρητοίς καμία διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα. Από εκεί και πέρα μιλήσατε για μέτρα του 2019 και του 2020. Υπάρχουν και το 2018 μέτρα. Μην το ξεχνάμε αυτό. 900 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετες περικοπές, ΕΚΑΣ το οποίο κόβεται, επίδομα θέρμανσης το οποίο είναι μειωμένο, μέτρα τα οποία θίγουν με άλλα λόγια τους πιο αδύναμους. Αυτούς του οποίους υποτίθεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει βαλθεί να προστατέψει.

Μ. Καψής: Εγώ είμαι στο κεφάλαιο εκλογές. Θα περιμένουμε να μειωθούν οι συντάξεις και να μειωθεί το αφορολόγητο για να πάμε στις κάλπες; Δεν μου φαίνεται πολύ σώφρονα πολιτική.

 

 

 

 

Κ. Μητσοτάκης: Εκλογές όσο πιο σύντομα γίνουν, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Και επειδή ακούω κάποιους να ασκούν μια κριτική στη Νέα Δημοκρατία, για το γεγονός ότι από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη Προεδρεία του κόμματος έθεσα ζήτημα πολιτικής αλλαγής…

Μ. Καψής: Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουμε πρόωρες εκλογές.

Κ. Μητσοτάκης: Πρόωρες εκλογές δεν έχουμε, αλλά αυτό το οποίο έχουμε είναι μια Κυβέρνηση η οποία εξακολουθεί να σέρνεται και να σέρνει μαζί της τη χώρα. Αν είχε γίνει η πολιτική αλλαγή νωρίτερα, θα ήμασταν τώρα σε καλύτερη κατάσταση. Δεν είμαι μάντης να προβλέψω το χρόνο των εκλογών. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι, όποτε και αν γίνουν εκλογές, κ. Καψή, η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει μια μεγάλη πολιτική νίκη. Το 2018 θεωρώ ότι θα είναι μια χρονιά πολιτικών εξελίξεων. Είναι η προσωπική μου άποψη.

Μ. Καψής: Δεν βλέπω γιατί μια Κυβέρνηση να πάει σε πρόωρες εκλογές – ακόμη και αν οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να τις κερδίσει – γιατί να πάει με τον κίνδυνο να τις χάσει;

Κ. Μητσοτάκης: Χρησιμοποιώ τις δημοσκοπήσεις ως εργαλεία διάγνωσης της κοινής γνώμης σε εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δεν με ενδιαφέρουν, δεν με απασχολούν περισσότερο από αυτό. Σας είπα την εκτίμησή μου. Για αυτό και το Κόμμα εξάλλου είναι, θα έλεγα, σε μια διαρκή εκλογική ετοιμότητα. Σας θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία επί δικών μου ημερών έχει κάνει δύο Συνέδρια, σε λιγότερο από δυο χρόνια που είμαι Πρόεδρος αυτού του Κόμματος και έχει κάνει 11 συνέδρια συνολικά στα 43 χρόνια τις ιστορίας της. Έχει κάνει δυο τα τελευταία δυο χρόνια. Το τελευταίο συνέδριο ήταν ένα προγραμματικό συνέδριο, το οποίο έδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία από τη μια είναι τελείως συσπειρωμένη και από την άλλη ανοίγεται σε πολίτες που δεν την είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν. Γιατί; Διότι είναι σήμερα η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη, που μπορεί να δώσει διέξοδο και λύση στο μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της χώρας μας, που δεν είναι άλλο από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από τον κ. Τσίπρα και από τον κ. Καμμένο. Εκεί είναι το πρόβλημα της χώρας σήμερα. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι δομικά οικονομικό πρόβλημα. Είναι πολιτικό το πρόβλημα της χώρας. Έχει ονοματεπώνυμο Α. Τσίπρας και Π. Καμμένος. Και η λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας δεν μπορεί να είναι άλλη από εκλογές και από μια νέα Κυβέρνηση.

Μ. Καψής: Να μην τη ξεχάσω: Απόλυτα συσπειρωμένη η Νέα Δημοκρατία, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έχει φτάσει ταβάνι, δεν πάει παραπάνω….

Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε. Εμάς τα πόδια πατάνε πολύ στη γη. Και, όπως σας είπα, κάνουμε μια πολύ συστηματική και μεθοδική δουλειά να διευρύνουμε την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας. Και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος για το γεγονός ότι έρχονται στη Νέα Δημοκρατία και στις τάξεις μας άνθρωποι που δεν μας είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν και που βλέπουν ότι κάτι ουσιαστικά αλλάζει στη Νέα Δημοκρατία.

Μ. Καψής: Δεν σας προβληματίζει ….

Κ. Μητσοτάκης: Τώρα, ποιο είναι το ταβάνι; Αφήστε να το δούμε όταν έρθει η ώρα των εκλογών.

Μ. Καψής: Δεν μπορεί να μην σας προβληματίζει πάντως το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κρατάει, παρά τη διάψευση όλων των προσδοκιών, ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής του δύναμης.

Κ. Μητσοτάκης: Να σας απαντήσω με μια διάθεση χιούμορ. Θα ήμουν πολύ πιο ανήσυχος, κ. Καψή αν η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας ήταν στο 60% και όχι στο 90% που είναι σήμερα. Είμαι

 

ευχαριστημένος που το Κόμμα είναι απολύτως συσπειρωμένο και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να διευρύνουμε τη δική μας εκλογική απήχηση. Δεν με ενδιαφέρει τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ενδιαφέρει τι κάνει η Νέα Δημοκρατία. Με ενδιαφέρει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί πολίτες, οι οποίοι πίστεψαν στο ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα προσωπικά, είδαν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται παταγωδώς, ο κ. Τσίπρας τους εξαπάτησε πολιτικά, δεν έχουν πειστεί ακόμα – θέλω να είμαι ειλικρινής – δεν έχουν πειστεί ακόμα, ότι εμείς μπορούμε να δώσουμε λύση στα προβλήματά τους και τις ανησυχίες τους. Είναι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι προερχόμενοι από το ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω, όμως, ότι έχουν αρχίσει και ακούν τον πολιτικό μας λόγο. Και αυτό, για μένα, είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση να μιλήσουμε σε όλη την ελληνική κοινωνία. Δεν θα κουραστώ να το λέω: Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο λαϊκό Κόμμα. Ένα Κόμμα το οποίο δεν έχει ταξικό πρόσημο. Και θέλω να εξηγήσω στην ελληνική κοινωνία, κ. Καψή, γιατί το πρόγραμμά μας, γιατί οι θέσεις μας αφορούν πρωτίστως τους πιο αδύναμους. Αυτούς που δεν έχουν δουλειά σήμερα, τους μακροχρόνια άνεργους. Αυτούς οι οποίοι υποφέρουν από ένα κοινωνικό Κράτος, το οποίο δεν τους προστατεύει. Τα νέα παιδιά, τους νεότερους συμπολίτες μας. Για αυτούς το πρόγραμμά μας έχει να πει πολλά πράγματα. Κυρίως στο κομμάτι της προσέλκυσης επενδύσεων και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Μ. Καψής: Το φαντάζεστε ότι οι ψηφοφόροι είναι δύσπιστοι, ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι όλες οι υποσχέσεις, όλα όσα έχετε υποσχεθεί – μείωση φόρων, περισσότερες δουλειές, ανάπτυξη, επενδύσεις – όλα αυτά υπόκεινται στον έλεγχο των πιστωτών. Δεν θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη η στάση των πιστωτών.

Κ. Μητσοτάκης: Όχι, όχι, κ. Καψή, δεν υπόκεινται καθόλου όλα αυτά στον έλεγχο των πιστωτών. Άμα δείτε τα συμπεράσματα από τον προγραμματικό μας λόγο, γύρω στις 70 σελίδες – είμαι σίγουρος ότι λίγοι έχουν μπει στον κόπο να τα διαβάσουν – θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων το οποίο δεν έχει ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτύπωμα και το οποίο έχει να κάνει με τον τρόπο τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την οργάνωση του Κράτους και το πως να διευκολύνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων. Η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις δεν χρειάζεται την έγκριση κανενός πιστωτή, ούτε στοιχίζει χρήματα. Γιατί έπρεπε να περάσουν, κ. Καψή, σχεδόν 3 χρόνια – ο κ. Τσίπρας εξελέγη το 2015 Ιανουάριο, θα κλείσει δηλαδή σε λίγες μέρες  3 χρόνια – γιατί χρειάστηκε 3 χρόνια για να μπορέσει κάπως να αρχίσει να αντιμετωπίζεται το ζήτημα του Ελληνικού; Γιατί; Υπήρχε κανένας λόγος να μην γίνει αυτό νωρίτερα; Ή μήπως ήταν οι συνιστώσες; Ξέρουμε όλοι την απάντηση…..

Μ. Καψής: Ομολογώ στο θέμα αυτό δυσκολεύομαι να κάνω το συνήγορο του διαβόλου.

Κ. Μητσοτάκης: Μα δεν θα τον κάνετε μόνο εκεί. Να τον κάνετε και σε μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες δεν έχουν γίνει και οι οποίες δεν έχουν απολύτως κανένα κόστος και θα πρέπει να αποτελούν τον πυρήνα ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Μ. Καψής: Πάντως, άκουσα τον κ. Τσακαλώτο να λέει ότι η υπόσχεσή σας για λιγότερους φόρους σημαίνει λιγότερο Κράτος, άρα ο Κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει απολύσεις στο Δημόσιο.

Κ. Μητσοτάκης: Αυτήν την καραμέλα την έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές. Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα, δυστυχώς, το Κράτος μεγαλώνει, αντί να συμμαζεύεται, με πολλούς διορισμούς, οι οποίοι γίνονται δεξιά και αριστερά. Με πάρα πολλούς συμβασιούχους, τους οποίους ετοιμάζεται η Κυβέρνηση να μονιμοποιήσει. Και όλα αυτά φυσικά γίνονται.

 

 

Μ. Καψής: Η αλήθεια είναι ότι και τα παλαιά κόμματα εξουσίας έχουν βεβαρυμμένο παρελθόν στο θέμα αυτό.

Κ. Μητσοτάκης: Το δικό μου βεβαρυμμένο παρελθόν, το οποίο μου καταλογίζεται δεν είναι αυτό, είναι άλλο. Για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Και αυτό ανήκει σε μια άλλη εποχή. Αλλά στο ζήτημα των συμβασιούχων, θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Δεν πρόκειται να δεχθούμε μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, οι οποίες αντιβαίνουν στο Σύνταγμα. Αλλά δεν πρόκειται να απολύσουμε δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι θα πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι θα αναγνωριστεί η δουλειά τους. Θα αξιολογηθούν και οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να επιβραβεύονται και στους προβληματικούς δημοσίους υπαλλήλους να τους δίνεται η δυνατότητα να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Είμαι, λοιπόν, πάρα πολύ ξεκάθαρος. Και απαντώ, για άλλη μια φορά, για πολλοστή φορά, στην κυβερνητική προπαγάνδα με ένα συνεκτικό σχέδιο αλλαγών στο Δημόσιο, που θα το κάνουν πιο φιλικό, λιγότερο γραφειοκρατικό, με πολύ μεγαλύτερη έμφαση και έφεση στις νέες τεχνολογίες. Και κυρίως ένα Δημόσιο το οποίο θα μπορεί να αξιολογεί και να αξιοποιεί το πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό του.

Μ. Καψής: Δεν έχετε καμία αμφιβολία, ότι εάν κερδίσετε τις επόμενες εκλογές, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και πάλι στους δρόμους…

Κ. Μητσοτάκης: Δυσκολεύομαι, ξέρετε κ. Καψή, να δω τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει υπογράψει δύο Μνημόνια, έχει γίνει ο πιο υπάκουος εκτελεστής μνημονιακών εντολών και ένας άνθρωπος ο οποίος ουδόλως διαπραγματεύεται επί της ουσίας αυτά τα οποία κάποιοι του ζητούν, να κάνει άλλη μία μεταστροφή όταν θα βρεθεί στην Αντιπολίτευση, να ξαναγίνει αντιμνημονιακός. Δυσκολεύομαι να δω πως αυτό το πράγμα θα γίνει. Αλλά το μέλημά μου, την επόμενη μέρα, σας διαβεβαιώνω, κ. Καψή δεν είναι τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας. Ας λύσει τα εσωτερικά προβλήματα στο Κόμμα του όταν θα βρεθεί στην Αντιπολίτευση. Εμείς, ξέρετε αποδείξαμε ότι αντέχουμε την Αντιπολίτευση. Κρατηθήκαμε παρ’ ότι πολλοί είχαν προεξοφλήσει ότι οι πορείες των παλαιών κομμάτων ήταν προδιαγραμμένες. Αλλάξαμε Αρχηγό με δημοκρατικές διαδικασίες και δείξαμε ότι στην Αντιπολίτευση μπορούμε να ανασυγκροτηθούμε και να αλλάξουμε. Ας κάνει και ο κ. Τσίπρας τα ίδια όταν αυτός βρεθεί στην Αντιπολίτευση. Δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνει τότε. Αυτό που με ενδιαφέρει την επόμενη μέρα είναι να έχω μια ισχυρή λαϊκή εντολή, όσο το δυνατόν πιο ισχυρή μπορώ να διεκδικήσω, ώστε να μπορέσω να κάνω πράξη ένα τολμηρό όραμα αλλαγών για αυτή τη χώρα.

Μ. Καψής: Κλείνετε νομίζω  δύο χρόνια στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Αισθάνεσθε ότι το Κόμμα ακολουθεί ή δυσφορεί ή αντιστέκεται στις όποιες αλλαγές επιχειρείτε;

Κ. Μητσοτάκης: Κάθε αλλαγή είναι και επώδυνη. Έχουμε κάνει πάρα πολλές αλλαγές και πρέπει να σας πω ότι είμαι πολύ υπερήφανος για αυτά τα οποία έχουμε κάνει αυτά τα δύο χρόνια στη Νέα Δημοκρατία. Να δώσω ένα παράδειγμα, μόνο. Παρέλάβα τη Νέα Δημοκρατία με λειτουργικές δαπάνες 8,2 εκ. ευρώ και έχουν κατέβει στα 4,2 εκ. ευρώ μέσα στα δύο χρόνια. Ήταν συνθήκη επιβίωσης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και μία ένδειξη στους πολίτες ότι π΄ρωτα πρέπει να συμμαζέψουμε και να αλλάξουμε το «μαγαζί» μαε και το σπίτι μας, και και στη συνέχεια να διεκδικήσουμε…….

Μ. Καψής:  Πιο δύσκολη απόφαση, νομίζετε;

Κ. Μητσοτάκης: Ήταν μία από τις δύσκολες αποφάσεις, όπως ήταν και αρκετές άλλες.

Μ. Καψής: Πιο δύσκολη απόφαση;

 

Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, η ανανέωση. Έχω πάρει δύσκολες αποφάσεις. Έχω επανιδρύσει την ΟΝΝΕΔ από το μηδέν. Έχω πάρει αποφάσεις τολμηρές, όπως το Μητρώο Στελεχών, που καταλαβαίνω ότι κάθε φορά που ανοίγουμε τις πόρτες μας και φέρνουμε νέο κόσμο στη Νέα Δημοκρατία, ταράσσουμε λίγο τις υφιστάμενες ισορροπίες. Για μένα, όμως, η ανανέωση είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Μ. Καψής: Υπέθεσα ότι θα μου λέγατε στις δύσκολες αποφάσεις, την απόφασή σας να αποκλείσετε την οικογένειά σας από τα ψηφοδέλτια.

Κ. Μητσοτάκης: Θα ερχόμουν και εκεί. Από θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν είναι εύκολες αυτές οι αποφάσεις, αλλά η δουλειά μου είναι να κάνω αυτό το οποίο θεωρώ, ανά πάσα στιγμή, σωστό. Και αυτό κάνω. Αυτή ήταν η εντολή εξάλλου που πήρα από τους πολίτες, οι οποίοι με εξέλεξαν σε μία ανοικτή εκλογή. Θυμάμαι πριν από δύο χρόνια, τέτοιες μέρες την ανησυχία και το άγχος για το αποτέλεσμα. Είχα βέβαια μια βαθιά σιγουριά ότι τελικά θα κατάφερνα να κερδίσω. Να σας θυμίσω: Όταν ξεκίνησα αυτή τη διαδρομή, το Σεπτέμβριο του 2015, τότε δεν πίστευε κανείς ότι θα μπορούσα να κερδίσω την ηγεσία στη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε πετύχει πολλά πράγματα. Έχουμε πολύ φιλόδοξους στόχους για το τι θέλουμε να κάνουμε ακόμα. Δεν σταματάμε. Έχουμε μεγάλες αντοχές. Εάν περιμένει ο αντίπαλος μας ότι θα κουραστούμε, θα εκπλαγεί. Έχουμε πολύ καλή φυσική κατάσταση και θα ασκήσουμε πολύ σκληρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά ταυτόχρονα θα γυρίσω κάθε γωνιά της Ελλάδος και θα εξηγήσω εγώ και όλοι οι συνεργάτες μας, όλα τα στελέχη του Κόμματος, γιατί το σχέδιό μας για την Ελλάδα είναι ένα σχέδιο στο οποίο μπορούν να βρουν θέση όλοι οι Έλληνες. Και αυτός είναι ο στόχος μου για το 2018. Μακάρι να έχουμε εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Και η πρόβλεψή μου είναι ότι θα έχουμε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πολιτικές εξελίξεις μέσα στο 2018. Ό,τι και να θέλει ό,τι και να πιστεύει ο κ. Τσίπρας.

Μ. Καψής: Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε σήμερα την περικοπή των εκπαιδευτικών ταξιδιών των μαθητών στο εξωτερικό, επικαλούμενος – ίσως έχει μια λογική – ότι πολλά παιδιά δεν αντέχουν το οικονομικό κόστος να ταξιδέψουν στο εξωτερικό κι ότι νιώθουν παραμελημένα από το σύστημα.

 

Κ. Μητσοτάκης: Ο στόχος μας θα έπρεπε να είναι να δίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες σε παιδιά να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και όχι να κάνουν το ακριβώς ανάποδο. Και κυρίως να δίνουν ευκαιρίες σε παιδιά από φτωχότερες οικογένειες. Και πολλές φορές οι σχολικές εκδρομές είναι ένας τέτοιος τρόπος για να γνωρίσουν τα παιδιά αυτά τον κόσμο έξω από την Ελλάδα. Είναι μια επιστροφή στο παρελθόν και σε κλειστές λογικές, πασπαλισμένη με μια ταξική ρητορική, η οποία με βρίσκει ριζικά αντίθετο.

 

Μ. Καψής: Ο Κύριος Ζουράρις σχολίασε ότι εκμεταλλεύονται αυτές τις εκδρομές για άλλους λόγους, για άλλου είδους δραστηριότητες.

 

Κ. Μητσοτάκης: Αδυνατώ να παρακολουθήσω τη χυδαιότητα του κυρίου Ζουράρι και πραγματικά μου κάνει εντύπωση πώς άνθρωποι οι οποίοι εκφέρουν έναν τέτοιο πολιτικό λόγο έχουν κυβερνητική θέση. Αυτό είναι κάτι που αφορά τον κύριο Τσίπρα και όχι εμένα.

 

 

 

 

 

 

The post Μητσοτάκης: Δεν θα δεχτούμε μονιμοποιήσεις συμβασιούχων -Ασφαλείς οι δημόσιοι υπάλληλοι appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κινητικότητα: Σε ποια σημεία θα κριθούν οι μετατάξεις

$
0
0

Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν το νέο σύστημα, η αξιολόγηση των υποψήφιων προς μετάταξη υπαλλήλων θα γίνεται από τριμελές όργανο του φορέα που έχει ζητήσει να δεχτεί υπαλλήλους για την κάλυψη των κενών του. Το όργανο αυτό θα στελεχώνεται από τον γενικό διευθυντή και τον διευθυντή της υπηρεσίας στην οποία ανήκει η προς κάλυψη θέση, καθώς και τον διευθυντή προσωπικού του φορέα, αλλά και με τον προϊστάμενο του Τμήματος στο οποίο ανήκει η εκάστοτε προκηρυσσόμενη θέση και ο οποίος δύναται να συμμετέχει ως παρατηρητής εκπρόσωπος του οικείου συλλόγου εργαζομένων, όπως αναφέρει μια ακόμη προσθήκη.

Τα κριτήρια της αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται πάνω σε τέσσερα κριτήρια:
α) τη συνάφεια των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων με τη θέση που διεκδικούν
β) τις εκθέσεις αξιολόγησής τους
γ) την εμπειρία τους σε συναφές αντικείμενο
δ) κάθε στοιχείο του προσωπικού τους μητρώου που τεκμηριώνει την καταλληλότητά τους

Τελευταίο στάδιο

Για το τελευταίο στάδιο, της διαδικασίας αξιολόγησης πριν ολοκληρωθεί μια μετάταξη, προβλέπεται η δυνατότητα συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων. Ούτως ή άλλως όμως, βάσει της προωθούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας, εισάγεται η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στα πρακτικά επιλογής συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων. Προβλέπεται, δε, να καθορίζονται και τρεις επιλαχόντες για τη θέση, εφόσον υπάρχουν.

Ακόμη, στην τελική του μορφή, το νομοσχέδιο για την κινητικότητα διευκρινίζει για τους Δήμους ότι «ειδικά για τη μετάταξη υπαλλήλου από ΟΤΑ α΄ βαθμού απαιτείται επιπλέον η γνώμη του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου».

The post Κινητικότητα: Σε ποια σημεία θα κριθούν οι μετατάξεις appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κινητικότητα: Ποιες μετατάξεις οδηγούν σε ταχύτερες προαγωγές

$
0
0

Κίνητρα ταχύτερης βαθμολογικής εξέλιξης και διευκολύνσεις προς δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον μέσω του νέου συστήματος μετατάξεων παρέχει το πλαίσιο της κινητικότητας.

Ο νόμος βάζει στην «πρώτη γραμμή» υπηρεσίες σε παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, καθώς και σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, που σε γενικές γραμμές συγκεντρώνουν «χαμηλή ζήτηση» στην αγορά εργασίας του Δημοσίου. Επιδίωξη είναι να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική των συγκεκριμένων περιοχών και με την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών τους να βελτιωθεί, όχι μόνο η εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, αλλά και των επιχειρήσεων, κατά τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Ετσι, το νέο σύστημα παρέχει κίνητρα όπως ταχύτερη βαθμολογική προαγωγή κατά δύο έτη για όσους υπαλλήλους επιλέξουν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες των παραπάνω περιοχών και να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Επίσης, κατά ένα έτος προβλέπεται να μειωθεί ο απαιτούμενος για τη βαθμολογική προαγωγή χρόνος για όσους επιλέξουν να αποσπαστούν σε αντίστοιχες υπηρεσίες για δύο τουλάχιστον έτη.

Ο μέγιστος χρόνος απόσπασης ή μετάταξης που θα συνυπολογιστεί για τη βαθμολογική εξέλιξη υπαλλήλου μέσω των συγκεκριμένων κινήτρων έχει οριστεί στα έξι έτη.

The post Κινητικότητα: Ποιες μετατάξεις οδηγούν σε ταχύτερες προαγωγές appeared first on Aftodioikisi.gr.

Viewing all 859 articles
Browse latest View live